Bıçak Sanatı - Forum

Boynuz sap çakı

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
Boynuz sap çakı
« : 25 Ocak 2024, 16:46:56 »
Saygıdeğer arkadaşlar, ustalar, forumdaşlar merhaba.

Bayağıdır paylaşım yapmamışım, çünkü çok seyrek ürün çıkarıyorum :D

Aslında bu arkadaş da neredeyse bir yıl önce bitmişti geçenlerde sapı beğenmediğimden boynuza çevirdim.

Fi tarihinde bi lazer kesim çakı işi yapmıştık mahalleden bir abimizle. Bu imalatta parça kalabalığı sebebiyle işin hem imalat hem montaj aşamaları uzun oldu. 12 parça ile tek tek tesviye perdah da işin içine girince bizim yevmiyeyi kurtarmaz oldu. Vessselam çakı işini iptal ettik. Oradan kendime ayırdığım parçaları toparladım.
Çoğu kaba işi ısıl işlem vs bitmişti zaten.

Seri üretim işi düşünen arkadaşlara tavsiyem yapabileceğiniz en basit ve hızlı tasarımı tercih edin. Az parçayla uğraşın ve mümkünse işlerin tamamına yakınını makineye yaptırın, perdah da dahil.

Görüldüğü üzere çakımız liner kilit.
Linerler lazerde kesildi, yay kısmının ucuna lazerde çelik puntalandı. Bu çelik nokta namlunun çizilmesini engelliyor. 
Delikler hepsi lazerde hazırlandı. Sadece matkapla delikleri alıştırdım.

Pivot işini yapan paslanmaz borudan içine metrik 3 diş açılmış parça. Buna havşa başlı allen vida giriyor ve çok iyi bir çektirme sağlıyor.

Çelik 1.4116 2,5 mm diye hatırlıyorum. O da lazerde kesildi, ağız açıldı, tesviye, izmir voestalpine ısıl işlem, tekrar makine ve elde perdah.

Pimlerim 3mm olduğu için gizledim. Çakı için çok kalın bir pim.

Bonuz deseni bulmak çok zor çakı için. Çünkü çakı düzgün kibar ve ince hatlı bir sap istiyor.

Ben sapın iç kısmını japonların ıskarpela bilemesi gibi ortası çukur yapıyorum. Ve sadece eğe ile dümdüz bir yüzey elde ediyorum. Burada boynuzun kokusunu azaltmak için sütun matkaptan yardım aldım(stop vidasını kullanın yoksa fazla delersiniz). Finalde tesviye zımpara.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Boynuz sap çakı
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2024, 19:01:43 »
Eline sağlık Şeref ustam tasarım
şık duruyor.
   Malesef ki çakı işinde su detayları görünce soğuyorum dediğin gibi elde olacak işler değil hadi bir iki neysede uzun soluklu işlerde lazer şart sırttan kilitli bir iki tane yapayım diyorum ama hep erteliyoruz bakalım ne zamana nasip 🙂
Gendarmerie Special Operation...

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 26 Ocak 2024, 12:28:56 »
Şeref ustam ellerine sağlık. Şekli, boyutları, işçiliği çok güzel olmuş. Yani söylesem söylesem, tek diyebileceğim ip deliğinin pimsiz oluşundan mıdır, haşvasız oluşundan mıdır, gözüme biraz batması var. Sadece bunu söyleyebilirim. Geri kalanı mükemmel.

Şahsi de bir takıntım var, boynuz kullanılan işlerde ya boynuzun olduğu gibi bırakılması (çok az yüzeyinin alınması da olabilir), ya da komple yüzeyinin alınıp beyaz kullanılmasını seviyorum. Bu şekilde bir kısmı dokulu, bir kısmı beyaz olunca yarım kalmış gibi hissettiriyor. Tabi burada boynuzun büyüklüğü, çokluğu önemli. Malzeme kısıtlı olunca sanırım böyle oluyor. Bu bir eksik değil, sadece fotoğrafları incelerken aklıma gelen bir şey.

