Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinam

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Zımpara makinam
« : 21 Haziran 2010, 13:33:13 »
(19.4.2011)
Eveet, zamanında Taner'in kendi zımpara makinesine ait olan konunun içinde çok karman çorman bir şekilde attığım zımpara makineme ait olan bir çok mesajı olabildiğince özen göstererek ayıkladım. Bu ayıklama sonucunda yaratılan yeni konu, başı olmayan bir konuya dönüştüğünden bu ilk mesaja sonradan ekleme yapma gereğini duydum. İlk başa bu zımpara makinasının yapımı ile ilgili genel bir anlatımı koyuyorum onun ardından gelen her şey Taner'in açtığı http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-makinasi-yapimi/ başlığından taşımadır.




Zımpara makinemin CAD çizimi

Zımpara makinesinin iskeletini 4 adet 3 mm kalınlığında 50x50'lik kare profil parçası ve bir demir levhayı kaynaklayarak yaptım. İskelet dışında ise yine aynı 50x50'lik kare profili, teleskopik kollarda 4 mm kalınlığındaki 40x40 kare profil parçalarını iki farklı parça demir levhayı ve bir kaç parça alüminyum bloğu kulladım. İki ufak parça köşebent profili ayar mekanizmasında kullandım. Tabi bolca civata ve somun gerekti. 

Bu temel yapıyla tekerlekleri birleştirmek için de bir çok parça gerekti. Bir tane 20 mm'lik uzun aktarma mili ve onu tutan iki yatak tahrik kasnağının ihtiyacına hizmet etti. Serbest dönen üç tekerleğin her biri için bir tane özel olarak tornalanmış mil sisteme güvenli bağlantıyı sağladı.

İki teleskopik koldan sağdaki iki tane tekerleği destekledi. Bu iki teker arasındaki hatta zımpara şeridi paslanmazdan bir zemin ile desteklendi.

Soldaki kolda ise bir kaç parça alüminyum blok kullanılarak tablanın açısının ayarlanabilir olması sağlandı.

Makinede hazır aldığım üç tane birbirine eş tekerlek, tahrik kasnağı dışındaki tüm ihtiyaçlarımı karşıladı. Tekerleklerden birini aşağıda görebilirsiniz. Bu, poliüretan kaplı, iki rulmanı olan tekerlek. Bunu Karaköy'deki bir dükkandan almıştım.



Bu tekerlekler transpalet tekeri diye geçiyor. Bunların poliüretan kaplıları en pahalıları ve aynı zamanda en düzgün duranları. Bunlar hazır satılıyor. Böyle bir tekerin metalini verip kaplatmak da mümkün.

Aktarmayı nasıl yapacağım konusunda kafam çok karıştı. Piyasadaki kasnakların fazlaca kalın kayışlara göre olması işime gelmediğinden ben de kendime bir kasnak tornalamayı tercih ettim.


Sağda görülen bu proje için tornalamış olduğum bir kademeli kasnak. Aslında bu kasnağı bu gün de kullanıyorum. Gerçekten iş görüyor. Bu görülen yataklar ise UCP204'tür.

Tahrik kasnağını ihtiyacıma birebir karşılık gerecek şekilde bulamadım. Üstelik hedeflediğim kasnağın çapı tornalamak için elimdeki tornaya fazla geldi.

Tahrik kasnakları genelde 10 cm yada 4 inçten başlıyorlar. Bunun şeklinin doğru olması kayışın (zımpara şeridinin) kasnak üzerinde kalması için önemli. As daha düşük çapta bir parça tornalayıp bunu kaplamaya göndermeyi de düşündüm ama fikir fazla teferruatlı gelince vazgeçtim.

Ben de bir parça kestamidi İMES'teki bir tornacıya verdim. 10 cm çapında 8 cm eninde bir kasnak sipariş ettim. Bir tarafta 2 cm'lik bir çıkıntı istedim. Bu çıkıntıyı buradan bir setskur ile sabitlemek için istedim. Silindirin ortası ise bombeli olacaktı.

