Konuyu ana konudan çok fazla dağıldığı ve bu sorunun kendi başına önemi olduğu için böldüm.
Eylem
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Belli sıcaklıklara gelen cisimler ışıma yapmaya başlarlar. Özellikle de kızılötesi (eski kaynaklarda kızılaltı diye geçer ki alt kelimesi "infra" kelimesinin doğru karşılığıdır. İngilizcesi infrared) ışıma. Ortamdaki havayı alıp da konveksiyonu sıfırladığınızda zaten dirençler ısıyı konveksiyon ile atamadığından daha yüksek sıcaklığa çıkarlar ve daha çok kızılötesi ışıma yapar.
Normal bir ısıl işlem fırınına, fırın 1000 derecelerdeyken çok uzun süre bakamazsınız, uzaktayken bile sizi ışımayla ısıtır, gözünüzü rahatsız etmeye başlar. Buradan da kızılötesi ışımanın etkisini anlayabilirsiniz.
Kabaca söylemek gerekirse; fırının için aydınlıksa bilin ki ışımayla iletim var.
-- o --
Fırın işini mutlak vakumda da görebilir, yalnızca sıcaklık dengesinin oluşmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü ışıma çeliğin dirence bakan yüzeylerinin daha sıcak olmasına neden olur. Ancak sıcaklık illa ki dengelenir. Ki zaten bu basit bir mutfak fırınında akkor rezistansa bakan bir şeyi pişirirken bile geçerlidir.
-- o --
Roketler, boşlukta Newton'un etki tepki kanunu çerçevesinde boşlukta da ilerler. Roketin içinden atılan kütlenin (egzoz gazı) momentumu roketin momentumuna eşit ve zıttır.
Dış uzaydaki madde yoğunluğunun azlığı, bizim vakumlarımıza parmak ısırtır.