Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: Furkan CAN - 22 Mart 2015, 04:01:16
-
Merhaba saygıdeğer bıcaksanati.com üyeleri,
Öncelikle kendimi tanıtayım ;
Adım Furkan CAN , 30 yaşındayım , Kocaeli'de yaşıyorum ve işim gereği bıçaklarla ve masatlarla haşır neşir olan biriyim. Aslında youtube'a video yükleme gibi bir alışkanlığım yoktu ama videolarda kesmeyen bıçaklar altına yatırılan hayvancağızları gördükten sonra youtube'a video ekleme gereği hissettim ve kesim videolarımdan sadece birkaçını eklediğimde gördüm ki insanlar bu şekildeki kesimlere alışkın olmadıklarından ötürü videolarımı ilgi duymaya başladılar ve bıçak keskinliği gözlerinden kaçmadı tabiki. Bende tamamen iyi niyetimle , kendi bilgi ve tecrübelerimle kendime has bileme yöntemimi paylaşmaya karar vererek bir video çekimi yapıp onuda youtube'da ekledim. Ve sonra gördüm ki bazı kimseler bu tekniği deneyerek belli başarılara ulaşmışlar ve hatta sırf bana göstermek amaçlı kısa videolar çekip bana ulaştırıp izlememi ve değerlendirmemi istediler. Bende gösterilen ilgi alakadan dolayı gene kendi bilgi ve tecrübelerime dayanaraktan başta masat kullanımı olmaz üzere birkaç video daha çekip paylaştım.
Ben aslında forumlarda takılan biri değilim.Ve itiraf etmeliyim ki böyle bir forum olduğundan da haberim yoktu. Ta ki facebook hesabımda ekli olan arkadaşım (ZENON) İlhan bana burda benimle alakalı bir tartışmanın linkini verene kadar.
Konuya girdiğimde gördüm ki yaptığım işe saygı gösterenlerin olduğu kadar ön yargılı davranıp ağır yazanlarda var.
Şimdi şöyle söyleyeyim ;
Lütfen kimse yanlış anlamasın sadece kendi adıma konuşuyorum , eğer internet'te bir paylaşım yapıyorsanız olumlu yada olumsuz her türlü eleştiriyi baştan kabul etmiş sayılırsınız bana göre.
Peki olumluyu anladıkta , olumsuz eleştiri nedir ???
Arkadaşlar , beni sevmiyor olabilirsiniz , kesimi sevmiyor olabilirsiniz , benim yanlış iş yaptığımı savunuyor olabilirsiniz yada türlü türlü hareket,konuşma yada tavırlarımıda beğenmiyor olabilirsiniz bunu kabul ederim ve saygı duyarım.
Ama önyargıyı olumsuz eleştiri olarak kabul edemem ben. Hiçbir zaman hakkında tam fikir sahibi olmadığım konu için net cevaplar vermedim ben.
O konuda benim için bir arkadaşım (ersin7500)
-Bu arkadaş kendince eğleniyor
-Bıçak bilemeden haberi yok.
-Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor.
demiş.
Şimdi şöyle açıklayayım ;
Benim eğlendiğim falan yok.Eğlenicek olsam bıçak bileyerek eğlenmek yerine başka yolu tercih ederim.
Bıçak bileme konusuna gelince ise; İllaki bu işin yolu vardır ve bu yolda tek yol değildir. Bilirsiniz her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır diye bir söz var. Sen farklı bir bileme yaparak bıçağını kestirirsin.Ben bu yöntemle , diğeri başka bir yöntemle.Bu böyle uzar gider...
Fakat bilemeden haberi yok dersen , ben sana o zaman "orada dur bakalım" derim.
Baştan söyleyeyim , ben çakıdan kılıçtan , çelik dövmekten falan anlamam.Ben çeşit çeşit bıçak tedarik ederim , sonra o bıçakları ağır şartlar altında 1 hafta kullanırım. Taşta bilenmesine , masatta düzelmesi , kesim kalitesine bakarım ve seçimimi yaparım.
Neyse , tekrar konuya dönecek olursak ; Madem benim bıçak bilemekten haberim yok. O halde canlı ağırlığı 1400-1500 kg'ları bulan o hayvanlar nasıl oluyorda tek bir çekişte omurgaya kadar kesiliyor ??? Lütfen bana bıçağın kesmiyor yahut haberin yok diyen biri çıkıpta bunun sırrını anlatsın.
Hayvandan ne kadar anlarsınız bilemiyorum ama , bir simental türü dananın derisinin kalınlığı , bir angus ve montofon ırklarının derisinin kalınlığını ancak ve ancak bu işin içindeki kimseler bilir ki bu ırkları kesmek çok ciddi zordur.Gerek derisinin sertliğinden , gerek yeleli olmasında gerek kıllarının sertliğinde hatta ve hatta açık besi olanlarının boynundaki ve gırtlağındaki toz topraktan dolayı. Hele ki angus türünde boynuzunda olmadığını belirtirsek kelleyi adam gibi gerdiremediğiniz durumda o bıçağın o kelleyi nasıl keseceğini ve kesicinin o esnada içinden geçenleri kaç kişi bilebillir ???
İyi bilenmiş bir bıçaklar evet kurban bayramında kendi hayvanınızı rahatlıkla kesebilirsiniz. Peki benim için bu şekilde önyargılı olanlara soruyorum ; bilediğiniz bıçak ile hiç durmadan ve yağ tası kullanmadan en fazla kaç tane tosun kesebilirsiniz ???
Ben cevap vereyim ; kusursuz bir bileme yapmadıysanız ve yine kusursuz şekilde masat kullanmayı bilmiyorsanız keseceğiniz hayvan sayısı üzülerek söylüyorum ki 15 i geçmez.
Bu söylediğimi yanlış anlamayın konu açıldığı için söylüyorum ; açık besi hayvanlara ve yukarıdaki ırkların bulunduğu hayvanlara denk geldiğim birgün arka arkada 148 tosunu tek bıçakta kestim.
2014 Kurban bayramında 215 tosun tek bıçakta kesildi.
Bu hayvanlar nasıl kesiliyor böyle arkadaş , elimdeki sihirli değnek midir bu nedir ???
Haftada 250 tosun , yıldan ortalama 12.000 tosun kesiyorum.Bıçak bilemekten haberi olmayan bir kimse bu kadar hayvanı nasıl kesiyor ? Hemde tek bıçakta. Birlikte çalıştığımız ve bana bileme öğreten arkadaşım , ustam. Gözümün önünde tam tamına 195 hayvan ve neredeyse hepsi tonluk. 195 tanede 195 tanesini tek bıçakta kesti. Bu nasıl olur ???
Son olarak bim bıçağı denmiş. Bu işten ekmek yiyen ve hakkı ile yapan biri olarak ben gidipte bimden kesim bıçağı almam. Alsamda mezbahda kullanmam. Bu hem bana yakışmaz , hemde benim mezbahadaki prestijimi sarsar. Bimden aldığım bıçakla yapsam yapsam evde elma soyarım.
Benim bıçaklarım ;
4 tane Victorinox 5.5203.18
4 tane Victorinox 5.5203.16 (Kesim için)
3 tane eski dövme çelik sürmene (Siyah saplı,3 tane sarı perçini bulunan ve sapının arkasında sürmene damgası bulunan)
Son olarak şunlarıda eklemek istiyorum ;
En baştada dediğim gibi bu güzel platforma muhakak ki çok çok iyi bıçak bileyen ustalarımız vardır. Hepsini saygıyla selamlıyorum. İllaki kendilerinden birşey öğrenirim , illaki çok faydalı paylaşımları vardır. Hiçbir sözüm yok , aksine sonuna kadar saygı duyuyorum.
Ama lütfen önyargıdan uzak durun ve bana ön yargı ile yaklaşmayın.Haberi yok denilen iş ile yaptığım işi videolar kanıtlamakta ve bunu youtube'daki 225.000 izlenme ortaya koymaktadır.
Saygılar,
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası
-
Hoşgeldin Furkan usta. Umarım eleştiri yapan değerli dostlarımız açıklama yaparlar yahut ufak bir özür. Burada hepimiz birşeyler öğreniyoruz ancak iftira bence yakışmaz bize. Umarım senin gelmen senin ve bizim için faydası olur burda
-
Tekrar hoşgeldiniz. :)
Bu foruma katilmanız inşallah hepimize faydali olur.
Sizin bıçak ve kullanımı konusunda müthiş tecrübeleriniz olduğuna inanıyorum. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Allahın izni ile can alıyorsunuz ve bunu doğru şekilde, en uygun bıçakla yapmak gibi bir sorumluluğunuz var.
Geçmişte bazı sert yorumlar yapılmış olabilir, bunları unutmanizi rica ediyor ve ben sizden maksadını aşan yorumlar için özür diliyorum. Biz bu forumda bir aile gibiyiz ve sizin de bu ailenin parçası olmanizdan mutluluk duyarız. :)
Nacizane tavsiyem, youtube videolarinizdan en açıklayıcı olduğunu düşünduklerinizi buradan yeniden paylaşın, aciklamaniz gereken bölümler varsa buraya yazın, mutlaka karşılıklı olarak öğreneceğimiz, ders alabileceğimiz şeyler vardır. Kasap Bıçaklarini sizin kadar yoğun kullanan çok insan olduğunu sanmıyorum. Siz bu tip bıçaklarin kullanımında pratik konusunda eşsiz bir kaynaksiniz bence. :2up
Bizim forumumuzda hem pratik hem de teori konusunda büyük ustalarımiz var. Karşılıklı olarak bir sentez oluşturulabilirse, hepimiz kazanmış oluruz. Bu arada fırından yeni çıktı, bıçak bileme vb. bölümleri incelemenizi tavsiye ederim.
Tekrar hoşgeldiniz, hepimize hayırlı olur inşallah. :)
-
Videoyu izledigimi hatırlıyorum da konu neydi, birşey yazmismiydim hatırlayamadım, döndüm baktım yazmamısim. Rahat rahat yüzünüze karşı yorum yapabilirim yani.
Konuda bir arkadaş dışında herkez olumlu yazmış. Ersin de çok çok biraz iğneleyici bir üslup ile tekniğini begenmedigini söylemiş. Eğlence için bıçak bilemiyor olabilirsiniz ama burada ben dahil eğlence için bıçak bileyen, bunu garip sekillerde test eden epey kişi var. Hatta iki üç tane meslek olarak bileycilik yapan arkadaş var ki ikisi dünkü toplantidaydi. İsi bileycilik falan olmayan
Kaya nin kolunda kil kalmamisti, bir de oyle dik aci tutarsan keser tabii boyle egik tutucan bak diyordu ;D
Ustanizdan öğrendiğiniz tek şey bilmek değildir bence. Nasıl kesim yapılacağını,bıçağın nasıl uzun süre keskin kalmasının saglanacagina dair de birşeyler öğretmiş belli ki. Sizin bilediginiz bıçağı başka biri eline alsa o kadar danayi tek bicakla kesebilir mi?
Videoyu seyredince vaktiyle çevirip özetini foruma koydum bir mevzuu aklıma geldi at idrarinda celige su vermek. Günümüz kosullarinda saçma sapan gelen bu teknik eskiden kullanılmış, iyi de bu sonuçlar vermiş. Altını kaziyinca nitrurleme etkisi gibi bir kanaate varılmıştı. Ancak bugün ve bu bilgi seviyesi ile nitrurleme yapmak isteyen hiçbir arkadaş at idrarinda peşinde koşmaz.
Diyeceğim o ki bileme tekniginizin bir kısmı dünyada kabul girmiş yontemler ile örtüşüyor, bir kısmı örtüşmüyor. Bu teknik ile tartışılmaz biçimde iyi sonuçlar alıyor olmanız maalesef mükemmel olduğunu gostermez. Ara sıra arkadaslarima söylediğim bir laf vardır insan daha iyisini görene kadar elindekini en iyi zanneder. Vakit ayirir forumu okursanız tekniginizin hangi kismi doğru hangi kısmı daha iyiye goturulebilir kendiniz çözeceksiniz. Hatta üzerine bıçaklar ve çelikler hakkında mutlaka işinize yarayacağını dusundugum çokça şey öğrenirsiniz.
Ben foruma iyi bir "field tester" katıldı diye bakiyorum. İyiki geldiniz, hoş geldiniz.
-
Bir kaç videonuzu izledim simental danayı kesmeniz bir saniye falan sürdü. Bizim sizden sizinde burdan öğrenebileceğimiz çok şey var. Aramıza hoş geldiniz gelişinizin kalıcı olmasını diliyorum. Burda herkez birbirini abi kardeş gözüyle görüyor. Ustalar tüm bildiklerini hiç bir çıkar gözetmeden paylaşıyor.
-
Bence yaptığınız bileme kesinlikle yanlış değil. Ve sonuç çok iyi. Yani sizin bilediğiniz bıçağa kimse çıkıp yeterince keskin değil demez diyemez.
Yalnız burda bıçak üreten arkadaşlar günlerce bıçağın perdahı için uğraşıyor. Yuzeydeki tek bir çizik için bütün yuzeyi baştan sona zımparalamak gerekir. Hele de sulu bir hava çelik ise bu saatler ve sayfalarca zımparaya maal olur.
Sizin tekniğinizin tek sorunu bıçak yuzeyine dikkat etmemeniz. Biz bıçağı sadece bir alet değil bir sanat eseri olarak da görüyoruz herhalde bazı ustalar ordaki bıçağın kendi bıçağı olduğunu hayal edip irkildi.
Orda benim de bazı yorumlarım oldu. Eğer size ters, sizi kıran bişey demişsem kendi adıma özür diliyorum
-
Furkan Bey hoş geldiniz.
Videonuzu forumda paylaşmadan önce izlemiştim. Bu arkadaş aramızda olmalı diye düşündüm.
