Bıçak Sanatı - Forum

Veeee Sonunda...

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
Veeee Sonunda...
« : 07 Ocak 2013, 12:48:03 »
Selamunaleyküm değerli ustalar çok değerli abilerim,yapmaya başladığım kusurlarımı heyecanımı kattığım ilk denemem.Benden yardımlarını esirgemeyen başta forumun bel kemiği saydığım özgür abiye ve diğer ustalarıma sonsuz teşekkürleri bir borç bilirim.Hatalarımı söylerseniz bana en güzel iyiliği yapmış olursunuz.Ben birşey yapmadım bizler beraber yaptık.Saygılar.

Çelik: 440 c
uzunluk: 23cm
kalınlık: 4mm
kabze:Bilmiyorum

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Veeee Sonunda...
« Yanıtla #1 : 07 Ocak 2013, 14:54:27 »
Elinize sağlık.

Öncelikle, eleştiri göğüsleme delikanlılığınız için teşekkür ediyorum.

Herkesin eleştirisini dinlemek, bazen yaratıcılığı cendereye sokmak gibi sonuçlanabiliyor ama bazen tarz olarak yeni fikir verdiğinden ya da bazen de ciddi hataları gösterdiğinden dolayı çok faydalı olabiliyor.

Öncelikle bıçakta bir tek hata bulduğumu söyleyeyim. Bu bıçağa güvenmememi sağlayacak bir hata. O da namluda, taşlama eşiğinin ordaki enine çizgi. Bu fotoda görünüyor:

Buradan bıçak kırılabilir gibi görünüyor. Kırılmayacak bile olsa çok çirkin. Bunu yoketmek için kesinlikle bir şey yapılmalı.

Diğer diyeceklerim ağırlıklı olarak estetik ve tercih meselesi.

Sapı bu kadar kalın yapmamayı göz önünde bulundurun. Böylesi kaba duruyor. Üstelik ince yanaklı sap kullanırsanız bıçağınız kılıfınızda daha güzel ve düzgün duracaktır.

Böyle kalın yanaklar kullansanız bile bunları böyle üstten/alttan düz görünecek şekilde bırakmanız gerekmez. Elde yapılan bir bıçağın fabrikasyon bıçaklardan biraz farkı olmasın mı?

Eğer sap yanaklarının daraldığı yerlerde sapı inceltirseniz çok daha ergonomik ve kimisine göre estetik bir duruş yakalayabilirsiniz. Benim eski bir çalışmam tarifime örnek olsun.

Eğer sapta bu ikisinden birisini uygularsanız sap hafifleyeceğinden bıçağın dengesi de olumlu etkilenecektir.

Perçinlerden ağıza yakın olanı fazlaca kenarda olmuş. Bu estetik olarak da ahşabın güçsüzleştirmek anlamında da sıkıntılı. Aynı hatayı ben de yukarıdaki bıçağımda sapın başında yapmıştım.

Bıçakla ilgili hepsi bu.

Gelelim kılıfa.

Eğer kılıfın dikildiği hatta derinin iki katı arasına, bıçağın ağzının karşısına, namlu kalınlığına yakın bir deri şerit koymadıysanız, sadece iki deri katı birbirine dikiliyse bu bıçak kısa sürede dikişlerini kesecektir.

« Son Düzenleme: 07 Ocak 2013, 14:56:55 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2013, 16:05:05 »
Yorumların için teşşekkür ederim abi.Eşiğin oradaki çizgi keşke dediğim bir hata oldu abi ama keşke şeytan işiymiş bunu anladım bıçak yaparken,eğeyi çok derin girmişim (özgür abi öyle dedi) benimde gözümü çok tırmaladığı için bıçağın üst kısmını su verildiği şekilde bırakmaya çalıştım ama yine ben buradayım diyor o çizgi.Zımpara ile üstünden geçsem acaba bir faydası olurmu?
Sapta değişiklik yapabilirim bende kalın olduğu görüşündeyim ama bizim içişleri bakanı(hanım) çok güzel diyince üstüne gitmedim demek halime acıdı!
Perçinlerin ağza yakın olanı benim üstün mühendislik harikam,sap biraz daha uzun olucaktı ama kese biçe bu kadar kaldı o zaman perçin önde oldu çirkin durdu.
Kılıfın dediğin kısmına şerit koymadım abi.
Benim için güzel bir tecrübe oldu.Saygılar 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2013, 19:25:56 »
Bunu sen kullanacaksan namludaki eğeli yere bence hiç dokunmasan da olur. Sapı inceltmeyi de eğer sap elini rahatsız ediyorsa düşün derim. Belki kılıfı yeni baştan yapmayı düşünebilirsin, kılıf dağda bayırda kesilirse seni yarı yolda da bırakabilir.

