Bıçak Sanatı - Forum

Gizli kuyruklu (pırazvanalı) bıçakta namlu kuyruk geçişi, dikkat edilecekler

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Eylem: Eskileri karıştırınca kendi konusu olmasını hak eden, zaman zaman sorulan konuların çok güzel anlatılmış olduğunu görüyorum. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Önce olan bilgiler erişilir olsun dedim.

Tolga, gayet sıkı bir çalışmaya girişmişsin, iyi gidiyor  :2up

Balçağın oluğunun altı ve üstünün köşelerini düzle önce, tam bir dikdörtgen olacak şekilde, bu iş için en iyisi iki yüzü düzlenmiş (yanları değil sadece alt veya üstü alsın diye) kare veya dikdörtgen eğeler. Sonra da asıl önemli iş kuyruğun namluya bağlandığı noktayı yuvarlaman. Balçak geçmesini de bu yuvarlamaya göre yapman gerekecek.

Aşağıya bir kroki çiziyorum. Bıçağın kuyruk bağlantısı ve eğimin başlama ve bitişine dikkat et. Bunu uygularsan öncelikle kuyruk bağlantısında keskin dönüş olmadığından ısıl işlem sırasında stres birikimi olmaz, kırık çatlak olabilir eğer bu kısım 90 derece dönüşteyse. İkincisi ise kullanımda yükün dağıtılması ve bir darbe, kanırtma veya düşme sonucu bıçağın kabzası elinde kalmaz...

Şu fotografa dikkat ediniz:

Coldsteel diye ahım şahım tanıtımı yapılıp bol bol satan bir bıçak markasının bol satan bir ürününde bu kabzanın neden kırıldığını sorsanız firma size kullanım koşullarını ihlal ettiğimizi ya da soğukta kırılganlaşmış çeliği filan bahane edecektir. Aslında bu tamamen bir üretim hatası, hatta tasarım hatasıdır. Asla ve asla kuyruk bağlantısı dik açılı yapılmaz, bu en temel kurallardandır...

Aşağıdaki çizimlerde ölçüleri uydurdum, kendi durumuna göre ayarlarsın artık. Bence senin bu  sabrın ve bu uğraşıya aşkınla çok güzel birşey çıkacak eminim. Tolga, ben asıl senin 5. veya 10. filan bıçaklarında ne güzel şeyler çıkaracağını merakla bekliyorum  :2up






... oluk kanalı ve kuyruk bağlantısı birbirine denk gelecek şekilde eğimli olacak. Bunu ben şöyle yapıyorum. Önce balçak oyuğunu kuyruktaki o eğimin başlama noktasına kadar geçecek şekilde açıyorum, yani çizimde 8 milimlik dikdörtgen bir oyuk. Sonra balçağın ön tarafından düz eğeyi sokuyorum ve aşağı doğru ön kısmı yuvarlayarak genişetiyorum. Çizimde 10 milime çıkıyor, yani 1 milim alta bir milim de üste genişletme yapıyorum. Bu  genişletmeyi yaptıktan sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde balçağı deniyorum, takılan bir nokta varsa balçak oyuğunda nerede olduğunu anlamaya çalışıyorum, Biraz alttan biraz üstten bazen yanlardan hafif hafif eğeleme yapa yapa tam denk gelecek şekle getirmeye çalışıyorum. Emin ol en son kısım baya uzun zaman alabilir, sabırlı ve dikkatli çalışmayla balçak kuyruğa tam geçer ve arada boşluk kalmaz.

Lehim veya kaynak gerekli değil, eğer balçak tam oturduysa bir parça epoksi kafi gelecektir, su sızdırmazlığı için. Ama önce tüm kabzayı test et, herşey yerli yerine oturduğundan emin olduktan sonra bıçağı sertleştirmeden önce kabzayı geçici olarak takıp deliğini del pin için. Sertleştirdikten ve temizliğini taptıktan sonra perçin kabza ve balçağı tümden yapıştırırsın. Bundan sonra da kabzaya ve balçağa en son şeklini verirsin...


Aslında şurada adım adım anlatmışım nasıl yaptığımı  ::) Tamamen unutmuşum: http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/nakiri/ https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=165.0
Bir ara nakiri'ye el atmak gerek, manda boynuzundan vaz geçiyorum, bakır balçak, geyik boynuzu geçiş ve abanoz kabza yapmaya karar verdim, klasik değil de keyfime göre olsun...

Kolay gelsin. Güzel gidiyor.  :2up

Valla çok şanslısın, çok güzel tavsiyelerde bulunmuşlar arkadaşlar. Bir araya gelmesek bu işleri bu kadar keyifli yapabilir miydik acaba?



Üsttekinin kırılma mevzuunu kendimce yorumlayayım. Bu kırılma bence bir saatli bomba gibi. Kanımca saatin kurulması da çeliğe su verme anında başlıyor. İlla ki sap daha hızlı soğuyup suyu daha iyi alıyor dolayısıyla kuyruğun çeliği daha çok büzülüyor. Bu da o boyutsal değişimin olduğu yerde gerilim var demek... Bir de, iki kısım daha farklı cüsselerde olunca bir taraf daha geç soğuduğundan dolayı soğuma sırasındaki büzülme asenkron olarak gerçekleşiyor, o arada da ufak tefek çatlaklar oluşabilir.

Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.

***



Bu resimdeki gibi bir oyuğu yaparken önemli olan ön tarafta boşluğun görünmemesi ya, arka taraftaki işin kalitesi kuyruğun bu kademeli daralmasından dolayı biraz daha önemsizleşiyor. Ön tarafta iki parçayı öpüştürmek iki kavisli yüzeyde daha kolay. Yanlar düz olunca biraz hassas olmak gerekecek.