Şimdi bir işin erbabı profesyonel olarak bileme yöntemini tartışabiliriz. :)
Masat hakkında güzel bilgiler veriyorsun ama bileme konusu büyük bir deniz gibi. Taşın ve yöntemlerin çok çeşidi var. Bir tane doğru yok ama bazı temel yanlışlar oluyor. Mesela bıçağın yanağını taşa yatırıp çizmen gibi.
Bıçak konusunda da kasaplar masatla kronikleşebilir bıçaklar istiyorlar ama bizim bıçaklarımızın sertlikleri ve ağız dayanımı çok yüksek olduğu için klasik kasap masatları almıyor. Seramik masattan kimsenin haberi yok. Bizimle beraber tartışıp yeni yöntemler öğrendikçe videolar yayımlamalısın. Gerçekten takdir ediyorum.
Aramıza tekrar hoş geldin.
-
Hoşgeldiniz,
Bıçaklarla ilgilenen yolun başında dahi olmayan birisi olarak eleştirmek bana düşmez ama videolarızı seyreden birisi olarak izlenimlerimi aktarmak isterim.
Kurbanlıkların yüzünü göremeden 50 tosunu sıra sıra bacağından dizip etrafı kan gölüne çeviren kesimhanelere tamamen karşıyım. Sonuçta bu bir ibadet kurbana saygı kesinlikle bu olmamalı. Zaten sizin videolarınıza da rastlamamın sebebi de acaba bunu ben nasıl yapabilirim düşüncesi oldu. Kesim için verdiğiniz bilgiler benim için paha biçilemez. Samimiyetiniz ve yorumlara olan alakanız da hoşuma gidiyor. Kurbana layık bir bıçağım olduğunda inşAllah dediklerinizi de hakkıyla yapmaya gayret edeceğim.
Ama bıçağın dilinden anlamak gibi iddialı bir video başlığınızın olması bile "efendim yaptım oldu" tarzı söylemleri kaldıramayacak bir seviyede olmanızı gerektiriyor. Buradaki ustalar sizin bıçağı bilerken mahvettiğiniz polisajı için tam gününü veriyor biraz sinirlenmelerini haklı görün.
Kısacası bu tür bilgileri paylaşan birisi olarak size saygım sonsuz. Bunlar önemli teknik bilgiler. Dediğiniz gibi pratiği de deneyimle kazanılacak. Ancak bir bıçak ustası olarak gördüğümü söyleyemem. Usta demek bıçağın dilinden anlamak demek bambaşka bir meziyet. Zanaattan öte bir sanat. Eğer bu denli eleştirileri duymak istemezseniz başka yiğitlere de bakın derim yoğurdu nasıl yiyorlarmış :)
Sağlıcakla kalın.
-
Deniz, sanirim Ozgur 600kum uzeri perdahin etin bicak yuzeyine yapismasina neden oldugunu soylemisti. Gerci kesim ayri, yuzme ayri siyirma ayri is.
-
Hosbulduk , cok tesekkur ederim.
Forumda aranizda olmani hayirli olmasini bende umut ediyorum. Ayrica birbirimizle karsilikli olarak bilgi alisverisi yaptigimizda herkesin birseyler ogreneceginden hicbir kuskum yok.
Hobi amacli eglence amacli bicak bileyenler vardir evet hepsine saygim sonsuz. Cunku herkes ayni amacla bicak bileyecek diye bir kaide yok tabiki.
Elbette cok dogru soyluyorsunuz ben asla kendim icin mukemmel demiyorum. Iyinin iyisi vardir elbette bicagimi kestirebildigim asikar.
Şu konuya aciklik getirmek istiyorum ;
Hobi amaciyla yada ticari amaclarla bicak bileyen ustalarin bicak yuzeyine onem vermeleri , sayfalar dolusu zimpara kullanmalari vs hepsi illaki onemlidir fakat bizim boyle birseye ihtiyacimiz yok. Ben bicagimi is icabi biledigimden dolayi yuzeyindeki cizikler darbeler beni rahatsiz etmemekle birlikte orada bulunmalarini onleyecek hicbir calismada yapmiyorum.
Cunku bana gerekli olan keskinligi ben ancak bicagimi tam yatirdigimda elde edebiliyorum. Eger yanaklarina dikkat etmeye calisip bicagi dik aciyla bilersem ayni keskinligi belki yakalayabilirim ama keainlikle uzun sureli gitmiyor. Biz mezbahadaki arkadaslarla bunu defalarca denedik. Bu keskinlige ulasabilmek icin mecburen bicagi yatirmak durumunda kaliyoruz.
Mezbahada bicaklari en iyi kesen 4-5 kisiden biriyim ve inanin bana biz hepimiz ayni sekilde bicak bileriz.
Kesinlikle cok dogru soyluyorsunuz ve hatta ilk mesajimdada belirttigim gibi bilemenin cesitli yontemleri vardir. Illaki birbirimizden birseyler ogrenip yeni videolar cekebilirim. :)
Bicagin dilinden anlamak basligini koyarken aslinda kesinlikle bir iddiam yoktu. Inanin bana aklimdan gecmedi bile. Bunu yalnizca kesim esnasinda olusabilecek durumlar karsisinda ne oldugunu anlayabilmek ve o durumda o imkanlar ile ne yapilabilir bunu aciklamak istedim.
Bu basligin yanlis anlasilmasina uzuldum gercekten ve birazdan o basligi degistiriyorum.
-
Furkan bey, hoş geldiniz.Videonuzu izledim hatta bir kaç tane daha vardı onları da izledim. Bıçağı tam yatırmanız bileme şekliniz. Tam taşlama bir bıçak denediniz mi?İyi keser.
Ayrıca karışımınızda gaz yağı kullanmıştınız yanlış hatırlamadıysam. Gaz Yağı bıçağın taş üzerinde kayması için değil, taşa daha iyi sürtünme sağlaması-tutunması içindir diye bir arkadaşımla konuyu değerlendirmiştik. Ne amaçla kullanıldığını açıklarsanız sevinirim. Selamlar.
-
Victorinox'dan numarasını verdiginiz bıçaklarin hangi çelik ile üretildiğini bulmaya çalışıyorum.
Ama her yerde sadece paslanmaz çelik diye veriliyor. Arkadaşlardan kaynak bilen varsa paylaşırsa sevinirim.
-
Victorinox bildiğim kadarıyla 1.4110 kullanıyor, daha önceden konuşmuştuk sanırım.
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?155454-How-good-is-1-4110-stainless-steel
http://www.knifeup.com/what-is-victorinox-steel/
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/679189-Victorinox-Steel
-
[quote buauthor=sefaçabuk link=topic=7768.msg157476#msg157476 date=1427020438]
Victorinox bildiğim kadarıyla 1.4110 kullanıyor, daha önceden konuşmuştuk sanırım.
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?155454-How-good-is-1-4110-stainless-steel
http://www.knifeup.com/what-is-victorinox-steel/
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/679189-Victorinox-Steel
[/quote]
Sağolun Hocam :)
-
Deniz, sanirim Ozgur 600kum uzeri perdahin etin bicak yuzeyine yapismasina neden oldugunu soylemisti. Gerci kesim ayri, yuzme ayri siyirma ayri is.
Abi D2 için geçerliydi sanırım.
-
hocam victorinox kasap ve çakıları için farklı çelik kullanıyordu sanırım.yanlışım da olabilir
-
hocam victorinox kasap ve çakıları için farklı çelik kullanıyordu sanırım.yanlışım da olabilir
-
tamamdır yukarıdakı yorumları tam okumadım
-
Hoşgeldiniz. Yukarda farklı bileme açıları denediginizi ve bir açıda en uzun agız dayanımı elde ettiginizden bahsetmişsiniz. Bu forumun en acemilerinden biriyim ama şunu iyi biliyorum. Agız dayanımı, bileme açısından çok, çelikle ve çeliğin ısıl işlemiyle alakalı bir durumdur. Bileme açısı sonraki planda kalır. İşlerimden fırsat bulup bıçakların başına geçtigim de, sizin için bir bıçak yapıp hediye etmek isterim. (korkmayın, ısıl işlemi ustalarımız yapıyor :)) Ben de böylece, yaptıgım bıçagın, bir profesyonel elinde test etme imkanı yakalamış olurum. Adresinizi özelden gönderin lütfen.
-
Furkan bey, hoş geldiniz.Videonuzu izledim hatta bir kaç tane daha vardı onları da izledim. Bıçağı tam yatırmanız bileme şekliniz. Tam taşlama bir bıçak denediniz mi?İyi keser.
Ayrıca karışımınızda gaz yağı kullanmıştınız yanlış hatırlamadıysam. Gaz Yağı bıçağın taş üzerinde kayması için değil, taşa daha iyi sürtünme sağlaması-tutunması içindir diye bir arkadaşımla konuyu değerlendirmiştik. Ne amaçla kullanıldığını açıklarsanız sevinirim. Selamlar.
Merhaba ,
Tam taşlama nedir bilmiyorum malesef ama ben bıçaklarımı tam yatırarak bilerim.
Sadece mazot kullanarakta bileme yapıyorum , sadece gazyağı kullanarakta. Fakat şöyle bir gözlemim var ; Bana göre , sadece gazyağı kullanırsanız bıçak taşı çok güzel tutuyor ama sürekli taşa püskürtmeniz gerekiyor. Sadece mazot kullanırsanızda taş üzerinde uzun süre kalıyor ama sanki biraz kaydırıyor gibi. O yüzden her ikisini karıstırdığım bana göre daha iyi oluyor gibi. Bu nedenle ben o şekilde kullanıyorum ve şuana kadar olumsuz birşeyini görmedim.
Hoşgeldiniz. Yukarda farklı bileme açıları denediginizi ve bir açıda en uzun agız dayanımı elde ettiginizden bahsetmişsiniz. Bu forumun en acemilerinden biriyim ama şunu iyi biliyorum. Agız dayanımı, bileme açısından çok, çelikle ve çeliğin ısıl işlemiyle alakalı bir durumdur. Bileme açısı sonraki planda kalır. İşlerimden fırsat bulup bıçakların başına geçtigim de, sizin için bir bıçak yapıp hediye etmek isterim. (korkmayın, ısıl işlemi ustalarımız yapıyor :)) Ben de böylece, yaptıgım bıçagın, bir profesyonel elinde test etme imkanı yakalamış olurum. Adresinizi özelden gönderin lütfen.
Bunu ben şöyle açıklayayım ;
Eğerki biz bıçağı dik açıyla bilersek bıçak gayet iyi kesiyor ama kısa süre sonra yavas yavas durmaya başlıyor. Çünkü sürekli kullanıyorum ve sürekli masat atıyorum. Her defasında bıçağın ağzı tekrar tekrar bozuluyor ve tekrar tekrar masatla düzeltiyoruz.Bir zaman sonra bıçağın ağzı kalınlaşmaya başlıyor. Bunu şöyle örnekleyebilirim ;
Okul okuduğumuz dönemlerde tahtakalemi kalemtraşla açtığımda çok sivri olurdu ve incecik yazardı.Fakat kullandıkça yavaş yavaş kalınlaşıp bir zaman sonra odun gibi kalın yazmaya başlardı.
Şimdi eğer biz bıçağı tam yatırmayıp dik açıyla bilersek kalemi kalemtraş ile yarım açmış oluruz.Ama tam yatırarak bilersek kalemi sonuna kadar açmış oluruz ve bu bize istediğimiz keskinliği vermekle birlikte masatta kullanarak bu keskinliğin uzun süre gitmesini sağlıyor ki işin ortasında bizim bıçaklarımız durmasın.
Ve sizinde dediğiniz gibi bunda çeliği önemi çok büyük.Victorinox yumuşak çeliğe sahip olduğunda bıçağın ağzının dönmesi çok kolay oluyor.Fakat dick , sürbisa gibi markaların bıçakları victorinoxa göre daha sert olduğundan ağzı daha dayanıklı oluyor.Ama biz ağzı dayanıklı olup masada zor tepki vereceğine , ağzı çok fazla dayanıklı olmasada masatla hemen tekrar düzelen bıçakları tercih ediyoruz.
Nitekim defalarca kez kesim sırasında bıçağımın ağzı döndüğünde bile çeşitli tekniklerde masadı kullanaraktan hiç taş kullanmadan tekrar eski keskinliğine geri getirmeyi başararak kesime devam ettim.
Bunu dışında çok kez bıçaklar denedik ki sert olduklarından hiçbir işe yaramadıklarını gördük. Ne bilenme bileniyorlar ne masada karşı tepki veriyorlar nere kesiyorlar.Metal yığınından başka bir anlam ifade etmiyor bizim için.
Hediye konusuna gelicek olursak , evet kullanmak isterim bıçağınızı. Kim bilir belki tam bizim istediğimiz bir bıçak üretiyor olabilirsiniz. Ama şunu önemle vurguluyorum , biz mezbaha personeli olaraktan bıçağın çeliğine verdiğimiz önem kadar sapınada veririz ki eğer sapı ağırsa metali istediği kadar iyi olsun hiçbirimiz kullanmayız çünkü seri kesimde insanı çok yorar. Adresimi özelden yazıyorum.
Saygılar,
-
Sizi çok iyi anlıyorum. 30 saniyede keskinleşsin, ama 1 hayvanı üzmeden kessin. Diger hayvanın yanına gidene kadar tekrar masatlanıp hazır olsun. İşinizi düşününce mantıklı. 20 hayvan kesip, yarım saat bileme yapamazsınız o ortamda. Ha bu arada ben öyle bıçak üreticisi falan degilim sadece keyif için birşeyler yapmaya çalışıyorum. Umarım begeneceginiz bir bıçak çıkar ortaya
-
Bahsini yaptığınız kalem örneğinin Bıçakçılıktaki ismi tam taşlama, hatta tamdan da öte sıfır taşlama oluyor diyebiliriz.
