Bıçak Sanatı - Forum

Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #20 : 27 Temmuz 2014, 19:14:56 »
D2 rende, iskarpela gibi ahşap oyma işleme bıçakları için uygun bir çelik midir?
Deyilse başka hangi tip çelik kullanılabilir?

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #21 : 27 Temmuz 2014, 19:56:04 »
Genellikle yüksek karbonlu basit alaşımlı çelikler kullanılıyor d2 bence kullanılabilir ama bilemek çok dertli olacağı için tavsiye etmem.Eski eğe,civa çeliği yada ck75 ve üzeri karbonlu bir çelik kullan bence
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #22 : 28 Temmuz 2014, 00:01:00 »
Stanley rende tığları A2 çelikten yapılıyor diye biliyorum.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #23 : 08 Eylül 2014, 22:45:14 »
Bu gün Osmanlı çeliği aradım (Böhler ) ve bıcak yapımı için buradan aldığım bir kaç çelik kodunu sordum ve sağolsun telefona çıkan satış temsilcisi bana çok güzel bilgi verdi ve bıçak yapımında mı kullanacağımı mı sordu bende evet dedim formdanmısın dedi evet dedim galiba bizim fordman bazı üye arkadşlarda aynı soruları sorduğu için Osmanlı çelik yetkilisi arkadaş konuya hakim. Kısa bir konuşmadan sonra bana D2 almamı soyledi
ancak ellerinde şu an için 2,5 mm ve4,5 mm var .Ben bunu avda ve dışarı ortamda kullanıcam. Emre beyin yazısından anladığım kadarıyla da D2 çeliği işimi görür diye düşünyorum . Bu konuda yanlışım varsa veya ek bilgi ve püf nokta verebilecek ustlardan yarıdm bekliyorum...

muratix

  • *
  • 7
  • Meslek: metalurjist
  • Yer: ankara
Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #24 : 15 Mayıs 2017, 09:14:41 »
Üstadlarım bu konuyu her okuyuşumda daha çok ilgimi çekmeye başlıyor nedense  :D Emre Ustamızın şu bilgisi çok ilgimi çekti ''Tanto için en uygunu demir cevherinden kendin eriterek %1.5 gibi bol karbonlu alaşımsız bir çelik yapman ve bunu kullanman olurdu'' Böyle bir işlem yapmak isterim aslında, şuanda yapabilme imkanım var evime gitmeden ama bu işlemi nasıl yapabilirim bilmiyorum. Bu konuda fikir beyan edebilirmisiniz acaba :) Yani demir cevherini eriteceğim ancak eritirken neler ekleyeceğim nasıl bir kabın içinde eritilecek vs. çok merak ettiğim bir konu yapmayı da çok isterim  :)

güzel kardeşim arkadaş orada espri yaptı sanırım. demir cevheri ağır fırın denilen devasa boyutlardaki fırınlardan elde edilir. arkadaş yüksek karbonlu demiri kastediyor zaten 1,5-2 den sonra dökme demir başlar. 2 den sonra. 4.5 karbonlu demir ham pik demiri diye geçer. nitekim söyleneni gerçek varsayarsak herhangi bir dökümhaneye gidip 1 adet pik lengosu istersen bedavaya verirler. 2o kg olduğunu kabul etsek onu %4.5 i carbonlu bu carbon değerini 1.5 e çekmek için piki erittikten sonra saflaştırma yapman lazım yani ham demir bulamayacağın için hurdacılarda bulunan düşük karbonlu çelikten içine ekleyerek 1.5 e çakeceksin. bunların hepsi yapılırda. bu işlemi spekstral analiz cihazı olmadan yapman biraz zor olur. yani malzemeyi piyasadan bularak yapman daha kolay olur. :2up :D

çömez

Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #25 : 15 Mayıs 2017, 18:04:27 »
Çok yararlı olmuş , elinize sağlık .