Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Özel Yapım Araçlar => Elektrikli Fırınlar => Konuyu başlatan: deserteagle - 24 Kasım 2010, 18:32:33
-
Eveet fırın biraz daha ilerledi. Çıkan kısmın bir özetini yayınlayayım.
Öncelikle 20 adet tip 23 tuğla tedarik ettim. Bunu aldığım mekan bana bir parça da seramik battaniye verdi.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__01.jpg)
Karaköy'den tanesi 7,5 liradan bu taşları aldım. Taşlarda içinden rezistans geçirmek için dört kanal var.
Bu taşların boyutlarını projeme uydurmam gerekti. Bu yüzden taşları gördüğünüz testere ile kestim. Bu galiba seramik kesmeye yarayan bir testereydi.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__02.jpg)
Aynı mekandan K tipi termokupl aldım. Dışındaki izolasyon nesnesi de ordan. Termokupl 38 liraymış. Daha önce soranlara aklımdaki rakamları vermiştim ama bir iki gün önce bu kalemlerin fiyatlarının yazılı olduğu kağıdı da buldum.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__03.jpg)
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__04.jpg)
Mekanda üç parça kanthal rezistans yaptırdım. 1500 watt değerini tercih ettim. İki tanesi kullanmak için, bir tanesi ise yedek olarak... Bunların her biri 15 lira. Böylece 3000 wattlık bir fırınım oldu.
Bu mekandan yukarda söylediklerim dışında 2 tane seramik klemens, ısıya dayanıklı kablı falan da aldım. Klemenslerin tanesi 1,5 lira. Kablonun metresi 8,5 lira. Unutmadan fiyatlar geçen senenin fiyatları. ::)
devamı gelecek....
-
devam...
Oluklu taşların şekli beni biraz düşündürmedi dersem fena halde sallamış olurum. Hem iç hacmi tutturmak hem de 20 adet tuğlayla yetinebilmek gerekiyordu. Ortaya bu tasarım çıktı. Gözden çıkardığınız bir testere varsa bu işte kullanabilirsiniz. Kıyamadığınız bir testereyi ise kullanmayın derim çünkü bu tuğlalar olsun ytonglar olsun çok kolay kesilmelerine rağmen testereleri çok hızlı köreltiyorlar.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__05.jpg) (http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__06.jpg)
Bu da fırını paketsiz ama çalışır hale getirdiğimde çektiğim bir resim. Profil kontrolör, içinde bıçak saplarımın olduğu bir kutuda uykuya dalmış halde.
Termokuplu fırına geçici olarak pratik bir şekilde üstten daldırdım. Sonradan bu şekide daldırınca termouplun dış ucunun da ısınıp yanlış ölçüm yapacağından şüphelenmeye başladım.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__07.jpg)
Kontrolör 48x48 mm'lik olanlardan. Bu tür kontrol nesneleri bazı standart boydaki kare hatta dikdörtgen yuvalara girecek şekilde yapılıyor. Ancak aynı işlevdeki üründe fiyatlar yine de farklılaşabiliyor. Tabi tamamen aynı olmayıp, seri port gibisinden şeyler de eklenmiş yada eksik olabiliyor.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__08.jpg)
Bu SSR. Galiba uygun olan en ufağı elde yoktu da 50A'lık almıştım.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__09.jpg)
Bu haliyle sistem bir kenarda aylar boyu bekledikten sonra geçenlerde kasasını yapmaya giriştim. Bir boy 30x30x3'lük köşebent profil ve gereken boylarda sac parçaları aldım.
Profil demirler gördüğüm kadarıyla hep 6 metrelik "boy"lar halinde satılıyorlar. Alışverişimi yaptığım mekan profilleri ve sacı istediğim boylarda kestiğinden levhayı kendi imkanlarımla kesmeye çalışmak ve 6 metrelik profil taşımak derdim olmuyor.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__10.jpg)
Kasayı, fırını soğutma suyu ve yağıyla yakında isteyeceğimi düşündüğümden yerde ve güvenli dursun diye ayaklarını yeterince uzun yapmaya karar verdim. Fırınla su tenekesini böylece hem yakın koyabileceğim hem de su tenekesini (edit var.) devirirsem belki kebap olmam.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__11.jpg)
Fırının izolasyonu konusunda fazla paranoyak olduğumdan battaniyeyi üste çift kat sermeyi planlamıştım. Ancak görünüşe göre böyle yaparsam ön ve arkada kullanabileceğim battaniyem kalmayacaktı. Katların birinden vazgeçmek de kasanın üstünün 2 cm kadar boş kalmasına neden olacaktı. Ben şimdilik üstü tek kat yapmaya ve üstteki boşluk için iyi bir çözümün aklıma gelmesini beklemeye başladım. Halen aklımda iki üç çözüm var ama kafamdaki bulutlar tamamen dağılmış değil.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__12.jpg)
Battaniyenin içine tuğlaları dizerken kasanın eninin biraz az olduğunu farkettim. Battaniyenin kalınlığı konusundaki varsayım hatalıymış. Neyse ki biraz zorlamayla çözülebilecek kadar ufak bir hesap hatası yapmışım. O:-)
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__14.jpg)
Her şeyi yerleştirdim ve rezistansların arkadan çıkan uçlarına izolasyon boncuklarını dizdim. Battaniyenin kenarlarını kıvırınca fırının arkası büyük oranda örtüldü. Bu arkaya belki de uygun boyutta bir fiber/pertinaks levha kesip kablajı bunun üzerinde yapabilirim.
