Bıçak Sanatı - Forum

DIY Isıl işlem Fırını

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
Ynt: DIY Isıl işlem Fırını
« Yanıtla #60 : 24 Kasım 2011, 17:47:48 »
ustalar bu fırın işinde merak ettıgım bişi var fırımdakı ısı kaybı enerjı tasarufu içinmi yoksa ısıl işlem sırasında celıgın her hangı bır şekilde zarar görmemesı içinmi merakettım
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #61 : 24 Kasım 2011, 18:14:34 »
ustalar bu fırın işinde merak ettıgım bişi var fırımdakı ısı kaybı enerjı tasarufu içinmi yoksa ısıl işlem sırasında celıgın her hangı bır şekilde zarar görmemesı içinmi merakettım

Soruyu anlamadım.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #62 : 24 Kasım 2011, 18:33:11 »
benim analadığım fırındaki ısı kaybın en aza indirilmesi gibi olsa gerek
Muratcım fırındaki izolasyon nekadar iyi olursa fırın içi sıcaklık  okadar homojen olur ayrıca izolasyonun iyi olmasıdan dolayı fırın kısa sürede istenilen sıcaklığa cıkar ve bu sıcaklıkta sabit kalır  ve buda bir nevi elektrik tasarrufu demektir.
izolasyonu iyi olmayan bir fırın 2saat te 1000 dereceye cıkarsa 2 katı elektrik harcar  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #63 : 24 Kasım 2011, 18:43:25 »
Ertuğrul, ısıya dayanıklı boyayı Koçtaşta bulabilirsin. Duplicolor marka ( raykon bulursan oda olur) yanlış hatırlamıyorsam 690 dereceye dayanıklı. Eksozta kullanırken önce yanıyor ardından kemikleşiyor ama sen doğrudan kullanabilirsin zaman içinde iyice sertleşecektir. Bugün fırın kapağı detaylarını fotoğrafladım. Açma kapama demosu için de video kaydı yaptım, akşama işler buraya eklerim.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #64 : 24 Kasım 2011, 18:47:15 »

Anladığım kadarıyla cevap vereyim. Fırında ısı kaybı istenen birşey değil.
Ama ne yazı ki maddenin doğası gereği her maddenin bir ısı iletim katsayısı var.
Önemli olan mümkün olan en iyi izolasyonu uygulayarak ısı kaybını minimuma indirmak.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #65 : 24 Kasım 2011, 18:52:23 »
Ertuğrul, ısıya dayanıklı boyayı Koçtaşta bulabilirsin. Duplicolor marka ( raykon bulursan oda olur) yanlış hatırlamıyorsam 690 dereceye dayanıklı. Eksozta kullanırken önce yanıyor ardından kemikleşiyor ama sen doğrudan kullanabilirsin zaman içinde iyice sertleşecektir. Bugün fırın kapağı detaylarını fotoğrafladım. Açma kapama demosu için de video kaydı yaptım, akşama işler buraya eklerim.

Bauhaus'un tersine Koçtaş İzmir'de var.   :D
Tşk. Sefa Hoca.
Fotoğrafları da merakla bekliyorum.
Tabii ki Eylem Hocaya da böyle bir ürünün varlığından haberdar ettiği için teşekkürler. Yoksa bana kalsa soba boyasıyla boyardım.  :D

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #66 : 24 Kasım 2011, 19:00:01 »
en beğendiğim boya tarzı HAMMERHITE boya dır. (koçtaşta da var)
eskime denilen şeyi unutursunuz..