Asagidaki linkte 11 numaralı mesajda full flat veya zero grind olarak verilen şekillere bakabilirsiniz.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7143.0
-
Merhaaba,
Bıçağı tam anlamı ile işinize özel hale getiriyorsunuz. Yani aslında bıçak bir anlamda bıçak olmaktan ustura olma yoluna girmiş görünüyor diyebiliriz. Tahminim boğazlamada kullandığınız bıçağı yüzme yada kesimin diğer aşamalarında kullanmıyorsunuz ki ağzı bozulmasın.
Konu ile alakasız ama öğrencilik yıllarımda mimari illüstrasyon yapan bir firmada staja başlamıştım. Bilgisayarın olmadığı illüstrasyonların el ile yapıldığı dönemlerdi. O zamana kadar güzel işler yapıyordum. Yapım tekniklerini yabancı kitaplardan hocalarımızdan vs. öğrenmiştim. Ama buraya başladıktan sonra bildiğim her şeyi baştan revize etmem gerekti. O kadar çok ve hızlı iş üretmek gerekiyordu ki, benim Avrupanın ehlikeyf illüstratörlenin yaptığı tekniklerle yaptığım zamanda adamlar 10 tane iş üretiyorlardı. bu rafine tecrübe "zamanla" ve "gereklilikten" gelişmişti. O zamana kadar yanlış yapılmış bir işin atılarak tekrar çizilip boyanmak yerine yıkanarak baştan yapılabildiğini orada gördüm. Bu bakımdan bu forumdaki ustaların itinaları ve öncelikleri ile sizinkilerin farklı olması çok doğal. Önemli olan işinizi başarı ile devam ettirecek şimdilik en iyi sonucu yakalamış olmanız.
Aklıma birden bu çakı geldi nedense. Bir av belgeselinde görmüş ilgimi çekmişti. Adam vurduğu geyiği kısa bir süre içerisinde bu bıçakla parçalayıp paketliyordu. Parçalama süresi uzadığında çevredeki sineklerin anında bıraktığı larvalar nedeni ile et hemen kurtlanıyordu. Adam da çare olarak işini en çabuk görecek bu ürünü kullanmakta bulmuş. Bir nevi neşter bıçak diyebiliriz.
http://www.outdooredge.com/category-s/31.htm
(http://i.hizliresim.com/rgkoGB.jpg) (http://hizliresim.com/rgkoGB)
-
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın... ;D bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
masatıın canına okumuş benım bıçak . bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar. ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..
-
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın... ;D bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
masatıın canına okumuş benım bıçak . bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar. ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..
Taner ustamın örneği gayet net. Bizim yaptığımız bıçakların aşınma dirençleri yüksek ama kasapların kullndığı bıçaklar da böyle değil özellikle yumuşak isteniyor. Masata anında cevap vermesi o iş için önemli.
-
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
-
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Doğru ve amacına uygun ısıl işlem uygulanmış bir bıçak ağzı ne döner ne kırılır, öyle oluyorsa bir hata vardır.
-
peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
-
peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
Elbette sertlk arttıkça bileme zorlaşır ama öte yandan bu doğrudan belirleyici de değildir. Bıçakta kullanılan çeliğin karbür yapıcı alaşımı zenginleştikçe bileme daha zorlaşır ve hatta kimi çelikleri bu yağ taşında veya su taşında bileyemezsiniz veya çok zor bilersiniz.
-
Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.
-
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Zaman ayirip biraz daha forumda vakit gecirince ara ara pirinc testi diye birseyden bahsedigini goreceksin. bicaga isil islem dogru mi yapilmis mi testlerinden biri. Bir pirinc cubuga bicagin keskin agzini enlemesine dayayip bastiriyorsun. Bicagin keskin kenarinin bastirinca esnemesi, kirilmamasi kaldirinca da kalici bir deformasyon ezilme vs olmayip eski haline donmesi isil islemin dogru yapildigini gosteriyor.
-
bende bu foruma girmeden önce victorinox un en iyi bıçak olduğunu zannediyordum :D
-
en iyi bıçak, kendi yaptığındır ;)
-
en iyi bıçak, kendi yaptığındır ;)
bencede en iyi bıçak ihtiyacın olduğunda elinde olup işini görendir.
-
Benim bu konudaki kıt olan tecrübeme göre, ustura parlaklığındaki bir kesici ağız et kesiminde tam istenen sonucu vermiyor. Hele ki boğazlama gibi kıl, deri, et, kıkırdak, yağ, damar gibi dokuları aynı anda kesmek isteyince... Bildiğiniz gibi yeni bilenmiş bir usturanın ağzına dik açıyla parmağınızı sürdüğünüzde, sanki körmüş gibi derinizin üzerinden kayıp gider. Fakat masatlanmış bir kasap bıçağı bu hareketinize ağresif bir tepki verir, derinizi anında yakalayıp keser. Bunun sebebi sanırım bıçağın ağzında mikro testere diyebileceğimiz bir yapının oluşması.Galiba bu sebepten kurbanda 400-600-800-1000-1500-2000-5000 kum zımpara sırasıyla bilediğim boğazlama bıçakları, 400-1500-5000 kum bilediğim bıçaklar kadar etkili olmadı. (buradaki 5000 kum dediğim taş yada zımpara değil, parlatıcı sürülmüş deri masat) Gerçi kullanıcılar amatör olduğu için, geri bildirimler de pek sağlıklı değil tabii.
Kasapların çelik masata cevap verecek sertlikte-yumuşaklıkta bıçaklar istemesi mantıklı gelse de bıçakta kullanılan çeliğin ideal performans/kullanım amacı sertliğine uygun masat yok değil.
...
-
Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.
Japon mutfak/ kasap bicaklarının yüksek karbon celiğinden olduğundan bahsedilmisti.
Hiç kimse kesici aletler konusunda Japon kültüründeki muazzam altyapıyı sorgulamaz sanırım.
Furkan usta için de açıklayalım, yüksek karbon çelikleri paslanma direnci en düşük olan celiklerdir.
Yani ecorotti ustanin söylediği ile birleştirecek olursak, bu bileme tekniği ile yüksek karbon çelikleri ile daha iyi sonuç almanız mümkün.
-
Furkan Bey kardeşim ben buradaki mezbahalarda vulkanus kullanımını çokça gördüm .bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
-
bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
+1, bence de AEB-L biçilmiş kaftan olurdu.
-
Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim
-
Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim
Vaktiyle yaptığın eleştirinin muhatabı ben değildim Ersin kardeşim. Dolayısıyla yukarıdaki temelde içerik değil de uslüp ile ilgili olduğunu düşündüğüm özrün muhatabı da ben değilim. Cümlenin gelişinden öyle bir anlam çıkarttım da.
-
bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
+1, bence de AEB-L biçilmiş kaftan olurdu.
Evet evet +1
-
Anladım Ahmet abi konu seninle alakalı değil zaten ben Furkan arkadaşımızdan özür diledim :2up
-
bence seri kesimde her hesap alt üst olabilir.
-
Merhabalar , herkese iyi akşamlar.
Yoğun çalıştığımdan dolayı foruma pek sık bakamıyorum ama baktıkça herkese cevap vermeye çalışacağım bu başlık altında.
Sizi çok iyi anlıyorum. 30 saniyede keskinleşsin, ama 1 hayvanı üzmeden kessin. Diger hayvanın yanına gidene kadar tekrar masatlanıp hazır olsun. İşinizi düşününce mantıklı. 20 hayvan kesip, yarım saat bileme yapamazsınız o ortamda. Ha bu arada ben öyle bıçak üreticisi falan degilim sadece keyif için birşeyler yapmaya çalışıyorum. Umarım begeneceginiz bir bıçak çıkar ortaya
Aynen öyle , tam olarak istediğimiz bu. Seri kesimde benim bıçak bileyecek yada 2 saat masatla düzeltmeye çalışacak kadar vaktim yok. Anlıyorum , inşallah dediğiniz gibi güzel bir bıçak çıkarda size ücreti neyse verip tekrardan yaptırabiliriz eğer sizde kabul ederseniz tabiki.
Bahsini yaptığınız kalem örneğinin Bıçakçılıktaki ismi tam taşlama, hatta tamdan da öte sıfır taşlama oluyor diyebiliriz.
Asagidaki linkte 11 numaralı mesajda full flat veya zero grind olarak verilen şekillere bakabilirsiniz.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7143.0
Harika bir görsel gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Burdan anladığıma göre biz sero grind tarzında biliyoruz bıçaklarımızı.
Merhaaba,
Bıçağı tam anlamı ile işinize özel hale getiriyorsunuz. Yani aslında bıçak bir anlamda bıçak olmaktan ustura olma yoluna girmiş görünüyor diyebiliriz. Tahminim boğazlamada kullandığınız bıçağı yüzme yada kesimin diğer aşamalarında kullanmıyorsunuz ki ağzı bozulmasın.
Konu ile alakasız ama öğrencilik yıllarımda mimari illüstrasyon yapan bir firmada staja başlamıştım. Bilgisayarın olmadığı illüstrasyonların el ile yapıldığı dönemlerdi. O zamana kadar güzel işler yapıyordum. Yapım tekniklerini yabancı kitaplardan hocalarımızdan vs. öğrenmiştim. Ama buraya başladıktan sonra bildiğim her şeyi baştan revize etmem gerekti. O kadar çok ve hızlı iş üretmek gerekiyordu ki, benim Avrupanın ehlikeyf illüstratörlenin yaptığı tekniklerle yaptığım zamanda adamlar 10 tane iş üretiyorlardı. bu rafine tecrübe "zamanla" ve "gereklilikten" gelişmişti. O zamana kadar yanlış yapılmış bir işin atılarak tekrar çizilip boyanmak yerine yıkanarak baştan yapılabildiğini orada gördüm. Bu bakımdan bu forumdaki ustaların itinaları ve öncelikleri ile sizinkilerin farklı olması çok doğal. Önemli olan işinizi başarı ile devam ettirecek şimdilik en iyi sonucu yakalamış olmanız.
Aklıma birden bu çakı geldi nedense. Bir av belgeselinde görmüş ilgimi çekmişti. Adam vurduğu geyiği kısa bir süre içerisinde bu bıçakla parçalayıp paketliyordu. Parçalama süresi uzadığında çevredeki sineklerin anında bıraktığı larvalar nedeni ile et hemen kurtlanıyordu. Adam da çare olarak işini en çabuk görecek bu ürünü kullanmakta bulmuş. Bir nevi neşter bıçak diyebiliriz.
http://www.outdooredge.com/category-s/31.htm
(http://i.hizliresim.com/rgkoGB.jpg) (http://hizliresim.com/rgkoGB)
Evet aynen öyle.Benim bıçağın görünümüyle , parlaklığı ile işim yok. Benim tüm işim bıçağın keskin olması. Aslında olması gereken kesim bıçağı ile kelle bacak bıçağının ayrı ayrı olması ama bizde mezbahada "eğer ustaysan hepsini aynı bıçakta yapıp keskinliği korursun" şeklinde bir söylem var. Bu nedenle genelde aynı bıçağı kullanıyoruz her işte. Onun dışında 1 tanede yedek var yanımda.
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın... ;D bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
masatıın canına okumuş benım bıçak . bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar. ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..
Trabzonda , Bursada ve daha birkaç yerde daha çeşit çeşit olmak üzere onlarca ustaya bıçak yaptırdık ve 1-2 tanesi dışında istediğimiz bıçağı yapabilen olmadı kesinlikle. Tekrar tekrar aynı ustalar çeşitli bıçaklar yaptılar malesef sonuç hiç istediğimiz gibi olmadı.
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın... ;D bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
masatıın canına okumuş benım bıçak . bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar. ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..
Taner ustamın örneği gayet net. Bizim yaptığımız bıçakların aşınma dirençleri yüksek ama kasapların kullndığı bıçaklar da böyle değil özellikle yumuşak isteniyor. Masata anında cevap vermesi o iş için önemli.
Son cümlenize harfiyen katılıyorum.
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
İlhan tebrik ederim , mevzuyu yakalamışsın.
Arkadaşlar , tam olarak bizim istediğimiz bıçak İlhan arkadaşımın anlattığı tarzdadır.
Biz kesinlikle sert bıçak istemiyoruz , ağzı dönmeyen bıçak istemiyoruz.
Benim kullandığım bıçağın çeliği yumuşal olsun , ağzı dönsün hiç önemli değil. Ağzı dönmüyorsa işte o zaman sıkıntı var demektir.
Şimdi şöyle anlatayım ;
Diyelim ki X marka bıçak oldukça sert , ağzı hiç dönmüyor.
Victorinox yumuşak ve ters bir harekette ağzı dönüyor.
X marka sert olduğundan o anda masatla düzeltemem ve taşa vurmam gerekir. Sert olduğu içinde taş zamanımı alır.
Ama victorinox döndüğünde yaptığım şey tam olarak şudur ;
Diğer bıçağın tersi ile , ağzı dönük bıçağın kesen kısmına paralel olarak bastırarak defalarca çekerim dönük olan kısımlar dökülsün diye.
Sonra masatı her zamanki şekilde değil , masatın üst ve alt kenar kısmını kullanarak dik masat atarım.
Daha sonra bıçağı masada yatırarak bastırarak masat atarım.
Sonra ilk hayvanda bıçak iyi kesmez.
Tekrar bastırarak bi masat atarım.
Bir sonraki hayvan , tek çekişte omurgaya kadar iner. Derisi istediği kadar kalın olsun , eti istediği kadar sert olsun , kılı istediği kadar bol olsun. Oda yetmedi yelesi olsun. :)
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Doğru ve amacına uygun ısıl işlem uygulanmış bir bıçak ağzı ne döner ne kırılır, öyle oluyorsa bir hata vardır.
