Bıçak Sanatı - Forum

Girit taşı yardım..

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Girit taşı yardım..
« : 14 Ocak 2015, 16:45:11 »
Arkadaşlar girti taşında gazyağı mı kullanılır? Yada ne Kullanılır?

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Girit taşı yardım..
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2015, 18:32:38 »
Elimdeki taşı aldığımda (daha ortaokuldayım)  mazot kullan demişlerdi, epeyce süre mazot ile kullandım. Sonra şişeyi kaybedince ince makine yağı ile kullanmaya devam ettim. Mazot oluyorsa gazyağı da olur sanırım.  Sütte uzun süre kaynatıp sonrasında kullananlar da var diye duymuştum.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2015, 18:49:44 »
Sayın a.Yüce:

Genel bir bakışla makine yağı, daha incesi mazot, onun da incesi gazyağı olarak düşünülebilir.

Gaz yağı ve mazotun aynı zamanda eritme, yani temizleme özelliği vardır.

Siz gaz yağını, yağlama amacıyla kullanmışsınız.
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2015, 19:01:45 Gönderen: Murat AKIN »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2015, 19:30:57 »
Yanılmıyorsam Sefa hocam 10 numara yağ kullandığını söylemişti video da. İnce hidrolik yağlar kullanıla bilinir. Anladığım kadarı ile yağın ince olmasında fayda var.
Ayrıca yağlı sütte kaynatıldığı gibi bilgilerde var ama organik yağlardan uzak durmada fayda var bence. Sonuçta çabuk bozulma ihtimalleri var.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2015, 21:27:47 »
Ben genelde ince makine yağı kullanıyorum. Bizim burada da eskiler taşı kavurmanın içine atarlardı yada kuyruk yağı ile belli bir süre tencerede kaynatırlardı. Fakat kuyruk yağı yada kavurmanın kokusu taşın bulunduğu odadan yada mutfaktan uzun bir süre çıkmazdı. Acaba bende yapsam mı? diye düşünüyorum.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 14 Ocak 2015, 21:32:15 »
Sayın a.Yüce:

Genel bir bakışla makine yağı, daha incesi mazot, onun da incesi gazyağı olarak düşünülebilir.

Gaz yağı ve mazotun aynı zamanda eritme, yani temizleme özelliği vardır.

Siz gaz yağını, yağlama amacıyla kullanmışsınız.

Aradan çok vakit geçti hocam ne kadar hatırlıyorum ayrı, ama sanki mazot ince yağdan daha iyi performans veriyordu. Salim kamyoncular ucuz mazot diye 10 numara yağ koyduklarına göre depoya, dizel yakıt ile 10 numara yağ birbirine yakın olmalı.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2015, 00:37:15 »
En iyi sonucu 10 numara yağlar veya hidrolik sistem yağları ( fren hidroliği değil karıştırılmasın) veriyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2015, 00:57:54 »
Ahmet abi o konu hakkında hiçbir bilgim yok maalesef. 10 numara gibi verilen rakam viskozite indeksini belirtiyormuş.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #8 : 15 Ocak 2015, 12:34:43 »
Teşekkürler arkadaşlar. 10 numara yağla kullanayım ben o zaman.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 15 Ocak 2015, 12:56:57 »
En iyi sonucu 10 numara yağlar veya hidrolik sistem yağları ( fren hidroliği değil karıştırılmasın) veriyor.

bisikletimin hidrolik frenlerinin içinde Shimano marka mineral yağı var. heralde bahsettiğiniz yağlar bu olsa gerek. Bisikletçilerde (avrupa ürün ve yedekparça satanlarda) genelde bulunur fakat pahalı bir yağ. Mükemmel bir kalitesi var. Ama grit taşında hiç denemedim. Sefa usta olurmu acaba?

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #10 : 15 Ocak 2015, 14:26:12 »
Gökhan Bey;  Sefa Ustamın bahsettiği yağ endüstriyel hidrolik sistemlerde kullanılan yağlar, mesela Shell Tellus46  Mobil DTE25 gibi.. Sizin bahsettiğiniz yağ evsaf olarak fren hidrolikleriyle aynı.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #11 : 15 Ocak 2015, 15:05:12 »
Gökhan Bey;  Sefa Ustamın bahsettiği yağ endüstriyel hidrolik sistemlerde kullanılan yağlar, mesela Shell Tellus46  Mobil DTE25 gibi.. Sizin bahsettiğiniz yağ evsaf olarak fren hidrolikleriyle aynı.
Bence de.Salim ustam aslında konuyu özetlemiş.Bu işin püf noktası,yağın ince, yani akışkan özellikte olması.Vizkozite demek(bunun huni şeklinde özel bir aleti,ayrıca naşlafası  olur)konulan sıvı her neyse ,Naşlafa içindeki çizgiye kaç saniyede tamamlandığıyla ölçülür ve anlaşılır.10 numara yağ demek bu çizgiye 10 saniyede ulaşan,yani oldukça akışkan yağ demektir.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #12 : 15 Ocak 2015, 15:06:03 »

Kimyacı değilim ama mineral yağları keksinlikle fren hidroliklelri ile aynı değil. Fren hidrolik yağlarının mineral içerikleri olanları olabilir. galiba bunlara DOT deniyor. ayrıca mineral yağları görebileeginiz en akışkan temiz ve reçineleşme yapmayan oldukça saf ve yüksek kalite üründür. bu yüzden fiyatıda bi o kadar pahalı. 50 ml 15 dolar civarı.

düzenleme not:  mineral yagların rafine edilmemiş olanları dünya saglıkorgütü tarafından grup 1 carsinojen ilan edilmis. Tabi bebe yaglarından matbaa ebdistrüsüne kadar binlerce alanda kullanılması ilginc
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 15:31:07 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 15 Ocak 2015, 15:13:15 »
Şu dikiş makinesi olan annelerin ufak plastik yada teneke kutuda yağları olur ya, milyoncu dükkanlarında bunlardan bulup alıyorum. Artık bu teknik olarak nedir bilmiyorum ama girit taşıyla iyi anlaşıyorlar. maliyeti cepteki bozuk para. :) İnce, "pek" olmayan bir yağ bu.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #14 : 15 Ocak 2015, 15:41:54 »
Aynen maliyete de dikkat etmek gerekir. Yoksa ballistolde kullanılıyor. Maliyetli olur diye söylememiştim bile.