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__15.jpg)
Bu da önden görünüm:
(http://eylemcengiz.com/workshop/isil_islem_firini--furnace/furnace__16.jpg)
Fırının kapağını da yapmaya başladım ama onu fotoğraflamadım. Zaten bu kısımda hala netleştiremediğim çok şey var.
Şimdilik varabildiğim nokta bu. Şu an için köşebent profili tüketmiş olduğumdan duraklamış haldeyim. Eksiklerini tedarik edip projenin arkasını getirdikçe paylaşmaya devam edeceğim.
-
:2up tebrık ederım Eylem neredeyse bıtmıs. seramık battanıye ıhtıyacın varsa yollayabılırım ;)
bır ara yapmayı dusundum ancak işin içine elektırık gırınce orda bır dur bakalım taner dıyorum kendı kendıme :D
-
Karaköy civarına yolunuz düşerse en ucuzundan bir dijital multimetre alın derim. 6-7 liraya dijital multimetre bulmak mümkün. En azından 5-10 ay önce bir tane almıştım bu fiyata.
Multimetreyi piyasada avometre diye adlandıran da çok.
Multimetrenin direnç ölçen ve kısa devre gösterenlerini tavsiye ederim. Bu sayede elektriksel bir montaj yaptıktan sonra kaçak, kısa devre var mı diye kontrol edebilirsiniz.
(http://blog.rotundu.eu/wp-content/uploads/2008/04/digital-multimeter-06.jpg)
Dijital multimetre (Ref.:http://laserpointerforums.com/f51/help-setting-current-rkcstr-thank-you-44066.html (http://laserpointerforums.com/f51/help-setting-current-rkcstr-thank-you-44066.html))
Aslında bu faydalı bir alet ama kontrol kalemi her atölyenin olmazsa olması. Kesinlikle ama kesinlikle bulundurun.
-
Eylem fıstık gibi gidiyor, eline sağlık. Hayran kalmamak elde değil, tam olması gerektiği düzenlilikte usta işi.
-
Eylem, işte budur baba yahu :2up Sonunda mertliği bozacaksın yani :D
Kapağın açılma durumunda elektriği kesecek bir düzen yap baba, ben yaptırmayı unutmuştum ancak önemli bir eklenti bence...
-
Çok teşekkürler ;D
Çok teşekkürler Taner, bu projeyi büyük ihtimalle eldeki battaniye ile bitirebileceğim. :)
Emre, aslında güvenlik açısından hem aynı SSR'dan bir tane daha, hem de kapının kapanması ile kapanacak bir "push button" alır almaz projeyi senin dediğin, güvenli hale getireceğim. İkinci SSR, kapak açılınca rezistansın iki ucunu da devreden ayırmaya yarayacak. İşin bu tarafını kağıda dökmedim. Belki devre biraz daha karmaşıklaşabilir.
-
Eylem hocam,
Harika fırın, vallahi bende olsa atölyeye dondurulmuş pizzalar için bir de derin dondurucu koyardım :D
Saygılar,
TT
-
Ehehehehe. Pizza için çok dar ama bir iki şiş sığabilir ya da dar uzun bir pide pişirilebilir. :D
-
Topraam harika gidiyorsun, yapılacak yeni bir iş daha çıkardın bize :D tabi yavaş yavaş, acelemiz yok. Emrenin dediği gibi başlangıç için çok az ancak sonrasında cepten çok götüren bir hobi bu belliki. tabi bu forum sayesinde ne nerden ne kadara ve en ucuza alınır konuları herkes için çok faydalı. başarılar...
-
Çok teşekkürler ;D
Çok teşekkürler Taner, bu projeyi büyük ihtimalle eldeki battaniye ile bitirebileceğim. :)
Emre, aslında güvenlik açısından hem aynı SSR'dan bir tane daha, hem de kapının kapanması ile kapanacak bir "push button" alır almaz projeyi senin dediğin, güvenli hale getireceğim. İkinci SSR, kapak açılınca rezistansın iki ucunu da devreden ayırmaya yarayacak. İşin bu tarafını kağıda dökmedim. Belki devre biraz daha karmaşıklaşabilir.
Acaba ilk bağlantı direk PID bağlantılı SSR'dan rezistanslara olmak yerine, kapağın kapanmasıyla kontak yapan bir anahtardan rezistansa olsa iki SSR'a gerek kalmazdı değil mi? Yani tüm akım bu anahtardan geçse ve sonra rezistanslara bağlansa, bir sorun olacağını sanmıyorum. Ama elektrik elemanlarından pek anlamıyorum açıkçası, sence bir sakıncası olur mu bu tip bir bağlantının?
-
Rezistansın iki ucunu da şebekeden ayırmak istiyorum ve bu kapak anahtarı konusunun dışında bir ihtiyaç. Fırını fişe (rastlantısal yönde) taktığımdan dolayı bir gün faz olan tel diğer gün nötr oluyor. Haliyle rezistansı tek SSR ile açıp devreden çıkardığımda fırının içinde gezinen çıplak tellerin faz mı nötr mü olduğu şansa kalıyor. İki ucunda da SSR olduğunda ise fırının için güvenli hale geliyor.
