Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımpara makinesi yardım

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Bant zımpara makinesi yardım
« : 12 Temmuz 2011, 15:07:26 »
Sonunda  ben de bant zımpara makinesi yapmaya karar verdim.
Düşündüğüm alet şuna benzeyecek:

By ertarda at 2011-07-12

Tabii ki tıpa tıp aynısını yapabilecek malzemeyi Türkiye'de bulmak zor. Ben elimden geldiğince bu projeye sadık kalmaya çalışacağım.
Öncelikle bir dostumun da yardımıyla şaseyi oluşturacak 10 mm kalınlıkta ki parçaların 3260 çelik malzemeden lazer kesimi yapıldı.
iki adet UCF204 kare yataklı rulman bulup aldım. Fiyatı çok ucuzdu (5,30 TL/adet). Sanırım Çin malı, kaliteli bir şey olmadığının düşünüyorum, herhalde bir süre sonra ilk problem bu malzemelerde çıkacak.
İki adet 65 mm çapında ve 80 mm boyunda poliüretan kaplı transpalet tekeri bulup aldım. Rulman içi çapı 20 mm.Adamın elinde kalmış, malın devamı da yok. Hatta bilgisyarda stok kodunu bile bulamayıp fiyatını tespit edemedi. Tanesine 10 TL ver yeter dedi. Çok sağlam bir şeye benziyor. Her ne kadar eni 50 mm yerine 80 mm ise de, fiyatı ucuz olunca belki işime yarar deyip ikisini de aldım. Keşke bir üçüncü de olsaydı.

By ertarda at 2011-07-12

Bunlar şimdiye kadar yaptıklarım. Sorma ihtiyacı hissettiğim konuları da aşağıda tek tek ele alacğım.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
Ynt: Bant zımpara makinesi yardım
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2011, 15:14:16 »
Tahrik tekerini tornada imal edebilmek için 100 mm çapında 150 mm boyunda Kastamit malzeme aldım.
Eylem Bey bu konuda yardım isteğim sizden olacak:
Siz de makinenizde 100 mm kastamit teker kullanmıştınız. Memnunmusunuz?
Bu projede tahrik tekerini kastamit olarak devam edeyim mi?
Kullanım aşamasında keşke tahrik tekerini şöyle yapsaydım dediğiniz bir durum oldu mu?
Bir de tekerin konikliği kaç mm idi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #2 : 12 Temmuz 2011, 15:22:47 »
Motor olarak 1,5 kW monofaze 1500 dev/dk motor düşünüyorum.
Motor ya Gamak ya da Volt elektrik marka olacak.
1500 dev/dk motorların 3000 dev/dk olanlara göre daha sesiz olduğunu duydum.

Kademeli kasnak ile bant hızını ayarlayacağım. İnternet araştırmalarımda 50x85x120 mm 13 mm kayışlı kademeli kasnağın piyasada mevcut olduğunu gördüm.
Ayrıca kademeli kasnaklar ya 13 mm kayış eninde ya da 17 mm kayış eninde. 13 mm kayış eni yeterlimidir? Bu konuda herhangi bir bilgisi olan var mı?

1500 dev/dak motor, 100 mm tahrik tekeri ve 50x85x120 mm kademeli kasnak ile bant hızlarım. 3,27 mt/sn - 7,85 mt/sn ve en hızlısı da 18,85 mt/sn olacak. Bu bant hızı aralığı uygunmudur. Sanırım daha önce Emre Bey bant hızları ile ilgili bir iki cümle yazmıştı. Ama bu değerlerin teyidini alırsam sanırım içim daha rahat edecek.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2011, 15:30:36 »
Kontak tekeri konusunda İzmir'de ki TOYEV firmasından Suat Bey ile irtibat kurdum.
www.toyev.com.tr
Kendilerine fiyat sorduğumda tam olarak nerede kullanacağımı sordular.
Çok yardımcı oldular, ve bana gerekli olan tekerleği şöyle tarif ettiler.
---------------------------------------------
Ertuğrul Bey,iyi günler.

Bıçak zımparasında uç inceltmesi nedeni ile yüksek talaş kaldırmak gerektiğinden
Yüksek baskılı çalışmak, dolayısı ile kalın ve sert mesnetli Zirkonyum mineralli
Zımpara kullanılacağından talaş kaldırma kabiliyetini arttırmak için nispeten sert Shore A 50-60
Sertlikte kauçuk veya Poliüretan kanallı kontak tekerini tavsiye ederiz.

--------------------------------------------
Bir de kullananlar sorayım. Ne dersiniz sizce de haklı mı?

200 x 50 mm kanallı kauçuk kaplı teker fiyatı olarak 100 Avro fiyat verdiler. Bu fiyat normal midir?

