Arkadaşlar merhaba,
Uzunca bir zamandan beri üstünde uğraştığım bant zımpara makinesi (aynı anda 3 makine bitiyor,onun sebebi de bana yapamaz demişlerdi, bende 3 tane yapayım dedim.. )sona geldi..
Bu makinenin daha önce başka bir örneğini bizde görmedim,proje destekçim ve makinelerden birinin de sahibi olacak arkadaşım Mehmet Turan ustamızın da ciddi destekleri oldu,ona ayrıca teşekkürler

Bütün işin hepsi bir arada çıksın (sonuçta üç makine,toplandı) diye onun hem atölyesi hem işyerinde yapıldı,çok dağıttık ama sonra topladık

Gerek vakit, gerekse bir araya gelmeden görülmeyecek hatalar sebebiyle uzun soluklu bir çalışma oldu,son nokta olarak panoyu toplayan (hiç bilgi sahibi olduğum bir mesele değil ) arkadaşımın müsait zamanını bekliyoruz,
Bu tip invertörler üniversal cihazlar oldukları için her sistemde farklı (pompa,fan,yürüyen bant,bu sınıf makineler gibi) optimize yapılması ve kurulan sisteme uyarlanması için değişik parametrelerle ayar gerekiyor..
Aynı zamanda modelci olması sebebiyle çok titiz bir işçilikle panoyu topladı
Teknik detaylar;
İnvertör;
LG 1,5kw motor destekli,220V çalışıyor,ama trifaze motor sürebiliyor,bence olmazsa olmaz özellik vektörel çalışma..
Vektörel çalışma ne dersek,misal motor 20hz çalışırken baskı uyguladığımız da 20hz çalışmaya edip bayılmaması için motora ektra akım gönderip 20hz'i koruyor,baskı bitince tekrar normal akımına geri geliyor..
Pano;
Bu sınıf her invertör IP20 standart korumaya sahiptir,yani nerdeyse korumasızdır,
Tam toz geçirmez ve su geçirmez olması için IP65 olması lazım ki bu da invertör fiyatını ciddi arttırıyor ve hiç bir tedarikçi de hazırda olmuyor..
Bu sebepten mutlak bir pano içinde çalışması gerekir,pano IP65 koruma,ama bizim derdimiz full su geçirmez olsun değildi,mecburi açılan delikler var,kullanılan filtreler ve kablo rekorları sayesinde full toz geçirmez oldu..
Motor;
Gamak 1.1 kw (1.5 HP) 3000 d/d Trifaze,
İncelediğim bütün Avrupa versiyonlar da gördüğüm bir seçenekti,bunu kullandım..
Tekerler;
7000 serisi aluminyum malzemeden yapıldı,üstündeki bütün rulmanlar 10000d dayanıklı japon malı rulmanlar..
Şase;
Bu makineye ait planlar üretici firma tarafında free plan olarak açıklanmış ama malesef ki hem ölçüler hemde o şaseye uygun motor bulmak sıkıntılı,bu sebepten TR versiyon yaparak planları revize ettik,
Burda Salim ustamızın hem fikir hemde auto cad versiyon hazırlamak konusunda destekleri var,ona da ayrıca teşekkür ederim

Üzerinde ciddi değişiklikler var,en büyük işi bütün delikler mm ölçü oldu ve bulabileceğimiz motora göre nerdeyse baştan bütün şase üstünde ki delikler ve lego sınıflı parçalar elden geçti,bu sebepten TR versiyon dedim,çünkü orj versiyon üzerinde herkez kendi kullanımı için optimize yapıyor,
Bu arada sıfır kaynak var..
10mm malzeme lazer kesim,lazer kesimci bu noktada çok önemli,istediğim çapta delik delecek lazerciyi 4 yer dolanarak buldum,4mm çapta delik var,bunu da herkez yapmıyor..
Daha sonrada bu makinenin bir benzerini yapan Avrupalı bir bir örnek var,onda kullanılan benim olmazsa olmaz dediğim yan yatma fonksiyonu sağlayacak tezgah yapılacak..
Üstünde kullanılan bütün kare kollar 40*40 dolu malzeme,
Fotoğraflar ;