Diğer husus da kapak anahtarının kullanımı. Bu anahtarın üzerinden 220 geçirmek istemiyorum. Hem pratik değil hem de fazladan risk oluşturuyor. Bunun yerine kontrolörden çıkıp SSR'a (SSR'lara) giden işareti bu anahtan üzerinden geçirmek tercihim. Bu işaretin gerilimini 4-32 volt arasında bir şey illa ki. E bu da adam öldürmez. :)
(http://www.enda.com.tr/Images/Urunler/310809124219_L.jpg?modal=true)
Bkz. http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=209 (http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=209)
-
Eylem sağolasın cevap için, aslında bendeki fırın için de bir modifikasyon düşünüyordum ancak söylediklerin çok mantıklı, özellikle anahtardan düşük akım geçirme istemen, hiç akledemedim bu olayı. SSR'ları kaca aldın bu arada?
Eklediğin PID'yi ben de kullanıyorum seyyar ölçümler için. Ufak ama becerikli bir arkadaş...
-
Abi, az sonra Karaköy'e gidiyorum. Güncel fiyatı aktarırım. ;)
-
Abi, az sonra Karaköy'e gidiyorum. Güncel fiyatı aktarırım. ;)
Eylem seni BıçakSanatı forum'un gezgin birimi ilan ediyorum :2up
-
Eveet, 25 amperlik SSR'yi 15 liraya aldım. Görüntüsüne bakarsan kaliteli gibi durmuyor ama uzun süre iş görsün yeter.
-
:2up Fiyat aşırı iyiymiş Eylem. Süper. Benim hayalimdeki tuz banyosu çok da erişilmez gözükmüyor o zaman. Sadece cesaretimi toplamak kaldı, erimiş tuz fikri bile tüylerimi ürpertiyor :(
-
bu fırın meneviş için mi yoksa su verme sıcaklıklarına ulaşılabiliyor mu ??
ssr ler soğutuculu değilse bir aliminyum soğutucuya bağlamakta fayda var .
-
Sistemi yerde iken 800'lere çıkarmıştım. Kullandığım malzemelerin limitlerine bakarak teoride 1200 civarına da çıkabilmem gerek ama hem bu bir çok malzememin limitlerine çok yakın hem de ısıl kayıpların neye imkan verebileceğini görmek gerek.
-
Seramik elyafı kullanmışsın ustam, eğer kapıda da kenarlarda kapattığında sıkışan bir kuşak seramik elyaf olursa ısı kaybın çok cüzi olacaktır. İçerdeki taşların ve tuğlaların belli bir miktar ısınmasından sonra fırın çok iyi performansa kavuşacaktır. Hiç korkun olmasın Eylem, 1200 dereceye uygun elemanların asıl limitleri birkaç yüz derece daha yukarda ancak hızlı eskimeye başladığından 1200'ü öneriyorlar. Benim 1200 derecelik fırınımda bir iki kere seramik işleri için 1250'ye kadar çıktım, bişey olmuyor ;)
-
oooooooo bu oyuncak değil yahu :)) maşallah 1200 derece ye 3000 vatla çıkılabiliyor demek
-
oooooooo bu oyuncak değil yahu :)) maşallah 1200 derece ye 3000 vatla çıkılabiliyor demek
Benimki 2200 W ;) Herşey Yalıtıma bakıyor...
-
1200 dereceye çıkacağını denemiş değilim. Ancak şimdilik umudumuz var diyelim. :)
-
Bendeki fırının kapağına bir yakın çekim yapabilirim istersen. Oldukça basit ama kullanışlı yukarı kayan bir sistemi var...
Bu arada çok geç mi kaldım bilemiyorum, arka taraf ve kapak için senin işine yarayabilecek 5cm kalınlıkta seramik elyaf var fazladan elimde. Hemen yollayayım istersen...
-
Seramik battaniyeyle dış sac arasına kalınca bir kaya yünü ( taş yünü diyede geçiyor) koysan, bunların özellikle bir tarafı aluminyum folyoluları var, ciddi sıcaklık kapanı olacaktır. Kapağada amyantlı salmastra fitil yüksek sıcaklık izolasyonunda en uygun çözüm gibi. Ayrıca silikonlu lastik fitiller vardı 900 dereceye dayanıklı, bulunabilse onlarda kapakta anormal sızdırmazlık sağlar.
-
Biz cam fırınlarında küçük tamirlerde plastik refrakter kullanıyoruz. Çekiçle dahi uygulanabiliyor. 1700-1800 derecelere dayanımı var. Kiltaş tan temin ediyorduk en son. Birçok refrakter malzemeyi bulabilirsiniz sanırım.
http://www.kiltas.com/contact.php
-
Eylem hocam yanıtlayabilirsen bir kaç sorum olacak. Konular bana çok yabancı ancak merakla takip ediyorum.
Tuğlaları kasaya dizerken birbirlerine yapıştırdınmı harç kullanarak?
Termokulp şu an fırının içinde nasıl duruyor? Yoksa termokulp geçici olarak değer okumak içinmi? KOntrolörün ısı kontrolü için kendi çözümümü var? Birse SSR sadece devre açıp kapamayamı yarar, tam olarak işlevi nedir?
-
Aslında şu an için yaptığım işleri geri alınabilir şekilde yapmaya çalışıyorum. Hani belki iki gün sonra fırının montajını yinelemek isterim diye hiç bir tuğlayı yapıştırmaya çalışmadım. İlerde de rezistans ve termokupl ömrünü doldurursa ne yaparım diye bir çok parçayı hiç yapıştırmamaya niyetliyim. Seramik battaniye ile tuğlaları birbirine doğru bastırmış da oldum biraz. Bu haldeki çalışma performansına ve dış kasanın ısınma durumuna göre gerekirse ilerde tedbir alacağım. Dün bu tuğla yapıştırma konusunda da Karaköy'de araştırmamı yaptım. Gerekirse malzemeyi tedarik edeceğim.