Dediğiniz doğru olabilir , asla inkar etmiyorum ama her zaman geçerli olmayabilir. Victorinox bence çok kaliteli benim işim açısından ama ağzı hemen dönüyor. En ufak bir ters hareket görmesin. :)
peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
Elbette sertlk arttıkça bileme zorlaşır ama öte yandan bu doğrudan belirleyici de değildir. Bıçakta kullanılan çeliğin karbür yapıcı alaşımı zenginleştikçe bileme daha zorlaşır ve hatta kimi çelikleri bu yağ taşında veya su taşında bileyemezsiniz veya çok zor bilersiniz.
Evet harfi harfine katılıyorum , günün birinide mezbahaya bi arkadaş bir bıçak getirdi. Öyle ki , bıçağı taş sürtüyoruz ama banamısın demiyor. Utanmasa taşın yüzeyinden bir katman alıcak ama bıçakta en ufak bir değişme yok. Bileme yapan tüm arkadaşlar denediler bıçağa elimizdeki imkanlarla birşey yapamadık. He tabi belli bi keskinliğe geldi ama bizim istediğimiz keskinlipe ulaşamadı malesef.
Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.
Evet doğrudur. Victorinox bilerkende eğer iki tarafın açısı aynı olmazsa muhakkak bir taraf diğer tarafa dönüyor.
bende bu foruma girmeden önce victorinox un en iyi bıçak olduğunu zannediyordum :D
Bu beklentilere göre değişir. Bizim için şuanda en iyisi victorinox. Öyle ki koskoca belediye , biz victorinox kullanmaya başladıktan sonra yalnızca victorinox vermeye başladı istihkak olarak. Bizim için tartışmasız çok iyi.
Benim bu konudaki kıt olan tecrübeme göre, ustura parlaklığındaki bir kesici ağız et kesiminde tam istenen sonucu vermiyor. Hele ki boğazlama gibi kıl, deri, et, kıkırdak, yağ, damar gibi dokuları aynı anda kesmek isteyince... Bildiğiniz gibi yeni bilenmiş bir usturanın ağzına dik açıyla parmağınızı sürdüğünüzde, sanki körmüş gibi derinizin üzerinden kayıp gider. Fakat masatlanmış bir kasap bıçağı bu hareketinize ağresif bir tepki verir, derinizi anında yakalayıp keser. Bunun sebebi sanırım bıçağın ağzında mikro testere diyebileceğimiz bir yapının oluşması.Galiba bu sebepten kurbanda 400-600-800-1000-1500-2000-5000 kum zımpara sırasıyla bilediğim boğazlama bıçakları, 400-1500-5000 kum bilediğim bıçaklar kadar etkili olmadı. (buradaki 5000 kum dediğim taş yada zımpara değil, parlatıcı sürülmüş deri masat) Gerçi kullanıcılar amatör olduğu için, geri bildirimler de pek sağlıklı değil tabii.
Kasapların çelik masata cevap verecek sertlikte-yumuşaklıkta bıçaklar istemesi mantıklı gelse de bıçakta kullanılan çeliğin ideal performans/kullanım amacı sertliğine uygun masat yok değil.
...
Evet , adam gibi bilenip masat atılmış bir kesim bıçağının ağzına elinizi götürdüğünüzde anında derinizi yakalar. Biz buna bıçak ısırması deriz. :)
Furkan Bey kardeşim ben buradaki mezbahalarda vulkanus kullanımını çokça gördüm .bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
Vulkaus belki iyi sonuç veriyor olabilir ama ne biz kullanıyoruz nede kullanan biri gördük. Bizim için girit taşı ve masat yeterlidir. Bu ikisi sayesinde bize gerekli olan keskinliğe ulaşabiliyoruz.
Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim
Evet , size amatörce gelmiş olabilir ama bizim bileme amacımız farklı olup , kesinlikle görsellikle işimiz yoktur. İstediğimiz keskinliğe bıçaklarımızı bu bileme yöntemi ile getirdiğimiz için benim ve mezbahadaki diğer birkaç bileme yapan arkadaşımın tekniği budur. Ticari amaçla yapılan yada hobi olarak yapılan bıçaklarda görsellik büyük önem taşıdığından daha farklı bir bileme yöntemi yada ekipmanlar gerektirebilir ama bizim için gerekli değildir. Ve ilk mesajımdada söylediğim gibi çok iyi bileme yapan ustaların yöntemleri doğrudur hiçbir sözüm yok fakat o yöntemlerin dışında bıçak bilenmez , bilense bile o bıçak kesmez ve o yöntemlerin dışında kalan yöntemler amatörcedir anlamına gelmez bana göre.
Şahsınıza yönelik kesinlikle hakaretim olmamıştır diyorsunuz fakat kendince eğleniyor demek bence alaycı bir davranıştır , bimden aldığı bıçaklarla diye bir tabirde bulunmakta bence küçümseme içerir kusura bakmayın lütfen. Nitekim ilk mesajımdada söylediğim gibi bıçaklarım bimden alınma değil bayisinden alınma Victorinox 5.5203.16 ve 18
İyi akşamlar,
-
Öncelikle Furkan Bey foruma hoş geldiniz. Arkadaşların söylediği gibi bu alanda yapılacak bıçakların sahada testi ve geliştirilmesi için tecrübeleriniz ve fikirleriniz önemli. Yapılan av ve doğa bıçaklarının testleri forum üyelerinin çoğunun ilgi alanlarında olduğu için saha performansları test edilip tartışılabiliyor. Fakat seneden seneye kurbanda kullanılacak kesim bıçaklarının testleri konusunda durum aynı değil.(En azından benim gibiler için durum bu) Daha önceden ck67 den yaptığım bıçakları kasap akrabam ağır ve kalın bulmuştu. Yılların kasabı olan akrabam devamlı küçükata bıçaklarını övüyor başka bıçak kullanmam diyordu.Aynı sözleri alışveriş yaptığım kasaptan da duyunca merak ettim Yalova şubesinden Küçükata bıçak aldım. Geçen kurbanda işini iyi yaptı.Yine mahalle kasabım sürbisayı eleştiriyor bazen iyi çıktı bazen kötü diyordu. Komşumun sapı kırılmış sürbisasını yeniledim. Kabza yaptım. Ben aralarında gerek bilemede gerek keskinlikte çok önemli bir fark göremedim.(masat kullanmadım).2 sene önce kurbanda babadan dededen kasap olan bir arkadaş kılıç marka bıçağı övüyordu. Elinde sadece kesime kullandığı bıçağı görünce bununla mı danayı kesecek diye düşünmüştüm. Bıçak bilene bilene yarıya inmiş namlu boyuda çok kısaydı. Ama işini o da çok güzel yaptı. Ancak acemiler büyük bıçak alır diyordu (Bu arada bu arkadaşın anlattığı bir durumu da aktarmadan edemeyeceğim. Kesim bıçağını başka hiçbir işte kullanmazmış. Bıçak kullanılamaz hale gelince devamlı hayvan kestiği için atmaz beze sarıp toprağa gömermiş. Bana ilginç gelmişti)
İşte bu noktada konuda bence olması gerektiği yere geldi-gelmeli diye düşünüyorum. Yoksa Victorinox daha iyisini yapana kadar en iyisi bu mantığı gelişmemimizi sağlamaz.Belki daha iyi yaparız belki yapamayız.Ama deneriz.Bir kısmına cevap verildi ama soruları tekrarlayayım Kasap bıçakları nasıl olmalı(Kesim-yüzme-sıyırma), hangi çelikten, hangi boyutta, ideal sertlik nedir, çelik kalınlığı ne olmalı, ideal kabza nasıldır vs. Konu bu minvalde yürürse kendi adıma çok yararlanacağımı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim
Küçük ata kabza yaptığım sürbisa ve kendi yaptığım kurban bıçağı fotoğraflarını da aşağıya koyuyorum.
(http://i.hizliresim.com/M6Ap8a.jpg)
(http://i.hizliresim.com/XBRk86.jpg)
(http://i.hizliresim.com/9VZoJ8.jpg)
-
https://m.youtube.com/watch?v=6B4QH7DJvVE
Furkan Ustam,
Ustalarımız AEB L celiginin kasap bicagi için biçilmiş kaftan olacağını soylemisler. AEB L en kabul görmüş traş bıçağı ve mutfak / kasap bıçağı celiklerinden birisi.
Yukaridaki videoda AEB L çeliginden bıçak ile yapılmış olan keskinlik testi var. Hem de bıçak 62 HRC sertlikte diye verilmiş. Çok ciddi sertlikte diyebiliriz. Izledikten sonra bu konudaki yorumunuzu yazmanizi rica ediyorum. Hatta siz benzer bir testi kendi bıçaklariniz için yapıp kiyaslayabilirsiniz. Sonuçlarını buradan bizimle paylaşırsaniz mutluluk duyarız. "Hatta video çekerim" mi dediniz ;D o zaman tadından yenmez ;) :2up :2up
Izleyeceğiniz test size çok ciddi bir metod gibi gorunmeyebilir. Ama dünyanın kabul ettiği keskinlik, ağız tutma vs. testleri bunlar. Herkesin simental dana keserek bıçak kıyaslama şansı yok. Kağıt, mukavva, kıl her yerde kolayca bulunabilen benzer/eşdeğer malzemeler. Buradaki paylaşımlardan bir kazanç sağlayacaksak, bir şekilde kıyas yapmalı ve sizin işinizin zorluk derecesini, tabiri caizse, ölçülebilir şekilde ortaya koymalıyız. Bir de, özellikle videoda bicagin yeniden bilenmesi ile ilgili Bölüm hakkındaki yorumunuz önem taşıyor. Bence bilenmesi de çok kolay bir celik olarak öne çıkıyor.
Ne dersiniz, test sonuçlarını bekleyelim mi? 8)
-
Ustam hoşgeldiniz. İyi ki geldiniz. Bize çok önemli katkılar vereceğinize eminim. Benim kabza ergonomisi konusunda soracaklarım var mesela.
-
Benim "ağzı dönmesi" konusunda bir eksiğim var, bu tanım tam olarak nedir ? bilen bir arkadaş burada ne anlatılmak istediğini anlatabilir mi, ya bildiğimiz bir şey ama adlandırılması farklı veya hiç bilmediğimiz bir şey.
-
https://m.youtube.com/results?q=aeb%20l%20cutting&sm=3
Benzer bir video.
Test malzemeleri arasında ipi yazmayı unutmuşum ;)
-
Hocam kasaplık bıcaklarda ağız dönmesi genelde gözle pek görülmeyen ancak tırnaga rahatlıkla takılan deformasyondur. eger göze paralel tutulursa gözde fark edebiliyor. ayrıca victorinox 5.5203 seklı solıngen ve dick te kullanıyor.. bu sekıl mukemmel bir kasap bıcagı seklı . hem kesim hem yüzüm hemde paça cıkarma yapılabiliyor ancak. yanlız yine çok yanlış söyledıgımız birsey var.kasap ve mezbaha bıcakları cok farklı bence. kasap için bence daha sert celık gereklı olabılıyor cunku kemık sıyırma tamamen farklı bir konu. mezbaha bıçakları ise deri ve kıl ile cok temas ettiği için çabuk yıpranıyor ve ultra keskın olması lazım
-
https://m.youtube.com/results?q=aeb%20l%20cutting&sm=3
Benzer bir video.
Test malzemeleri arasında ipi yazmayı unutmuşum ;)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6858.0
-
https://m.youtube.com/results?q=aeb%20l%20cutting&sm=3
Benzer bir video.
Test malzemeleri arasında ipi yazmayı unutmuşum ;)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6858.0
Ustam ben bu bölümü daha önce incelemistim. Paylaşımın maksadıni anlayamadım ::)
-
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken 20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.
-
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken 20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.
+1
-
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken 20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.
+1 :D
Bunu zaten forumda çok değişik başlıklar altında okumak mümkün. Furkan Usta da yazdıklarında, farklı şekilde bilenen bicaklarin (birçok markanın) performanslarının farklı olduğunu deneyerek gördüklerini söylemiş. Bütün boyutları ile (doğru ısıl işlem) olmasa dahi o da bunun farkında.
Bu yazdıklarınıza kimsenin itirazı olamaz yani.
Benim yazdıklarımdan, kıyaslama yapalım bitsin gitsin gibi bir mana çıkarttiysaniz demek ki anlatamamisim. Bu başlık altında 50'den fazla paylaşım yapmisiz. Biz bıçak şu özelliklerde olmalıdır diyoruz, Furkan Usta biz onu denedik beğenmedik, en iyisi bizim için bu diyor. Bu şekilde nasıl bir sonuç alabiliriz ki bu paylaşımdan. Karşılıklı sıkılana kadar yazariz sonra şu ana kadar açılmış olan 7460 konunun arasında kaybolur gider.
Videolarda AEB L'den mamul 62 hrc bıçak ile yapılan testler var. Bu bıçaklar kör veya kötü kesiyor diyebilir miyiz? Kolay bilenmiyor diyebilir miyiz? Sanirim hayır. Tabii ki daha iyi kesen tasarımlarda olabilir. Ben bunları AEB L çelik hakkında bir fikir vermesi için paylaştım. Furkan Usta'dan kendi bıçaklari ile test yapmasını istememin nedeni ise bizim onun bicaginin performansı hakkında hiçbir fikir sahibi olmamamiz. Aramızda hiç onun biledigi bıçak ile kesim yapan var mı? Yaptığı işin zorluğu hakkında fikir sahibi olan var mı? Biz bundan çok memnunuz dediği bicagin performansı hakkında ölçülebilir bir şekilde fikir sahibi olmadan nasıl daha iyiyi bulabiliriz ki? Bunun icin de bir yerden başlamak lazım. Yoksa sadece havanda su döveriz gibi geliyor bana. Baslangic için daha iyi bir yöntem söylenirse ona da kabul. Ölcmeden degerlendiremezsiniz. Değerlendirmeden de gelistiremezsiniz.
