Bıçak Sanatı - Forum

Fırın Dış Sıcaklık Sorunu

Johnwick

• *
  • 8
  • Meslek: Mekatronik
  • Yer: Türkiye
Fırın Dış Sıcaklık Sorunu
« : 27 Eylül 2022, 22:02:56 »
Merhaba arkadaşlar 80 lt lik elektrikli bir fırın yaptım. Seramik pişirimleri için kullanacağız. Bugün ilk çalıştırmayı yaptık. Deneme amaçlı olduğu için 250 dereceye kadar çıkardık. Kapak tuğlaları fırın ile örtüşüyor ve ayrıca kapakta seramik elyaf conta kullandım. Fırın içi 250 derecede, kapağın bastığı yan duvarların kenarları 5-10 mm dışarıda kalıyor oralardaki sıcaklık bazı yerlerde 90-100 dereceleri görüyor. Bu sıcaklıklar normal mi sizce ?
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2022, 22:09:01 Gönderen: Johnwick »

MustafaV

• 777
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Fırın Dış Sıcaklık Sorunu
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2022, 09:32:51 »
Merhaba. Öncelikle yeni üyelerin "Merhaba" bölümünde tanışma konusu açması sizi tanımamız ve hitap edebilmemiz adına önemli bir forum geleneğidir. Bu hatırlatmayı yapmadan geçmek istemedim.

Basit bir ytongtan yapıp içinde 900 derece civarı ısıl işlem yaptığım gazlı ocağımın (ki dışında metal bir koruyucu olmaksızın) dışına dokunabiliyordum. Elimi kısa sürede rahatsız etmiyordu. Ki forumda da 1300 derece civarında kullanılan ocakların dışlarına rahatça dokunulabildiği eski konularda geçmiş. Benim anladığım, fark edemediğiniz bir yerden metal kısma sıcaklık ulaşıyor demektir. Benim bu konuda en sık gördüğüm (okuduğum diyelim) köşelerden olan sıcaklık sızıntılarıydı. Tabi hiç fırın yapmadığım için pratikte bir bilgim yok. Bu konularla uğraşmış ustalar daha iyi yanıtlarlar. Ben bir sorun olduğunu düşünüyorum şahsen.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2022, 16:07:11 »
İlk çalıştırma da çok yüksek sıcaklıklar da denemediğim için metal de çok bir sıcaklık olmadı 30-40 derecelerdeydi. Benim gözlemlediğim sıcaklık yan tuğlaların ön yüze bakan kısımlarıydı. Eklediğim fotoğrafta da karşı yüzde görünen kısım.

MustafaV

• 777
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2022, 16:52:57 »
Tuğlanın ısınması durumunda ya tuğlanın istenilen sıcaklık değerini karşılamadığı ya da yine bu kapanan yüzeyde tam örtünme olmadığı, dolayısıyla dışarıya ısı kaçtığı ve o yolla ısındığı ihtimalleri geliyor aklıma. Tabi yine belirteyim, sadece fikir.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2022, 21:53:20 »
Araya kağıt soktuğumda bazı yerlerde arada çok az da olsa boşluk kalıyor. 3mm daha kalın bir conta aldım onu yapıştırdım yarın birde o şekilde deneme yapacağım.

Şeref Acar

• *
  • 1588
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 29 Eylül 2022, 14:40:57 »
Özgür bey biraz daha detay lütfen. Özellikle kullandığınız malzemeler, elektronik ekipman vs. Seramik fırını ciddi bir iştir, bizim fırınlardan daha zor şartlara uygun olmalı.

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #6 : 29 Eylül 2022, 18:33:01 »
Fırında tip 23 tuğla kullandım. Kapağın örtüştüğü ön yüzey hariç komple seramik battaniye ile kapladım. Kapakta da yine tip 23 tuğla mevcut ve arka kısmında yine seramik battaniye var. Elektronik ekipman olarak enda eup7420 kullandım. Rezistanslar 1.5mm kanthal ayarında bir telden sardım. Sol duvar, sağ duvar ve arka ile alt beraber olacak şekilde 3 ayrı ısıtma yapıyorum. 3 ayrı ssr den ateşlenip her bir devreyi ayrı faz ile besliyorum. 18 ohm olarak sardım ortalama 12 amper çekiyor her rezistans. Benim sorunum daha çok kapak kısmında oluyor.

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #7 : 29 Eylül 2022, 20:24:33 »
Yan duvarda rezistanslar 2 cm civarı içeride olduğu için tuğlada bu sıcaklığı görmem normal gibi geliyor ama yine de görüşlerinizi almak isterim.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #8 : 30 Eylül 2022, 16:42:29 »
Bu 128 derece santigrat olan yer ile rezidans teli arası kaç cmdir? Diger bolgelerde kaç cmdir? Muhtemelen bu isinan yerlere rezidans teli yakindir o yuzden isinir. Benim firininda dis kisimları 100 derece santigrat oluyordur. Bende battaniye sardim. Neticede o kisimlara dokunmadikca bir problem olmaz. Sizin için bir tehlike arz etmiyorsa sorun degil bence.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #9 : 30 Eylül 2022, 19:45:30 »
Pardon ısınan yerlerde duvar kalınlığı 2cm yazmışsınız ama ben görmemişim. 2cm çok az. Benim 4cmden biraz daha fazla. Fırın 800 derece santigratta 1 saat çalışınca anca dış duvarlar 100 derece santigrat oluyor. Sizin 350 derece santigrat iken 128 olması kötü bir durum. Bence o bölgelerin tuğlalarini tel en az 4cm icerde kalacak sekilde yenileyin veya teli o bölgelerden uzaklaştırın.