Termokupl şu anda kasaya arkadan giriyor. Ucu arka duvardan 5-10 cm kadar içeriye uzanıyor ve tavandan 1-2 cm kadar aşağıda. Termokupl kontrolöre bağlı. Kontrolör içinde sadece oda sıcaklığının etkisini de ölçüme katarak
doğru değeri tespite yarayan bir sensör var. Buna gerek var çünkü termokupl denen nesneler sıcaklığı değil iki ucu arasındaki sıcaklık farkını ölçebiliyorlar. Arka uçtaki sıcaklığın ne olduğu, yani oda sıcaklığını hesaba katmadan içteki sıcaklık da bilinemez.
SSR, adının "Solid State Relay" diye açılımı olan bir nesne. Bir röle, başka bir devre tarafından kumanda edilen bir anahtardır. SSR da rölenin tamamen yarı iletken olarak yapılmış halidir. Avantajı normal rölelere göre daha hızlı, daha sorunsuz çalışması ve daha uzun ömürlü olmasıdır. Dezavantajı ise anahtarladığı yükün birazını kendisinin sarf etmesidir. Yani SSR'lar ısınırlar.
SSR'ların 4 tane elektriksel ucu (terminali) olur. (Kimileri daha çetrefillidir ama bunları boşverin.)
İki uç anahtara aittir. Yani bu iki ucun arası SSR tarafından açılıp kapanabilir. Bu iki uç 280 volt 480 volt gibi ciddi diğerleri kaldırabilir. Bu iki ucun ayrıca geçirebileceği azami akım değeri de önemlidir. Bu da 15, 25 40,50 vb. amper gibi ciddi değerlerde olur. Buna çıkış (output) ucu denir.
Diğer iki uç da kumanda ucudur. Giriş (input) diye adlandırılır. Bu uca belirli bir gerilim uygularsanız çıkış ucu iletime geçer. Yani bu ucu kullanarak çıkıştaki anahtarı açıp kaparsınız. Giriş ucuna uygulanması gereken gerilim 3-32 volt DC aralığı gibi düşük yada 80-240 volt AC gibi iki tipte olabilir. Yani doğru akım yada alternatif akımı giriç olarak alanları vardır. Benim kullandığım DC girişli olanlardan.
SSR'larda giriş ver çıkış birbirinden yalıtılmıştır. Bu da çıkıştaki tahlikeli gerilimle muhatap olmadan anahtarlamayı yapabilmenizi sağlar.
(http://image.made-in-china.com/2f0j00EBoQqcHtvbiD/Solid-State-Relay-ZG3NC-.jpg)
Bkz.: http://wzstord.en.made-in-china.com/product/TbnQmGkAztDl/China-Solid-State-Relay-ZG3NC-.html (http://wzstord.en.made-in-china.com/product/TbnQmGkAztDl/China-Solid-State-Relay-ZG3NC-.html)
(http://image.made-in-china.com/2f0j00OCBENIFcMTWn/Solid-State-Relay-SSR-.jpg)
Bkz.: http://cnsuntree.en.made-in-china.com/product/sboENujclmDC/China-Solid-State-Relay-SSR-.html (http://cnsuntree.en.made-in-china.com/product/sboENujclmDC/China-Solid-State-Relay-SSR-.html)
-
ayrıntılı cevaplar için teşekkür ederim.
-
Eylem bey, zamanınız olduğunda elektrik devre şemasını da yaınlayabilirmisiniz.
-
Bu fırınlardan gönüllü birisi bir ara üretip belirlediği bir fiyata forumda satamazmı :( Ben anlamıyorum hiç bu işlerden...
-
Valla maliyeti fena bu aletin. 1000'in altında ama kaç yüz ettiğini kasıp netleştirmek gerek...
-
Fena mena ben bu aleti istiyorum hocam :) bu yaz fazla gayret edersem yaz sonu 900 lira trink işler benden...
Birde merak ettiğim başka bir konu sağlam yapılmış bir fırın ömür boyu götürürmü ??
-
Eylem bey, zamanınız olduğunda elektrik devre şemasını da yaınlayabilirmisiniz.
kesinlikle süper olur
-
Fena mena ben bu aleti istiyorum hocam :) bu yaz fazla gayret edersem yaz sonu 900 lira trink işler benden...
Birde merak ettiğim başka bir konu sağlam yapılmış bir fırın ömür boyu götürürmü ??
Berke, ısıl işlem fırını için para bağlamaya aşırı hevesli olma. Benim bu işe giriştiğim günlerde bu günkü kadar imkanımız yoktu. Bence o fırının maliyetine Emre'ye defalarca bıçak gönderebilirsin. O kadar çok bıçak üretip fırının maliyetini kurtarabilecek misin?
Fırının ömrü konusundaki sorunu yanıtlayabilmem için sağlam bir fırın yapıp bir ömür boyu denemem gerek. :-\
-
Eveet, kapağı yapıp menteşeleri kaynakladıktan sonra fırın ile iş yapmaya başladım. İlk gün Sefa'nın bir sene kadar önce gönderdiği 5160 profile 820C'de bir yumuşatma yaptım. (820 derece öylesine seçtiğim bir değerdi.)
İkinci gün geldiğimde fırının ortam sıcaklığının biraz üstünde bir değerde olduğunu gördüm. Fırının kapağını ilk gün kapalı bırakıp çıkmıştım. Isı bir günde bile tamamen dağılmamış.
İkinci günde iki bıçak ve ardından da öylesine yaptığım çekiç başına su verdim.
