Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinası yapımı ..

tarpoon

• 4739
Zımpara makinası yapımı ..
« : 10 Haziran 2010, 22:00:15 »
merhaba arkadaslar bır anlık sınır ıle basladığım zımpara makınasının ana hatları yavas yavas belırmeye basladı.
bırcok parça ölçulerı not alınarak göz kararı kesılmıs  ve delınmıstır  sadece gönye ıle ölcumler yaptım.
10x10 malzemeyı delerken delıklerın merkezı olması için baya uğrastım ama zevklıydı..    kaynak kullanılmadı .

200x50 zımpara kullanacağım kontak dıskler takıldığında tam olçuler aşağı yukarı bellı olacak fazlalıklar kesılıp cıkarılacaklar . bugun sutun matkabın bırkez daha nekadar önemlı bırsey olduğunu öğrendım :D

su ana kadar 15 lıra masrafım oldu kesme tası matkap uçları ve 10x10 profıl..

kontak dısklerı hazır almayı düşünüyorum acaba ıdeal çap ölçulerı nelerdır..?
içbükey taşlama yapmak için buyuk dısk mınımum kaç cm çapta olmalıdır.?   makınenın bence yapacağı teksey vıbrasyon sonucu bantı tıtretıp stabılıtesını bozucak..  umarım olmaz. ;)

makınanın bağlanacagı tabla su kontraplağı olacak 18mm kalınlık yeterlı stabılıteyı sağlar dıye dusunuyorum aksı halde metal yapabılırım ağır olacak ama.
kabaca resımlerı ve benım fakırhane ;D
bu arada su anda kullandığım zımpara makınası"  resımdekı"  915x100 ölcude  bant kullanıyor bugun elımde olan 900x75 bantı zor olsada taktım kasmadan sorunsuz çalışıyor. elınde bu makıneden olanlar bence bunu değerlendırmelı..  915x100 bantlar cok zor bulunuyor.

elestırılere fıkırlerınıze acığım surası söyle olabılır vs vs   sonuçta işimize yarar bırsey cıkarsa ortaya hepimize faydalı olacagına ınanıyorum..
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2010, 22:06:12 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinası yapımı ..
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2010, 23:00:22 »
Aslında soruların yanıtların kendi işim hala parça parça atölyemin zemininde yattığından dolayı verecek durumda değilim ama kendi planımı paylaşayım:

Geçende zımpara ile değilse bile taş ile yaptığım iç bükey taşlamada şunu gördüm: Eğer bıçağın et kalınlığı azalıyorsa iç bükey taşlamada çap artmalı. Eğer taşlama yüzeyinin eni artıyorsa taşlamada çap yine artmalı. Yani çok kalın ve ensiz bir çeliğe ağız açıyorsanız iç bükey taşlama diskinin çapı nispeten az olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2010, 23:02:34 »
Taner bey kolay gelsin," Başlamak bitirmenin yarısıdır." ,yanlız merak ettim neden kaynak kullanmadınız? Alt taraf güzel gözüküyor fakat üst taraf bağlantıları çok çirkin gözüküyor, ortasından vidalasanız daha iyi olmaz mıydı?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2010, 23:21:39 »
soytürk bey vıdalama yapamıyorsunuz kontak dıskin bağlı olacağı ana mıl gerdırırkende kullandığımız  enlemesıne duran 4x4cm profılın ıçınde çalışacak.
vıda buna engel teskıl edıyor. su anda sadece taslak durumunda dıyelım hepsı yerlı yerıne oturduktan sonra kaynaklanıp kelepçeler alınabılınır. "kaynak yapmamamın sebebı monokulerım istepneyi korumam lazım ;D"
Aslında soruların yanıtların kendi işim hala parça parça atölyemin zemininde yattığından dolayı verecek durumda değilim ama kendi planımı paylaşayım:

dar ağızlar hosuma gıtmıyor. demekkı buyuk dısk kullanmalıyım  20725 cm sanırım ;)

