İki gündür karbon çelikleriyle değişik testler yapıyorum. Bu gün bir denememin sonucunu almaya eğildim.
Denemem UHB26C (C-1,25 Si-0,22 MN-0,37 P-max 0,02 S-max 0,01 Cr-0,15 ) yüksek karbon çeliğinde kil kaplama ve 850 derecede Isıl işlem yağı ile sertleştirme idi. 180 derecede menevişledim bu parçayı. Temizliğini yapıp (bu yağ ilginç bir şekilde çeliği tertemiz çıkardı zaten) 1000 kuma kadar zımparalandı. Dikkat edilirse çok hafif bir hamon çizgisi görünüyor:

Aşındırmayı önce balzamik sirkede denedim ama çok yavaş işlediği için vazgeçtim bundan:

%5 seyreltik nitrik asit çözeltisi ile denemeye devam ettim:

Yaklaşık 1 dakika gibi kısa zamanda hamon kendini belli ediverdi.

Domestos ve el sabunu karışık suda asidi nötralize ettim (ikisi de bazik madde sonuçta)...

1000 kum ile temizlik yaptık:

Silik de olsa girişim az çok gelli oluyor:

Sonra en az bu işlemleri 4 kez tekrarladım

Gördüğünüz üzere pek de belirgin değil.

Ben de hamon belli etme mantığını değiştirmeye karar verdim.
Öncelikle arkadaki yumuşak bölümün daha belirgin bir şekilde girişim bölgesinden aşağıda olması hamonu çok güzel hale getirecekti. Ayrıca girişim bölgesinde türlü hareler ve sert bölgeye doğru girişim yapan ince ışınlar olduğunu farkediyordum ama düz zımpara ile bu detaylar belirsizleşiyordu. Bu yüzden teleskop aynası yapımında kullandığım aşındırıcıları kullanmaya karar verdim. Bu aşındırıcılarla yüzey düzlerken bildiğim bir özelliği zımpara gibi yüzeyi çizmek yerine yüzeyde yuvarlanarak parça kopartmak şeklinde aşındırdıklarını hatırladım. Belki hamonun girişiminde ince sertlik ayrımları belirginleşebilirdi...
Hafif yine asitte beklettikten sonra biraz 2000 kum ile temizlik yapıp sonra bir ıslak selpağın ucuna 3 mikronluk Seryum Oksit tozumu bulaştırdım ve bununla ovalamaya başladım. Hafif hafif ayrıntınar belirginleşmeye başladı ama 3 mikron çok yavaş kaldı...

Gördüğünüz gibi çok da iyi bir kontrast yok hala:

Ben de 9 mikronluk Alminyum Oksit tozuyla devam edeyim dedim ve daha ilk dakikada fark hissedilmeye başlandı:

Ufak deney parçası:

Yakında eğilme ve kırılma testine girecek, bakalım kıyabilecek miyim? :'(