Üçüncü gün geldiğimde ise ilk olarak fırının sıcaklığına baktım. Fırının sıcaklığı bir gün kullanılmasına rağmen ve ortamın da biraz soğuk olmasına rağmen 50C'de idi.
Fırının izolasyonunu sizin takdirinize bırakıyorum.
-
:2up Takdire şayan :2up
Soğumayı da kontrollü yapabiliyorsun değil mi, bu termostat türünü bilmiyorum... Tam yumuşatma için genelde saatte 40-50 derece düşüş ister, kesin bilmiyorum değerleri ancak fırınının bu tür bir yumuşatma tavının altından rahatlıkla kalkabilirmiş gibi geldi bana ;)
-
Eylem bence 3 gün sonra 50 derece süper. Bir kaç çalışma sonrası sanki biraz daha iyi oluyor, bu ateş tuğlaları birbirine daha mı yapışıyor nedendir bilmem ama bir kaç iş sonrası sıcaklığı daha iyi tutuyor. Valla ellerine sağlık epey iyi bir iş çıktı daha ne olsun. Kutlarım
-
Bu arada olayı yanlış aksettirmiş olmayayım. Her gün iş bitince kapak kapalı halde fişi çekip gittim. 2. gün 800 derece üstünde bir bir buçuk saat durduktan sonra fişi çekip gittim. Ertesi gün gözlediğim 50 C fırının fişi çekik, kapağı kapalı halde 20 saatte tutabildiği ısının sonucuydu. Yani işiniçinde termostat hiç yoktu. Beni performans bu bayaa bir şaşırttı.
50 C/saat gibi ısıtma ve soğutma rampaları için bu cihaz programlanabiliyor. Aslında 8 adımlık program yapma mümkün.
-
Fırının kapağının fotoğrafları. Bunları bu başlık altında yayınlamamış olduğumu farkettim.
(http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=835.0;attach=6716;image)
(http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=835.0;attach=6714;image)
(http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=835.0;attach=6708;image)
İki basit menteşeyi kapak parçasına kaynaklayarak yaptım bunu. Görünen o ki mil menteşe kullanmak daha uygun düşecekmiş. Yine de menteşeler şimdiye dek sorun yaratmadı.
-
Canavar gibi olmuş eline sağlık. :2up
-
:2up elıne sağlık Eylem.. artık darısı başımıza dıyelım. maalesef elektırıkten anlamıyorum. hazır alıcam yanı pamuk eller cebe ;D
-
taner abi sen malzemeleri temin et gerisini ben halederim
:)
-
??? , tamamdır o zaman ıkı tane yapıyoruz sanırım ;) ama elektırıkle ılgılı aksamı sen benı sunları al dıye yönlendıreceksın .Eylemden,de hangı malzemelerı almamız konusunda yardım isteriz.
-
eylem ustamdan isteriz malzeme listesini malzemeleri tedarik edersin işçilik benden
çalıştığım fabrikada fırın var ondanda biraz kopyalarız :)
-
Elektronik malzemelerin teknik isimleri ve ne işe yaradığına dair bir liste olsa tadından yenmez bu başlık.
-
esasen forumda bircok arkadaş mühendis bu ısıl işlem fırını olayını teknik dökümana döksek fene olmaz ve üyeler olarak elimizden geldiği kadar yapımına yardımcı oluruz
-
Aslında Eylemin burada yaptığı çok ciddi bir iş, yapacak olanlara doğrudan ciddi bir alt yapı ve deneyimsel destek oldu. Bence konuyu bir adım daha ileriye götürmeye yönelik bir girişim olsa dahada mükemmel bir iş yapılmış olur. Vakumlu fırın düşünüyorduk geçen yıl ama zaman bulup yapamadık. Forumdan yeni fırına başlayacak arkadaşlara öneririm, vakumlu fırın ( yada atmosfer kontrollü) bir çok konuda kolaylık sağlıyor, örneğin yüksek sıcaklıklarda östenizasyon isteyen çeliklerde dekarbürize olayını tamamen artadan kaldırıyor. Böylece malzemenin karbonu yanmasın diye kırk takla atmaya gerek kalmıyor vs vs vs.
-
hocam bu büyüklükte bir fırın için vakum olayını düşünüyorumda fırının izolasyonu vakum acısından ve kablo cıkışları acısından bayağı bir yüksek meblalara ulaşır.
-
Özgür sen elektrikçisin, en dışa monte edeceğin sızdırmaz kabın elektrik geçişi için temas kontaklar kullansan kablo filan geçirmeylede uğraşmazsın... biraz maliyet artar haklısın ama kullandığımız çeliklere baktığında (D2 vs) modern çeliklerin hepsinde östenizasyon süresi uzun. işler kolaylaşıyor, sizi kışkırtayım da olursa bende yapacağım o yüzden birde :D :D
-
resiztans cıkışları basit bir şekilde cıkar aynı şekilde termokulp da cıkar fakat sıcaklık ve basınç önemli faktör olacaktır
izolasyonun cok iyi olduğu durumlarda malzemenin gövdesi en fazla 80 derece olmalıli elektrik izolasyonunu sağlıklı yapa bilelim
bunlar karşılandığı taktirde maliyet ucuzlar :)
-
Eveet...
Firin devresinin şeması. Bu şemanın kullanılan kontrolöre göre değişebileceğini unutmamak gerek.
-
okulun labratuvarında bizim hocaların yapmış olduğu bi vakum fırını var. içersininde eylem abinin yapmış olduğu tarzda bir fırın dışta vakum tankı. ayrıntılarını sorabilirim.
