Bıçak Sanatı - Forum

Kurban bıçağı için ideal ölçüler ve Çelik seçimi nasıl olmalı(küçükbaş)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa

Cümleten iyi günler dilerim ustalarım arkadaşlarım.
Malumunuz ki yine kurban bayramına yavaş yavaş yaklaşırken eş, dost, arkadaş çevresinden "şöyylee çok iyi bir kurban kesme bıçağı istiyorum ama paslanmayacak ağzı dönmeyecek " cümleleri yavaştan dolaşmaya başladı.
    Her ne kadar hızlı erişim yanıt vermediği için şu an yapmış olduğum kurban kesme bıçağını şu an sizlerle paylasamiyor olsam da aşağıda yazımın sonunda teknik detaylarını paylaştığım bir kurban kesme bıçağı yaptım kendimce. ama aklıma da arada bir takılmıyor degil.
1-bogazlama bıçağının ideal ölçüleri ne olmalı?
2-Uzunluğu, et kalınlığı, genişliği ne kadar olmalı?
3-hangi tarz ağız açılmalı
4-Çelik türü(paslanmaz) hangisi olmalı.
5- hangi sertlikte olmalı.
   Aklıma takılan sorular su an için bu kadar. Aşağıda paylaştığım kendi yaptığım bir kurban kesme bıçağının teknik ölçüleri. Değerli yorum ve önerileriniz icin şimdiden teşekkürler.
Çelik:n690
Uzunluk: namlu 127- kabza 115 mm toplam 242 mm
Celik kalınlığı: 3 mm
Sertlik: 60 hrc
Kabza:zeytin
Beni bu guzel havalar mahvetti

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
merhabalar. Kucukbas icin sahsi deneyimlerime gore, 15 cm namlu ve 57-58 hrc sertlikten yukari olmamasi uygundur. Bicak ne kadar guzel olsa da, masata gelmiyorsa veya bilemek zahmet veriyorsa, bu begenilmeyen bir bicak olacaktir. 3 mm kalinliktaki ve tam agzi acilmis N690, bu is icin bicilmis kaftandir. Ayrica olanaginiz varsa aeb-l icin de soylediklerim gecerlidir. Bicakcilik konusunda benim ki hobiden ileri gitmez. Ama hayvan kesimi yapmayi cok severim. :)

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7768.msg157440#msg157440

Yukarıdaki linki incelemek size bir fikir verebilir belki.
Evet üstadım bu linki yaklaşık 6 ay kadar önce bir kaç kez okumuştum, bu asıl işi kasaplık olan Profesyonel bir arkadaşımız, onun verdiği bilgiler, kendi düşünceleri, deneyimleri kesinlikle profesyoneller için refaransdir. Fakat burada şöyle bir durum var, bu Profesyonel arkadaşımız yumuşak sertlikteki bıçakları tercih ediyor sebebini ise sürekli art arda kesim yaptığı icin 2 masatla yamulan ezilen ağızları duzeltebilmesine bağlıyor haklı olarak bileyleme işinde zaman kaybetmek istemediğini ifade ediyor haklı olarak. Lakin şimdi ben profesyonellik anlayışından uzak, sende bir kaç hayvan kesmek icin bicak yaptırmak isteyen bir arkadaşa kesim esnasında ağzı kayacak ama kırılmayacak yumuşaklıkta bir bıçak yapsak bence hakkımızda pekde iyi düşünmezler diye düşünüyorum 😀 Muhtemelen de hiç birisinin masat kullanmayı bildigini pek düşünmüyorum açıkcası:) yani bu arkadaşımızın verdiği referans aralıkları ile sokaktaki insanın referans aralıklarının ayni olmadığını düşünüyorum. O yüzden siz degerli ustalarımıza, arkadaşlarımıza tekrardan danışma gereği duydum. Yani malum üstadım bütün profesyonellikten uzak sadece senede bir kaç kurban keseceğim diyen bir adamın kesinlikle masatla işi olmaz tasla işi olmaz buvtarz bir kullanıcı uzun sure keskinliğini korusun işimiz bitince de bir ara bileylemeye veririz diye düşünür, diye zannediyorum.

Beni bu guzel havalar mahvetti