Isıl iletkenlik değerleri yaklaşık şöyle bir şey :
Seramik yünü:
Yoğunluk ( kg/m³) 96 - 128
Max. Sıcaklık (°C) 1260 - 1430
Isı Transfer Katsayısı (yoğunluk 128 kg/m3) (w/m.k) 0.09 (400 °C) 0.15 (800 °C)
Taş yünü :
Yoğunluk ( kg/m³) 60 - 130
Max. Sıcaklık (°C) 700 - 720
Isı Transfer Katsayısı (yoğunluk 80 kg/m3) (w/m.k) 0.066 (200 °C) 0.086 (800 °C)
Fırın dış sıcaklığı max sıcaklıklara yakın bile olmadığından taş yünü sorunsuz kullanılabilir.
Ucuz ve kolay bulunabilir uygulamada kolay.
Seramik battaniye bazı sektörlerin olmazsa olmazıdır ama ufak tefek fırınlarda şart değil.
Mesela erimiş metal tanklarının üstünü örtmek için başka şey kullanılamaz ama seramik battaniye 1400-1500 derecelere kadar sorunsuz kullanılır.
İzolasyon tuğlası , dış yüzeyde kullanımında yeterli kalınlık varsa süre uzasa bile 300 derecelerden fazlası pek görülmez.
Ne kullanılacağının ölçüsü böyle bir şey.
Isı iletim katsayısı arasındaki fark sözü edilecek bir tasarruf sağlamaz.
Her ikisinde de kullanılacak malzemenin özellikleri önemli.
MetreKüb de kilogram - yoğunluk değeri yüksek olmalı.
Şöyle bile olabilir , ısı yalıtım tuğlasından çift sıra ve ya kalın tarafı duvar oluşturacak şeklide yapılırsa başka yalıtıma bile gerek kalmaz , tabii yapım maliyeti göz ardı edilebilirse.
Bıçak fırını gibi şeyler için pek önemli değil ama seramik fırınlarında süre uzun olabiliyor .
Bu durumda ekonomi hesaba dahil edilebilir.
Süre uzun ve ortam havasız ise oluşacak sıcaklık düşünülmeli.
İç kısım yapılırken kolay imalat hataya yol açıyor.
Isı yalıtım tuğlası kolay oyuluyor ama kalınlık düşüşü ısı yalıtımını zayıflatıyor.
Bunun yerine iç duvarları oymak yerine seramik rezistans tuğlası kullanımı hem kolaylık hem sağlamlık ve hem de yalıtım değerinin korunması demektir.
Ciddi bir maliyet yükü de getirmez.
Ek:
İlle de seramik battaniye ....