-
Önceden farklı bir başlığa attığım bu mesajı yineleyeyim. Bu konuda sık sık soru aldığımdan sanırım bunun burada durması daha faydalı olacak...
Ustalık değil alın teri. Ne kadar google'da aradım, piyasada ne kadar dolandım bir bilseniz.
Gogıl-fu yaptım ve kendi yazdıklarımı buldum. Bulduklarımı harmanlayıp balyaladım:
eylem bey içi ytong galiba ytongun dışına seramik yünü kaplayıp saç tan bir kasamı yapacaksınız..
Elektrikli fırında ytong kullanmadım; tip23 tuğla kullandım. Doğru, dışına bir kat seramik battaniye sarıp sac bir kasaya koyacağım.
(http://eylemcengiz.com/workshop/furnace_in_progress__05.jpg)
Fırının önden görünüşü (Hâlâ yarım...)
Eylem, sen kontrolor ve termokupla toplam ne vermistin ?
134 liraya profil kontrolörü (ENDA EPC4420 (http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=209)) ve 50 A'lik SSR (Solid state relay) almıştım. Bana o kadar amper gerekmiyordu ama elde olan oydu, onu aldım. Karaköy'de Mühendisler Elektrik vs.vs. (http://www.muhendisler.com.tr/) 'den aldım.
K tipi termokupl'u 30 küsur liraya mı aldım yokda o başka bir şey miydi hatırlamıyorum ama azami 30 küsur liraya olacaktı. Termokupl'u aldığım yerden kanthal rezistans, izolasyon boncuğu, 4 kanallı ocak taşı vs. de almıştım. Mekânın adını hatırlamıyorum ama belki Baykal olabilir. Alışverişi yaptığım mekan Karaköy'de Okçumusa Caddesinde. Rezistansı istediğiniz değer için sarıyorlar.
(http://eylemcengiz.com/workshop/termokupl_ve_izolator_01.jpg)
K termokupl
(http://eylemcengiz.com/workshop/termokupl_ve_izolator_02.jpg)
K termokupl
Kanthal rezistansı ben kaç wattlık ve kaç adet istediğimi söylemiştim. Mekandaki arkadaş da hemen makinede sarıp vermişti. 1700 watt civarı üç tane rezistans istemiştim. Çok tutmadığını hatırlıyorum. Hiç emin değilim ama 15-16 gibi bir şeydi sanki tanesi. ::)
Mekan önceden de dediğim gibi Okçumusa Caddesi'nde bir yerdi.
Fotoğraftaki seramik borunun problem yaratabileceğini düşünüyorum. Telin arka tarafta kalan yarısının ısısı tuğla ve seramik arasında hapsolurmuş gibi geliyor bana...
Altıngöz galiba benim de tuğlaları aldığım yerdi...
-
firma ile görüştüm
uygun zamanda gideceğim
firma ismi baykal rezistans
yetkili gültekin bey 0212 244 52 13
adres
Okçumusa Cad. Savcıbey Çıkmazı. No.3/A Karaköy / İstanbul
-
İzninizle ve zaruri ihtiyaçtan ben bu konuyu hortlatıyorum.
Eylem Hocama sorularım olacak.
En önemli sorum fırının iç boşluk hacmi ölçüleri nedir?
Tip 23 tuğlaların boyutları nedir?
Bu boyutsal bilgiler kullanılacak malzemenin metrajında çok işime yarayacak.
Bir diğer sorum, resimde ok ile işaretlediğim kapağın kıyısındaki o malzeme nedir?
(http://img715.imageshack.us/img715/9749/firinacik02.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2011-11-04
Aslında doğru söylemek gerekirse kapağın konstrüksiyonunu tam anlamadım. Sizden kapak içindeki izolasyon katmanları hakkında açıklayıcı bilgi alabilirsem çok memnun olacağım.
Yardımlarınızı için şimdiden teşekkür ederim.
-
Selam,
Kapak, yalıtım malzemesini tutan metal yapıyı olabildiğince basit çözmeye çalışınca böyle oldu. Gövde ve kapak birleşimi ısının kaçmasına imkan vermesin diye seramik battaniye ve seramik şeridi iç tarafa, gövde ile birleşimin olacağı tarafa koydum. Dış tarafa ise tuğlaları koydum. Tuğlalar battaniyeyi bastırsın diye. Tüm kapağı çepeçevre sacdan kestirip yapmadığımdan görüntü böyle anlaşılmaz oldu.
Kapak kesitini gösteren resimde acik mavi/turkuaz olan kısım tuğla, açık yeşil olan seramik battaniye, koyu yeşil olan seramik şerit, kırmızı kapağın dış yüzeyininin sacı, siyah kapağın iç tarafındaki metal çerçeve,
-
Eylem Usta, çizim için çok teşekkürler.
Kapının konstrüksüyonunu gayet net anladım.
Şimdi de Emre'den bir isteğim olacak.
Emre senin fırının yukarıya doğru kalkarak açılan kapağının mekanizmasını anlatan bir fotoğraf yayınlarmısın?
-
Bu iş beni aştı valla. Bıçak işini bırakıp Fuzuli' ye mi dönsem ne :-[
-
Eylem Usta, çizim için çok teşekkürler.
Kapının konstrüksüyonunu gayet net anladım.
Şimdi de Emre'den bir isteğim olacak.
Emre senin fırının yukarıya doğru kalkarak açılan kapağının mekanizmasını anlatan bir fotoğraf yayınlarmısın?