Elinden bol bol görmeye devam ederiz İnşallah ustam. Senin işleri seviyorum. Ayrıca her işte de böyle detaylar anlatman, püf noktaları vermen çok çok güzel bir şey. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim. O:-)

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 26 Ocak 2024, 15:47:12 »
Şeref ustam eline sağlık. Seni çok uğraştırmış ama ben sonucu çok beğendim. Hatta yeni bir tane kendine yapmaya söz verirsen bunu sahiplenmek isterim. :2up

Birkaç sorum olacak, yanaklara kullandığın çelik nedir ve sulu mu? İp deliği için neden boru pim kullanmadın? Bu haline cep/kemer klipsi eklenebilir mi ve boynuz renklendirilebilir mi?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 26 Ocak 2024, 20:21:56 »
Eline sağlık. Form çok iyi.
Demorte paylaşımda bilgilendirici olmuş.

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2024, 22:50:09 »
Eline sağlık Şeref ustam tasarım
şık duruyor.
   Malesef ki çakı işinde su detayları görünce soğuyorum dediğin gibi elde olacak işler değil hadi bir iki neysede uzun soluklu işlerde lazer şart sırttan kilitli bir iki tane yapayım diyorum ama hep erteliyoruz bakalım ne zamana nasip 🙂
Abim sağolasın, evet detayı çok, yaylı da güzel olur abi.
Şeref ustam ellerine sağlık. Şekli, boyutları, işçiliği çok güzel olmuş. Yani söylesem söylesem, tek diyebileceğim ip deliğinin pimsiz oluşundan mıdır, haşvasız oluşundan mıdır, gözüme biraz batması var. Sadece bunu söyleyebilirim. Geri kalanı mükemmel.

Şahsi de bir takıntım var, boynuz kullanılan işlerde ya boynuzun olduğu gibi bırakılması (çok az yüzeyinin alınması da olabilir), ya da komple yüzeyinin alınıp beyaz kullanılmasını seviyorum. Bu şekilde bir kısmı dokulu, bir kısmı beyaz olunca yarım kalmış gibi hissettiriyor. Tabi burada boynuzun büyüklüğü, çokluğu önemli. Malzeme kısıtlı olunca sanırım böyle oluyor. Bu bir eksik değil, sadece fotoğrafları incelerken aklıma gelen bir şey.

Elinden bol bol görmeye devam ederiz İnşallah ustam. Senin işleri seviyorum. Ayrıca her işte de böyle detaylar anlatman, püf noktaları vermen çok çok güzel bir şey. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim. O:-)

Mustafa sağolasın

Haklısın bahsettiğin boruyu koymamamın tek sebebi elimde olmaması yoksa ben de çok tutuyorum o boruyu.

Boynuzu çakıya uydurmak gerçekten zor. Boynuz düzensiz kaba bir malzeme çakı ise ince kibar ve düz hatlı. Bu açık renkli olan sap üçüncü deneme. Yine beğenmedim ama daha fazla malzeme ziyan etmek de istemedim. Onunla bitirdim.

Şeref ustam eline sağlık. Seni çok uğraştırmış ama ben sonucu çok beğendim. Hatta yeni bir tane kendine yapmaya söz verirsen bunu sahiplenmek isterim. :2up

Birkaç sorum olacak, yanaklara kullandığın çelik nedir ve sulu mu? İp deliği için neden boru pim kullanmadın? Bu haline cep/kemer klipsi eklenebilir mi ve boynuz renklendirilebilir mi?

Abim sağolasın bu son mermi kendime ayırdığım.
Yanaklarda 304 ya da 316 paslanmaz var. Isıl işlem haliyle yok. Böyle iş görüyor. Boru pim elimde yok o yüzden kullanmadım.
Kemer klipsi eklenebilir, boya, işleme, resim, karakalem yapılabilir, aklımda scrimshaw dedikleri olay var becerebilirsem.

Eline sağlık. Form çok iyi.
Demorte paylaşımda bilgilendirici olmuş.

Hocam sağolasın, teşekkür ediyorum.