Bıçak Sanatı - Forum

Vakumda ısı iletimi?

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
  • Yer: konya
Vakumda ısı iletimi?
« : 22 Aralık 2014, 12:08:40 »
Konuyu ana konudan çok fazla dağıldığı ve bu sorunun kendi başına önemi olduğu için böldüm.
Eylem
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peki havayı emip vakum ortamı yaratırsak ısıyı kim iletecek?

Basınca dayanıklı tüp vakum pompası yerine sadece oksijeni tüketecek bir madde koymak daha kolay gibi

Işık Güneş'ten bize gelirken boşluktan geçiyor.  ;)
uzay boşluğunda argon olmak üzere bir çok gaz bulunuyor. Eger o boşlukta gazlar bulunmasaydı uzay mekikleri tepki sağlayıp ilerleyemezlerdi. Havanın olmadığı ortamda ısı iletilmez. Sadece bazı dalga boyu ışıklarla iletilebilir. Ama bizim kullandığımız rezistanslar ışınım ile ısıtmıyorlar. Güneşin ısıtma sistemi ile rezistans farklıdır. Mesela güneş ışığını ayna ile bir yere yansıtın yansıttığınız yerde ısınma gözlemlenir. Fakat bizim rezistansları yansıtsanız bir ısınma olmaz.
Ha ben fırın içinde oksijn miktarını çözmenin en iyi yolu olarak bir miktar kağıt veya baska bir malzeme yakılmasını görüyorum. fırının ücra bir yerine bir miktar saman gibi yanacak bir madde koyarsak önce yanar ama oksijen bitince yanma durur. ortamdaki tüm oksijen karbondioksit ve monoksite dönüşür. Ortamın k.d gazı ile dolması çeliği nasıl etkiler bilemiyorum. Ama pek bir sıkıntı çıkmaz sanırım. Ustalar ne der bilemiyorum tabi
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 13:59:20 Gönderen: deserteagle »
Musashi en büyük zaferini bir sandal küreğiyle kazandı.

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
Ynt: Vakumda ısı iletimi?
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2014, 12:12:24 »
karbondioksitin ısıyı daha iyi ileteceğini düşünüyorum. normalde rezistans 1000 dereceye geldiğinde içinde metal anca 900 oluyor. yani rezistans ile metalin aynı ısıyı bulması ısı iletkini gaza baglı biraz da. Bu açıdan k.d gazı uygun bence.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2014, 12:22:20 »
uzay boşluğunda argon olmak üzere bir çok gaz bulunuyor. Eger o boşlukta gazlar bulunmasaydı uzay mekikleri tepki sağlayıp ilerleyemezlerdi. Havanın olmadığı ortamda ısı iletilmez. Sadece bazı dalga boyu ışıklarla iletilebilir. Ama bizim kullandığımız rezistanslar ışınım ile ısıtmıyorlar. Güneşin ısıtma sistemi ile rezistans farklıdır. Mesela güneş ışığını ayna ile bir yere yansıtın yansıttığınız yerde ısınma gözlemlenir. Fakat bizim rezistansları yansıtsanız bir ısınma olmaz.
Ha ben fırın içinde oksijn miktarını çözmenin en iyi yolu olarak bir miktar kağıt veya baska bir malzeme yakılmasını görüyorum. fırının ücra bir yerine bir miktar saman gibi yanacak bir madde koyarsak önce yanar ama oksijen bitince yanma durur. ortamdaki tüm oksijen karbondioksit ve monoksite dönüşür. Ortamın k.d gazı ile dolması çeliği nasıl etkiler bilemiyorum. Ama pek bir sıkıntı çıkmaz sanırım. Ustalar ne der bilemiyorum tabi

Yazdıklarınızda vahim hatalar var. Örneğin uzay konusunda. Lütfen iyice bilmediğiniz konularda -ağır bir ifade olacak ama kullanacağım- atıp tutmayınız.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 12:23:58 Gönderen: egeleme_rampasi »

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2014, 12:27:40 »
Buyrun düzeltin

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2014, 12:45:12 »
Kendoka(beraat), teşpihte hata olmaz, sizin kabınız fazla dolu, üzerine bir şey eklenmiyor.  O:-)

Fırın konusunu konu dışı anlatımla çok fazla doldurmamak adına karbondioksit, Newton'un 3. hareket yasası (*) ve ışıma konularına hiç girmiyorum. Bilgilenmek isterseniz andığım konular için başlık açabilirsiniz.