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #67 : 24 Kasım 2011, 19:06:59 »

Soruyu anlamadım.
erturul abı forumda olsun bıre bır konuşmalarda olsun ısı yalıtımının cok önemlı oldugu cok kez vurgulandı
bende şundan dolayı şupeye düştüm acaba ısı kaybı bazı celıklerde ısıl işlemin iyi olmamasına mı sebep oluyo
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #68 : 24 Kasım 2011, 19:18:46 »

Soruyu anlamadım.
erturul abı forumda olsun bıre bır konuşmalarda olsun ısı yalıtımının cok önemlı oldugu cok kez vurgulandı bende şundan dolayı şupeye düştüm acaba ısı kaybı bazı celıklerde ısıl işlemin iyi olmamasına mı sebep oluyo

Fırının amacı hedeflenen sıcaklığa en kısa sürede çıkıp östenizasyon süresince o sıcaklığı mümkün olduğunca hassas olarak koruyabilmesi.
İzolasyon ne kadar iyi olursa hedeflenen sıcaklığa çıkmak o kadar hızlı dolayısıyla da ekonomik olur.
Sıcaklığı hassas olarak korumak ise dijital termostatın (PID) görevi.
Kısacası hedeflenen sıcaklığa ulaşılıp da östenizasyon süresince sıcaklık sabit olduğu taktirde ısıl işlemin başarısında izolasyonun herhangi bir olumsuz etkisi olamaz. izolasyonun olumsuz etkisi sadece cüzdanımızadır.

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #69 : 24 Kasım 2011, 19:32:07 »
abı kılevyene saglık kesınlıkle anladım

supernaturel

• 108
  • cem
  • Meslek: cam alüminyum
  • Yer: istanbul-sarıyer- 1976
« Yanıtla #70 : 24 Kasım 2011, 22:21:54 »
valla çok güzel çalışma tebrik ederim darısı başımıza biraz daha uzmanlaştıkdan sonra bende bir tane yapabilirim heralde sizinkine baka baka :) tekrar tebrikler  :2up
boş çuval dik durmazmış

« Yanıtla #71 : 25 Kasım 2011, 00:34:06 »
Ertuğrul, fotoğrafları ancak şimdi ekleyebiliyorum, En sona da açma kapama video linkini koydum. İleride değişiklik yapmayı canın çekerse kullanabilirsin belki. En azından bundan sonra yapacak arkadaşlara farklı bir örnek olur.

01 by assuva, on Flickr

02 by assuva, on Flickr

03 by assuva, on Flickr

04 by assuva, on Flickr

05 by assuva, on Flickr

06 by assuva, on Flickr

07 by assuva, on Flickr

Video

http://www.youtube.com/watch?v=-J90shZuthQ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #72 : 25 Kasım 2011, 09:22:44 »
Sefa Hocam paylaşıma teşekkürler. Benim fırın artık bitti, ama bu resimler daha bir çok arkadaşın işine yarayacaktır.
Benim fırın bu forumda ikinci, daha ne fırınlar yapılacak.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #73 : 25 Kasım 2011, 09:36:35 »
Benim bakarken beynim döndü.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #74 : 25 Kasım 2011, 17:53:37 »
Sefa Hocam paylaşıma teşekkürler. Benim fırın artık bitti, ama bu resimler daha bir çok arkadaşın işine yarayacaktır.
Benim fırın bu forumda ikinci, daha ne fırınlar yapılacak.

aslında bır kütahyalı olarak artugrul abının bu sözlerı aklıma su fıkrı getırdı bizim buralarda seramık fırını yapan cok ıstedıyımız sıtandartlar bellı bır ıkı kışiyle konuşup bı fıyat alayım dıyorum belkı bırılerının ışine yarar  :) :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #75 : 29 Kasım 2011, 15:04:18 »
ustadım teşekkürler sen hele bir dene bakalım sonuçta malzemeyi ilk sen almışsın ömeli olan 1050 derecelerde malzemeyi birden fazla bıcakta kulanabilmek
eğer  dayanıklıysa sipariş veririz hayırlısı ile 1200 derecelerde dayanıklılık söz konusu ise malzeme bayağı iyi içinde molibidenyum bile varmış:)

Paslanmaz çelik folyoyu denedim. İçindeki D2 profille beraber 1040 derecede 30 dakika östenizasyonda kaldı. Alumimyum plakalar arasında soğutuldu. Folyoda herhangi bir deformasyon ve bıçağa yapışma olmadı. Dikkatlice kestim başka bıçaklarda da aynı zarfı kullanabileceğim.

İlgilenenlerin dikkatine.