Eylem'in meneviş önerisi yerinde. Mavi veya pembemsi meneviş renkleri civarında kuyruğun "yay" menevişi verilmesi yararlıdır...

Bir ek: kuyruk - ricasso arasındaki bağlantının yuvarlatılmış olmasının genel olarak kuyruğu sağlamlaştırmasının bir önemli nedeni de yanal kuvvetin mimarideki "kemer" mantığıyla ricasso ve kuyruğa eşit biçimde dağıtması. Dik kesitli bağlantılarda ise tam köşe noktalarda müthiş bir kuvvet birikimi olur, hele büyük bıçaklarda kaldıraç etkisiyle bu biriken kuvvet tonları bulabilir. Bu özellikle bir kılıçta çok ciddi bir olaydır, dik açılı kuyruk bağlantısı olan bir kılıcın daha ilk savurmada elinizde kalması ciddi bir olasılık.


Alıntı
Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.


Eylem, bu konu çok ilgimi çekti. Kabağa yada hıyara saplamak işlemi, su verdikten sonra bıçağı 200-250 derecede bekletirkenmi olacak? Biraz ayrıntılı anlatırsan sevinirim.

Teşekkürler Eylem, umarım ileriside iyi olur. Uzun bir süre model araştırıp cesaret topladıktan sonra senin gönderdiğin çeliklerle çalışmaya başlayabildim. Tavsiyeni uygulamaya çalışacağım fakat anlayamadığım bazı yerler var. Isıl işlem aşamasına kadar gelebilirsem ki ilk işlemim olacak tekrar akıl danışıp öyle girişeceğim.

Bir kaç küçük parçadan bir iki bıçak yapıp deneme yap bence. Ortamını iyice test etmiş olursun. Bıçağı ilk denemende kullanma, fazla emek vermediğin şeylerle dene derim.

Alıntı
Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.


Eylem, bu konu çok ilgimi çekti. Kabağa yada hıyara saplamak işlemi, su verdikten sonra bıçağı 200-250 derecede bekletirkenmi olacak? Biraz ayrıntılı anlatırsan sevinirim.

Evet, bahsettiğim bu aşama... Ancak, bu bıçağın yanısıra sapın ayrıca menevişlenmesine dair. Ben tüm menevişlemeyi şöyle yapardım: Önce bıçağı -tercihen- 200-250 C arasında seçeceğim bir sıcaklıkta fırında menevişlerdim. Sonra bahsettiğim yöntemi uygulardım. Bıçağı hıyara, patlıcana falan saplayıp şalümo ile 300C renginde menevişlerdim. Bu tipte bir bıçağı henüz bitirmediğimden dediklerimde problem çıkma ihtimali var ama mantıken bulduğum yöntem bu.

Öncelikle sırtın ve kuyruğun "yay" menevişlemesinde önemli olan ısının uç ve ağızda 200 dereceyi aşmaması, bunun için  şalomo ile kuyruğa ve sırta alevi tutaken arada bir uç ve ağızı suya daldırmak suretiyle meneviş yapılabilir. Ayrıca bıçağın ağız kısmının tamamen suya daldırılarak sabitlendiği yine sırt ve kuyruğa şalomo alevi tutulduğu teknikler ver. Ayrıca eski demirci menevişleme yöntemlerinden birisi de geniş ağızlı bir kısacı (ya da iki geniş metal plakayı) ateşte kızdırıp bıçağın sadece sırtını veya kuyruğunu tutturup meneviş renklerinin ilerlemesini beklemek, ağız ve uç kısmına yaklaşmadan bıçağı alıp suya sokmak..
Bu yöntemler demirciliğin ilk zamanlarından beri uygulanan yöntemlerdir. Ancak kavun veya salatalık yöntemini de duymuştum. Sorun bu yöntemde fazla değişken var, salatalık veya kavun gibi meyvaların sıcak bıçakla karşılaştığında büzülme ve bıçakla teması kaybetme ihtimali var, bu durumda artık bıçağı soğutmak yerine güzel bir battaniye gibi ısının yoğunlaşmasına neden olabilir. Bu yüzden meneviş renklerini izleyebileceğiniz açık düzenekleri tercih ediniz...

Sonuçta şöyle bir bıçak menevişi yapmak istiyoruz:


Ahmet Bey, çeliğin tipine göre önce bıçağımıza normal ağız sertliğini hedefleyerek düşük ısı menevişimizi (200-250) veriyoruz. Bazı çelikler 2 saat bazıları 1 bazısı 30 dakika gibi bir bekletme ister, bazısı ise 3 kere 2'şer saatlik meneviş çevirimi ister. Ya yavaş ya da suya sokarak hızlı soğutuyoruz. Bu işlemden sonra bıçağımız artık çok kırılgan değil ve keskinliğini hızla kaybetmeyecek ölçüde bir sertlikte. Ancak bu meneviş özellikle gizli kuyruk kabzalı bıçaklarda yeterince esnek değil, bu yüzden bu düşük ısı menevişi uygulanmış bıçağımızın belli yerlerini daha da yumuşatıp esnekleştiriyoruz. Yani önce fırında tüm bıçağı menevişleyip kırılganlığını yok ediyoruz, sonra sadece kuyruk ve sırtı ısıtarak gerekli yerleri "yay" haline getiriyoruz...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

  • ***
  • 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Çok faydalı konu olmuş. Bu işin doğru yapılmadığı bıçaklar piyasada çokça olduğu için, gizli kuyruğun tam kuyruktan çok daha az sağlam olduğuna dair bir inanç var bir çok tüketicide.