Kasnağın görünüşü kabaca aşağıdaki gibi:



Kasnağın ortası kenarından 1-2 mm daha büyük çapta. Kasnak bu şekilde üretilince kayışın kendinden merkeze gelmesi mümkün oluyor.

Tahrik kasnağını tornacıda yaptırmak sadece 30 liraya maloldu. Malzeme kestamit.





Parçaları yavaş yavaş toparladıktan sonra bir kaynak makinası temin edip bir kaç pratik yaptıktan sonra artık işe giriştim.

Zımpara makinasının iskeleti 50x50x3 mm'lik kare kutu profilden oluşuyor. 3 mm'lik et kalınlığı bu proje için yetip artacak gibi göründü. Zamanla da haksız olmadığımı görecektim. Bu parçaları önce planıma uygun boyutlarda kesip ondan sonra üzerine gereken delikleri deldim ve civata tutması gereken yerlere metrik 8 kılavuz çektim. Bu iskeletin tabanını oluşturması için 500x300x7 mm'lik bir plaka temin ettim. iskeleti bu plakaya kaynaklamak için acele etmedim. Önce plaka üzerine gereken delikleri deldikten sonra iskeleti taban plakasına kaynaklamak gerek.

Zımpara makinesinin iki adet teleskopik kolu var. Bu kolları baştan 40x40mm'lik kare aluminyum lamadan yapmayı planlamışken harcamam gerekecek aluminyumun miktarını ve bunun kaça patlayacağını düşünerek teleskopik kolları da demirden yapmaya karar verdim. Kol için 30x30x4 mm'lik, et kalınlığı gayet yüksek bir profil seçtim.







Bu, gergi ve ayarın yapıldığı kasnak ve onu tutan mekanizma. Bu kasnak, bir yay vasıtasıyla gerilecek olan bir gergi kolu üzerinde. Ayarı yapmaya yarayan vidanın başı solda görülebiliyor.



Tahrik kasnağını ve v kayış kasnağını barındıracak olan milin rulmanlı yatakları görüldüğü şekilde iskeletin arka tarafına vidalandı.



Bu fotoğrafın sağ üst kısmında teleskopik kolun arka ucu görünmekte. Kalınlığı konusunda bir fikir veriyordur.

İskeleti kafamda baştan beri belirli olan makinanın tasarımında motorun yeri, gergi yöntemi ve bu makinenin parçası olacağı tezgah aklımı çok meşgul etmişti ama çözüm çabuk gelmemişti. Zımpara makinesini kendi sökülebilir tezgahına sahip olan, motoru alltta olup gergi ve kayış boyu seçme konusunda sorun çıkarmayan bir yapıda yapmam gerektiğini biliyordum. Ben de aşağıda görünen makineyi yaptım. 30 mm'lik köşebent profiller ve bir kaç parça lama ile tezgahı yaptım. Motoru baş aşağı bir şekilde zeminin altında gizlenmiş menteşeli bir tablaya vidaladım. Menteşe ucundaki motor ve tablanın ağırlığını taşıma işini de V kayışına verdim.





İşlerin iyice ilerlemiş hali



Aşağıda sistemin zımpara şeridi bağlanacak halde geldikten sonraki fotoğrafları var. Henüz şeridin arkasına destek levhası konulmamış ve çalışma tablasının bağlantılarında basit civata somun ikilisine geçmemişim:





Aşağıdaki fotoğrafların bugünkü halden pek farkı yok. En önemli fark bu fotoğraflardan sonra motora bir burçlu kasnak takmam olmalı...






Taner'in açtığı konudan taşınan orjinal mesajlar:


Abi senin plakaya fiberli somun fena olmazdı gibi. Tabii bağlantıda somun var idiyse.

Peki benim makinenin zemindeki sac için ne dersiniz? 5mm kalınlık düşünüyorum. Eğer sonradan huylanırsam altına iki tane 5x5cm'lik profil vidalayabilirim yada kaynaklayabilirim. Yada buna kendi masasını yapabilirim, o yüzden sacın genişliği 70 cm olsun istiyorum. Motor da bunun üzerine menteşeli olacak. Gergi için de yay yada ayar civatası kullanacağım.

« Son Düzenleme: 20 Nisan 2011, 00:17:48 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2010, 14:44:30 »
Eylem 5mm sac özellikle yatakları tutan kalın parçayı kaynaklerken deforme olabilir, ben olsam taban sacını en az 8mm seçip, yatakların ve profillerin saca bağlantısınıda aşağıdaki gibi yapardım ( resimler hızlıca fikir versin diye) bu arada fiberli somun da denemiştim, yaylı rondela, tırtırlı somun, tırtırlı pul..

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #3 : 28 Haziran 2010, 02:35:10 »
Bkz.: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?106434-my-new-Bush-Hawg-Grinder
Eylem, sağol, işte tam aklımdaki makineye benziyor. Aynı bağlantıda hem küçük hem de büyük kontak teker hem de düz tabla var. Süper bir kolaylık bu tip bir tasarım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #4 : 28 Haziran 2010, 09:12:52 »
Ben de motorun yerini aşağıya almaya bununla karar vermiş oldum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #5 : 28 Haziran 2010, 22:25:04 »
Eveet, bu gün biraz kendimi aştım:







Üstteki profilin üzerindeki ufak parçalar henüz hazırlanmadı. Profillerden birinden çıkan 40 mm'lik alüminyum profil de göstermelik.


Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #6 : 28 Haziran 2010, 22:28:11 »
Bitmiş bu yahu  :2up. Gergiyi koy, tekerleri yerleştir, tamamdır, 2 günlük işi var.  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #7 : 29 Haziran 2010, 10:06:33 »
Sistem şu anki halde iken çok ufak bir iki ilave ile şeridi sağda olan kurulumdan şeridi solda olan hale dönüştürülebilir de... Gerçi, solak olmadığımdan bunu değerlendirmiyorum.  :-\

Profiller üç mm'lik olduğundan dolayı vida sabitlemek gereken yerlerde profili biraz ufak bir çapta delip ardından metrik sekiz kılavuz çektim. Alttaki, yatakların üzerine vidalandığı plakayı delerken bu mantığı es geçip doğrudan metrik sekiz ile deldim. Haliyle bu somun ile tutturulacak.

Bu iskelet artık kaynaklanmış olduğundan olumlu olumsuz yanlarını kabullenmek gerekiyor. Ancak kaynaktan önce kimi yerlerde temkinli davrandım. Örneğin gergi yayını bağlayacağım vida için üç farklı delik, gergi kolu için de yine üç farklı delik açtım. Yatakları bağladığım plakayı kaynaklamamayı tercih ettim. Umarım bu haliyle bir sorun yaşamam, çünkü bu halde iken söküp müdahale edebiliyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

  • ***
  • 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #8 : 29 Haziran 2010, 10:46:25 »
guzel gidiyor , eline saglik

dipnot ; ben solagim bu arada , istersen bitince bana gonder birkac sene degerlendireyim ben durumu ... ;D
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #9 : 29 Haziran 2010, 11:34:40 »
Sonbahara kadar tamamen meşgulüm ama sonrasında eldeki malzemeden bunun 1.1 versiyonunu üretebilirim.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #10 : 01 Temmuz 2010, 09:33:38 »
Eveet, son durumu aktarayım.

Bu fotoğraf gergi kasnağı düzeneğine ait. Kasnak milini tutan vidaya bakmayın, sonradan onu olması gereken uzun vidalı haline getirdim.



Arkadaki rulmanlı yataklar:



Son olarak, açıları ayarlanabilir tepsi:



(Tepsinin montajı henüz bitmedi.)
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2010, 09:41:35 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #11 : 01 Temmuz 2010, 10:11:54 »
Eylem, şu tepsiyi merak ettim, dağıtıp da bir foto çekebilir misin bir ara. Herşey çok hoş görünüyor.

