Bıçak Sanatı - Forum

Profil çekilişi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Profil çekilişi
« Yanıtla #40 : 06 Mayıs 2010, 15:20:06 »
Emre, sketch-up mi bu?
Evet. Pek kullanışlı profil çıkarmada....

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 06 Mayıs 2010, 16:57:53 »
Ahmet Bey, boyutları çıkardım, sanırım fena olmadı, kesmeden önce yine de size danışmak istedim. Tamam mıdır?

Tamamdır Emre bey. Teşekkürler.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #42 : 17 Mayıs 2010, 21:02:05 »

Sabah yola çıkıyor...

Balçağı daha geniş tuttum ilk tasarıma göre, ağırlık dengesi açısından yararlı olacak gibi görünüyor. Kabza malzemesi olarak "Antik Kağıt" mikarta, AISI 303 balçak ve 5 mm pin, 1 adet ip deliği için 6.5 mm ortası delik paslanmaz perçin.

Çelik profil 3.5 mm AISI 1095 yüksek karbon çeliği, yumuşak tavda. 120 kuma kadar temizliği/düzlemesi yapıldı.
Balçağın ortasında bıçak et kalınlığı kadar genişletilmesi gereken bir kesik ve 3 mm çapta bir delik var. Deliğe kadar kalıpçı eğeleri ile düz kanal açılması lazım. Bunun dışında bıçaktaki kanalın da balçak kalınlığına denk getirilmesi gerek.

Ahmet Bey, Isıl işlem konusunda takılırsanız bana geri yollayabilirsiniz taşlama eğimini, eğeleme işlerini ve 220 kuma kadar elde zımparasını yaptıktan sonra. Unutmayınız ısıl işlemden sonra temizlikte çok az incelecektir çelik, ne de olsa ısıl işlem sırasında bir miktar karbon yitiren ya da oksitlenmiş bir tabaka oluşacaktır, bunu temizledikten sonra balçak kanalınız bol gelmemesi için bence balçak kanalını biraz dar yapınız, ısıl işlem bitip temizlik parlattma filan yapıldıktan sonra kanalda hafif bir genişletmeyle yerine oturtuverirsiniz. Bu arada ısıl işlem öncesinde ağız kalınlığı olarak 1 veya 1.5 mm kalınlık bırakınız. Daha ince ağızlarda test ettiğim kadarıyla bükülmeler filan çok oluyor...

Kolay gelsin,
bu arada tercih ettiğiniz bir kargo var mı?

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #43 : 17 Mayıs 2010, 21:57:00 »
Profil çok güzel görünüyor,bayıldım. Eline sağlık Emre  :2up Ahmet bey kolay gelsin size  :)

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
« Yanıtla #44 : 17 Mayıs 2010, 22:51:03 »
Emre bey teşekkürler. Tercih ettiğim herhangi bir kargo şirketi yok. Elimizden geleni yapmaya çalışacağım ve takıldığım yerlerde size danışacağım.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #45 : 18 Mayıs 2010, 00:02:29 »
Çekilişte kazanan arkadaşlar önceleri şurada işlenmiş konudan da belki destek alabilirler:
http://cebehane.com/forum/index.php?topic=73.0

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
« Yanıtla #46 : 19 Mayıs 2010, 17:58:10 »
Emre bey, gönderiniz elime geçti. Teşekkürler...
You lie, we die.

« Yanıtla #47 : 19 Mayıs 2010, 20:52:35 »
Kargo takip sisteminde benim gönderdiğim paketi Akın almış gibi görünüyor ama Akından kaç gündür ses seda yok ::) Akın paket eline geçti mi?

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #48 : 19 Mayıs 2010, 23:26:22 »
Çok özür dilerim Sefa abi  :-[
Gerçekten bu ara fazla yoğunum.
Gönderdiğn ahşaplar için de ayrıyeten çok teşekkürler.
Dün bir ara bir ucundan da başlasam mı diye giriştim yüzeyleri masaya yapıştırdığım zımparayla düzledim. sonra ağız açmaya başladım ama pek evin içinde yapılacak bir iş değilmiş. Çok fazla gürültü çıkıyor.
2 hafta kadar beklemem gerekecek başlamak için.
Zaten önümüdeki hafta içinde kafamı kaşıyacak vaktim olmayacak sanırım. 28 mayısa kadar bitimem gereken bir tez var ama daha başlayamadım bile.  :'(

« Yanıtla #49 : 20 Mayıs 2010, 00:33:14 »
Önemli değil ;) başına belayı aldın, kolay gelsin ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #50 : 20 Mayıs 2010, 02:01:18 »
Kolay gelsin Ahmet Bey. Balçağı düşündüm de belki takıldıktan sonra yüksek ısı lehimi yapılsa mükemmel olurdu. Maalesef denemediğim bir teknik olduğundan (henüz) bu konuda pek birşey diyemeyeceğim ancak belki bu işi yapacak etrafınızda bir kuyumcu filan olabilir, bilemiyorum....
Çok özür dilerim Sefa abi  :-[
Gerçekten bu ara fazla yoğunum.
Gönderdiğn ahşaplar için de ayrıyeten çok teşekkürler.
Dün bir ara bir ucundan da başlasam mı diye giriştim yüzeyleri masaya yapıştırdığım zımparayla düzledim. sonra ağız açmaya başladım ama pek evin içinde yapılacak bir iş değilmiş. Çok fazla gürültü çıkıyor.
2 hafta kadar beklemem gerekecek başlamak için.
Zaten önümüdeki hafta içinde kafamı kaşıyacak vaktim olmayacak sanırım. 28 mayısa kadar bitimem gereken bir tez var ama daha başlayamadım bile.  :'(

Sadece gürültülü değil bir de kirli bir iş  >:D Balkon veya teras tipi mimari eklentiler varsa etrafta bunlar daha iyi... Bu arada gerçekten 28'ine kadar bıçağa dokunma iyi olur, bir başladın mı bir de bakarsın tüm günün bitivermiş...  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #51 : 20 Mayıs 2010, 02:09:08 »
Kolay gelsin Ahmet Bey. Balçağı düşündüm de belki takıldıktan sonra yüksek ısı lehimi yapılsa mükemmel olurdu. Maalesef denemediğim bir teknik olduğundan (henüz) bu konuda pek birşey diyemeyeceğim ancak belki bu işi yapacak etrafınızda bir kuyumcu filan olabilir, bilemiyorum....