(http://lh6.googleusercontent.com/-vBK0kzjZ0lw/Tr4_2oyBnbI/AAAAAAAAGhI/u7rNt7Yxiig/s640/DSC02896.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-mW8bVip0uA4/Tr4_4CaWJhI/AAAAAAAAGhQ/6Ex7kQlhKcc/s640/DSC02897.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-NpsyQTkEWFg/Tr4_-dCHZ1I/AAAAAAAAGhY/n3Fpidquv9E/s640/DSC02884.JPG)
-
Bu menteşe sistemi elde yapılacak kadar kolay değil. En azından beni aşar.
Ben gene mil menteşe sistemine döneceğim galiba.
-
Arkadaşlar,
Tüm malzemeleri tamamladım. Bugün imalata başlıyorum.
Ancak düşünerek içinden çıkamadığım bir problem var.
Şimdiye kadar gördüğüm tek fırın Emre'nin fırını. Bu fırında fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi, üst tarafta 10-15 mm çapında bir boru var. Bu fırının içinde basınç oluşmaması için bırakılan hava alma deliği.
Bu delik benim hiç işime gelmiyor. Özellikle de fırının üst kısmında. Isınan hava yükselir. Üst delikten kaçan havanın kaybettireceği ısı çok canımı sıkıyor.
Böyle bir boşluk bırakmak zorunlumudur. Yoksa zaten kapağı tam izole edemeyeceğimizden hava oradan buradan kaçacaktır, fazladan bir deliğe gerek yokmudur. Acaba ????!
Siz ne dersiniz? Bu tip fırın kullanan birilerinin eminim bir fikri vardır.
-
O deliğe ihtiyacın yok, bu delik seramik işinde su buharının çıkması için. Aynı fırında seramik malzeme de fırınladığımızdan bunu böyle tasarladık...
-
Bende bir firin yapmayi dusunuyorum bisey merak ettim bu tip 23 tuglalari birbirine yapistiri yormusunuz acilmamasi icin yoksa oyle dizip izole mi ed
iyor sunuz
-
Bende bir firin yapmayi dusunuyorum bisey merak ettim bu tip 23 tuglalari birbirine yapistiri yormusunuz acilmamasi icin yoksa oyle dizip izole mi ed
iyor sunuz
ben yapıştırmadım hiç de bir problem çıkmadı.
-
teşekkürler
-
İlerde rezistansları değiştirmek gerekirse fırını sökmek kolay olsun diye tuğlaları dizmekle yetindim.
-
evet ben bunu hiç düşünmemiştim bak yapıştırmamakta fayda var demekki
-
seramik battaniyeyi kaç cm lik kullandınız nereden aldınız ?
-
Hediye geldiğinden ayrıntı yok elimde.
-
Ben kiltaş'tan almıştım diye hatırlıyorum, 5 cm kalınlık, 2-3 fırın yapacak kadar çok geliyor, 80-90 euro kadardı fiyatı...
-
Seramik battaniye genelde refrakter tuğlalar ve doğal taşlar satılan yerlerde var. Ben İzmir'de Mersinli'de İsa Dinler'den almıştım.
Çuvalın içinde iki rulo battaniye var. Aldığım yerde çuvalı ikiye böldürebilmiştim. Yani çuvalın içindeki iki rulodan birini aldım. Ruloyu kesmek istemediler.
Ebat olarak kalınlık 2,5 cm ve rulo ebatları 61 cm x 720 cm. Fiyatı 85 TL idi
Benim tavsiyem seramik battaniyeyi 5 cm kaplamak. Ama bunun için 1 adet 5 cm battaniye kaplamak yerine 2 kat 2,5 cm battaniye kaplamak daha mantıklı. Hem iş kolay kıvrılması nedeniyle daha kolaylaşıyor, hem de katlar arasındaki ek yerleri farklı yerlere denk getirildiğinde ısı köprüsünü engelliyor.
-
kiltaştan istediğiniz ölçüde seramık battanıye alma şansınız yok. komle kolıyı alabılıyorsunuz ancak. ve tavsıyem Ertuğrul ustanında dedıği gibi duvar kalınlığı 5cm den az olmasın.
1100c fırını ellıyebılıyorum rahatlıkla ;)
-
bilgiler için teşekkürler
-
Siz İstanbul'da olduğunuza göre Karaköy'ü önerebilirim. Perşembe pazarında Kardeşim Sokak'ta seramik battaniye şerit, plaka vb. ürünler satan mekanlar var.
-
Seramik battaniyeye benim de ihtiyacım var, aynı zamanda hycast a de. Ertuğrul ustam dediğin yerde bu malzeme de varmıydı?
-
Seramik battaniyeye benim de ihtiyacım var, aynı zamanda hycast a de. Ertuğrul ustam dediğin yerde bu malzeme de varmıydı?
Hycast'ın ne olduğunu bilmiyorum. Açıklarmısın.
-
Seramik battaniyeye benim de ihtiyacım var, aynı zamanda hycast a de. Ertuğrul ustam dediğin yerde bu malzeme de varmıydı?
Hycast'ın ne olduğunu bilmiyorum. Açıklarmısın.
Hycast Kiltaşın ürettiği bir çeşit refrakter çimento. Linkini ekliyorum. Ben fırın için değilde brülor ocak için düşündüm. http://www.kiltas.com/prddetail.php?urun_id=9
-
http://www.artherm.com/ şu ana kadar araştırdım en ucuz ürünler burada var ve de bütün ürünler var kiltaştan da uygun
-
Fiyat göremedim ! Ben daha önce refrakter harç kullanmadım, Kiltaşı Emre usta önermişti zamanında ürünlerden de memnundu, bu nedenle Kiltaş aklıma geldi.
