Bu saydığınız marka bıçaklar konusunda bir fikrim yok, ancak Google'da biraz inceledim, Victorinox çakılar 1.4110 normlu çelik kullanılmakta ve sertlik 54 HRC civarı. Neden kolay keskinliğini kaybettiği anlaşılıyor, haklısınız. Bu çelik (türk bıçak üreticileri bunu fransız "T1" çeliği diye biliyor) seri üretimde çok yoğun kullanılan bir çelik türü. Maalesef ne yaparsanız yapın hiç bir zaman tam olarak tatmin edici bir ağız dayanımına sahip olamıyor. Neden kullanılıyor diye sorarsanız, cevabı belirsiz....
Karbon Opinellerdeki kullanılan çelik 1095 gibi bir norma yakın, yüksek karbon çeliği. 57-58 HRC arasında bir sertliği var. Ayrıca bu çelikteki serbest karbonun toplaştığı karbürler de aşınma dayanımını artırır. Bu yüzden bu bıçakların daha az bilenmesi gerekmesi normal...
Hoş geldiniz forumumuza..