Bıçak Sanatı - Forum

Çeliklerin Kimyasal Kompozisyonu

Çeliklerin Kimyasal Kompozisyonu
« : 22 Mart 2013, 01:35:05 »
Dört ayrı tablo çıkardım ve aşağıya fotoğraf olarak ekliyorum, ayrıca üzerinde değişiklik yapmak isteyenler için de word formatıda  eklidir. Bulabildiğim herşeyi ekledim, buna karşın yine de gözden kaçan varsa tablo geliştirilmeye ve eklemeye uygundur.

*  - Yükleme: 284 kez.
*  - Yükleme: 370 kez.
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2017, 11:14:56 Gönderen: sefaçabuk »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Çelikleriin Kimyasal Kompozisyonu
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2013, 01:46:00 »
eline emeğine sağlık Sefa ustam.Bilmediğim çelikleri gördüm listede 440v.d7 gibi
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2013, 09:02:30 »
çok yararlı  bilgiler :) paylaştığınız için çok  teşekkürler Sefa bey.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2013, 12:11:57 »
Çok faydalı bir paylaşım olmuş ustam. Elinize, emeğinize sağlık. Birde bu çeliklerin ısıl işlem tablolarının olduğunu düşünemiyorum. Birbirini tamamlayan eşsiz bir kaynak olurdu.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2013, 12:19:02 »
Hemen kopyasını aldım çok sağol sefa ustam ;)
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2013, 16:21:49 »
Teşekkür ederiz Sefa usta. Bakır içeren çelikleri görünce şaşırdım. Korozyona karşı mı ekleniyor acaba ?

« Yanıtla #6 : 22 Mart 2013, 16:45:59 »
Hayri, tabloda alaşım elemanı olarak bakır ( Cu ) yok, Kobalt ( Co) la karıştırmış olabilirmisin   . Yinede sırası gelmişken, doğrudur bakır korozyon direncini ve sertliği bir miktar arttırır ama dövülebilirliği de azaltır.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2013, 16:48:43 »
Aynen abi ben hiç şüphelenmeden cu okuyorum co ları  ^-^

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2013, 17:24:23 »
Çok sağol Sefa.

Hayri iyi ki sormuşssun. Hatanın neresinden dönerseniz kardır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

raskolnikov

• 189
  • Mürsel ERDOĞAN
  • Meslek: avukat
  • Yer: nevsehir
Ynt: Çeliklerin Kimyasal Kompozisyonu
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2013, 18:48:23 »
Ustam emeğine sağlık sağda solda arayıp duruyorduk, derli toplu şekilde duvara asarız artık.
Baş eğmedik edaniye ikbal ü cah için

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2013, 11:01:28 »
Hımm bi ara östenizasyon ısılarını da yanına iliştirirsek tabloların tadından yenmez  O0 Sağolasın ustam, tablolar çok güzel olmuş  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 24 Mart 2013, 01:17:55 »
Eline sağlık Sefa usta . işimize çok yarayacak bilgiler  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #12 : 08 Nisan 2014, 13:34:06 »
Sefa Ustam paylaşım için çok teşekkürler. Aslında forumda var mı bilmiyorum ama çeliğin içerisindeki alaşımların görevlerini içeren bir yazı olsa çok iyi olurdu Ustam, bu sayede yeni bir bıçağa başlayacak olan arkadaşların istedikleri bıçak türünü hangi çelikten yapması gerektikleri hakkında az çok da bilgi edinile bilir sanırım :) Mesela karbon ve krom temel bilinenler ancak ben diğerlerini bilmiyorum  ^-^ Mesela nikelin görevi nedir yada kobalt'ın veyahut silisyumun böyle bir paylaşım olsa güzel olabilir diye düşündüm saygılarımla  :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #13 : 08 Nisan 2014, 13:44:19 »
Sefa Ustam paylaşım için çok teşekkürler. Aslında forumda var mı bilmiyorum ama çeliğin içerisindeki alaşımların görevlerini içeren bir yazı olsa çok iyi olurdu Ustam, bu sayede yeni bir bıçağa başlayacak olan arkadaşların istedikleri bıçak türünü hangi çelikten yapması gerektikleri hakkında az çok da bilgi edinile bilir sanırım :) Mesela karbon ve krom temel bilinenler ancak ben diğerlerini bilmiyorum  ^-^ Mesela nikelin görevi nedir yada kobalt'ın veyahut silisyumun böyle bir paylaşım olsa güzel olabilir diye düşündüm saygılarımla  :)
Konu mevcut hatta üstkonu yapılmış http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7.0
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 08 Nisan 2014, 13:45:54 »

Al bakalım çekirge.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7.0
Okinawian

« Yanıtla #15 : 08 Nisan 2014, 13:53:14 »

Al bakalım çekirge.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7.0
Harika  :2up Çekirge 4 ayak üstünde yine araştırmalara devam, Teşekkürler Ustam  ^-^
Çok teşekkürler Osman  :2up
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #16 : 26 Haziran 2014, 19:20:35 »
Peki hocam menevişi yüksek tutulup 57-58 hrc bir d2 bıçak ile ck67 den imal aynı sertlik deyerine sahip bir bıçağı karşılaştırdığımızda paslanmazlık hariç d2 ck67 ye göre herhangi bir üstünlük sağlar mı körelme hızı olarak

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #17 : 26 Haziran 2014, 20:18:33 »
Peki hocam menevişi yüksek tutulup 57-58 hrc bir d2 bıçak ile ck67 den imal aynı sertlik deyerine sahip bir bıçağı karşılaştırdığımızda paslanmazlık hariç d2 ck67 ye göre herhangi bir üstünlük sağlar mı körelme hızı olarak
Elbetteki D2 aynı sertlikteki ck67den yapılmış bir bıçağa göre çok çok uzun süre ağzını koruyacaktır.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #18 : 26 Haziran 2014, 20:43:31 »

Forumda sanıyorum en çok işlenen metalurjiye ilişkin konu budur. Kabaca söyleyeyim ama detaylı bilgi için "karbür" yazıp arama kısmından aratılabilir.
 D2 gibi alaşımlı çelikler ısıl işlemden sonra  karbürlü bir yapıya sahip olurlar, zaten östenizasyon dediğimiz işlem de, bu karbürlerin oluşması için gerekli sıcaklık ve zamanın diğer adıdır. Oluşan bu karbürler yüksek sertlik ve aşınma direncine sahip olduğundan bu tür çeliklerin kesme performansı daha uzun sürelidir.

Dogan27

• 92
  • Doğan
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2016, 20:36:52 »
Işıl işlem için bulundugum ilde firma araştırırken bi liste buldum çok anlaşılır oldugundan eklemek istedim.

Kaynak site: http://www.acaraku.com.tr/products.asp?Group=4