----------------------------------------------
*: Kırmızılı olan yeri sonradan ekledim.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 12:49:10 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2014, 12:47:44 »

Yazdıklarınızda vahim hatalar var. Örneğin uzay konusunda. Lütfen iyice bilmediğiniz konularda -ağır bir ifade olacak ama kullanacağım- atıp tutmayınız.
her insan gibi yazdıklarımda hatalar bulunabilir.
bu kadar agır konusmanızıın sebebi nedir. Birileri bildiği söylediğinde tavrınız atıp tuttu demek mi oluyor. Evet yanlış bilgi vermiş olabilirim. Siz de doğrusunu söylersiniz biz de öğreniriz. Bu forumun amacı da bu değil mi zaten.
Bir çok insan yanlış seyler biliyor ve öğreniyor. Niyetiniz iyi ise siz de öğreterek konusun hakaret ederek değil.
uzay boşluğunda bir çok gaz bulunur. nebula adı verilen ve yılzdızların patlamasıyla salınan gazlar vardır mesela. iyonize olmus gazlar da bulunur. uzay mekikleri momentum ile ilerler. Fırlattıkları yakıtın kendilerini itmesi ile.
Zaten burada konu bu ayrıntılar değil. konumuzun amacı hava vakumlanırsa ısı iletilir mi. Örnek olarak güneç verildi ve bu yanlış örnekç Çünkü bizim ısınmamız termaldir. yani önce rezistans ısınır rezistans havayı ısıtır sonra haca çeliği ısıtır. burada ışıma olayı yok. Fakat güneş önce boşluğu ısıtır sonra dünyayı ısıtır diye bir şey yok.

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2014, 12:50:51 »
Kendoka(beraat), teşpihte hata olmaz, sizin kabınız fazla dolu, üzerine bir şey eklenmiyor.  O:-)

Fırın konusunu konu dışı anlatımla çok fazla doldurmamak adına karbondioksit ve ışıma konularına hiç girmiyorum. Bilgilenmek isterseniz andığım konular için başlık açabilirsiniz.
konumuz dısında bir sey değil. Fırın içindeki oksijenden kurtulmanın yolunu arıyoruz. Önce ısınmanın nasıl oldugunu söyledim sonra bu oksijenden kurtulmanın yolunu. Hata da etmiş olabilirim. Yanlış bilgi vermiş olabilir. Genelde böyle durumlarda "kardeşim bak burası doğru olmamış" denir. ve doğrusu söylenir.
Bana birisi bir bilgi vermek istedi de ben mi almadım.

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2014, 12:53:46 »
tamam edilen agır sözleri duymazlıktan gelip bu başlığa yazmayı bırakıyorum.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2014, 13:07:53 »
Beraat Bey kimse size hakaret etmiyor .Siz öyle algılıyor olabilirmisiniz.Zaten var olan yapılmış bir konuda konuşuyoruz .Vakuumlu fırınlarda havanın tamamen dışarıya çıkarılması durumu sözkonusu değildir .asıl mesele yüksek sıcaklıklarda oksijenin metal yüzeyinde yaptığı tahribattır .Bu tahribatı önlemek için bir çok koruyucu gaz ve karışımı vardır ayrıca tahribat yüzeyini oksijenden korumak için folyo sıvı folyolar ,boyalar ve macunlar mevcut .Bu konu defalarca konuşuldu .Bir çok insanın gelip buradan zahmetsizce bilgilenip sonra bir daha hiç uğramadığını defalarca gördük .Doğru nilgileri değil sadece olan kanatimizi bilgi gibi paylaşmamız burada insanların bilgi alımına parazit oluşturuyor .Biz herhangi bir konudaki tartışmalarımızı genel muhabbet konusunda rahatça yapıp öngörü ve kanaatlerimizi sunabiliyoruz,konu başlıklarında da kesin yapılmış tespitler ve denemelere yer vermeye gayret ediyoruz.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2014, 13:23:34 »
"atıp tutmak" sözü bir hakaretttir.
Varsayımlarımı bilgi gibi vermedim. o bahsettiğiniz bütün yöntemlerden daha basit olduğunu düşündüğüm bir yolu "ustalarım ne der ki" diyerek yazıp yorum bekledim.
Evet bu konuyu burada dile getirmek yerine farklı bir başlık daha iyi olabilirdi.
Evet bilgi olarak yazdıklarımda yanlış bilgiler de olabilir.
Ama ben benim için" atıp tutmak" sözünün kullanılmasından rahatsız olduğumu söylüyorum kimse ilgilenmiyor ve ben alınganmışım gibi gösteriliyor.
Ben iyi niyetimle faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konuyu "kesinlik olmadan ve ustalarım ne der ki" diyerek dile getirdim.
Benim iyi niyetime karşılık yapılan bu agır sözden rahatsız olduğumu söylüyorum. Yani konuyu yanlış yerde dile getirmişsem bu " kardeş bu konuyu farklı başlıkta inceleyelim" denebilir.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2014, 13:36:14 »
Hakaret olarak algılamayın tanıdıkça insanları sizde seveceksiniz...