-
kiltaşın reflakter çimentosunu benim ocağımda kullandım . dökülme çatlama gıbı şeyler yok ılk günki gıbı duruyor. ben memnunum ;)
-
Seramik battaniyeye benim de ihtiyacım var, aynı zamanda hycast a de. Ertuğrul ustam dediğin yerde bu malzeme de varmıydı?
Hycast'ın ne olduğunu bilmiyorum. Açıklarmısın.
Hycast Kiltaşın ürettiği bir çeşit refrakter çimento. Linkini ekliyorum. Ben fırın için değilde brülor ocak için düşündüm. http://www.kiltas.com/prddetail.php?urun_id=9
Aldığım yerin patronu böyle bir fırın yapmak istediğimi duyunca oldukça amatör ruhla zaman ayırıp bu konuyla ilgili tüm ürünlerini sıraladı. Bu bahsettiğin gibi bir ürünleri yoktu.
-
Biz kiltaş firması ile çalışıyoruz.Ürünlerinin hiç birinde sıkıntı yaşamadık.
Minimum tüketimimiz aylık 16 ton. >:D
-
abi bahsettiğiniz malzemelerden konyada bir tanesini bile bulamadım :((( illa istanbula gelecez yol gözüktü
-
Arkadaşlar bu gün eldeki malzemeleri şöyle bi gözden geçirdim.
10-12 ad ateş tulası var. (devamı tedarik edilebilir.)
5kg kadar belki biraz fazla kil var.
3ad. kullanılmayan şişman tüp var.
1ad 0,75 monofaze motor var devrine bakmadım. bu motora göre bir adet redüktör var.
1ad. rediktörlü 2,5kw motor var,
1ad. 50cm civarında tren rayı var.
1ad. kullanılmayan köümrlü kalöreifer kazanı var.
kazan üzerinde fan motoru ve redüktörlü stoker motoru var. (bunları yarın gerektiğinde eski yerine takabilecekşekilde kullanabilirim.)
anlaşılacağı üzere trifaze elektrik de mevcut.
sınırsız miktarda hycast var. (yanlış anlaşılmasın hycasti satıyoz. yani diğerleri beleşe geliyo ama hycast parayla.)
e yeterince heves de var.
nasıl değerlendirebiliriz bu malzemeleri.
-
Aklıma zihni sinir bir fikir geldi.
Bu fırını yapsak sonra da kapalı metal bir kutuya koysak. Kapak sızdırmasız. Aynı düdüklü tencere gibi emniyet subabı var.
Bıçakları bu fırına koyup içeri birkaç parça mangal kömürü kysak. Fırın ısınırken kömürlerin oksijeni yakmasını sağlayıp dekarbüzasyonu engeller miyiz
-
Elbette olur, hatta bir emme sistemi yaparak içerideki havayı da vakumlayabilirsin.
-
Peki havayı emip vakum ortamı yaratırsak ısıyı kim iletecek?
Basınca dayanıklı tüp vakum pompası yerine sadece oksijeni tüketecek bir madde koymak daha kolay gibi
-
Arkadaşlar kanthal rezistans nedir? rezistans markasımıdır yoksa rezistans cinsimidir? 1500w ufo rezistansı aynı işi görür mü?
-
Arkadaşlar kanthal rezistans nedir? rezistans markasımıdır yoksa rezistans cinsimidir? 1500w ufo rezistansı aynı işi görür mü?
https://translate.google.com.tr/translate?sl=en&tl=tr&js=y&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FKanthal&edit-text=
-
Peki havayı emip vakum ortamı yaratırsak ısıyı kim iletecek?
Basınca dayanıklı tüp vakum pompası yerine sadece oksijeni tüketecek bir madde koymak daha kolay gibi
Işık Güneş'ten bize gelirken boşluktan geçiyor. ;)
-
Bundan sonrasını ayrı bir konu altına böldüm ve konuyu genele taşıdım:
Vakumda ısı iletimi? - http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7189.0 (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7187.0)
-
Bu arkadaşın bloğunu yeni keşfettim, güzel şeyler paylaşmış, güzelde anlatımlar yapmış,
fırın sistemi için olan kısım fena değil, ufacık gaza gelsem yaparım dedirtiyor insana ;)
http://dcknives.blogspot.com.tr/p/electric-forge.html
-
Konu Açılalı epey olmuş ama konu içerisinde dikkat etmeyip atlamışsamda kusuruma bakmayın ... Rezistansın içerisine konduğu Taşın ölçüleri nedir .. Birde rezistansın boyunu atıyorum 3000 watt için Taşa göre ayarlamamı yaptınız yoksa 1500 wat rezistans 6 deliğe mi denk geldi rezistans telinin çapı nedir ....
-
Konu Açılalı epey olmuş ama konu içerisinde dikkat etmeyip atlamışsamda kusuruma bakmayın ... Rezistansın içerisine konduğu Taşın ölçüleri nedir .. Birde rezistansın boyunu atıyorum 3000 watt için Taşa göre ayarlamamı yaptınız yoksa 1500 wat rezistans 6 deliğe mi denk geldi rezistans telinin çapı nedir ....
Taşı rezistansçıda görüp aldım. Böylece çapların uyuşması derdi olmadı.
Rezistans iki uç arasında tek bir sarım. Kanallarınıza göre çekip uzatıp boyu ayarlıyorsunuz.
Taşların ölçülerini açıkçası bilemiyorum.