Bıçak Sanatı - Forum

Elektrikli Isıl Fırını Sıcaklık Kontrol Cihazı Ayarları

mat

  • ***
  • 218
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Herkese Merhabalar,

Forumdaki örnekleri takip ederek bir elektrikli ısıl işlem fırını yapmaya çalıştım. Fırının tüm yapım aşamalarını güncel malzeme fiyatlarıyla birlikte forumda paylaşacağım. Ancak fırının sıcaklık kontrol cihazıyla ilgili bazı sorularım var.

Sıcaklık kontrol cihazı olarak Gemo DTH7 kullandım. Cihazın menüsündeki standart ayarları kullandığımda istediğim sıcaklık değerine 30-40 derece kala SSR sürekli aç kapa yapmaya başlıyor (çıt çıt şeklinde ses geliyor). Neredeyse her saniye aç kapa yapıyor. Bu normal bir durum mu? Böyle olmaması gerekir diye düşünüyorum. Bu şekilde rezistans zarar görmez mi?

Fabrika ayalarını biraz değiştirdim ancak sonuç yine değişmedi. Mevcut tüm menü ayarlarımı aşağıda iletiyorum. Aşağıda bazı menülere ait internetten bulduğum açıklamaları da ekledim. Gemo kontrolcü ile sorunsuz olarak kullandığınız menü ayarlarını paylaşırsanız çok sevinirim.

Input: K tipi termokupl
H.hys: 0
Pb.c : 30
Ct: 1
Ti: 30.00 (bu değeri nedense ondalıklı gösteriyor.)
Td: 10.00 (bu değeri nedense ondalıklı gösteriyor.)
Up.l: 1200
Lo.l: 0
Offs: 0
Out: r-5
P.Err: 0
C-t: 0
L.dsp: Yes
o.sht: Off
Secu: H

Oransal Bant (Pb.C): PID kontrolünde, oransal bant değeri, zaman oransal çalışmanın set değerine kaç derece kala başlayacağını belirtir. Bu değer, prosesin hassasiyetine göre ayarlanabilir.

Kontrol Periyodu (Ct): PID kontrolünde, kontrol periyodu süresi ayarlanabilir. İyi bir kontrol performansı için genellikle 4-10 saniye arasında bir değer seçilmesi önerilir.

İntegral Zamanı (Ti): Proses değeri ile set değeri arasındaki farkın zamanla giderilmesi için integral zamanı ayarlanır. Ti değeri azaldıkça, sistemin tepki süresi kısalır; ancak çok düşük değerler, sistemde salınımlara neden olabilir.

Türev Zamanı (Td): Proses değerindeki ani değişimlere karşı sistemin tepkisini ayarlamak için türev zamanı kullanılır. Td değeri arttıkça, sistem ani değişimlere daha duyarlı hale gelir; ancak çok yüksek değerler, istenmeyen tepkilere yol açabilir.