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2014, 13:44:24 »
Hakaret olarak algılamayın tanıdıkça insanları sizde seveceksiniz...
hakaret demedim.((yukarıda bir defa bu söz hakarettir dediğimi gördüm.*)) Agır söz dedim. Beni uyarmadan ve forumda yeni olduğumu bilerek herkesin görebileceği şekilde böyle ağır konusan insanları sevebileceğimi zannetmiyorum. Şahsım adına olması bir yana bir forumda bilgi vermek ve uyarmak söz konusu olmadan " atıp tutmak" sözü gerçekten forum kültürüne aykırıdır. Sizin rahatsızlığımı anlayacagını sanmıştım bu yüzden yazdım. Ama yine de "atıp tutmak" sözünü savunuyorsunuz. Siz söylemeseniz bile söylenilmesi konusunda yanlış olduğunu dile getirmeden hala bana bir şeyler söylüyor olmanız sizinde bu söze katıldığınız manasına gelir... Sukut ikrardır. Evet konu çok dışına çıktı. moderatör mesajlarımı silerse konu bütünlüğünü bozmamış oluruz.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 13:51:29 Gönderen: kendoka(beraat) »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2014, 13:56:49 »
Konuyu ana konudan çok fazla dağıldığı ve bu sorunun kendi başına önemi olduğu için böldüm.
Eylem
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belli sıcaklıklara gelen cisimler ışıma yapmaya başlarlar. Özellikle de kızılötesi (eski kaynaklarda kızılaltı diye geçer ki alt kelimesi "infra" kelimesinin doğru karşılığıdır. İngilizcesi infrared) ışıma. Ortamdaki havayı alıp da konveksiyonu sıfırladığınızda zaten dirençler ısıyı konveksiyon ile atamadığından daha yüksek sıcaklığa çıkarlar ve daha çok kızılötesi ışıma yapar.

Normal bir ısıl işlem fırınına, fırın 1000 derecelerdeyken çok uzun süre bakamazsınız, uzaktayken bile sizi ışımayla ısıtır, gözünüzü rahatsız etmeye başlar. Buradan da kızılötesi ışımanın etkisini anlayabilirsiniz.

Kabaca söylemek gerekirse; fırının için aydınlıksa bilin ki ışımayla iletim var.

-- o --

Fırın işini mutlak vakumda da görebilir, yalnızca sıcaklık dengesinin oluşmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü ışıma çeliğin dirence bakan yüzeylerinin daha sıcak olmasına neden olur. Ancak sıcaklık illa ki dengelenir. Ki zaten bu basit bir mutfak fırınında akkor rezistansa bakan bir şeyi pişirirken bile geçerlidir.

-- o --

Roketler, boşlukta Newton'un etki tepki kanunu çerçevesinde boşlukta da ilerler. Roketin içinden atılan kütlenin (egzoz gazı) momentumu roketin momentumuna eşit ve zıttır.

Dış uzaydaki madde yoğunluğunun azlığı, bizim vakumlarımıza parmak ısırtır.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 13:58:20 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2014, 14:16:19 »
...
Lütfen iyice bilmediğiniz konularda -ağır bir ifade olacak ama kullanacağım- atıp tutmayınız.

Muhterem, biraz oto sansür iyi olurmuş, söz gerçekten de bir tık ağır olmuş.  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #14 : 22 Aralık 2014, 14:32:10 »
Benimde dilimin ucuna gelip yazmadığım, yazıp ta sildiğim çokça olmuştur.
Yazılı anlatıma dayalı bir ortamda biraz daha itidalli davranmakta fayda var. ;)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #15 : 22 Aralık 2014, 14:33:40 »
Arkadaşımız adına ben bir özür dileyeyim ,kendiside gereğini en iyi şekilde yapabilecek birisidir .birbirinizden bir helallik alırsınız konu kapanmış olur..

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 22 Aralık 2014, 14:46:26 »
durun yav.. konuyu kaçırdım. Uzay boşluğunda gaz varmıymış şimdi :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #17 : 22 Aralık 2014, 14:48:21 »
...
Normal bir ısıl işlem fırınına, fırın 1000 derecelerdeyken çok uzun süre bakamazsınız, uzaktayken bile sizi ışımayla ısıtır, gözünüzü rahatsız etmeye başlar. Buradan da kızılötesi ışımanın etkisini anlayabilirsiniz.
...

Kızılötesinin gözler için ciddi zararları olabilir; retina yanması, katarakt belki körlük gibi etkileri olabilmekteymiş. Güvenlik başlığında söylenmesi gerekecek önemli bir konu. Uzun süre fırına bakanların kesinlikle tedbir almaları gerekir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #18 : 22 Aralık 2014, 14:50:19 »
Oksijen kaynağı gözlükleri bayağı faydalı oluyorlar .koruma faktörü 7-8 gibi kafi görüntü veriyor..

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #19 : 22 Aralık 2014, 14:55:40 »
Forum camiasından özür diliyorum, yanlış deyimi kullandım. Böyle teknik bir hata yapmamalıydım. Bu deyim burada kullanılmıyormuş, maksadı aşmış.

Üyeye hakaret amacım asla olmamıştır. Hatalı deyimi kullandığım için alınmış, haklıdır.

Ama; insanların bilgi almak için referans olarak kullandığı bir ortamda, kendi vahim derecede hatalı kanaatlerini, kesinleşmiş veriymiş gibi ifade etmesine izin veremezdim. Ve vermeyeceğim.

Cahilin bilgesi, bilmediği konuda susandır.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 14:57:47 Gönderen: egeleme_rampasi »