Bıçak Sanatı - Forum

Puukko - ÇORAK

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Puukko - ÇORAK
« : 10 Haziran 2022, 20:50:45 »
Çelik : Ahşap için elmas uçlu daire testere
Toplam boy : 22,5 cm
Namlu boy : 11,5 cm
Kalınlık : 2,2 mm
Kabza : Ceviz

Isıl işlemini 1075 veya türevleri ile 80CrV2 olma ihtimalini gözeterek 850 C gözeterek yaptım.

« Son Düzenleme: 13 Haziran 2022, 10:33:42 Gönderen: dela »

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Puukko - ÇORAK
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2022, 01:39:41 »
Elinize sağlık Mehmet ustam  :)
Bu tarz bıçaklar herkese lazım  :2up Önceleri tarz olarak pek ilgilenmezdim ama sahip olup kullandıkça farkediliyor ne kadar işlevsel rahat oldukları.
Aklımın bi ucunda hep puukko üreticisi olmak yatıyor. Kendime has bir tarz oluşturup geleneksel çizgilerde sadece puukko mu üretsem diye düşünüyorum  ::)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2022, 02:17:45 »
Elinize sağlık Mehmet ustam  :)
Bu tarz bıçaklar herkese lazım  :2up Önceleri tarz olarak pek ilgilenmezdim ama sahip olup kullandıkça farkediliyor ne kadar işlevsel rahat oldukları.
Aklımın bi ucunda hep puukko üreticisi olmak yatıyor. Kendime has bir tarz oluşturup geleneksel çizgilerde sadece puukko mu üretsem diye düşünüyorum  ::)

Sağolasın Yasin Hocam.
Bu tip günlük kullanım bıçaklarının kent yaşamında bir yeri yok ama avda ve köyde değeri anlaşılıyor. Normalde bu boylarda bir yakut kullanıyorum. Çeliğin inceliği ve cevizin sayesinde 74 gram gibi bir ağırlığa sahip olması ilgimi buna kaydırdı.  :)
Bıçak yapmada yönümü hevesim, elimdeki malzeme belirlediği için aynı tür bıçak yapma bana göre değil. O tarz çalışmadan zevk alacaksan neden olmasın?

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #3 : 13 Haziran 2022, 09:09:28 »
  Maalesef  her gizli sapın adının puukko olduğu ülkemizde.
 sizinki tam geleneksel puukko olmuş ellerinize  sağlık  çok güzel olmuş. :)
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #4 : 13 Haziran 2022, 09:17:31 »
Mehmet hocam eline sağlık. Namlu boyu ölçüsünde bir yazım hatası yapılmış sanırım. ;) İnce de bir iş olmuş, o ağırlığı da görünce elde yok gibi olacaktır bu bıçak. Çok iyi, çok kullanışlı gibi.

Yüksek taşlama olması önceki konuda attığın asit izlerinin çoğunu götürmüş ama kalanlar da yine güzel bir hava katmış hocam. İmza da altındaki zeminden midir yoksa kullandığınız uçtan mıdır biraz dağınık görünmüş, sadece bunu söyleyebilirim bu bıçakla ilgili.

EKLEME: Soracağım soruyu unutmuşum asıl, hocam sen bu daire testerelerle bol bol çalışıyorsun, anlatmıştım benim de elime bir tane geçti diye. Yazıları falan silinmiş. Bundan bir profil kestim hafta sonu, birisinde de 2 teker bant zımpara buldum, ağzını bunda açayım diye izin isteyip makineden istifade ettim. Fakat çıkan kıvılcımlardan kestiremedim, bana biraz az patlıyormuş gibi geldi kıvılcımlar. Çok düşük karbonlu bir şey olma ihtimali var mı ki bunların? Video da çekmemişim ama kardeşimin çektiği bir kaç fotoğraf var, fotoğraf net bir şey söyler mi bize? Yoksa bi su verme denemesi yapmamı mı önerirsin?
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2022, 09:52:22 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 13 Haziran 2022, 09:31:32 »
Hocam eline sağlık. Artık modellerin isimleri mi var? :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 13 Haziran 2022, 10:53:38 »
  Maalesef  her gizli sapın adının puukko olduğu ülkemizde.
 sizinki tam geleneksel puukko olmuş ellerinize  sağlık  çok güzel olmuş. :)