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #4 : 15 Temmuz 2011, 23:33:49 »
Sefa   ustanın  kontak  tekeri    MDF den   tornalayarak  yaptığını  ve  sorunsuz  kullandığını   okumuştum  . Eğer  satın almadıysanız  bir  daha  düşünün  derim  .
Kendi  bant zımparasını   bitirmiş  ve  de   epeydir   sorunsuz   kullanan  biri  olarak da   resimdeki  modelin  oldukça  fazla  ( ve  kesinlikle  gereksiz )  kalın  malzemeler  seçilerek ,  çokça  freze  , matkap , torna  gibi  talaşlı  imalat   işçiliği gerektirecek  vede  tabii  birkaç  kat  pahalıya  malolacak  bir  tasarım  olduğunu  söylemeliyim .
NASIL  YAPILIR  ADIM , ADIM   bölümünde  , bant  zımpara makinem  için  yardımınız         (Emre  kipmen )başlığına  tıklayıp   SOLID WORKS   çizimlerini   ve  fotoğraflarını  verdiğim   makinama  bir  gözatmanızı  öneririm .
En  az   talaşlı  imalat ile  neredeyse  tamamen   kare  profil  ve  lazer  kesimli  saçtan  üretilecek  şekilde  tasarlanmıştır .  Beğenip  yapmak  istediğinizde de  istediğiniz  bölümün  imalat  teknik  resmini  gönderebilirim ( Tabii ki  isteyen tüm   arkadaşlarımıza da )
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2011, 23:58:18 »
Bekir Usta nın sözünü ettiği tekerde hala sorun yok, iki yılı geçti. Bekir ustanın yaptığı makina çok sağlam paratik ve kullanışlıydı. Bekir usta o makinayla ilgili bir satış maliyeti çıkarmışmıydın acaba? Yani bir satış fiyatı çıkarsan belkide bir sürü arkadaşı bu dertten kurtarmış olursun, ne dersin ;)

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #6 : 16 Temmuz 2011, 00:53:27 »
Bekir usta o makinayla ilgili bir satış maliyeti çıkarmışmıydın acaba? Yani bir satış fiyatı çıkarsan belkide bir sürü arkadaşı bu dertten kurtarmış olursun, ne dersin ;)

+1

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #7 : 16 Temmuz 2011, 11:57:28 »
Satıştan  çok   kendi imalatımda da kullanacağımı düşünerek  tasarladığım  bir makineydi  Sefa ustam . yani  tam bir  ağır  hizmet  aracı  :)  tüm  ihtiyacımıda  aksaksız  karşılıyor . Motoru başka  bir  makine  için daha  önce  aldığım  ama   kullanmadığım 3  HP  - 2,2  KW Gamak  motor  kullandım
 parçaları da  işimle  ilgili  siparişlerimle  birlikte  arada  kestirip tamamladım  ve maliyet  hesabı  yapmadım  doğrusu .
İmalatı  için  yeterli  imkanı  olan  arkadaşlara  severek  yardımcı olacağımı  söylemiştim , bu imkanı  olmayanlar  için de , çıkacak  fiyatı  uygun bulmaları  halinde  üretimini de  ben  yaptırıp  aynı  makineyi  teslim  edebilirim  .  Bu konuda malzemede  ve  yaptıracağım işçilikte pazarlık  gücü  verip  fiyatı  düşürebilecek  olan ise  yalnızca   sayı .
  - Fiyatı  uygun  olursa  ben almayı  düşünürüm .. diyecek  arkadaşların  sayısına  göre  adet  bildirip  pazarlığı  yapar  ve  kesinleşen  fiyatı  buradan  bildiririm .
 toplu  imalat  yaptırıp  aynı model  ve  kalitedeki  makineleri  kullandığımızda da  hem  yedek parça  yada  arıza  halinde  müdahale  kısa sürede  kolay  hallolur ,  hem de  daha önemlisi   makineleri  kullanan  arkadaşlardan  birinin   düşünüp , uyguladığı   işi  kolaylaştıran , hızlandıran , yada  kalitesini yükselten  ilave  bir  parça , yada  farklı bir  uygulamayı  haberleşip  aynı  anda  hepimiz  kolayca  uygulayabiliriz .
Şimdi  uygulamayı  başlatıp  soralım  mı  ? .      :)   Kimler  var .