Budur benim derdim 8)
-
Kısaca söylemek isterim; AEB-L den mamul Gilette G3 ile bir ay traş olabiliyorum ve hala kesiyor.
-
Evet bıçağın taşlama yapısı ve geometriside çok büyük bir etken Aebl de doğru bir ışıl işlem ile çok büyük yanlış yapılabileceğini düşünmüyorum .
Furkan Bey bu arada en sevdiğiniz bıçakları kareli kağıt üzerinde resimleyip atabilmeniz mümkünmü belki daha sonra yapılan bir bıçak için size teste yollamak isteyebiliriz..
-
Günaydın , herkese hayırlı sabahlar dilerim.
Öncelikle Furkan Bey foruma hoş geldiniz. Arkadaşların söylediği gibi bu alanda yapılacak bıçakların sahada testi ve geliştirilmesi için tecrübeleriniz ve fikirleriniz önemli. Yapılan av ve doğa bıçaklarının testleri forum üyelerinin çoğunun ilgi alanlarında olduğu için saha performansları test edilip tartışılabiliyor. Fakat seneden seneye kurbanda kullanılacak kesim bıçaklarının testleri konusunda durum aynı değil.(En azından benim gibiler için durum bu) Daha önceden ck67 den yaptığım bıçakları kasap akrabam ağır ve kalın bulmuştu. Yılların kasabı olan akrabam devamlı küçükata bıçaklarını övüyor başka bıçak kullanmam diyordu.Aynı sözleri alışveriş yaptığım kasaptan da duyunca merak ettim Yalova şubesinden Küçükata bıçak aldım. Geçen kurbanda işini iyi yaptı.Yine mahalle kasabım sürbisayı eleştiriyor bazen iyi çıktı bazen kötü diyordu. Komşumun sapı kırılmış sürbisasını yeniledim. Kabza yaptım. Ben aralarında gerek bilemede gerek keskinlikte çok önemli bir fark göremedim.(masat kullanmadım).2 sene önce kurbanda babadan dededen kasap olan bir arkadaş kılıç marka bıçağı övüyordu. Elinde sadece kesime kullandığı bıçağı görünce bununla mı danayı kesecek diye düşünmüştüm. Bıçak bilene bilene yarıya inmiş namlu boyuda çok kısaydı. Ama işini o da çok güzel yaptı. Ancak acemiler büyük bıçak alır diyordu (Bu arada bu arkadaşın anlattığı bir durumu da aktarmadan edemeyeceğim. Kesim bıçağını başka hiçbir işte kullanmazmış. Bıçak kullanılamaz hale gelince devamlı hayvan kestiği için atmaz beze sarıp toprağa gömermiş. Bana ilginç gelmişti)
İşte bu noktada konuda bence olması gerektiği yere geldi-gelmeli diye düşünüyorum. Yoksa Victorinox daha iyisini yapana kadar en iyisi bu mantığı gelişmemimizi sağlamaz.Belki daha iyi yaparız belki yapamayız.Ama deneriz.Bir kısmına cevap verildi ama soruları tekrarlayayım Kasap bıçakları nasıl olmalı(Kesim-yüzme-sıyırma), hangi çelikten, hangi boyutta, ideal sertlik nedir, çelik kalınlığı ne olmalı, ideal kabza nasıldır vs. Konu bu minvalde yürürse kendi adıma çok yararlanacağımı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim
Küçük ata kabza yaptığım sürbisa ve kendi yaptığım kurban bıçağı fotoğraflarını da aşağıya koyuyorum.
(http://i.hizliresim.com/M6Ap8a.jpg)
(http://i.hizliresim.com/XBRk86.jpg)
(http://i.hizliresim.com/9VZoJ8.jpg)
Evet daha öncede dediğim gibi türlü türlü bıçaklar denedik artık sayısını hatırlamıyorum.
Çok net olarak söyleyebileceğim bir şey var ki o da şudur ; Gerek victorinox olsun gerek diğer bıçaklar olsun yeni iken tam olarak istediğimiz gibi kesmiyor. Bıçak ne zaman peşpeşe bilenmeye başlıyor , ne zaman iyice hırpalanmaya başlıyor o zamanlarda bilendikçe çok daha iyi kesmeye başlıyor. Yani bu nedenle biz bayiden sıfır bıçak aldığımızda , aldığımız günü başlarınız her tarafına tırpan taşını ve yağ taşını sürmeye. Mezbahada ne kadar olur olmadık yer var orada ağır şartlarda kullanırız ki bıçak bir an evvel eskisin ve tam performansına ulaşsın. Şuanki kesim yaptığım victorinox 16 bıçak , elimdeki en eski bıçaktır. Muhtemelen suanda 14cm e düşmüştür.En olarakta 1 cm civarında daraldı.Ama gel gelelim girit taşına 2 sürtmeyle adeta neşter oluyor. O videolarıda gördüğünü hayvanların %90'ını o bıçakla kesiyorum. Mezbahadaki diğer arkadaşlarda bitmeye yakın olan bıçaklarına yeni bıçaklardan cok daha önem verirler. Çünkü artık bıcak son derece acılmıstır.
Fakat şu toprağa gömme olayını bilmiyorum.Toprağa gömmekle alakalı olarak bildiğim tek şey masatın toğrağa gömülmesidir. Nitekim gene mezbahadan arkadaşlarım yaklaşık 3 aylıgına masatlarını toğrağa gömüp deforme olmalarını sağlamışlardı.
Kasap bıçakları bize göre ;
Kesim , yüzüm ve sıyırma için metal kısım 16cm,
Sıyırma bıçağı uç kısma doğru geldikçe sivrilen ve diğer bıçaklara nazaran daha sert olan bir çelikten,
Bıçağın sırt kısmının kalınlığı 2mm yi geçmeyecek,
Kabzası ağır olmayıp seri kesimde yormayacak şekilde olmalıdır bizim için.
İdeal sertlik konusuna gelince ise ; bunu nassıl tarif ederim bilemiyorum ama victorinox tam ideal sertlikte ancak onu referans verebilirim.
https://m.youtube.com/watch?v=6B4QH7DJvVE
Furkan Ustam,
Ustalarımız AEB L celiginin kasap bicagi için biçilmiş kaftan olacağını soylemisler. AEB L en kabul görmüş traş bıçağı ve mutfak / kasap bıçağı celiklerinden birisi.
Yukaridaki videoda AEB L çeliginden bıçak ile yapılmış olan keskinlik testi var. Hem de bıçak 62 HRC sertlikte diye verilmiş. Çok ciddi sertlikte diyebiliriz. Izledikten sonra bu konudaki yorumunuzu yazmanizi rica ediyorum. Hatta siz benzer bir testi kendi bıçaklariniz için yapıp kiyaslayabilirsiniz. Sonuçlarını buradan bizimle paylaşırsaniz mutluluk duyarız. "Hatta video çekerim" mi dediniz ;D o zaman tadından yenmez ;) :2up :2up
Izleyeceğiniz test size çok ciddi bir metod gibi gorunmeyebilir. Ama dünyanın kabul ettiği keskinlik, ağız tutma vs. testleri bunlar. Herkesin simental dana keserek bıçak kıyaslama şansı yok. Kağıt, mukavva, kıl her yerde kolayca bulunabilen benzer/eşdeğer malzemeler. Buradaki paylaşımlardan bir kazanç sağlayacaksak, bir şekilde kıyas yapmalı ve sizin işinizin zorluk derecesini, tabiri caizse, ölçülebilir şekilde ortaya koymalıyız. Bir de, özellikle videoda bicagin yeniden bilenmesi ile ilgili Bölüm hakkındaki yorumunuz önem taşıyor. Bence bilenmesi de çok kolay bir celik olarak öne çıkıyor.
Ne dersiniz, test sonuçlarını bekleyelim mi? 8)
Linkini verdiğiniz videoyu izledim. Çakı ilk baştan iyi kesiyor ama sonradan yavas yavas durmaya başlıyor gördüğüm kadarı ile. Haklısınız herkes byük hayvan keserek test etme fırsatı yakalayamayabilir fakat videomda da söylediğim gibi kağıt keserek tam olarak keskinlik testi yapılmaz bana kalırsa. Çünkü kalın bir deri kesmek kağıt kesmekten kat ve kat daha zordur çok net olarak söyleyebilirim ki. Ama sizin için bir bıçak bileyip kağıt kesme videosu çekmeye çalışacağım en kısa zamanda. Burayı takip ederseniz paylaşıcam burada.
Ustam hoşgeldiniz. İyi ki geldiniz. Bize çok önemli katkılar vereceğinize eminim. Benim kabza ergonomisi konusunda soracaklarım var mesela.
Çok teşekkür ederim , hoşbulduk. Tamam siz sorun , ben kasap bıçaklarında olması gereken kabzayı dilim döndüğünce size izah edeyim. Face'den konuşalım diyeceğim ama o zamanda konuştuklarımıza diğer bıçak yapan arkadaşlar göremez ve fikir edinemezler diye burda ortada konuşmayı tercih ederim.
Benim "ağzı dönmesi" konusunda bir eksiğim var, bu tanım tam olarak nedir ? bilen bir arkadaş burada ne anlatılmak istediğini anlatabilir mi, ya bildiğimiz bir şey ama adlandırılması farklı veya hiç bilmediğimiz bir şey.
Sefa Bey , ağzı dönmesi demek bizim tabirimizle şu oluyor ;
Bıçağın kesen kısmının bir bölümü yada tamamı bıçağın sağ veya sol yanına doğru yamuluyor. Tırnagınızla kontrol ettiğinizde tırnaklarını takılır dönen kısma. Dönmesinin çok sebepleri var ama en cok yapılan hatalardan birisi şudur ;
Bıçağı çok fazla keskin yapmak amacıyla taşta çok bilemeye çalışmaktır. Biledikte ağız kısmı dahada inceliyor bu sert derili bir hayvanda yada eklem arasına girmesi durumunda hemen döner. Bu olay defalarca başımıza geldiki artık öyle olması durumunda başka bir aksiyon izliyoruz.
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken 20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.
+1 :D
Bunu zaten forumda çok değişik başlıklar altında okumak mümkün. Furkan Usta da yazdıklarında, farklı şekilde bilenen bicaklarin (birçok markanın) performanslarının farklı olduğunu deneyerek gördüklerini söylemiş. Bütün boyutları ile (doğru ısıl işlem) olmasa dahi o da bunun farkında.
Bu yazdıklarınıza kimsenin itirazı olamaz yani.
Benim yazdıklarımdan, kıyaslama yapalım bitsin gitsin gibi bir mana çıkarttiysaniz demek ki anlatamamisim. Bu başlık altında 50'den fazla paylaşım yapmisiz. Biz bıçak şu özelliklerde olmalıdır diyoruz, Furkan Usta biz onu denedik beğenmedik, en iyisi bizim için bu diyor. Bu şekilde nasıl bir sonuç alabiliriz ki bu paylaşımdan. Karşılıklı sıkılana kadar yazariz sonra şu ana kadar açılmış olan 7460 konunun arasında kaybolur gider.
Videolarda AEB L'den mamul 62 hrc bıçak ile yapılan testler var. Bu bıçaklar kör veya kötü kesiyor diyebilir miyiz? Kolay bilenmiyor diyebilir miyiz? Sanirim hayır. Tabii ki daha iyi kesen tasarımlarda olabilir. Ben bunları AEB L çelik hakkında bir fikir vermesi için paylaştım. Furkan Usta'dan kendi bıçaklari ile test yapmasını istememin nedeni ise bizim onun bicaginin performansı hakkında hiçbir fikir sahibi olmamamiz. Aramızda hiç onun biledigi bıçak ile kesim yapan var mı? Yaptığı işin zorluğu hakkında fikir sahibi olan var mı? Biz bundan çok memnunuz dediği bicagin performansı hakkında ölçülebilir bir şekilde fikir sahibi olmadan nasıl daha iyiyi bulabiliriz ki? Bunun icin de bir yerden başlamak lazım. Yoksa sadece havanda su döveriz gibi geliyor bana. Baslangic için daha iyi bir yöntem söylenirse ona da kabul. Ölcmeden degerlendiremezsiniz. Değerlendirmeden de gelistiremezsiniz.
Budur benim derdim 8)
Gerek el yapımı olsun gerek fabrikasyon olsun kullandığımız bıçakların bir çoğunu beğenmedik. Tabi bizim beklentimiz farklı olduğundan beğenilmedi. İçlerinde illaki çok kaliteli bıçaklar vardı fakat ya kabzası ağırdı yada çeliği çok serttir. ÇEliğinin sert olması doğada yada başka bir alanda işe yarıyor olabilir ama bizim işimizde biz tercih etmiyoruz. Bu nedenle beğenmediğimiz bıçaklar kötüdür demiyoruz , bize uygun değil diyoruz.
Kısaca söylemek isterim; AEB-L den mamul Gilette G3 ile bir ay traş olabiliyorum ve hala kesiyor.
Doğrudur , inanırım kesinlikle. Ama önemli olan o çelikten yapılmış bir bıçağı kesim alanında görmek beni çok mutlu eder ve merakımı dindirir.
Yanlış anlamayın sadece merak ettiğimde söylüyorum ki bu çelii bu forumda çok övüyorlar (Ateş olmayan yerden duman çıkmaz)
Şu 1 ay sakal traşı olduğunuz çelikle yapılmış bıçak nasıl bileniyor , kesimi nasıl , masata nasıl tepki veriyor çok merak ettim. Onu geçtim bakalım seri kesimde kaç tane dana kestikten sonra duruyor...