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #10 : 30 Eylül 2022, 20:57:42 »
Bugün ürünler ile birlikte normal programda fırını açtık(525 derece 300 dakika sonra 1050 max. güçte(85 dk da çıktı) 1050 de 15 dk. Bekleme ve son). Fırın içi 1050 derecede rezistans olan yan duvar tuğlası 200 derecelerdeydi. Tuğla ekleyip fırını öne çekebilirim eğer sorun olur derseniz. Diğer metal gövde kısımların da ortalama 100 derece civarı sıcaklık mevcut.
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2022, 21:00:11 Gönderen: Johnwick »

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2022, 10:49:38 »
Kapağın iç yüzeyinde de battaniye var benim fırında. Bastırınca kapanıyor fırın. Bu sayede tam bir öpüşme oluyor kapak ve fırın arasında. Yan ve alt/üst duvarlarda battaniye yoksa en az 5 cm ekleyin.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Haydar

• *
  • 32
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 02 Ekim 2022, 15:02:29 »
Hazır konusu açılmışken bir soru da ben sormak istiyorum. Tuğlanın dış kısmına seramik battaniye değil de 5-6 cm lik taş yünü kaplasak problem olur mu ? Yoksa illa seramik battaniye mi olması gerekiyor.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #13 : 02 Ekim 2022, 22:32:50 »
Isıl iletkenlik değerleri yaklaşık şöyle bir şey :
Seramik yünü:
Yoğunluk   ( kg/m³)   96 - 128
Max. Sıcaklık   (°C)   1260 - 1430
Isı Transfer Katsayısı (yoğunluk 128 kg/m3)   (w/m.k)   0.09 (400 °C) 0.15 (800 °C)

Taş yünü :
Yoğunluk   ( kg/m³)   60 - 130
Max. Sıcaklık   (°C)   700 - 720
Isı Transfer Katsayısı (yoğunluk 80 kg/m3)   (w/m.k)   0.066 (200 °C) 0.086 (800 °C)

Fırın dış sıcaklığı max sıcaklıklara yakın bile olmadığından taş yünü sorunsuz kullanılabilir.
Ucuz ve kolay bulunabilir uygulamada kolay.

Seramik battaniye bazı sektörlerin olmazsa olmazıdır ama ufak tefek fırınlarda şart değil.
Mesela erimiş metal tanklarının üstünü örtmek için başka şey kullanılamaz ama seramik battaniye 1400-1500 derecelere kadar sorunsuz kullanılır.
İzolasyon tuğlası , dış yüzeyde kullanımında yeterli kalınlık varsa süre uzasa bile 300 derecelerden fazlası pek görülmez.
Ne kullanılacağının ölçüsü böyle bir şey.
Isı iletim katsayısı arasındaki fark sözü edilecek bir tasarruf sağlamaz.

Her ikisinde de kullanılacak malzemenin özellikleri önemli.
MetreKüb de kilogram - yoğunluk değeri yüksek olmalı.

Şöyle bile olabilir , ısı yalıtım tuğlasından çift sıra ve ya kalın tarafı duvar oluşturacak şeklide yapılırsa başka yalıtıma bile gerek kalmaz , tabii yapım maliyeti göz ardı edilebilirse.
Bıçak fırını gibi şeyler için pek önemli değil ama seramik fırınlarında süre uzun olabiliyor .
Bu durumda ekonomi hesaba dahil edilebilir.
Süre uzun ve ortam havasız ise oluşacak sıcaklık düşünülmeli.

İç kısım yapılırken kolay imalat hataya yol açıyor.
Isı yalıtım tuğlası kolay oyuluyor ama kalınlık düşüşü ısı yalıtımını zayıflatıyor.
Bunun yerine iç duvarları oymak yerine seramik rezistans tuğlası kullanımı hem kolaylık hem sağlamlık ve hem de yalıtım değerinin korunması demektir.
Ciddi bir maliyet yükü de getirmez.

Ek:
İlle de seramik battaniye ....

« Son Düzenleme: 02 Ekim 2022, 22:48:42 Gönderen: KAZIMUGUR »

Haydar

• *
  • 32
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 03 Ekim 2022, 06:16:18 »
Çok teşekkürler. Ben de sizin gibi düşünüyorum.

Johnwick

• *
  • 8
« Yanıtla #15 : 08 Ekim 2022, 00:28:39 »
Mehmet bey benim alt üst yan duvarlar ve kapak arkasında battaniye mevcut. Sadece kapağın fırın ile örtüştüğü kısımda tuğla tuğla ile örtüşüyor. Ekstradan seramik conta ilavesi yaptım kapağa o da ufak tefek pürüzlü yerleri dolduruyor. Bu şekilde kullanıyoruz şu anda herhangi bir sorun çıkarmadı(4 defa 1050 1 defa 1100 gördü). İleriki denemelerimizde eğer bir sorun çıkar da tecrübe edersem sizleri de bilgilendiririm. Bu arada 20 dereceden 1100 dereceye 220 dakika da çıkabildi. Tabi pid kontrollü olarak çıktı. Tam güç ile çıksa süre daha da kısalır.