Bıçak Sanatı - Forum

Ck75 / Ceviz

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: Ck75 / Ceviz
« Yanıtla #20 : 04 Eylül 2021, 14:31:46 »
ayrıca belirtmeliyim ki, ilginiz ve doğrusunu bulma çabanız gerçekten güzel bir şey. bu hobiyi maymun iştahlı şekilde değil de, kadim bir kültür öğesi olarak bakıp devam ettirmek istiyorsanız, zamanında doğru temel atmak ileri de usta olmaya kapı açar. bu arada ustalık demişken, şunu da belirteyim: bir hitabet sıfatı olarak herkesin birbirine kolay bir şekilde 'ustam' demesi bana pek uygun gelmiyor. ustalık çok çok büyük iş. açıkçası ben kendime hiç yakıştıramam. zamanı gelince belki olur, ayrı konu. söz gelimi bizim gibi, 8-10 yıldır hobiye devam etmiş, bir bıçağı her şeyiyle tamamen kendi yapan kişi kimdir peki? ben ona çırak demiyorum. usta hiç diyemem (çünkü hala ustalara sorup, hala öğreniyoruz). sanırım kalfa uygun oluyor bize...

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #21 : 04 Eylül 2021, 14:38:32 »
Şimdi daha iyi anladım ustam.
Meneviş sonrası geçici bir ağız açıp test etmeye çalıştım sonuçtan çok memnun kaldım ama Sefa ustanın bahsettiği pirinç testinden olması gerektiği gibi geçerse müdahale etmeyeceğim. Ağızda yamulma veya kırılma söz konusu olursa önerileriniz doğrultusunda ısıl işlem ve menevişi tekrar edeceğim. Değerli bilgilerinizi benimle ve diğer forum kullanıcılarıyla paylaştığınız için teşekkür ederim selamlar.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #22 : 04 Eylül 2021, 14:41:06 »
(çünkü hala ustalara sorup, hala öğreniyoruz).
Bu sebepten size usta dememde bir sakınca yok bence  :D

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #23 : 04 Eylül 2021, 16:27:34 »
Testleri yaptım bıçağın ağzında kırılma dönme söz konusu değil. Bilmiyorum ben mi beceremedim bıçağın ağzını bozmayı  ::)

« Yanıtla #24 : 04 Eylül 2021, 17:26:40 »
Selçuk pas atınca mecburen ben de birşeyler yazmak istedim. 120 130 derece meneviş sözü geçen çelikler için çok çok yetersiz, bunun neden yetersiz olduğu konusunu uzun uzun yazacak değilim elbette ama, menevişin yeterli olup olmadığını test etmek çok zor bir iş değil, en azından kaba olarak bir pirinç testi yapılıp durum kontrol edilebilirdi, bunun yapılmamasının nedenini söylemek çok mantıklı da değil üsteklik. Basit bir test, denersiniz ve ağzın buna vereceği yanıta göre işe olur veya olmaz dersiniz. Bunun dışındaki söylemler sadece bıçağı yapan kişiyi ikna edicidir. Sert bir söylemde bulunmak adına söylemedim, ama işin doğrusu da budur.
Sefa ustam üstte de belirttiğim gibi sizin belirtmiş olduğunuz değerleri baz alarak sertliği maksimumda tutmayı amaçladım ve böyle bir işlem yapmayı uygun gördüm.
Pirinç testini hemen yapacağım ama ondan önce şunu belirteyim bıçağı bileylerken taşa sürttüğümde bıçağın kesici ağızının taşın köşelerinden geçerken bombe yaptığını fark ettim ama bileyleme sonrasında ağızda herhangi bir kırılma veya bombe oluşmadı bu sebepten kendi kanaatim bıçağın kırılganlığının gittiği ve ağız dayanımı için yeterince esnekliğe sahip olduğudur. Pirinç testini Emre ustanın belirttiği gibi yapmaya çalışıp tekrar elde ettiğim sonucu paylaşacağım.
Selçuk pas atınca mecburen ben de birşeyler yazmak istedim.
Her gönderdiğim yeni konuda hep sizin değerli yorumlarınızı fikirlerinizi arıyor gözlerim. Bu gönderinin altına yazdığınızı görünce heycanlanmıştım ama bu şekilde mecbur kalarak yazmış olmanıza üzüldüm   :-[ Bunuda içimde kalmasın diye belirtmek istedim.
Haklısın..

« Yanıtla #25 : 04 Eylül 2021, 17:30:45 »
Hocam, ayrıca bir de yanlış anlaşılmayı düzeltmek adına, pirinç testi ile ilgili bir örnek video ekliyorum.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #26 : 04 Eylül 2021, 18:06:57 »
Hocam, ayrıca bir de yanlış anlaşılmayı düzeltmek adına, pirinç testi ile ilgili bir örnek video ekliyorum.
Aynı şekilde yaptım telefonda ışığı yakalayamadığım için belli olmadı sürterken oluşan kabarmayı gözlerimle görebiliyorum bütün gücümle bastırarak yaptığımda aynı videodaki gibi oldu ustam ama ağızda herhangi bir yamulma veya kırılma olmadı. Sanırım başarılı bir ısıl işlem ve meneviş gerçekleştirmişim. Keşke imkanım olsaydı denemeniz için size gönderebilseydim asıl o zaman anlarız ne kadar başarılı, başarısız olduğunu. Benim için epey faydalı bir konu oldu çok teşekkür ederim ustam  :) Bir sonraki ck75 için videodaki gibi ağızı komple açıp o şekilde test yapacağım daha kesin bir sonuç için.

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #27 : 04 Eylül 2021, 18:08:32 »

sefa hocam bu pirinç testinde teste tabi tutulan bıçağın kesici ağız geometrisi ve kesici ağız açısı testi etkiler mi??

« Yanıtla #28 : 05 Eylül 2021, 00:57:33 »

sefa hocam bu pirinç testinde teste tabi tutulan bıçağın kesici ağız geometrisi ve kesici ağız açısı testi etkiler mi??

Şöyle ki, test aslında bize temel olarak bıçağın ısıl işlemiyle ilgili bir aksilik olup olmadığı konusunda fikir verir. Yani eğer ağız açısı çok geniş ise bu elbette esnemeyi etkiler, bıçağın menevişi yeterli değilse bile kimi zaman bunu göremeyiz. Ağız açısı ne denli daralırsa esneme veya kırılma olasılığı o kadar artar. Dolayısıyla, çok geniş ağız açısına sahip bıçaklarda ya sonuç vermeyebilir veya yanlış sonuç verebilir. Örneğin, pirinç testi sonucunun en belirgin göründüğü bıçaklar içbükey ağızlı bıçaklardır, dışbükey ağızlı bıçaklarda ise dikkatli bakılmadığında zor seçilen bir işlemdir.

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #29 : 07 Ekim 2021, 22:42:53 »
Yine güzel bir model ve iyi bir işçilik diyecek bir şey yok elinize sağlık . Yılların ustalığı var  sanki bu yaptıklarınızda iyi ki
bu işe el atmışsın Yasin kardeşim .Foruma katılanlara çok esin kaynağı olacaksınız.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #30 : 08 Ekim 2021, 00:03:37 »
Çok teşekkür ederim Güray hocam katkım olursa ne mutlu bana  O:-)