Teşekkür ederim Ustam. Sağolun.  :)

Mehmet hocam eline sağlık. Namlu boyu ölçüsünde bir yazım hatası yapılmış sanırım. ;) İnce de bir iş olmuş, o ağırlığı da görünce elde yok gibi olacaktır bu bıçak. Çok iyi, çok kullanışlı gibi.

Yüksek taşlama olması önceki konuda attığın asit izlerinin çoğunu götürmüş ama kalanlar da yine güzel bir hava katmış hocam. İmza da altındaki zeminden midir yoksa kullandığınız uçtan mıdır biraz dağınık görünmüş, sadece bunu söyleyebilirim bu bıçakla ilgili.

EKLEME: Soracağım soruyu unutmuşum asıl, hocam sen bu daire testerelerle bol bol çalışıyorsun, anlatmıştım benim de elime bir tane geçti diye. Yazıları falan silinmiş. Bundan bir profil kestim hafta sonu, birisinde de 2 teker bant zımpara buldum, ağzını bunda açayım diye izin isteyip makineden istifade ettim. Fakat çıkan kıvılcımlardan kestiremedim, bana biraz az patlıyormuş gibi geldi kıvılcımlar. Çok düşük karbonlu bir şey olma ihtimali var mı ki bunların? Video da çekmemişim ama kardeşimin çektiği bir kaç fotoğraf var, fotoğraf net bir şey söyler mi bize? Yoksa bi su verme denemesi yapmamı mı önerirsin?

Sağolasın Mustafa.
"1" eksik yazılmış. Düzelttim.  :D
Yüzey dokusunda prensibim, kalan sağlar bizimdir...  :)
Kullandığım testere parçası asbilek firmasının bir testeresi. 80CrV2 olmasa bile 1075 veya ayarı gövde kullandıklarını kendi sitelerinde de yazdıklarını görmüştüm vaktinde. Yine de daha önceden bir parçaya 840-850 dereceyi gözeterek su vermiştim. Sertleşmesi ve kırdığımda tanecik büyümesinde sorun olmadığını görünce üzerini işaretleyip bir kenara bırakmıştım. İnce çelikden kendime bıçak yapacak olunca da kullandım. Paylaşımda da o yüzden çelik cinsi yazmadım.
Balkonda, bahçede, aydınlık ortamda çalıştığımdan sadece kıvılcımlardan, yüksek karbonlu bir çelik olduğunu anladım ama daha ayrıntısı için Sefa Hoca olmak lazım.  :)
Elmas uçlu daire testereleri kullanıp sertleşmedi diyenleri gördüm. Isıl işlem denemesi yapılabilir ama ilk bıçaklar için bilinir bir çelik kullanmak daha doğru geliyor. İllaki hurda denirse de esaş eğe...

Hocam eline sağlık. Artık modellerin isimleri mi var? :2up

Sağolasın Orkun.
Saptaki desenden dolayı öyle. İsim değil de sıfat diyelim.  :)
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2022, 10:59:21 Gönderen: dela »

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 13 Haziran 2022, 10:57:35 »
... daha ayrıntısı için Sefa Hoca olmak lazım.  :)

O çok zor be hocam. İmkansız da diyebiliriz. (Kendim için elbette) :)

Ben o zaman onca emeği heba etmeden bir parçaya su vereyim, sertlik alıyor mu bakayım, bir de kırayım ki elimde ne var ne yok öğreneyim. Yahut silinmeyen bir marka vs. varsa gerekli araştırmayı yapıp gerekirse firmadan öğreneyim. Teşekkürler hocam cevaplar ve bilgiler için. :2up
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2022, 11:12:57 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur