Bıçak Sanatı - Forum

hangi marka?

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
hangi marka?
« : 11 Ağustos 2010, 23:28:09 »
sayın  ustalarım   acizane  bir sorum olacak.  bende  bir   bıçak  hastasıyım metelorji   ve madeler  hakkında  çok bilgiye   tekniğe sahip değilim  kulaktan dolma  İSVEÇ  çeliğinden ve Wictorinox  marka  çakılardan  daha  üstünü  yok  sanıyordum   fakat  birkaç  çakı  kullandım   bileye bileye  tükettiysemde   hep  bir  eksiklik   hissettim    çok  çabuk  keskinliğini kaybediyordu yada  ben   tatmin  olamıyordum     daha  sonra  bir arkadaşın tavsiyesi ile OPINEL  kara çelik  bir çakı aldım   kabzasını  her iki  yandan  zımparalayarak  cepte  daha  taşınır hale getirdim  bu  çakı sangi  wictorinokslardan  daha  keskin  gibi 
sizlerden öğrenmek istediğim    hangi  marka  daha  keskin   ve  bu iki markanın  dışşında  daha  iyisi   varmı  ???  şimdiden teşekürler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: hangi marka?
« Yanıtla #1 : 12 Ağustos 2010, 02:02:03 »
Bu saydığınız marka bıçaklar konusunda bir fikrim yok, ancak Google'da biraz inceledim, Victorinox çakılar 1.4110 normlu çelik kullanılmakta ve sertlik 54 HRC civarı. Neden kolay keskinliğini kaybettiği anlaşılıyor, haklısınız. Bu çelik (türk bıçak üreticileri bunu fransız "T1" çeliği diye biliyor) seri üretimde çok yoğun kullanılan bir çelik türü. Maalesef ne yaparsanız yapın hiç bir zaman tam olarak tatmin edici bir ağız dayanımına sahip olamıyor. Neden kullanılıyor diye sorarsanız, cevabı belirsiz....

Karbon Opinellerdeki kullanılan çelik 1095 gibi bir norma yakın, yüksek karbon çeliği. 57-58 HRC arasında bir sertliği var. Ayrıca bu çelikteki serbest karbonun toplaştığı karbürler de aşınma dayanımını artırır. Bu yüzden bu bıçakların daha az bilenmesi gerekmesi normal...

Hoş geldiniz forumumuza..
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2010, 02:03:42 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #2 : 12 Ağustos 2010, 02:23:17 »
cevabınız için çok teşekkür ederim .     çocukluk  yıllarımda  bir demirci  ustanın  yaptığı  boynuz  kabzalı  çakıları  kullanırdık kurşun kalem ucu açardık  tabi  bol bol da  söğüt dallarından  ok yay  düdük yapardık  o çakıların   keskinliğini   verdiği  ağaç yontma  zevkini  malesef  şimdiki  inox denilen  marka  olmuş  çakılarda  bulamıyoruz . bu siteyi bulduğuma  çok sevindim . benim  gibi   çeliğe bıçağa  keskinliğe   meraklı arkadaşların   olması   , yalnız olmadığım  duygusu  cesaretimi artırdı  bu siteyi  evde aile  üyelerine  gösterdim  :)) çünkü bıçaklarla  biley  taşlarıyla  uğraştıkça  bana   garip garip  bakıyorlardı:)  selamlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 12 Ağustos 2010, 09:27:17 »
Hoşgeldiniz!

Bahar gelsin inşallah yine düdük yapacağız sayın magmore.  :) Şimdi ise baldırgandan takatak (ya da tak tak) yapma zamanıdır.  ;)

Maşallah, iyi kullanmışsınız çakıları. Sizin profilinizdeki, yani çok kullanan buna karşılık bakımını da yapan kişiler için karbon çelik kullanmak daha uygun gibi. Korumak, bakım yapmak isteyen ama o kadar kolay körelmeyen bir çelik, sizin için biçilmiş kaftan.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2010, 09:30:15 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #4 : 12 Ağustos 2010, 11:17:33 »
Eylem abi takatak nedir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #5 : 12 Ağustos 2010, 13:55:29 »
Bu bizim oralarda biliniyor. Belki yöresel bir oyuncaktır.

Tak tak yada takatak, leyleklerin sesine benzer bir tak tak sesini veren bir oyuncaktır.