Evet bıçağın taşlama yapısı ve geometriside çok büyük bir etken Aebl de doğru bir ışıl işlem ile çok büyük yanlış yapılabileceğini düşünmüyorum .
Furkan Bey bu arada en sevdiğiniz bıçakları kareli kağıt üzerinde resimleyip atabilmeniz mümkünmü belki daha sonra yapılan bir bıçak için size teste yollamak isteyebiliriz..
Tamam resmini çeker atarım ama benim en çok kullandığım bıçak Vicorinox 5.5203.16 dır. Eğer sadece bıçağı merak ettiğinizden dolayı resmini görmek istediyseniz google'da var fotoğraflar. Ama yok , şuanki halini görmek istiyorsanız tamam hiç sorun değil eklerim fotoğraf.
Test için elbette bıçaklar gönderebilirsiniz , inanın ben ve diğer bir arkadaşım daha var , biz ikimizde bundan çok mutluluk duyarız çünkü belki tam anlamıyla ihtiyacımızı karşılayan bir bıçak denk gelirde biz kullanma fırsatı buluruz , sizde para kazanırsınız.
Herkese hayırlı günler dilerim , sormak istediğiniz , yazmak istediğiniz ne varsa bu başlık altından sorup yazabilirsiniz. İlgilendiğiniz içinde çok teşekkür ederim. Bende bu başlık altından yazmaya devam edeceğim.
Sayglar,
-
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
-
Furkan kesimde kullanılacak bıçağın kabzasında aradığın özellikler nedir?
Şekli, malzemesi ne olmalıdır?
-
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
Senin civalar da fena kesiyor.
-
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
Furkan ın son yazdıkları internette yerli/yabancı sitelerde farklı farklı oto markaları için uyarlanmış haline ara sıra denk geldiğim, sanırım şehir efsanesi olan bir hikayeyi aklıma getirdi.
http://www.fikracenneti.com/komik-yazilar/ilginc-sikayet
Eskidikçe daha iyi kesme, yeni biçağı hemen hırpalamaya başlama.... Eski bir iş arkadaşımın elektronik konusunda içinden çıkmakta zorlandığımız durumlarda söylediği bir laf vardı: ilme irfana aykırı şey olmaz.
Bunların altındaki mantığı çözmeden m390 dan 65hrc bıçak ta versek istediği performansı alamayabilir. Hemen ocağın başına geçmekte acele etmemeli.
-
Furkan bey, zahmet olmayacaksa sizden ricam şu anda çok iyi performans aldığınız ve sizin tabirinizle hırpalanmış kesim bıçağının ölçülerini net bir şekilde yazabilirseniz çok faydası olacaktır.(Yüz genişliği, sırt kalınlığı, tam boy ve namlu boyu)Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama victorinoxların sırt kalınlığı 2,3 mm diye hatırlıyorum.
Ahmet abi bu durum soba fıkrasına döner mi bilmiyorum ama ilk atışı ben yapayım.(http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2 (http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2))Furkan bey bıçağı tam yatırarak bilediğini de düşünürsek ağız bileme açısı ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum.Ağız hırpalandıkça yan genişlik azalmakta ve istenilen bileme açısına gelmekte. :-\ Furkan bey net ölçüleri yazınca sinüs cosinüslerle arası iyi olan bir arkadaş açıyı hesaplar.
Bana düşük ihtimal gelse de yüzeyin bileme neticesinde çizikler nedeniyle yapışmaması ama ustalarımız daha iyi bilirler.
-
Sobaya mühendis laf söylememiş, benim açımdan sorun yok :P Açı hesabı kolay, ölçüler gelsin. Kalınlık 2mm'yi geçmesin dediğine bazı arkadaşların dikkatini çekerim. İnce çelik organizasyonu pek olmadı bir türlü.
-
Sobaya mühendis laf söylememiş, benim açımdan sorun yok :P Açı hesabı kolay, ölçüler gelsin. Kalınlık 2mm'yi geçmesin dediğine bazı arkadaşların dikkatini çekerim. İnce çelik organizasyonu pek olmadı bir türlü.
+1
-
Sayın Hocalarım günlerdir bu yazıyı takip ediyorum ben ne anlatılmak istenildiğini anlamadım. şimdi anlatılmak istenen Furkan yanlış açıylamı biliyor diyorsunuz yoksa victorinox yumusaktır yumusak çelikten bıçak nasıl olurda iyi olurmu diyorsunuz, yoksa bıçak tam yatarsa kalınlığı bütün her yerınde ıincelir ne gerek varmı diyorsunuz ANLAYAMADIM
-
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
:) :) Valla deneriz hiç problem değil.
Furkan kesimde kullanılacak bıçağın kabzasında aradığın özellikler nedir?
Şekli, malzemesi ne olmalıdır?
Şekli çok fazla önemli değil. Diğer bıçakların kabzaları gibi olsa yeterlidir.
Fakat malzeme konusunda gelince ise ; ilk tercihim fibrox sap olmasıdır. Eğer fibrox mümkün değilse elde kaymayacak ne varsa olabilir. Ama yeterki çok hafif birşey olsun. Hafiflik bizim için çok önemli.
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
Furkan ın son yazdıkları internette yerli/yabancı sitelerde farklı farklı oto markaları için uyarlanmış haline ara sıra denk geldiğim, sanırım şehir efsanesi olan bir hikayeyi aklıma getirdi.
http://www.fikracenneti.com/komik-yazilar/ilginc-sikayet
Eskidikçe daha iyi kesme, yeni biçağı hemen hırpalamaya başlama.... Eski bir iş arkadaşımın elektronik konusunda içinden çıkmakta zorlandığımız durumlarda söylediği bir laf vardı: ilme irfana aykırı şey olmaz.
Bunların altındaki mantığı çözmeden m390 dan 65hrc bıçak ta versek istediği performansı alamayabilir. Hemen ocağın başına geçmekte acele etmemeli.
Bununla ilgili şöyle söyleyeyim ;
Bizim en çok tecrübe ettiğimiz konulardan birisi yeni bıçağın zor bilenmesidir. Tabi bu zor bilenme eski bıçaklara oranla...
Şuana kadar kaç tane bıçak eskittim bilmiyorum , saymadım ama hepsinde ama istisnasız hepsinde gördüğüm şudur ki , bıçak eskidikçe taşta çok daha rahat bileniyor. Sıfır bıçakta 5 uğraşıyorsan eski bir bıcakta 1 uğraşıyorsun.
Masat atmada bir fark yok eskide aynı yenide.
Furkan bey, zahmet olmayacaksa sizden ricam şu anda çok iyi performans aldığınız ve sizin tabirinizle hırpalanmış kesim bıçağının ölçülerini net bir şekilde yazabilirseniz çok faydası olacaktır.(Yüz genişliği, sırt kalınlığı, tam boy ve namlu boyu)Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama victorinoxların sırt kalınlığı 2,3 mm diye hatırlıyorum.
Ahmet abi bu durum soba fıkrasına döner mi bilmiyorum ama ilk atışı ben yapayım.(http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2 (http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2))Furkan bey bıçağı tam yatırarak bilediğini de düşünürsek ağız bileme açısı ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum.Ağız hırpalandıkça yan genişlik azalmakta ve istenilen bileme açısına gelmekte. :-\ Furkan bey net ölçüleri yazınca sinüs cosinüslerle arası iyi olan bir arkadaş açıyı hesaplar.
Bana düşük ihtimal gelse de yüzeyin bileme neticesinde çizikler nedeniyle yapışmaması ama ustalarımız daha iyi bilirler.
Estg. ne zahmeti :) Bi elime metreyi aldım diğer elime bıçağı ve ölçüleri yazıyorum :)
Tam boy: 29cm
Kabza boyu: 14cm
Kabza genişliği: 3.5cm
Kabca kalınlığı: 2cm
Namlu boyu: 15cm
Namlu genişliği: 3cm
Namlu et kalınlığı: 2mm
------------
Bu arada , kesim bıçağımla kağıt kesme testi yaptım bende. Linkini paylaşacağım burada. Kullanılmış bıçağı bilemeden , sadece masat kullanarak yaptım testi. Hep birlikte izleyelim bakalım.
Saygılar,
-
Ben anladiklarimi yazayim o zaman.
Bu sanata gonul vermis bu platformdaki ustalarimiz genel anlamda mukemmeliyetci kisiler bicaklarinin agizlarinin donmesini pek kabullenemezler bicak agzi saglam duracak saga sola yamulmayacak, zirt pirt bileme istemeyecek bileme acisi belli olacak ve mumkunse pek cizilmeyecek. Ama elbette bir de kullanim mevzu var furkan beyin dediklerini baska kasaplardan da duydum bizim bicaklarimiz yumusak olacak esnek olacak cok kalin olmayacak gibi soylemleri. Ama bence asil mesele edinilen tecrube ile dogru olanin bulundugu mu yoksa tecrube edinilecek adam akilli agiz dayanimi iyi olan surekli bileme ve masat istemeyen bicak bulunamadigi mi? Benim anladigim burada konusularak ogrenilmek istenen bu.
-
Bence Furkan bey kendi amaçlarına göre doğru bileyliyor. Bu biley açısı uzun ömürlü değil ama masatla hızlı keskinleştirilmeye göre çok müsait. Çelik te yumuşak olduğundan masata çok hızlı tepki veriyor ve saniyeler içinde tekrar keskinleşen bıçak sanki hiç körelmiyormuş hissi veriyor.
Ve sanıyorum ki masat bıçağın ağzında mikro testere izleri yaratıyor ve bu et kesmede daha iyi performans veriyor
Ama böyle bir ağız başka amaçlar için pek uygun olmaz. Şayet tahta üzerinde soğan doğrasanız o kadar ince ve yumuşak ağız tahtaya değdiği an dönecektir.
Geçen sene kurbanda ben eğeden yapılma bıçağımı götürdüm denemek için. Bıçak kılı kesecek kadar keskindi ama et kesmede iyi performans gösteremedi. Ama kasabın masatına sürtünce (bayağı masatlamak gerekti) çok iyi performans verdi ama bu sefer kılı kesemedi
Eskiyen bıçağa gelince sanırım bıçaklar su verilirken ilk ağzı daldırıldığı için sırttan daha sert oluyor. Bu da ağız kısmının daha zor bilenmesine ve masata iyi tepki vermemesine sebep oluyor
Tabi ben konuya çok hakim değilim varsayım yapıyorum
-
Eski bıçağın daha iyi bilenmesi meselesi aklıma şunu getirdi, hem de forumdan öğrendiklerimi test edeyim, bakalım iyi bir öğrenci olmuş muyum :D
Çelige su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar. ::)
-
Eski bıçağın daha iyi bilenmesi meselesi aklıma şunu getirdi, hem de forumdan öğrendiklerimi test edeyim, bakalım iyi bir öğrenci olmuş muyum :D
Çele su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar. ::)
Olmadı otur sıfır :D
Victorinox 4110 çelik kullanıyor 160 derece menevişle 56 hrc bir bıçak çıkıyor ortaya.4110 çelikte bir kısmı sertleştirelim diğer kısmı yumuşak kalsın olmaz abi.
-
Bence Furkan bey kendi amaçlarına göre doğru bileyliyor. Bu biley açısı uzun ömürlü değil ama masatla hızlı keskinleştirilmeye göre çok müsait. Çelik te yumuşak olduğundan masata çok hızlı tepki veriyor ve saniyeler içinde tekrar keskinleşen bıçak sanki hiç körelmiyormuş hissi veriyor.
Ve sanıyorum ki masat bıçağın ağzında mikro testere izleri yaratıyor ve bu et kesmede daha iyi performans veriyor
Ama böyle bir ağız başka amaçlar için pek uygun olmaz. Şayet tahta üzerinde soğan doğrasanız o kadar ince ve yumuşak ağız tahtaya değdiği an dönecektir.
Geçen sene kurbanda ben eğeden yapılma bıçağımı götürdüm denemek için. Bıçak kılı kesecek kadar keskindi ama et kesmede iyi performans gösteremedi. Ama kasabın masatına sürtünce (bayağı masatlamak gerekti) çok iyi performans verdi ama bu sefer kılı kesemedi
Eskiyen bıçağa gelince sanırım bıçaklar su verilirken ilk ağzı daldırıldığı için sırttan daha sert oluyor. Bu da ağız kısmının daha zor bilenmesine ve masata iyi tepki vermemesine sebep oluyor
Tabi ben konuya çok hakim değilim varsayım yapıyorum
Bana ne kadar inanırsınız bilmiyorum ama bıçak bileniyor sonra tam hakkıyla bir masat attıktan sonra bıçağı kolunuza koyun ve kendi ağırlığı ile aşağı inmesini gözlemleyin. ;)
-
Eski bıçağın daha iyi bilenmesi meselesi aklıma şunu getirdi, hem de forumdan öğrendiklerimi test edeyim, bakalım iyi bir öğrenci olmuş muyum :D
Çele su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar. ::)
Olmadı otur sıfır :D
Victorinox 4110 çelik kullanıyor 160 derece menevişle 56 hrc bir bıçak çıkıyor ortaya.4110 çelikte bir kısmı sertleştirelim diğer kısmı yumuşak kalsın olmaz abi.
O zaman butunlemelere kadar calismaya devam ;D
-
Bence Furkan bey kendi amaçlarına göre doğru bileyliyor. Bu biley açısı uzun ömürlü değil ama masatla hızlı keskinleştirilmeye göre çok müsait. Çelik te yumuşak olduğundan masata çok hızlı tepki veriyor ve saniyeler içinde tekrar keskinleşen bıçak sanki hiç körelmiyormuş hissi veriyor.