Namludaki eğe izini yoketmek için aklıma gelen tek çakallık sırta geniş bir yalancı ağız açmak. Ancak o da bu saatten sanra kesinlikle yapılmaz. Dediğim gibi, kendi kullanacağın bir bıçaksa hiç gerek yok. Başkasına vereceksen de bence baştan yap.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2013, 19:45:48 »
Eline sağlık, Eylem ustanın söylediklerine ben de katılıyorum, ama herşeye karşın formu ve düşünüşü güzel bir bıçak olmuş. Eylem ustanın da dediği gibi sadece kılıfı daha sağlam hale getirip kullan bence de.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2013, 23:41:10 »
Eline saglik bence saplari yapistirmadan önce bir satih taslamaciya gitseydin cok temiz bir yüzeyin olabilirdi.
kabze malzemesinden bir kilif yapsaydin cok harika olabilirdi herseye ragmen eline saglik
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2013, 08:27:26 »
Mustafa kardeşim ilklerde kusur aranmaz.  Ellerine emeğine sağlık.  :2up  Bundan sonraki kusurlar hataları zaten kendin görecek ve düzelteceksin bu bir tecrübedir.  İnşallah daha iyileri olacak  Ben bekliyorum   ;D

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #7 : 08 Ocak 2013, 09:48:40 »
Güzel başlangıç olmuş... İlerde dahada düzelir. Ellerinize sağlık.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #8 : 08 Ocak 2013, 10:14:09 »
Selamunaleykum çok değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Kılıfı tekrar elden geçiricem inşallah.Kimseye vermeyi düşünmüyorum bıçağı o yüzden namluya yeni bir işlem yapmıcam.Sap kısmını tekrar elden geçiricem inşallah.Bu forum olmasa bunu bile yapamazdım,çok sağolun.Saygılar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #9 : 08 Ocak 2013, 10:54:27 »
Siz sağolun muhterem. Aslında şu sap bahsini açınca aklıma saplarla ilgili bir konu açmak gelmedi değil... Kılıflarla ilgili de forumda yazılanlara çeki düzen vermek faydalı olabilir. O bakımdan yazmamın bana da faydası oldu yapacak şey fikri verdi. Atölyeye gidip bir şeyler yapmıyorum bari ekran başında bir şeyler yapayım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #10 : 08 Ocak 2013, 12:01:55 »
Selamunaleykum çok değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Kılıfı tekrar elden geçiricem inşallah.Kimseye vermeyi düşünmüyorum bıçağı o yüzden namluya yeni bir işlem yapmıcam.Sap kısmını tekrar elden geçiricem inşallah.Bu forum olmasa bunu bile yapamazdım,çok sağolun.Saygılar.
eger kımseye vermiyecekseniz oldugu gbi kalabilir. zaman ilerleyip de sanatınız geliştikçe aldıgınız mesafeyi daha net anlamanız için. birde ilk bıcakların güzelligi vardır. evlat gibi. bizim gozumuze guzel gorunurler..

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #11 : 08 Ocak 2013, 12:16:45 »
Kesinlikle haklısın abi sana canı gönülden katılıyorum.Ama üstünde bişeyler yapıp daha sonraki işler için kobay olarak kullanmakta içimden geçmiyor değil >:Değişik bir duygu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #12 : 08 Ocak 2013, 17:51:22 »
Yeni bir şeylerle uğraşmak bitmişi kurcalamaktan çok daha hayırlı. Bitmiş en kötü bıçak bile bir sonrakini yaparken ahşap işinde, deri işinde kullanılır ve fayda sağlar, üstelik bu arada kendi bıçağınızla uzun süre çalışıp kendi bıçağınızın uzun dönem testini yapmış olursunuz.   ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #13 : 08 Ocak 2013, 18:11:35 »
Tebrikler çok güzel,

Zaten 2. paylaştığınız bıçakla, seviyenin gitgide artacağı ortada.

İzi dert etmeyin, parayla aldığım bıçağımın üstünde de var aynısı.

Parayla aldım derken şunu demek istiyorum Ticari bir ürün oldugu yani işin meraklısı bir amatörün ilk eseri değil, bu tür şeyler olmaması gerekir ama olabiliyor. Yapımını bilmediğim için belki gidermesi zor bir durumdur.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #14 : 09 Ocak 2013, 10:09:25 »
Selamunaleyküm.Eylem abi her fırsatta kullanmaya çalışıyorum inşallah.İlginiz için çok teşekkür ederim.Sn puukko (isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim) çok daha güzelleri sizin olsun.Saygılar.