Kurumuş baldırgan, çatallı olması haricinde kamışa benzer içi boş bir ottur. Bundan bir çatal kesilir. Çatalın ince dalına geçirmek için uzun ve kalın bir parça daha kesilir tam ortasına delik açılıp bu kalın parça incesine sokulur.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2010, 14:01:47 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #6 : 12 Ağustos 2010, 15:06:40 »
Anladım sağol. Bu arada bu grafik tasarım işini kendinmi yapıyorsun, Hangi program?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2010, 15:48:10 »
Yok, yıllar içinde insan kendi gelişince programlardan daha fazlasını almaya başlıyor tabii.

Kullandığım, Paint Shop Pro'nun on yıllık bir sürümü. Gimp de kullanıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 12 Ağustos 2010, 15:59:29 »
Hoşgeldin. magmoore..

kocaelide nerelerdesiniz.
opinellerinize neler yaptığınızı görmek isterdim.  :)

Koleksiyon başlığı altında bakarsanız benim de bazı opinelleri Türkleştirdiğimi göreceksiniz.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #9 : 12 Ağustos 2010, 23:36:59 »
selam.   ben kocaeli gölcükteyim saraylı  kalıcı konutlarda  ikamet ediyorum   yaşımda   epey oldu:))   örs üzerinde  demir  dövmeyi  göze alabilirmiyim  bilmem  ama   hevesleniyorum  hiçte belli olmaz  bir çapkınlık  yapabilirim:)) 

ben   maraş, sivas  bursa  kastamonu  malatya  yörelerinde  ustaların  yaptıkları  çakıları  denedim ama   hep   arkadaşlarım aracılığı  ile   tedarik ettiğim için   tam istediğim  kalitede  çakı   ve bıçak    denk gelmedi . bu yüzden   wictorinox  markaya   yönelmiştim   ve  en kral  bıçak  o marka  sanıyordum  6-7  modelini aldım   fiyatlarıda  bayağı pahalıydı   . opinel  markayı  internet sitelerinde gördüm  bir tane  8 numara   edindim    opınel  kolleksiyonunu  gördüm  bayağı  meraklısı varmış   
emre beyin   verdiği bilgeler ışığında  opınel in 57 HRC  olduğunu öğrendim  bu değer  i baz alarak  daha  sert ve keskinliğini koruyabilen  çakılar  bıçaklar  bulacağız inşallah  .
siteyi satır satır  inceliyorum  ve çok  güzel bilgiler var  sağolun  varolun
www.kemalelitemiz.com/   bu sitede  de  biley taşları ve bıçaklarla  ilgili güzel  bilgiler  bulmuştum   ..  selamlar

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 13 Ağustos 2010, 09:51:56 »
benim bildiğim, 55-58 HRC genel kullanım bıçakları için normal seviyedir.. :)

bir gün tanışalım , ramazanda ara verdim. bayramdan sonra bıçaklarımı yapmaya devam edeceğim.
bakarsınız size de bir iki profil çıkarırız, eğe, mengene derken bıçak yapmaya başlarsınız..  C:-)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 13 Ağustos 2010, 11:20:23 »
Bazıları daha sert sever  ;) Ben 58 civarındaki karbon çeliğini çok da sert bulmuyorum. D2 gibi yumuşakken bile kolay kolay körleşmeyen çelikte 58 civarı iş görüyor ama karbon çeliğinde vanadyum, molibden gibi katkılar olmadığından ağız aşınma dayanımı tamamen sertliğe bakıyor. Halbuki yüksek alaşım çeliklerinde sadece sertlik önemli değil, bir de karbür yapısı da aşınma dayanımına katkıda bulunuyor. Ayrıca karbon çeliklerinde sertleştirmeyi seçimli yapmak mümkündür. Bu durum tamamen sert olmayan ama ağzı çok sert, sırtı yay menevişinde bıçaklar yapılmasına izin verir. Ya da hamonlu bıçaklarla ağız kısmı dışındaki tüm yapının yumuşak kalmasına izin verir. Şu anda üstünde çalıştığım av bıçaklarında ağız sertliği yaklaşık 62 HRC, ancak bıçağı kırmanız mümkün değil, en fazla ağızda çatlak olabilir.

Ancak Opinel gibi fabrikasyon markalarda bu özellikleri bulmak imkansız, bu tip uygulamalar tek bıçakla bire bir uğraşmayı gerektirir, bunu da ancak bir bıçak sanatçısı yapabilir...

Kipmen Sanat web sitesi