Bıçak Sanatı - Forum

N690 Şef Gyuto da denebilir?

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
N690 Şef Gyuto da denebilir?
« : 08 Haziran 2017, 02:27:49 »
Merhaba ustalarım
Henüz bitmedi fakat paylaşmak istedim aslında yapım aşamasından itibaren paylaşacaktım fakat olmadı..
Bant zımparamı satmadan önce profili yapmıştım N690 3,2 mm 4,9 cm genişlik 20 cm agız 9 cm kuyruk
Kabza bakır balçak abanoz paduk ve abanoz 14cm profil harıcınde hiç bir elektrikli alet kullanmadım çünkü elektrikli aletlerimin hepsini sattım yani kullanamadım:))
Bıçak bitmedi henüz üzerinde yapacaklarım sıralıyorum
Profili kumlama yaptırmayı düşünüyorum
Kabza üzerine Sedef kakma dal ve çiçek motifleri uygulamayı planlıyorum.

Yorum eleştirilerinizi ve önerilerinizi beklerim
Not: kumlama daha önce yaptırmadım bu konuda tecrübeleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim

Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: N690 Şef Gyuto da denebilir?
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2017, 11:37:12 »
Devamını merakla bekliyorum ustam.

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2017, 03:36:19 »
Bıçagımı maalesef istediğim gibi bitiremedim:/ detaylı resimleri yakında ekleyeceğim

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2017, 02:01:22 »
Bicagı nasıl bozdugumu anlatayım oncelikle bu tip kakma işelerinde çok eski değilim
Öndeki lale figürünü çizdim ve kaktım arka kısma ise tel kakma denedim pirinç teli yumuşatma işleminde fazla yumuşattığı için çok yumuşak oldu ve eğeleme işleminde kakmaları attı saçma sapan Birsel oldu bende orayı kapamak için biraz daha oyup epoksi doldurdum çünkü bicak artık hayal ettiğim yerden çok uzaklara gitti on tarafta ki lale figüründe sağ solu denegelemk için eğelerken (dikkatsizce) deforme oldu ve attı orataya ufak bi epoksi mudahalesi
Sonuç ise benim için hayaller hayatlar oldu en azından bi tecrübe daha oldu. Kabzeyi belki ileride sokebilirim ama suan benim el ergınomime göre iyi kesiyor o yüzden evde kullanıcam bu haliyle:) kesim videolarıdnıda ekleyebilirim
Sonuç olarak size sunuyorum her türlü yorum eleştiri açıgım
Bıçak boyu 20+15
Genişlik 5,5
Kalınlık 3,30
Kabza bakır abanoz paduk
Kakma malzemelri Sedef bakır pirinç
Polisaj henüz yapılmadı yapıldıktan sonra bi tık daha güzel olabilir belki

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 28 Haziran 2017, 08:52:13 »
Valla gayet güzel bence. Eline sağlık usta.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 28 Haziran 2017, 12:01:09 »
Alper Hocam ellerinize sağlık. Eleştirilere açığım demişsiniz hazır konu da sedef olunca yazma gereği hissediyorum.

Öncelikle ben sizin bıçaklarda en azından aklımda kaldığı şekliyle sap bitirişlerini form olarak çok kaba buluyorum. Sanki daha kaba haliyle yapışmışta ince işe geçilmemiş gibi büyüklük olarak ham geliyor bana. Belki çok büyük ellisinizdir o ayrı ama yinede bu kabza en azından 4-5 mm inceltilebilir. Tabi bu tercihtir siz böyle seviyorsanız orası da ayrı.

Üzerindeki kakmaya gelince  kibarca söylemek gerekirse üzerinde ki kakmalar bir tasarım bütünlüğünden uzak olmuş. Hani yeni öğrenilen bir sanatta çalışma altlığı olur birbirinden alakasız desenler yöntemler hep o altlıkta denenir onun gibi bir şey olmuş yani.

sedef artıklarından yaptığınız çalışma başlangıç için çok güzel. Keşke bu yöntemi her iki yanada kullansaydınız. Ya da kabzayı sarmaşık gibi saran bir form şeklinde ya da bulut yada hoşunuza giden herhangi bir şekilde görsel anlamda çok daha etkileyici olurdu. Yine lale formu pek değişik geldi gözüme daha uygun çizimler nette kolaylıkla bulunabilir. Bu resim seçilecekse bile yine lalenin sapı sararak gelmesi ve sapın bir yanağında bitirlmesi yahut sapın namluyla birleştiği üst kısmında bitirilmesi hoş olabilirdi. Sapı da yine farklı formda yapraklarla süsleyerek bir çubuktan görsel anlamda daha hoş bir yapı elde edebilirdiniz.
Gelelim hilal ve yıldıza sapa yalnız yapabileceğiniz gibi diğer iki farklı desen çeşidiylede beraber kullanabilirsiniz. Sapın arka kısmı yada ön üst kısmına yakışır. Aslında bu farklı şekillerden de hep birlikte güzel bir tasarım çıkarılabilir. Ancak bu konuda bir müzehhipten ya da en azından farklı uygulamarı görmüş az çok desen aşinalığı olan Sedefkar, Hattat, ciltçi gibi ustalardan da yardım alınabilir.
Bence bu formda zaten balçak kısmına yakın farklı bir ağaç kullanılmış, o yüzden hiç o kısma girmeden sapa küçük bir desen eklemek çok daha güzel olurdu. 

Şimdi bu yöntemi ilerletmek gerekiyor. Uygun tasarımlarla bence içinizdeki yapmak istediklerinize ulaşma heyecanını hiç kaybetmeden bir kaç deneme daha yapmalı. Desenler alelacele değil sabırla kesilmeli (unutmayın koyu renkte hatalar çok dikkat çekmez ancak açık renkte (sedef, pirinç vs) daha fazla dikkat çekeceğinden onlara biraz daha özenmeli. Bununla birlikte parça sedef çalışırken sap üzerinde çok derin oymalara gidilirse parçalar epoksinin altında kalacağından istenilen bitirişe erişilemeyecektir.   
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #6 : 29 Haziran 2017, 16:29:58 »
Teşekkür ederim Mehmet hocam dediğin eleştirilere ve yorumlara katılıyprum kabzanın olculeri 2*3 cm  bicak boyu 20*5* 0,33 olunca kullanım ve denge için böyle biraktım. Sedef oymacılık vs. İçin ise suan sadece deniyorum tatbik ediyorum henüz tasarım kısmına gelemezdim:))