Ve sanıyorum ki masat bıçağın ağzında mikro testere izleri yaratıyor ve bu et kesmede daha iyi performans veriyor
Ama böyle bir ağız başka amaçlar için pek uygun olmaz. Şayet tahta üzerinde soğan doğrasanız o kadar ince ve yumuşak ağız tahtaya değdiği an dönecektir.
Geçen sene kurbanda ben eğeden yapılma bıçağımı götürdüm denemek için. Bıçak kılı kesecek kadar keskindi ama et kesmede iyi performans gösteremedi. Ama kasabın masatına sürtünce (bayağı masatlamak gerekti) çok iyi performans verdi ama bu sefer kılı kesemedi
Eskiyen bıçağa gelince sanırım bıçaklar su verilirken ilk ağzı daldırıldığı için sırttan daha sert oluyor. Bu da ağız kısmının daha zor bilenmesine ve masata iyi tepki vermemesine sebep oluyor
Tabi ben konuya çok hakim değilim varsayım yapıyorum
Bana ne kadar inanırsınız bilmiyorum ama bıçak bileniyor sonra tam hakkıyla bir masat attıktan sonra bıçağı kolunuza koyun ve kendi ağırlığı ile aşağı inmesini gözlemleyin. ;)
Size inanıyorum. Benim bıçağın ağzı bayağı kalındı :)
-
Anladım , doğrudur evet kalınsa kesmez. Biz o yüzden sürekli bıçakları kontrol ederiz ki , kalınsa eğer hemen müdahale edelim.
Ayrıca şunu eklemek istiyorum ; Bıçağı tam yatırıp yanaklarınıda girit taşına sürtmemizin nedeni gelecekte gene kendimiz rahat edelim diye. Bıçak bitene kadar yanaklardan da ne kadar yedirebilirsek kabza kalınlığı o kadar incelecek ve bıçağın bitmesine yakın yanaklar odun gib olup kesen kısmı incecik kalmayacak. Bir nevi gelecek için zemin hazırlıyoruz diyebiliriz.
-
Merhabalar ;
"Kutsal" nickli arkadaşımın isteği doğrultusunda kağıt kesme testi yapıp bende sizler için youtube'a yükledim.
İzlemek isteyen arkadaşlar linki tıklayarak videoya ulaşabilirler.
Ayrıca videoda belirttimi burada yazıylada belirtmek istiyorum ; Videoda test yaptığım bıçak bilenmeden , pis ve ağır şartlar altında kullanıp sadece masatla iş yürüttüğüm bıçaktır. Aynı gün içerisinde ağzıda döndü , kılağıda oldu ama tüm olumsuzluklara rağmen masatla müdahale ettim. Video çekim esnasında bile bıçakta bölgesel dönüklükler olduğu halde bence iyi iş çıkardı.
https://www.youtube.com/watch?v=67DALPHTL-8&feature=youtu.be
-
Şimdi evvela basın yayın ve halkla ilişkiler uzmanlığıma dayanarak bir yorum yapayım;
Kamera hakimiyeti güzel, hitabet iyi, rahatlık yerinde. ;)
Elinize sağlık, video çekmekle ugrasmışsınız, sağolun :)
Bıçağın güzel kestiğini de gördük.
Ama;
Maksat hasıl olmadı bence :(
Benim sizin bilediginiz Bıçağın kağıt keseceği ve korelince masatla bilenerek tekrar kesecegi hakkında zaten bir şüphem yoktu.
Bilenmis bıçağın masat gerekene kadar kullanım ömrünün, benzer malzemeler ile testini görebilmekti.
Yine de bir fikir edindim, sağolun.
-
Anladım , keşke öyle yapsaydım. Neyse öyle bir test yapayım sonucu gene burdan yazarım. Bu şekilde istemediğinizi düşünemedim ben. Ama benim açımdan da iyi oldu. En azından ne demek istediğimi bu videoda daha iyi anlatmıs oldum.
Yani iyi bir bileme + iyi masat kullanımı ile at masatı devam et tekniğini göstermiş oldum. :)
-
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.
Furkan ın son yazdıkları internette yerli/yabancı sitelerde farklı farklı oto markaları için uyarlanmış haline ara sıra denk geldiğim, sanırım şehir efsanesi olan bir hikayeyi aklıma getirdi.
http://www.fikracenneti.com/komik-yazilar/ilginc-sikayet
Eskidikçe daha iyi kesme, yeni biçağı hemen hırpalamaya başlama.... Eski bir iş arkadaşımın elektronik konusunda içinden çıkmakta zorlandığımız durumlarda söylediği bir laf vardı: ilme irfana aykırı şey olmaz.
Bunların altındaki mantığı çözmeden m390 dan 65hrc bıçak ta versek istediği performansı alamayabilir. Hemen ocağın başına geçmekte acele etmemeli.
Ahmet ustama katılıyorum. İlk önce "mevzuyu" anlamamız lazım. Kalınlığın bilemeyle düşürülmesi, yüzün genişliğinin azalması, çeliğin 1-2 hrc de olsa daha yumuşak iç kısmının kulanılması dikkate alınması gereken noktalar. Bunların teknik, ilmi karşılıklarının tespit edilip ona göre çözümler üretilmesi lazım. Yüz genişliği azaldıkça ağız açısı da artıyor, bu da gözden kaçmamalı.
Eğer yanlış hesaplamadıysam 2 mm kalınlık 3 cm genişlikteki bir bıçağın tam taşlama ağız açısı 4 derece civarında, bir süre kullanılıp inceldiğinde misal yüzü 2 cm civarı olduğunda açı 6 derece gibi bir değere ulaşıyor. Bu da uygun açının 6-7 derece olduğunu gösteriyor olabilir.
-
Bileme tekniğinizin sizin işiniz için en uygun yöntem olduğunu söylüyorsunuz, buna hiçbir eleştiri getiremem.
Teknikleri yarıştırmak gibi bir niyetimiz de yok. Sizinki de yıllarca denenmiş işinizde kabul görmüş bir yöntem.
Buradaki maksat; acaba sizin için daha iyi bir bıçak nasıl mümkün olabilir sorusunun cevabını bulmak. Belki hiçbir sonuç alamayabiliriz, yine de denemeye değer.
Masatt kullanımı konusunda uzmanlığınızi gördüm ve gerçekten beğendim. :2up
-
Kalınlığın bilemeyle düşürülmesi, yüzün genişliğinin azalması, çeliğin 1-2 hrc de olsa daha yumuşak iç kısmının kulanılması ...
Benim de sınav kağıdına yazmaya çalıştığım tam olarak buydu ;) galiba öğretmen bana taktı :D
-
Kalınlığın bilemeyle düşürülmesi, yüzün genişliğinin azalması, çeliğin 1-2 hrc de olsa daha yumuşak iç kısmının kulanılması ...
Benim de sınav kağıdına yazmaya çalıştığım tam olarak buydu ;) galiba öğretmen bana taktı :D
:D Takmamıştır yahu. Yarın bir bakayım hava çeliklerinde öyle bir durum oluyor mu diye :)
-
peki ben bir soru soracağım acaba bıçağın sürekli kan ile temasının herhangibir etkisi olabilirmi acaba??? cvp verirseniz sevinirim
-
Furkan seramik masat kullanma şansın oldu mu?
-
Ben kasap bıçaklarının eskimesini şuna benzetiyorum. Askerdeyken her askerin tüfeyini kendine göre ayarlama yapıyorlardı. Hatta tabancalarda bile sıfırlama ayarı yapılıyor. Yani filmlerdeki gibi eline geçen tüfekle ateş edilirse isabet etme oranı zayıf olur. Kasaplıktada çok hızlı ve hassas kesim yapabilmeleri için tabiri caizse bıcak ellerine alışması için eskimesi gerekiyor. Bu benim fikrim tabi usta olmadığım için saçmalamışta olabilirim affola. :2up
-
Benim gördüğüm Furkan kardeşimiz önemli bi iş yapıyor ve bunu seri olarak yapıyor. Buradaki amaç hayvanı en hızlı ve can cekiştirmeden yapmaksa bu konuda sanırım kimse onu eleştirmez. Ben bu konuda kendisini taktir ettim. Bu işi yaparkende kendi yöntemiyle yapıyor ve bıçak kullanma tekniği neredeyse mükemmel olmuş.
Burdaki birçok arkadaş ise bu işi hobi olarak ve estetik olarak yapıyor. Birçoğumuz en iyi bıçağımızı hiç kullanmıyoruz değil mi? O yüzden arada bi fark var. Bunun içinde uzlaşma sağlama derdinde olmakta yanlış zaten. Herkes kendi açısından doğruyu yapıyor. Tabi Furkan kardeşimiz içinde bi bıçak yapabilirsek o çok daha güzel olur,amaca yönelik olur.
-
Birde bir sorum var çoklu kesimlerde aynı bıçağı kullanmak doğru mu? Kaç hayvanda bir bıçak değiştirilmeli ve bu bıçakların dezenfekte işlemleri nasıl yapılmalı? Hayvanların kanlarının birbirine karışması sakıncalı mı?
-
Salim ustam dezenfekte demişken arkafaş mazotla bileme yapıyor kendim şahsen mazot benzin kokusunsan rahatsız olmasamda ete geçerse nasıl olur bu koku bıçağa sinermi bıçaktan mazot kokusunu nasıl gideriyor arkadaş cevaplasa aydınlanmiş olurum.
-
Bileme sırasında mazotun kullanılması pek sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum. Benim endişem hayvan kanlarının birbirine karışıyor olması. Bu durumdan dolayı bir belgeselde elini kaybeden kasaplar olduğunu gördüm.
-
Su tuttunmu bişi olmaz Hüseyin deterjan sıcak su çiçek gibi olur..
-
okadar koku arasında mazot kokusunu mumla arar insan
-
okadar koku arasında mazot kokusunu mumla arar insan
:D geçen kurbanda keçinin içini boşaltırken kazara bagırsagını deldim başımdan aşağı b.k fışkırdı okokuyu iyi bilirim. :D
-
Bileme tekniğinizin sizin işiniz için en uygun yöntem olduğunu söylüyorsunuz, buna hiçbir eleştiri getiremem.
Teknikleri yarıştırmak gibi bir niyetimiz de yok. Sizinki de yıllarca denenmiş işinizde kabul görmüş bir yöntem.
Buradaki maksat; acaba sizin için daha iyi bir bıçak nasıl mümkün olabilir sorusunun cevabını bulmak. Belki hiçbir sonuç alamayabiliriz, yine de denemeye değer.
Masatt kullanımı konusunda uzmanlığınızi gördüm ve gerçekten beğendim. :2up
Yok yok estagfurullah , tabikide yarışmak gibi bir amacımız yok. Eğer öyle bir izlenim verdiysem herkesten çok özür dilerim.Dediğiniz gibi daha iyi bir bıçak nasıl olabilir bende bunun peşindeyim. Keşke öyle bir bıçak elde edebilsek te onu kullansak.
Tam hakkıyla masat kullanımı çok zordur buna emin olun , hergün çalışmayla 1.5 senede tam anlamıyla zar zor öğrendim. Bu 1.5 sene içinde de bıçak kestirebiliyordum ama keskinlikte keskinliğe fark var taibiki. Ayrıca masat diğer bir önemli konuda ağzı bozulmuş olan bir bıçağı , masadı fonksiyonel kullanarak nasıl düzeltebilirsiniz buda çok önemli. Masat kullanımında bu bilgi ve tecrübeyede yer veriyor olmalısınız. Çünkü öyle bir an gelir ki yanınızda yağ taşı olmadıgı bir anda bıçağınız bozulduysa masatla düzeltmekten başka bir çareniz olmayabilir. :) Nitekim başıma defalarca kez geldi. :)
Furkan seramik masat kullanma şansın oldu mu?
Malesef hiç kullanmadım seramik masat.
Benim gördüğüm Furkan kardeşimiz önemli bi iş yapıyor ve bunu seri olarak yapıyor. Buradaki amaç hayvanı en hızlı ve can cekiştirmeden yapmaksa bu konuda sanırım kimse onu eleştirmez. Ben bu konuda kendisini taktir ettim. Bu işi yaparkende kendi yöntemiyle yapıyor ve bıçak kullanma tekniği neredeyse mükemmel olmuş.
Burdaki birçok arkadaş ise bu işi hobi olarak ve estetik olarak yapıyor. Birçoğumuz en iyi bıçağımızı hiç kullanmıyoruz değil mi? O yüzden arada bi fark var. Bunun içinde uzlaşma sağlama derdinde olmakta yanlış zaten. Herkes kendi açısından doğruyu yapıyor. Tabi Furkan kardeşimiz içinde bi bıçak yapabilirsek o çok daha güzel olur,amaca yönelik olur.
Evet tek amacımız acısız ve hızlı bir kesimi yapmak için mükemmel derecede bıçak bilemeyi bilmek , masat atmak ve bıçağı kullanmak.
"Hayvan nede olsa ölmeye geldi , nasıl öleceğinin bir önemi yok" gibi bir düşünce asla olmadı , olamaz ve olmayacakta. Bu nedenle bıçak tartışmasız en önemli konudur benim için.
Birde işin şu boyutu var , bıçak kesmezse eğer bu bana olumsuz etki eder. Şöyle ki , kör bıçakla çalışma insanı inanılmaz yorar.
Birde bir sorum var çoklu kesimlerde aynı bıçağı kullanmak doğru mu? Kaç hayvanda bir bıçak değiştirilmeli ve bu bıçakların dezenfekte işlemleri nasıl yapılmalı? Hayvanların kanlarının birbirine karışması sakıncalı mı?
Evet aynı bıçağı kullanmanın bir sakıncası yok. Olsaydı buna en başta başımızdaki 4 veteriner hekim karşı çıkardı. Şu kadar hayvanda bir bıçak değiştirilir gibi birşey söylemek bence yanlış olur. Bıçak gidebildiği yere kadar gider. Durmaya başladı diyelim , siz elinizden geleni yaparsınız ve baktınız ki değişme yok o zaman o bıçak artık görevini tamamlamıştır ve yeni bıçağa geçebilirsiniz demektir.
