Bıçak Sanatı - Forum

Pirinç testi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Pirinç testi
« : 23 Ekim 2010, 03:23:04 »
815 derecede su verildi, 205 derecede çifte menevişlendi, bu durumda yaklaşık 57-58 HRC civarında olmalı CK67. Zaten kullanılabilir en yüksek sertlik bu CK67'de. Yarın pirinç testi yaparım geçici bir ağız açıp, ama sanırım rahatlıkla geçecek...

Delikler tabii ki delindi  ;) Yanında gerekli pinleri de yollayacağım. Biraz hafiflesin kabza kısmı diye fazladan delik deldim.
« Son Düzenleme: 27 Mart 2017, 18:53:46 Gönderen: Eylem Cengiz »

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
Ynt: Pirinç testi
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2010, 21:03:20 »
emre  hocam   pirinç  testi ni  nasıl yapıyorsun  başka  testler  varsa   onlar nelerdir  şöyle  köylü  memo  dayının anlayacağı  bir şekilde  anlatırmısın    bir yerde  pirinç testini  okudum ama   oldum olası uzayda   bir nokta  düşünüp  ona  teğet çizemiyorum  :))  şimdiden  teşekkürler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2010, 03:17:33 »
emre  hocam   pirinç  testi ni  nasıl yapıyorsun  başka  testler  varsa   onlar nelerdir  şöyle  köylü  memo  dayının anlayacağı  bir şekilde  anlatırmısın    bir yerde  pirinç testini  okudum ama   oldum olası uzayda   bir nokta  düşünüp  ona  teğet çizemiyorum  :))  şimdiden  teşekkürler.
:))
Hay hay ustam,
Kolay aslında, mesele ağızın kesme açısını tutabileceği kadar esnek olup olmadığını görmeyi sağlıyacak bir test.
Bunun genelde yapılış tarzı pirinç çubuğu kesmek şeklinde ama yanlış, o pek bir bilgi vermez. Doğrusu şöyle:

Bıçağın meneviş işlemi bittikten sonra bıçak tipine göre ağızı açıyorsunuz. Mesela ağır bir doğrama bıçağı/maşet vs. için 15'erden 30 derece civarı bir açı iyidir, daha küçük kullanım tarzı, bowie, av bıçağı gibi bıçakların ağzı genelde 20-25 arası olur. Fileto bıçaklarında, özellikli şef bıçaklarında filan 18 derece gibi bir açı olabilir, usturalarda 12-15 derece civarları olabiliyor. Bu açılara uygun ısıl işlem yapıldıysa normal şartlar altında ağzın bozulmaması gerekiyor.

6-8 milim civarı bir pirinç çubuk mengeneye boylamasına sıkıştırılır. Mengenenin yüzeyinden biraz taşacak şekilde. Sonra traş edebilecek kadar iyi bileylenmiş bıçağın ağzının tam son açısının yüzeyi cubuğa yatay teğet gelecek şekilde yatırılır. Yani sanki pirinç çubuğu traş edermiş gibi. Çubuğun arkasında güçlü bir ışık olmalıdır. Bıçağa hafif bir basınç uygulanarak ağzın çubuğun yüzeyinde bombe yapması sağlanır. Bu bombe çok kolay seçilemeyecek bir bombedir ağız açısının darlığından dolayı bunun için merçekli lambalar veya göze takılan optivizörler iyi iş görüyor. Bu bombeyi kaybetmeden tüm bıçak ağzı pirinç çubukta kaydırılır. Sonra diğer taraf da aynı şekilde çekilir. Yine mercek ile ağız incelenir, traş ederek keskinlik kontrol edilir. Keskinlikten en ufak bişey kaybetmemesi lazım. Aynı zamanda ağızda bir çentilme ya da kör nokta oluşmaması lazım. Eğer kırılma şeklinde bir çentilme varsa bıçak ağız açısına ve tipine göre fazla kırılgandır çelik, önce menevişi biraz daha yüksek ısıda tekrarlanır, eğer hala oluyorsa bu bıçağın ısıl işlemde tane büyümesi gibi bir sorun yaşadığı anlamına gelebilir. Eğer çentikler yamulma şeklinde oluşmuşsa bu ya bıçağın su vermede düzgün sertleşmediği ya da menevişin fazla yüksek olduğu anlamına gelir. Bazen de makinada açılan ağız açma işleminde ağız fazla ısındığından su kaçabilir, bu pirinç testinde tespit edilebilir. Bu testi geçememişse bıçak tekrar ısıl işleme sokulmalıdır...

Sanırım test anlatımımdan çok da açıklık kazanamadı. Bu yüzden bir çizim eklemeye çalışacağım...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 24 Ekim 2010, 03:34:11 »
Çizim çok iyi olmadı, umarım anlatabilmişimdir...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2010, 03:45:52 »
İki resim buldum,

Şu resim ince yapıda bir fleto bıçağı gibi bir bıçağın testini gösteriyor, bıçağın inceliğinden dolayı tüm namlu esniyor:

Şu da daha dar ağız açısında bir av bıçağının testinden bir an, ağızdaki bombeyi fotografta seçmek bile baya zor:

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #5 : 24 Ekim 2010, 04:52:06 »
çok teşekkürler   olayı  iyi anladığımı   sanıyorum    pirinç teli  kesmek  gibi bir amacımız  yok  bıçağın   en ince kısmı olan ağız ın   esneklik ve ilk  halinde  kalabilme sınavı  bu test    değerlendirme  sonucuna  göre de  ya  su  verilirken iyi  sertleşmemiş  yada    çok sert olmuş meneviş  eksik   yada   bıçağın   ağız açısı uygun  değil    gibi  sonuçlar  elde edeceğiz  bu testten 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 24 Ekim 2010, 12:12:52 »
Aynen Halis  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 27 Mart 2017, 18:55:28 »
Eski mesajlardan bölerek "Pirinç testi" konusunu oluşturdum.

Orjinal konu da buydu:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=531.0
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben