emre hocam pirinç testi ni nasıl yapıyorsun başka testler varsa onlar nelerdir şöyle köylü memo dayının anlayacağı bir şekilde anlatırmısın bir yerde pirinç testini okudum ama oldum olası uzayda bir nokta düşünüp ona teğet çizemiyorum
şimdiden teşekkürler.

Hay hay ustam,
Kolay aslında, mesele ağızın kesme açısını tutabileceği kadar esnek olup olmadığını görmeyi sağlıyacak bir test.
Bunun genelde yapılış tarzı pirinç çubuğu kesmek şeklinde ama yanlış, o pek bir bilgi vermez. Doğrusu şöyle:
Bıçağın meneviş işlemi bittikten sonra bıçak tipine göre ağızı açıyorsunuz. Mesela ağır bir doğrama bıçağı/maşet vs. için 15'erden 30 derece civarı bir açı iyidir, daha küçük kullanım tarzı, bowie, av bıçağı gibi bıçakların ağzı genelde 20-25 arası olur. Fileto bıçaklarında, özellikli şef bıçaklarında filan 18 derece gibi bir açı olabilir, usturalarda 12-15 derece civarları olabiliyor. Bu açılara uygun ısıl işlem yapıldıysa normal şartlar altında ağzın bozulmaması gerekiyor.
6-8 milim civarı bir pirinç çubuk mengeneye boylamasına sıkıştırılır. Mengenenin yüzeyinden biraz taşacak şekilde. Sonra traş edebilecek kadar iyi bileylenmiş bıçağın ağzının tam son açısının yüzeyi cubuğa yatay teğet gelecek şekilde yatırılır. Yani sanki pirinç çubuğu traş edermiş gibi. Çubuğun arkasında güçlü bir ışık olmalıdır. Bıçağa hafif bir basınç uygulanarak ağzın çubuğun yüzeyinde bombe yapması sağlanır. Bu bombe çok kolay seçilemeyecek bir bombedir ağız açısının darlığından dolayı bunun için merçekli lambalar veya göze takılan optivizörler iyi iş görüyor. Bu bombeyi kaybetmeden tüm bıçak ağzı pirinç çubukta kaydırılır. Sonra diğer taraf da aynı şekilde çekilir. Yine mercek ile ağız incelenir, traş ederek keskinlik kontrol edilir. Keskinlikten en ufak bişey kaybetmemesi lazım. Aynı zamanda ağızda bir çentilme ya da kör nokta oluşmaması lazım. Eğer kırılma şeklinde bir çentilme varsa bıçak ağız açısına ve tipine göre fazla kırılgandır çelik, önce menevişi biraz daha yüksek ısıda tekrarlanır, eğer hala oluyorsa bu bıçağın ısıl işlemde tane büyümesi gibi bir sorun yaşadığı anlamına gelebilir. Eğer çentikler yamulma şeklinde oluşmuşsa bu ya bıçağın su vermede düzgün sertleşmediği ya da menevişin fazla yüksek olduğu anlamına gelir. Bazen de makinada açılan ağız açma işleminde ağız fazla ısındığından su kaçabilir, bu pirinç testinde tespit edilebilir. Bu testi geçememişse bıçak tekrar ısıl işleme sokulmalıdır...
Sanırım test anlatımımdan çok da açıklık kazanamadı. Bu yüzden bir çizim eklemeye çalışacağım...