(19.4.2011)
Eveet, zamanında Taner'in kendi zımpara makinesine ait olan konunun içinde çok karman çorman bir şekilde attığım zımpara makineme ait olan bir çok mesajı olabildiğince özen göstererek ayıkladım. Bu ayıklama sonucunda yaratılan yeni konu, başı olmayan bir konuya dönüştüğünden bu ilk mesaja sonradan ekleme yapma gereğini duydum. İlk başa bu zımpara makinasının yapımı ile ilgili genel bir anlatımı koyuyorum onun ardından gelen her şey Taner'in açtığı http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-makinasi-yapimi/ başlığından taşımadır.
Zımpara makinemin CAD çizimiZımpara makinesinin iskeletini 4 adet 3 mm kalınlığında 50x50'lik kare profil parçası ve bir demir levhayı kaynaklayarak yaptım. İskelet dışında ise yine aynı 50x50'lik kare profili, teleskopik kollarda 4 mm kalınlığındaki 40x40 kare profil parçalarını iki farklı parça demir levhayı ve bir kaç parça alüminyum bloğu kulladım. İki ufak parça köşebent profili ayar mekanizmasında kullandım. Tabi bolca civata ve somun gerekti.
Bu temel yapıyla tekerlekleri birleştirmek için de bir çok parça gerekti. Bir tane 20 mm'lik uzun aktarma mili ve onu tutan iki yatak tahrik kasnağının ihtiyacına hizmet etti. Serbest dönen üç tekerleğin her biri için bir tane özel olarak tornalanmış mil sisteme güvenli bağlantıyı sağladı.
İki teleskopik koldan sağdaki iki tane tekerleği destekledi. Bu iki teker arasındaki hatta zımpara şeridi paslanmazdan bir zemin ile desteklendi.
Soldaki kolda ise bir kaç parça alüminyum blok kullanılarak tablanın açısının ayarlanabilir olması sağlandı.
Makinede hazır aldığım üç tane birbirine eş tekerlek, tahrik kasnağı dışındaki tüm ihtiyaçlarımı karşıladı. Tekerleklerden birini aşağıda görebilirsiniz. Bu, poliüretan kaplı, iki rulmanı olan tekerlek. Bunu Karaköy'deki bir dükkandan almıştım.

Bu tekerlekler transpalet tekeri diye geçiyor. Bunların poliüretan kaplıları en pahalıları ve aynı zamanda en düzgün duranları. Bunlar hazır satılıyor. Böyle bir tekerin metalini verip kaplatmak da mümkün.
Aktarmayı nasıl yapacağım konusunda kafam çok karıştı. Piyasadaki kasnakların fazlaca kalın kayışlara göre olması işime gelmediğinden ben de kendime bir kasnak tornalamayı tercih ettim.

Sağda görülen bu proje için tornalamış olduğum bir kademeli kasnak. Aslında bu kasnağı bu gün de kullanıyorum. Gerçekten iş görüyor. Bu görülen yataklar ise UCP204'tür.
Tahrik kasnağını ihtiyacıma birebir karşılık gerecek şekilde bulamadım. Üstelik hedeflediğim kasnağın çapı tornalamak için elimdeki tornaya fazla geldi.
Tahrik kasnakları genelde 10 cm yada 4 inçten başlıyorlar. Bunun şeklinin doğru olması kayışın (zımpara şeridinin) kasnak üzerinde kalması için önemli. As daha düşük çapta bir parça tornalayıp bunu kaplamaya göndermeyi de düşündüm ama fikir fazla teferruatlı gelince vazgeçtim.
Ben de bir parça kestamidi İMES'teki bir tornacıya verdim. 10 cm çapında 8 cm eninde bir kasnak sipariş ettim. Bir tarafta 2 cm'lik bir çıkıntı istedim. Bu çıkıntıyı buradan bir setskur ile sabitlemek için istedim. Silindirin ortası ise bombeli olacaktı.
Kasnağın görünüşü kabaca aşağıdaki gibi:

Kasnağın ortası kenarından 1-2 mm daha büyük çapta. Kasnak bu şekilde üretilince kayışın kendinden merkeze gelmesi mümkün oluyor.
Tahrik kasnağını tornacıda yaptırmak sadece 30 liraya maloldu. Malzeme kestamit.