Emre Ustanın söylediği lehimi yaptıracak kimse bulamazsanız gönderin ben hallederim, sonra size geri gönderirim, biraz yol yapar ama olsun derseniz olur sonuçta

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #52 : 20 Mayıs 2010, 20:28:54 »

Merhaba ustalarım
Ben böyle bir bıçak yapmak istiyorum eğer mümkünse dövme çelik seçeneğini tercih ederim (daha sağlam olur diye düşündüğüm için) eğer yanılıyorsan kararı sizlere bırakıyorum.
Ben bu buçağı kara avında ve balık avında kullanacağım, dayanıklı olmasını isterim.
Mümkünse 120 kuma kadar temizlenmiş ve delikleri açılmış olursa minnettar kalırım.
Bu bıçağın formuna resmen aşık oldum aynısı yada çok benzeri (model olarak) olursa ömür boyu saklayacağım bir eser olur.
Son olarak benim istediğim modeli yapan ustam kim olursa mutlaka ama mutlaka ismini bıçağıma yazmasını rica ediyorum bu gerçekten benim için çok önemli.
Teşekkürler.
Saygılar.

serdar bey adresinizi  alabilirmiyim. pazarteziden itibaren profile başlamayı düşünüyorum. bakalım nasıl olucak.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
« Yanıtla #53 : 21 Mayıs 2010, 11:22:37 »
Alıntı

Emre bey, balçağı pimle sabitledikten sonramı lehim yapacağım yoksa sadece lehim yetermi? Arkası açık balçak olduğundan pim vurmam gerekir diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Sağol Sefa hocam, iş o merhaleye gelsin hele. Daha çok işimiz var, çoook. Daha ağız açısı verilecek, balçak uydurulacak..

You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #54 : 21 Mayıs 2010, 14:25:35 »
Aslında arkada kabza malzemesi olmasından dolayı balçak orada lehimle sağlam durur büyük ihtimal ama bir iki perçin olsa hiç kötü olmazdı doğrusu. Ben geçmeli bir balçak daha önce yapmadığımdan tam kestiremiyorum. Sertleştirmeden önce balçağı o zaman yerleştirmek gerek geçici olarak ve sanayide biryerde balçak ve bıçağı baştan sona 3-4 milim ile delmek mantıklı. Benim sütun matkabı paslanmaz malzemede saçmalıyor, matkap ucu kırıyor, aslında aklıma geldi acaba yerleştirip delsem mi diye ama alet müsait değil, bir ara kendime şöyle sağlam bir matkap almam şart...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #55 : 21 Mayıs 2010, 19:05:50 »
Ustam senin sütunlu matkabın suçu yok, zaten paslanmaz çeliği delmek ( martenitizik değilse) epeyce zor bir iş, matkapla değil uçla ilgili bir durum. Krom malzemede kobalt serisi uç öneririm, sorunsuz delersin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #56 : 21 Mayıs 2010, 20:00:54 »
Ustam senin sütunlu matkabın suçu yok, zaten paslanmaz çeliği delmek ( martenitizik değilse) epeyce zor bir iş, matkapla değil uçla ilgili bir durum. Krom malzemede kobalt serisi uç öneririm, sorunsuz delersin.
Hımm ben de hiç üstüne düşmemiştim, ince malzemede sorundeğil ama kalınlaşınca hemen uç içinde kalıyor deliğin. Tam anlamıyla nefret ettirdi kendinden. Hemen bir seri kobalt uç alma girişimine girdim. Sağolasın Sefa ustam...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #57 : 21 Mayıs 2010, 21:50:30 »
Ustam ukalalığa biraz daha devam edeyim, özellikle piyasadaki kromlar ( 304,306,309,316 vs) delinmeye karşı çok dirençli, kobalt matkap dışında kullanacağın HSS matkapların ucu ilk baskıda sertliğini yitirip, sürtünmenin de etkisiyle uç kısmındaki sıcaklık neredeyse 800 derecelere kadar çıkar. Ancak küçük baskılarla ve soğutma sıvısını hiç kesmeden, ya defalarca bileyerek ya da defalarca uç değiştirerek  delinebiliyor. kobalt matkap uçları bu sorunu ortadan kaldırsada uzun delişlerde ve fazla baskılarda bunun akıbetide HSSler gibi olacaktır. Olması gereken işlem çok basit, bir şişeye su doldurup ucunu delip bir pipeti ya da kablo kılıfını bu deliğe geçirip soğutma sıvısı şişesi yaparsınız, tercihen elde varsa bor yağını da bir miktar karıştırırsanız sorunsuz ve matkabı yakmadan uzun süre aynı matkabı kullanabilirsiniz. Bor yağı hem yüzeydeki sürtünmeyi azaltır, hem soğumayı hızlandırır,hem de tezgahın paslanmasını engeller. 1.5 litre suya 2 küçük fincan karıştırmak işinizi görür.