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #12 : 01 Temmuz 2010, 10:34:53 »
Üç tane alüminyum blok var. Fotoğrafta iyi görünen iki tanesi 4x4x8 cm boyutlarında. Her birinde iki tane delik var. ikisi de karşı uçlara yakın ve delikler birbirine 90 derece dik.

Üçüncü parça ise tepsinin üzerine vidalandığı bir blok. Bu da 12x5x4 boyutlarında. Blok, 12x4lük yan yüzeyinin ortasındaki bir delikle bu diğer bloklardan birine vidalı. 12x5'lik üst yüzeyinde ise 2-3 tane metrik 6 vida deliği olacak.

Fazla da bu konuda konuşmak istemiyorum çünkü deneyip ne kadar güvenli bir yapı olduğunu görmedim henüz. İlk kanaatim tepsi zeminini oluşturan metalin biraz fazlaca ağır olduğu. Bunun yerine biraz daha incesini tedarik etmek iyi bir fikir gibi duruyor.
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2010, 10:37:08 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #13 : 01 Temmuz 2010, 15:43:05 »
Aman dokunma ağır olsun, ne kadar ağır o kadar iyi, o kısım ciddi sağlam olmalı esneme yapmamalı, iş mükemmel olmuş Eylem, çok iyi gidiyor, hatta gitmiş ve bitmiş neredeyse, bunun üzerine bir de hammerton boya atarsın artık. Çok güzel olmuş çok.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #14 : 01 Temmuz 2010, 21:38:35 »
Zaten o parçayı değiştirmek sadece bir iki vidaya bakar. O nedenle işin o kısmını kurcalamayıp devam ediyorum.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #15 : 04 Temmuz 2010, 00:50:10 »
Eveet, biraz daha çalıştım. Bitmeye yaklaştı. En azından kafamdaki neyi nasıl yapacağım konusundaki sorular iyice azaldı bugün...





Motoru bağlama ve V kayış gergisi konusunu gördüğünüz gibi çözdüm. Tabii bir de kayış almam gerek....

İskeletin üst kısmını plakaya hâlen kaynaklamış değilim. Zamanı gelince o da olacak...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

  • ***
  • 4739
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #16 : 04 Temmuz 2010, 01:01:58 »
harıka gözukuyor motorun asağıda olması  bence ıyı olmus.  :) bu arada motor gözumemı ufak geldı yoksa ufakmı..?
kasnaklar arasındakı kayıs vıbrasyona sebep oluyor benımkının  ıkı kasnağı arasına yaylı bır gergı yapmayı dusunuyorum.. ve ağırlıktan bahsedıyordun Eylem ağır olması ıyı  vıbrasyonu bırazda olsa kesıyor kalın malzeme..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #17 : 04 Temmuz 2010, 01:28:41 »
motor 1.1 kw monofaze. 10 kilo civarı bir şeydi ama tam rakam nedir emin değilim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #18 : 04 Temmuz 2010, 15:11:36 »
Eylem motoru aşağıya alma düşüncesi çok işlevsel olmuş, makinada bitmiş artık ha gayret  :2up :2up :2up

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Zımpara makinam
« Yanıtla #19 : 04 Temmuz 2010, 18:42:33 »
Taner vibrasyon nerede anlayamadım., V kayışta mı var? Fotoğraflardan birinde V kayışı biraz görebiliyordum, sanki biraz bol gibi duruyordu.

Uygulanabilecek yöntemlerden biri motoru senin koymuş olduğun yere yine bir tabla üzerine monte etmek ama tablanın arkaya doğru tarafı zemine menteşeli diğer tarafı da belki uzun bir vidayla gerilmiş  olarak yerleştirmek.

Eylem bu sistemi çok tuttum. Benim kayışta bir bolluk oluyor hep hız değiştirdiğimde, her seferinde germek için civata gevşet motoru arkaya çek sonra sıkıştır yapıyordum, senin önerin çok mantıklı geldi  :2up

Kipmen Sanat web sitesi