Bıçak Sanatı - Forum

Yağ taşı/bileme taşı madenleri

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yağ taşı/bileme taşı madenleri
« Yanıtla #40 : 28 Mayıs 2014, 01:25:04 »
mikroskop gerek bize
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #41 : 28 Mayıs 2014, 01:29:16 »
Bizdekini bir denerim ama neyin ne olduğunu bilmeden, görsek bile ne olduğunu nasıl anlayacağız  ::)

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #42 : 28 Mayıs 2014, 01:29:46 »
            Bıçakcılık genel manada demirciliğin bu kadar karmaşık bilimsel bir konu olduğunu bilmiyordum. Bir bıçağın bu kadar konuyu içinde barındırması gerçekten çok ilginç geliyor bana. Sizin sayanizde demircilere bıçak ustalarına bakış açım tamamen değişti.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #43 : 28 Mayıs 2014, 01:43:14 »
Sefa ustam; bu gri rengin hikmetini bir öğrenmek taraftarıyım. Ben de geçende benim göynüke gittim. Çok dayanıksız kayalardan parçalar aldım ve daha önce de dediğim gibi kayalar gri idi.

Kayaların tortul olduğu, taşlaşan kilden olduğu kanaatim çok kuvvetli.

Arif, biraz da biz amatör ruhla ilgilendiğimizden faydası olabilecek her yan konuya dallanıyoruz. Yoksa basit basit yap gitsin mantığıyla da iyi kötü yapılır ama bunun tadını vermez.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #44 : 28 Mayıs 2014, 01:45:33 »
Bu kafayla kim neye bulaşşa böyle konu açılır dallanır. :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #45 : 28 Mayıs 2014, 01:51:52 »
Taşın rengi sanki içeriğini de doğrudan belirlermiş gibi kaba bir mantık yürütüyorum, aslına bakarsan bu taşın rengi tam gri değil, yeşile yakın bir gri.
Bu kafayla kim neye bulaşşa böyle konu açılır dallanır. :)
Aynen katılıyorum  :2up

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #46 : 28 Mayıs 2014, 10:31:39 »
Arkadaşlar, bu sözünü ettiğimiz taşın içinde ne var ne yok nerede ve nasıl bir analiz yaptırabiliriz ? bu işle ne tür bir kurum ilgilenir acaba, MTA mı veya başka bir kuruluş mu? bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Mta yapıyor.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #47 : 28 Mayıs 2014, 11:44:13 »
Bu taşları nasıl keşfederiz? Nerelere bakmalıyız? Görünümleri nasıldır?  Benim gibi taş keşfine çıkmak isteyenler olabilir diye soruyorum. (Uzun Rıza olmalıyım Uzun Rıza olmalıyım Uzun Rıza olmalıyım....   :) )

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #48 : 28 Mayıs 2014, 11:51:09 »
Bu taşa benzeyen bir taşı İstanbulda otogardan carrefoura çıkan yokuşta görüp almıştım sert bir taş olduğu belliydi çıkarması ve taşıması zor olur diye avuç içi kadar bir parça aldım çok ince ve çok yavaş çalışıyor. Pek kullanmadım.Belkide dandik bir kaya parçasıdır bilemem. :D
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2014, 11:53:48 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #49 : 04 Ocak 2015, 18:25:51 »
yakın bir tanıdığım tarafından verilen bileme taşı, dedesinin babasından kalmış; ne taşı olduğunu ve mesleğini bilmiyoruz...
içi alçı ve çeşitli dolgu malzemeleri ile doldurulmuş ahşap kutu içerisindeydi, taşın alçıdan ayıklanmış fotoğrafları ektedir.
60-120 kum zımparadan sonra yağda denemesini yaptım; grit taşına benzer killi bir yapıda fakat daha yavaş çalışıyor, zımparaladığım yüzeylerdeki renk grit taşındaki gibi gri-yeşilimsi değil buzlu kahve renginde sanki...Ne taşı olabileceği konusunda yorumlarınızı bilmek isterim, saygılarımla.

Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #50 : 30 Mayıs 2020, 17:35:59 »
Sefa hocam bu konunun üzerinde baya zaman geçmiş ama, eğer hala taşı kullanıyorsanız şu andaki görüşünüz nedir? Zaman içinde kullandıkça daha iyi fikir oluşmuştur kafanızda. Hala aynı gritte olduğunu düşünüyor musunuz? Bu kadar ince 6000 gritlerde taşın aşındırma performansı yüksek olmalı diye düşünüyorum, doğru mu? Çünkü zaten çok ince kılağılar oluşturacağı içini 6000 gritlik bileme yaptığımızı anlamanın yolu sanırım yüksek aşındırma performansı olan bir olduğunu bilmek.

İkinci sorum ise bu kadar ince taş günlük kullanım bıçağında gerekli mi? Ustura yada kamisori için belki gereklidir ama mutfak, doğa, av, outdoor bıçaklarını bu kadar ince bilersek keskinliği ne kadar uzun süre koruyabilir? Benim kafamda şekillenen fikre göre uzun süre bıçağın keskin kalmasını istiyorsak, pürüzsüz cam yüzeyli bir kesici ağızdan çok dişli bir kesici ağıza ihtiyacımız var. Sizce doğru düşüncede miyim?

« Yanıtla #51 : 30 Mayıs 2020, 22:34:04 »
Konunun üzerinden epeyce geçmiş, taşlar bende duruyor hala ama o zamandan bu zaman bir gelişme olmadı. Zaman zaman usturayı bilediğim oluyor ama agresif bir aşındırmaya sahip değil, ki zaten yüksek grid 
 taşlarda bu normal durum.
Ben günlük kullanımda bu kadar ince bilemeleri efektif bulmuyorum. Bir ağız ne kadar inceyse keskinliğini de o denli hızlı yitiriyor diye gözlemledim, usturalarda bu durum böyle değil ancak, ustura kullanımda çok dikkat edilen bir enstrüman, örneğin bir tahtanın üzerinde kesme yapmıyorsunuz veya ağaca oduna vs vurmuyorsunuz. Ne ağzı buna uygun, ne de geometrisi. Özel bir durumu yoksa, kesici bir ağız için en fazla 1000 kum yeterlidir bana göre, bu söylediğim maksimum, yerine göre 220 kum bile rahatlıkla aşırı keskin bir ağız bence.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #52 : 31 Mayıs 2020, 12:31:23 »
Çok teşekkürler hocam. :2up

Mastersmith Jason Night da bileme videosunda aynı şeyi savunuyor. 8:20'den sonra neden parlatılmış bir ağızdan çok dişli bir ağız olması gerektiğini anlatıyor. 1:48 ile 2:26 arasında ve sonlara doğru 19:40'dan sonra ise ne kadar çok uğraşıp keskinliği arttırsak bile tekrar optimum bir seviyeye geri düşeceğini ve bu seviyedeki keskinliği çok uzun süre koruyacağını(eğer düzgün yapıldıysa diyor, bence ısıl işleminden ve geometrisinden bahsediyor) savunuyor.