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 16 Temmuz 2011, 11:59:07 »
Güzel hizmet olacak  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #9 : 16 Temmuz 2011, 17:55:41 »
Ben sıraya girebilirim, tabi fiyatın bütçemi açmaması durumunda  :'(

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 16 Temmuz 2011, 20:01:52 »
Sefa   ustanın  kontak  tekeri    MDF den   tornalayarak  yaptığını  ve  sorunsuz  kullandığını   okumuştum  . Eğer  satın almadıysanız  bir  daha  düşünün  derim  .
Kendi  bant zımparasını   bitirmiş  ve  de   epeydir   sorunsuz   kullanan  biri  olarak da   resimdeki  modelin  oldukça  fazla  ( ve  kesinlikle  gereksiz )  kalın  malzemeler  seçilerek ,  çokça  freze  , matkap , torna  gibi  talaşlı  imalat   işçiliği gerektirecek  vede  tabii  birkaç  kat  pahalıya  malolacak  bir  tasarım  olduğunu  söylemeliyim .
NASIL  YAPILIR  ADIM , ADIM   bölümünde  , bant  zımpara makinem  için  yardımınız         (Emre  kipmen )başlığına  tıklayıp   SOLID WORKS   çizimlerini   ve  fotoğraflarını  verdiğim   makinama  bir  gözatmanızı  öneririm .
En  az   talaşlı  imalat ile  neredeyse  tamamen   kare  profil  ve  lazer  kesimli  saçtan  üretilecek  şekilde  tasarlanmıştır .  Beğenip  yapmak  istediğinizde de  istediğiniz  bölümün  imalat  teknik  resmini  gönderebilirim ( Tabii ki  isteyen tüm   arkadaşlarımıza da )

Sefa Bey öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.
Zaten ben de sözünü ettiğiniz bu çizimler sayesinde makine yapmaya karar verdim. İlk önce ilgimi onlar çekmişti. Daha sonra yapmaya başladığım bu makinenin fotoğraflarını gördüm ve bunda karar kıldım. Ancak yine de şunu söylemeliyim ki, destek tablası ve destek kolu detayları sizin çiziminizdekiler gibi olacak.
Fotoğrafta görülen makine üzerinde imalatı kolaylaştıracak bazı değişiklikler yaptım. Cıvatayla montajı yapılmış bir çok parça ben de kaynakla birleştirildi. Bu hem işi biraz hızlandırdı hem de sanırım şase daha sağlam oldu.
Mümkün olduğu kadar dolu malzeme kullanıp makineyi ağırlaştırmamın da bir sebebi var. Forumlarda okuduğum kadarıyla dolu malzemeden yapılmış ağır şaseler vibrasyonu sönümleyip makine sesini bir miktar azaltıyormuş. Benim için malzeme seçimindeki belirleyici faktör sanırım bu oldu. Zira bu makine bir imalathanede değil evin bir odasında çalışacak.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #11 : 16 Temmuz 2011, 20:08:48 »
İki adet makinenin şase imalatı bitti.
Mesleği sıcak demirci olan bir arkadaşımla beraber iki adet makineyi aynı anda yapıyoruz.
Ömer arkadaşım kaynak işlerini hallediyor ben de talaşlı imalatı yapıyorum.
Böylece imece usulu her ikimizin de birer bant zımparası olacak.

By ertarda at 2011-07-16

By ertarda at 2011-07-16

By ertarda at 2011-07-16

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 16 Temmuz 2011, 20:50:56 »
...
İki adet 65 mm çapında ve 80 mm boyunda poliüretan kaplı transpalet tekeri bulup aldım. Rulman içi çapı 20 mm.Adamın elinde kalmış, malın devamı da yok. Hatta bilgisyarda stok kodunu bile bulamayıp fiyatını tespit edemedi. Tanesine 10 TL ver yeter dedi. Çok sağlam bir şeye benziyor. Her ne kadar eni 50 mm yerine 80 mm ise de, fiyatı ucuz olunca belki işime yarar deyip ikisini de aldım. Keşke bir üçüncü de olsaydı.

By ertarda at 2011-07-12
...

:2up Bunlar 25-30 liralık nesneler. İyi düşürmüşsünüz. Ben üçüne 90 vermiştim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #13 : 16 Temmuz 2011, 21:00:41 »
Eylem Bey, aynı tekerden 2 tane daha buldum. Onları da aldım 10 TL/adet. ancak ne yazık ki devamı yok. Arkadaşımın makinesine teker arayışı içindeyiz.
Bu arada bu forumun başlarında size kastemik tahrik tekeri ile ilgili bir soru sormuştum. merakla cevabını beklemekteyim. Zira iş şu anda oraya geldi. pazartesinden itibaren tahrik tekeri ve motor ve kademeli kasnaklar konusunda kesin kararı vermek zorundayım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 16 Temmuz 2011, 21:22:25 »
Tatilde iyi takip edemedim. Bu da gözümden kaçmış. Kusura bakmayın.