Geçende zımpara ile değilse bile taş ile yaptığım iç bükey taşlamada şunu gördüm: Eğer bıçağın et kalınlığı azalıyorsa iç bükey taşlamada çap artmalı. Eğer taşlama yüzeyinin eni artıyorsa taşlamada çap yine artmalı. Yani çok kalın ve ensiz bir çeliğe ağız açıyorsanız iç bükey taşlama diskinin çapı nispeten az olacaktır.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2010, 23:24:27 »
Taner bence sen monokülere zarar vermeden bir başkasına bu kaynağı yaptır ;) hiç üşenmedinmi o kadar deliği lamaya delmeye. Hadi biraz daha ekleme olsun öyle yorum yapalım, sağlam gidiyorsun bence.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2010, 23:41:25 »
uğrasmak hoşuma gıdıyor Sefa ustam ;) bırde zamanım olsa tam delık deleken musterı gelır kosturmacaydı tam bugun :2up  kontak dısklerın capına hala karar veremedım  :-\    umarım işe yarar bırşey ortaya cıkarabılırım..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #6 : 10 Haziran 2010, 23:45:57 »
Bu arada. ben de şu makinayı ve fırınının geri kalanını yapmak için kaynak makinesi aldım. Hediyesi 135 lira. (Beraberinde ikilik elektrot ve kaynak gözlüğünü de aldım.)

Kaynağı dışarıda yaptırmak için bir kerede herşeyi yaptırmak lazım ki hesaplı olsun...
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 10 Haziran 2010, 23:49:58 »
evet hersey tamam dedıkten sonra kaynaklanabılınır parcalar..  kaynak makınam var ama bırısını bulucaz mecburen..

« Yanıtla #8 : 10 Haziran 2010, 23:52:04 »
Eylem makinayı aldığına sevindim, güle güle kullan (1.5 elektrodları istiyormusun ;))
Taner, kontak disklerden sanıyorum bantın döneceği tekerleri kastediyorsun, eğer öyleyse, 80-100-120 mm ölçüleri veya bu aralıkta hepsi uyar. Aşağı yada yukarı çok öenmli değil. İç bükey taşlama için ben MDF leri 5 kat yapıştırıp tornalamıştım, çapı da 320 mm idi yanılmıyorsam, açtığı ağız çok iyi, Emre de sanıyorum 200 mm kullanıyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #9 : 11 Haziran 2010, 00:02:07 »
Abi sana lazım değilse kesinlikle talibim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #10 : 11 Haziran 2010, 00:04:12 »
Senindir, ayırıyorum. Bi ara hallederim ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 11 Haziran 2010, 01:14:18 »
Kaynak şart değil Taner, Bence iyi gidiyorsun.
Şuna bir bak, hatta belki bakmışsındır:

http://www.usaknifemaker.com/store/plans-for-the-no-weld-grinder-sander-nearly-50-pages-p-723.html

Tracy Mickley 26 dolara bunun planlarını ve çok pahalı fiyatlara parçalarını satıyor, köşeyi de dönüyor sadece bununla...

Kullananlar tarafından bu tür "no-weld" (kaynaksız) zımpara makineleri diğerleriyle pek fark yok diyorlar. Aynı zamanda hataları her zaman düzeltmek imkanı çok güzel. Kaynakta hata yaptığınızda kaynak yaptığın parçalar kayıp olabiliyor, ilerde küçük birşey değiştirmek istesen değiştiremiyorsun. Şöküp başka bir yere taşırken türlü sorun çıkıyor. Keşke benimkinin de vidalarını söküp dağıtabilseydim...
Benim motor tekeri (drive wheel) 10 santim, yalpa ayarını yaptığım tepedeki teker 8 santim, düz plakadaki tekerler ya 2.5 ya da 3 santim çaptalar. Oldukça memnunum boyutlarından. Kontak tekerim 20 santip çapta, ancak ilerde bir 15-16 santimlik küçük, bir de 30 santimlik büyük teker edinsem iyi olurdu. Bir de 1 - 1.5 santimlik ya da daha küçük kontak tekeri hayalim var, şurdaki gibi:

Kipmen Sanat web sitesi

Tayfun

• *
  • 23
  • Meslek: endüstri ürünleri tasarımcısı
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 11 Haziran 2010, 12:49:16 »
üstad tek kelimeyle güzel ve işlevsel olmuş .

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 11 Haziran 2010, 15:09:57 »
bugun bıraz sorusturdum cm kontak dısk 40  euro kadarcık.
sanırım tornacı ustamla yıne boğuşacağız ;)    ustalara bır sorum daha olucak dısklerı alımınyum yapmasakta kestamıd veya teflondan yapsak olmazmı..? çok daha hesaplı olur dıye dusunuyorum şayet uygun malzemeler ise..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #14 : 11 Haziran 2010, 15:19:35 »
sanırım tornacı ustamla yıne boğuşacağız ;)    ustalara bır sorum daha olucak dısklerı alımınyum yapmasakta kestamıd veya teflondan yapsak olmazmı..? çok daha hesaplı olur dıye dusunuyorum şayet uygun malzemeler ise..
Benim iki teker derlin. yılda bir filan dönerken eğe ile düzeltme, temizleme yapıyorum yüzeyi ancak parmak girintilerinde onları kullandığımdan çob abartılı basınç ve zorlamayla karşılaşıyorlar, yıllardır bana mısın demediler...
Kaç santim kontak disk?, lastik kaplı ise ve 20 santim vaya üstü ise normal fiyat...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #15 : 11 Haziran 2010, 15:57:17 »
Kestamit olur. Bence alüminyumdan da daha iyi olur. Ben İMES'teki ÖN-EL dişliye bir iş yaptırmıştım.