Ben kesimden geldiğimde tüm ekipmanlarıma küvette doldurduğum sıcak suyun içine yatırırım. Kan ve yağlar iyice çözüldükten sonra tekrar bilerim bir sonraki kesime hazırlık için.
Hayır kanların karışmasının bir sakıncası yok. Çünkü bir önceki kesilen hayvan askıya asılıp kesim alanından uzaklaştırıldığı için yeni kesilen hayvanda bir durum söz konusu ise hemen kontroller yapılır ve gerekli aksiyon alınır. Ki başımıza bu tip şeyler geliyor. Bazen hayvanın kendisi bazende önündeki ve arkasındaki hayvan imha ediliyor.
Salim ustam dezenfekte demişken arkafaş mazotla bileme yapıyor kendim şahsen mazot benzin kokusunsan rahatsız olmasamda ete geçerse nasıl olur bu koku bıçağa sinermi bıçaktan mazot kokusunu nasıl gideriyor arkadaş cevaplasa aydınlanmiş olurum.
Mazot kokusu bıçağa ilk anda siniyor evet ama kesim esnasında hayvan derisine , gübresine , yağına ve kanına temas ettiği için ve ayrıca devamlı suyla yıkandığı için herhangi bir koku kalmıyor. Etede sindiğini düşünmüyorum çünkü öyle bir durum olmuş olsa binlerce hayvan içinden muhakak bize geri bildirim olurdu.
okadar koku arasında mazot kokusunu mumla arar insan
:D geçen kurbanda keçinin içini boşaltırken kazara bagırsagını deldim başımdan aşağı b.k fışkırdı okokuyu iyi bilirim. :D
Geçenlerde işkembesi gaz yapmış bir hayvanın içini boşaltırken bıçak değdiği anda o işkembenin patlayışını , bütün vücuduma sıçraya sıvı gübreleri , vücuduma sinen kokuyu ve gözlerime kaçan gübreleri ve içlerindeki saman parçalarını ömrüm boyunca unutmayacağım. :) ;D :D
-
Teşekkürler, özellikle bir bilgim olmadığı için soruyorum. Belki farklı hayvanlar için aynı bıçak sakıncalı olabilir. Bir durumda sakıncalı bir durum olduğunu hatırlıyorum ama hangi durumda onu hatırlamıyorum.
-
Teşekkürler, özellikle bir bilgim olmadığı için soruyorum. Belki farklı hayvanlar için aynı bıçak sakıncalı olabilir. Bir durumda sakıncalı bir durum olduğunu hatırlıyorum ama hangi durumda onu hatırlamıyorum.
O senin dedigin budama makaslarinda olur salim :D
-
O da iyi :) Yok ya ciddi ciddi bir yerde görmesem bu kadar merak edip sormazdım. Örneğin tavuk ve et bıçaklarına farklı renk verilmesinin sebeplerinden biri bu değil mi?
-
Furkan Ustam, samimi paylaşımın için teşekkür ederim. Dalga geçmek gibi anlaşılmaz inşallah ::),
Hayvan intikamını feci almış...
-
O da iyi :) Yok ya ciddi ciddi bir yerde görmesem bu kadar merak edip sormazdım. Örneğin tavuk ve et bıçaklarına farklı renk verilmesinin sebeplerinden biri bu değil mi?
aslinda genel prensip cig ile pismisi veya az piseni veya pismeden yeneni ayirmak tir.ayrica farkli turlerin farkki mikrop riskleri vardir.
Balik tavuk ve kirmizi etin ayri ayri pisirme sureleri ve isi miktarlari vardir. Genelde kanatlikarda girulen salmonella turevi mikroplarin balik veya eelte gecmesi istenmez. Suşi veya az pismis biftek yenmesi ozellikle bati toplumunda yayginken. Cig tavuk yemwyi kimse goze almaz. Yani farkli bicaklar Cross Contaminasyonu onler.
-
https://www.google.com.tr/search?ie=UTF-8&client=ms-android-samsung&source=android-browser&q=cross+contamination&gfe_rd=cr&ei=SB8XVbS4HcKF8Qe0-YFw
Turkce aramak isteyen capraz kontaminasyon veya capraz bulasmaya baksin.
-
Niye dalga konusu olsun ??? Bak az bildiğim veya yanlış bildiğim bir konu en azından benim için netliye kavuştu. Furkan arkadaşımızda zaten formu ciddiye almasa burada böyle bir paylaşımda veya açıklama ihtiyacında bulunmazdı. Bizde bunun bilincindeyiz. Umarım Furkan arkadaşımızda aynı fikirde değildir.
-
Yok estagfurullah ne dalga geçmesi.
İşkembe patlaması dışında daha çeşitli şekillerde intikamını alan hayvanlar oldu.
Bigün kesip astığım bir tosundan bir tekme yedim tam göğsümün ortasına feleğim şaştı.
Gene bigün havada kestiğim bir koç gözümün ortasına tekme atmıştı. :)
-
Niye dalga konusu olsun ??? Bak az bildiğim veya yanlış bildiğim bir konu en azından benim için netliye kavuştu. Furkan arkadaşımızda zaten formu ciddiye almasa burada böyle bir paylaşımda veya açıklama ihtiyacında bulunmazdı. Bizde bunun bilincindeyiz. Umarım Furkan arkadaşımızda aynı fikirde değildir.
Hocam ben kendi dediğim için yazmıştım onu, sizin sorunuz için değil :)
Sizin sorunuzla ilgili bir yorum yapmadım :)
-
Yok estagfurullah ne dalga geçmesi.
İşkembe patlaması dışında daha çeşitli şekillerde intikamını alan hayvanlar oldu.
Bigün kesip astığım bir tosundan bir tekme yedim tam göğsümün ortasına feleğim şaştı.
Gene bigün havada kestiğim bir koç gözümün ortasına tekme atmıştı. :)
Aman dikkat. Çok geçmiş olsun.
-
Kutsal sorun yok rahat ol :) Yazışmalarda bazı şeyler yanlış anlaşıla biliniyor. Ama genel olarak forumdaki tüm arkadaşların samimiyetine güveniyorum. Arkadaşımız yeni olduğu için açıklama yaptım yoksa benim tarafımda zaten sıkıntı yok.
-
Arkadaşlar , kesicilik yada kesim bıçakları hatta masatlar hakkında merak ettiğiniz konular varsa sorabilirsiniz.
-
Kutsal sorun yok rahat ol :) Yazışmalarda bazı şeyler yanlış anlaşıla biliniyor. Ama genel olarak forumdaki tüm arkadaşların samimiyetine güveniyorum. Arkadaşımız yeni olduğu için açıklama yaptım yoksa benim tarafımda zaten sıkıntı yok.
:) 8)
-
Yok estagfurullah ne dalga geçmesi.
İşkembe patlaması dışında daha çeşitli şekillerde intikamını alan hayvanlar oldu.
Bigün kesip astığım bir tosundan bir tekme yedim tam göğsümün ortasına feleğim şaştı.
Gene bigün havada kestiğim bir koç gözümün ortasına tekme atmıştı. :)
Valla geçmiş olsun :(
Yanlış anlamadım değil mi, hayvanlar kesildikten sonra tekme attılar. :o ???
Allah'ın hikmeti işte, can bir anda çıkmıyor vücuttan. Benzer olaylar görmüştüm ama tekme kadar şiddetlisini görmedim.
-
Evet doğru anladınız.
Göğsüme tekme yedim , koluma tekme yedim , yüzüme kırbaç gibi kuyruk yedim , gözüme tekme yedim , 600 kg'lık hayvan askıdan düştü , ayağım kaydı sırtüstü yere düştüm , hayvan vurdu , tekme attı ve daha neler neler.
Canlı hayvan olan her işte sakatlık çıkması muhtemeldir. Bunlar gibi daha neler oldu nelerini gördüm. Mezbahalar inanılmaz tehlikeli yerlerdir.
-
Allah kaza bela vermesin.
-
Allah kaza bela vermesin.
amin
-
Geçen Kurbanda raylı sistemde kesim yapan kasabın ağzının içine hayvanın kanı fışkırdı. Yüzüne gözüne gelenleri geçtim. Pek te sağlıklı bir durum değildir sanırım. Neden basit bir polikarbonat yüz vizörü/maskesi kullanılmıyor anlamadım.
-
MASAT biley aracımı kılağı düşürme aracı mı yoksa ağız temizliği ve düzeltme yapmaya yarayan bir aparatmıdır ??masat ı genellikle kasaplar kullanıyor bir marangoz yada ahşap oymacı ne bileyim yada başka mesleklerden masat kullanan yok özellikle de et kesmek için kullanılan bıçaklarda olmazsa olmaz bir alet mesela çayır biçmekte kullanılan tırpanlarda da masat denilen bir taş kullanılıyor ama burdaki masat çok farklı doğal taş..
ben masat ın kasap bıçaklarında bıçak ağzında biriken yağ ve kan kirini temizlemek ağızda oluşan dönme ve bükülmeleri düzeltmek amacıyla kullanıldığını düşünüyorum . bir berberin usturasına masat atarak traş yapması usturaya keskinlik kazandırırmı acaba yoksa usturayı kullanılmaz duruma mı getirir ? mesela usturalara da kayış atılır yani deri bir köseleye sürtülerek keskinleştirilir yumuşak bir kösele 60HRC nin üstündeki bir sert çeliğe aşındırma yapması mümkün olmadığına göre usturaya keskinlik kazandırması nasıl oluyor ?? konu biraz daha açıklığa kavuşsun diye böyle sorular aklıma geldi şeytanın avukatlığını yapmıyorum ama bu forumda bu soruları teknik olarak açıklayacak ustalarımıza buyrun diyorum :) selamlar.
-
Halis bey ben usta deyilim. Yanlız kendim derinin üzerine metal polisaş macunu sürerek masatlıyorum gerçekten işe yarıyor. Herkeze tavsiye ederim. Yanlız emre kipmen ustanın bir yazısında okudum macunu fazla kaçırırsan tam tersine bileme yerine köreltir diye yazdığını hatırlıyorum. Macunu deriye fazla sürmemek şartıyla. Bıçagı nekadar çok masatlarsak o kadar iyi kesiyor. Diye biliyorum.
-
Furkan usta hiç deve kesimi oluyormu ve monaray sistemde deve kesimi yapılabilirmi ????
-
Anladığım kadarıyla Kasaplar:
a) İnce
b) Kolay bilenen
c) Paslanmaz
d) Sapı hafif ve kaymayan
e) Ergonomik
Bıçaklar istiyorlar.
Bıçaklarını tam taşlama istiyorlar. Bu nedenle bıçak ağzı çok ince.
Yumuşak çelik istemelerinin nedenleri, ağzın hem ince olması hem de kolayca kırılmaması. Masat, yumuşak çelik nedeniyle sık sık dönen ağzı düzeltmek için şart.
Bu durum bize "mükemmel çelik" diye bir şeyin olmadığını anlatıyor. Her bıçak kullanım koşulları dikkate alınarak imal edilmeli.
-
Geçen Kurbanda raylı sistemde kesim yapan kasabın ağzının içine hayvanın kanı fışkırdı. Yüzüne gözüne gelenleri geçtim. Pek te sağlıklı bir durum değildir sanırım. Neden basit bir polikarbonat yüz vizörü/maskesi kullanılmıyor anlamadım.
Iki sene once kurbanda kesecegim hayvanlarla cok hasir nedir oldum yaklasik bir ay sonra gozumun biri kanlqnip kapandi. Doktora gittim adenoviral konjuktivit teshisi koydular. Tedavisi yok. Hala bulanik görüyorum. Bes sene icinde gecebilirde gecmeyebilirde. Aman d8kkat ozellikle kesim hayvanlarindan goze temas ile gecebiliyor.bu yuzde hayatı kararan insanlar var. Adenoviral konjuktivit diye ararsaniz anlarsiniz. SAFAK ABI buradaysa anlatsin size.
-
Gökan abi çok geçmiş olsun .allah şifa versin.
-
Geçen Kurbanda raylı sistemde kesim yapan kasabın ağzının içine hayvanın kanı fışkırdı. Yüzüne gözüne gelenleri geçtim. Pek te sağlıklı bir durum değildir sanırım. Neden basit bir polikarbonat yüz vizörü/maskesi kullanılmıyor anlamadım.
Iki sene once kurbanda kesecegim hayvanlarla cok hasir nedir oldum yaklasik bir ay sonra gozumun biri kanlqnip kapandi. Doktora gittim adenoviral konjuktivit teshisi koydular. Tedavisi yok. Hala bulanik görüyorum. Bes sene icinde gecebilirde gecmeyebilirde. Aman d8kkat ozellikle kesim hayvanlarindan goze temas ile gecebiliyor.bu yuzde hayatı kararan insanlar var. Adenoviral konjuktivit diye ararsaniz anlarsiniz. SAFAK ABI buradaysa anlatsin size.
Geçmiş olsun :-[
-
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4773.0
Forumda yapılan bir kasap bıçağı örneği.
-
arkadaşlar hepsiburadadan f dick 1434 masat almayı düşünüyorum orjinallik konusunda güvenebilirmiyim
-
Furkan can ustam öncelikle siz benim gördüğüm kadarıyla bu işin pirisiniz ve bıçaklar hakkında da yeterli bilgiye sahipsiniz kurbanda beniz çok zorlamayacak kesim ve yüzme bıçaklarına ihtiyacım var belirli bir süre çalıştıktan sonra bileğimde ağrı başlıyor ne kadar hafifi bir malzeme olursa beni o kadar rahatlatacak size zahmet bana bu konuda yardımcı olurmusunuz