Tahrik tekerini tornada imal edebilmek için 100 mm çapında 150 mm boyunda Kastamit malzeme aldım.
Eylem Bey bu konuda yardım isteğim sizden olacak:
Siz de makinenizde 100 mm kastamit teker kullanmıştınız. Memnunmusunuz?
Bu projede tahrik tekerini kastamit olarak devam edeyim mi?
Kullanım aşamasında keşke tahrik tekerini şöyle yapsaydım dediğiniz bir durum oldu mu?
Bir de tekerin konikliği kaç mm idi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Kestamit tahrik kasnağım halen iyi iş görüyor. Tekerleğin boyutlarını aslına bakarsanız çoktan unuttum ama galiba yarıçapı 1 mm azalacak kadar iki uca doğru konik tornalatmıştım. Galiba... Ortada da sanki 3 cm kadar bir kısım silindirikti. Bundan daha az eminim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #15 : 16 Temmuz 2011, 21:33:08 »
Hızlı  ve  sağlam  yol almışsınız  Ertuğrul  bey  :2up . çok  iyi .
Dediğiniz  gibi     sizinki   benim  makinanın   biraz  iri kemiklisi  olmuş   :D  sadece .
Talaşlı imalatı  bitirmişsiniz  zaten   , tekrar  yoruma  gerek yok çok ta  iyi  olmuş . tekerleklerin  tümünün   eksenlerini   birbirine  tam  paralel  konumlandırmaya  dikkat  edin . titreşim , savrulma  ,yalpa ,ses  olmayacaktır  bu model  için  benden  size  garanti  :)
Tahrik  tekerini  ben de  kestamid  tornalayıp  taktım  hiçbir  sorunum  yok .
Kolay gelsin .

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #16 : 16 Temmuz 2011, 21:44:48 »
Hızlı  ve  sağlam  yol almışsınız  Ertuğrul  bey  :2up . çok  iyi .
Dediğiniz  gibi     sizinki   benim  makinanın   biraz  iri kemiklisi  olmuş   :D  sadece .
Talaşlı imalatı  bitirmişsiniz  zaten   , tekrar  yoruma  gerek yok çok ta  iyi  olmuş . tekerleklerin  tümünün   eksenlerini   birbirine  tam  paralel  konumlandırmaya  dikkat  edin . titreşim , savrulma  ,yalpa ,ses  olmayacaktır  bu model  için  benden  size  garanti  :)
Tahrik  tekerini  ben de  kestamid  tornalayıp  taktım  hiçbir  sorunum  yok .
Kolay gelsin .
Bekir Bey çok teşekkürler.
Bu arada size daha önceki mesajda Safa Bey diye hitab etmişim, özür dilerim.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #17 : 16 Temmuz 2011, 22:10:06 »
 :) :)

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #18 : 17 Temmuz 2011, 10:51:06 »
Satıştan  çok   kendi imalatımda da kullanacağımı düşünerek  tasarladığım  bir makineydi  Sefa ustam . yani  tam bir  ağır  hizmet  aracı  :)  tüm  ihtiyacımıda  aksaksız  karşılıyor . Motoru başka  bir  makine  için daha  önce  aldığım  ama   kullanmadığım 3  HP  - 2,2  KW Gamak  motor  kullandım
 parçaları da  işimle  ilgili  siparişlerimle  birlikte  arada  kestirip tamamladım  ve maliyet  hesabı  yapmadım  doğrusu .
İmalatı  için  yeterli  imkanı  olan  arkadaşlara  severek  yardımcı olacağımı  söylemiştim , bu imkanı  olmayanlar  için de , çıkacak  fiyatı  uygun bulmaları  halinde  üretimini de  ben  yaptırıp  aynı  makineyi  teslim  edebilirim  .  Bu konuda malzemede  ve  yaptıracağım işçilikte pazarlık  gücü  verip  fiyatı  düşürebilecek  olan ise  yalnızca   sayı .
  - Fiyatı  uygun  olursa  ben almayı  düşünürüm .. diyecek  arkadaşların  sayısına  göre  adet  bildirip  pazarlığı  yapar  ve  kesinleşen  fiyatı  buradan  bildiririm .
 toplu  imalat  yaptırıp  aynı model  ve  kalitedeki  makineleri  kullandığımızda da  hem  yedek parça  yada  arıza  halinde  müdahale  kısa sürede  kolay  hallolur ,  hem de  daha önemlisi   makineleri  kullanan  arkadaşlardan  birinin   düşünüp , uyguladığı   işi  kolaylaştıran , hızlandıran , yada  kalitesini yükselten  ilave  bir  parça , yada  farklı bir  uygulamayı  haberleşip  aynı  anda  hepimiz  kolayca  uygulayabiliriz .
Şimdi  uygulamayı  başlatıp  soralım  mı  ? .      :)   Kimler  var .
abi fiyat imkanlarıma uygun olursa ben varım

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #19 : 20 Temmuz 2011, 17:27:36 »

By ertarda at 2011-07-20

Hemen hemen tamamlandı.
Motor ve tornadaki kademeli kasnakları yarın sabah teslim alıyorum.
Yarın akşama sanırım rulmanlar dönmüş olacak.