Kestamitten düz kasnak

Yaptırdığım budur. Kestamit'te sürtünme lastik kaplı disk kadar olmayacaktır ve lastik kadar esneklik de olmayacaktır. O yüzden tekerlek kaplamacılarına kestamit poliamit kaplanır mı diye sorulabilir.

Benim tekerdeki bir taraftaki o çıkıntı setskur vidası içindi. Bu çıkıntıyı iki tarafa birden yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Tabii tam bu konuda konuşan bilgimden çok faraziyem. Sefa Bey'in bu konuda söyleyeceklerine saygı duymak gerek...
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 11 Haziran 2010, 16:21:05 »
Benim iki teker derlin. yılda bir filan dönerken eğe ile düzeltme, temizleme yapıyorum yüzeyi ancak parmak girintilerinde onları kullandığımdan çob abartılı basınç ve zorlamayla karşılaşıyorlar, yıllardır bana mısın demediler...
Kaç santim kontak disk?, lastik kaplı ise ve 20 santim vaya üstü ise normal fiyat...

25 cm çap 40 euro..  takılan bılyalar cıft taraflımı takılıyor içlerıne kasıntı olmaması ıcın..?
bırde uzerlerı lastık kaplı olmasa ne olur..?
sımdı tornacından geldım 7000 serısı alımınyum malzeme ve bılyaları al gerısını bana bırak dedı. dıkkat ettığım bırsey ıse bazı dısklerın calısan yuzu yanı zımparaya temas eden kısım çok hafıf olmak kaydı ıle balık sırtı seklınde , bunun  amacı nedır..?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #17 : 11 Haziran 2010, 16:34:12 »
7000 serisi alüminyum biraz tuzlu bir alüminyumdur. Metal maliyeti bile üzücü olabilir. Hammadde hacmini bir hesaplayıp oradan da kaç kilo cıkıyor diye bir bakmalı... Malzeme bile çok tutar...

Hesaben 20 cm çaplı 6 cm eninde disk için 6 kiloya yakın hammadde gerek. Eğer hammadde uygun boyda, silindirik bir parçaysa...
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 11 Haziran 2010, 16:39:39 »
7000 serisi alüminyum biraz tuzlu bir alüminyumdur. Metal maliyeti bile üzücü olabilir. Hammadde hacmini bir hesaplayıp oradan da kaç kilo cıkıyor diye bir bakmalı... Malzeme bile çok tutar...

Hesaben 20 cm çaplı 6 cm eninde disk için 6 kiloya yakın hammadde gerek. Eğer hammadde uygun boyda, silindirik bir parçaysa...

astarı yuzunu  gececek bu gıdısle   :o   sanırım kestamıt veya derlınden yapıcaz yada uğrasmadan pasa pasa hazırlarını alıcaz :2up

eylem senın yaptırdığın dısktekı setuskur ne ıçındı..?  ana dıskmı bu motordan ılk hareketı alan..?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #19 : 11 Haziran 2010, 17:01:23 »
Setskur..... Evet, evet, sonradan senin diskin bu tipte olmayacağını da anladım, ama yazdıktan sonra... Benimkinin aksine seninkinde iki rulman için iki oyuk olacak tabiii. Rulmanlarının delik içi çapı kaç olacak? Yani milinin çapı ne?

Bu işler için hazır tekerlekler arasından bir şeyler de bulabilirsin. Poliüretan kaplamalı poliamid, döküm vs malzemeden tekerlek yedekleri de var piyasada.

Bkz.: http://www.google.com.tr/images?q=poi%FCretan+yedek+tekerlek

Mesela bunun

http://www.gursanayi.com/index_files/makaralar2.htm

200x50'lik olanı var imiş.

Araştırdıkça daha çok firma bulacaksın. Ancak genel durum şu ki 50 mm'den geniş tekere rastladığımı hatırlamıyorum. Bir de 50 mm tekerlerin çağı 10-15 cm arasında da bulamamıştım sanki... galiba...
Namık Kemal
Instagram'da ben