Parçaları yavaş yavaş toparladıktan sonra bir kaynak makinası temin edip bir kaç pratik yaptıktan sonra artık işe giriştim.
Zımpara makinasının iskeleti 50x50x3 mm'lik kare kutu profilden oluşuyor. 3 mm'lik et kalınlığı bu proje için yetip artacak gibi göründü. Zamanla da haksız olmadığımı görecektim. Bu parçaları önce planıma uygun boyutlarda kesip ondan sonra üzerine gereken delikleri deldim ve civata tutması gereken yerlere metrik 8 kılavuz çektim. Bu iskeletin tabanını oluşturması için 500x300x7 mm'lik bir plaka temin ettim. iskeleti bu plakaya kaynaklamak için acele etmedim. Önce plaka üzerine gereken delikleri deldikten sonra iskeleti taban plakasına kaynaklamak gerek.
Zımpara makinesinin iki adet teleskopik kolu var. Bu kolları baştan 40x40mm'lik kare aluminyum lamadan yapmayı planlamışken harcamam gerekecek aluminyumun miktarını ve bunun kaça patlayacağını düşünerek teleskopik kolları da demirden yapmaya karar verdim. Kol için 30x30x4 mm'lik, et kalınlığı gayet yüksek bir profil seçtim.



Bu, gergi ve ayarın yapıldığı kasnak ve onu tutan mekanizma. Bu kasnak, bir yay vasıtasıyla gerilecek olan bir gergi kolu üzerinde. Ayarı yapmaya yarayan vidanın başı solda görülebiliyor.

Tahrik kasnağını ve v kayış kasnağını barındıracak olan milin rulmanlı yatakları görüldüğü şekilde iskeletin arka tarafına vidalandı.

Bu fotoğrafın sağ üst kısmında teleskopik kolun arka ucu görünmekte. Kalınlığı konusunda bir fikir veriyordur.
İskeleti kafamda baştan beri belirli olan makinanın tasarımında motorun yeri, gergi yöntemi ve bu makinenin parçası olacağı tezgah aklımı çok meşgul etmişti ama çözüm çabuk gelmemişti. Zımpara makinesini kendi sökülebilir tezgahına sahip olan, motoru alltta olup gergi ve kayış boyu seçme konusunda sorun çıkarmayan bir yapıda yapmam gerektiğini biliyordum. Ben de aşağıda görünen makineyi yaptım. 30 mm'lik köşebent profiller ve bir kaç parça lama ile tezgahı yaptım. Motoru baş aşağı bir şekilde zeminin altında gizlenmiş menteşeli bir tablaya vidaladım. Menteşe ucundaki motor ve tablanın ağırlığını taşıma işini de V kayışına verdim.


İşlerin iyice ilerlemiş hali

Aşağıda sistemin zımpara şeridi bağlanacak halde geldikten sonraki fotoğrafları var. Henüz şeridin arkasına destek levhası konulmamış ve çalışma tablasının bağlantılarında basit civata somun ikilisine geçmemişim:


Aşağıdaki fotoğrafların bugünkü halden pek farkı yok. En önemli fark bu fotoğraflardan sonra motora bir burçlu kasnak takmam olmalı...


Taner'in açtığı konudan taşınan orjinal mesajlar:
Abi senin plakaya fiberli somun fena olmazdı gibi. Tabii bağlantıda somun var idiyse.
Peki benim makinenin zemindeki sac için ne dersiniz? 5mm kalınlık düşünüyorum. Eğer sonradan huylanırsam altına iki tane 5x5cm'lik profil vidalayabilirim yada kaynaklayabilirim. Yada buna kendi masasını yapabilirim, o yüzden sacın genişliği 70 cm olsun istiyorum. Motor da bunun üzerine menteşeli olacak. Gergi için de yay yada ayar civatası kullanacağım.
