Bıçak Sanatı - Forum

9. Bıçak (Küçük Kukri)

tian92

Ynt: 9. Bıçak (Küçük Kukri)
« Yanıtla #20 : 29 Mart 2012, 16:20:26 »
Yine döktürmüşsünüz.  :) Sağlam görünüyor.  :2up Elinize sağlık.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #21 : 30 Mart 2012, 10:33:28 »
çok güzel olmuş ustam elinize sağlık.. :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #22 : 30 Mart 2012, 12:45:18 »
ben çok beğendim, elinize sağlık..

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #23 : 30 Mart 2012, 14:35:29 »
Devamını bekliyoruz güzel olmuş :2up
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #24 : 30 Mart 2012, 20:03:10 »
İbrahim Bey, kabzaya bence bir an önce bu uygulamayı yapın derim. o zaman şimdikinden çok daha göz alıcı bir kabza olacağını düşünüyorum. bıçağın formu ve duruşu zaten çok güzel, kabzası da biraz albenili olursa tadından yenmez. tekrar ellerinize sağlık diyorum ve 10. bıçağınızı sabırsızlıkla beklediğimi de ifade ediyorum( nasıl bir cümle bitirişi olduysa artık :D )

Emin bey ,dediğim uygulamayı yaptım ve bıçak şimdi daha bir güzel oldu sanki fırsat bulunca fotoğraflarını çekip burada yayınlayacağım.

İbrahim, güzel olmuş, özellikle taşlamada uç kısmı daha iyi görünüyor. Bence şu ilk düşündüğün dekorasyonu yapmalısın, gerçekten yakışacak.
Ricassonun olmaması pek rahatsız etmiyor, herhalde iç bükey kavisli bir namlusu olduğundan. Bu açıdan bence profil formu çok iyi kotarılmış. Ancak bir arkadaşın değindiği gibi, kabza kenarları sanki daha az keskin olsa ergonomisi biraz daha iyi olacakmış gibi görünüyor. Ancak bu eleştirimi kişisel tercih olarak söylüyorum, bence 9 bıçak sonunda katettiğin büyük yolu perçinleyen bir bıçak olmuş, ellerine sağlık.

Yağ çeliğini nasıl folyoda ısıl işlem yaptın diye soracaktım. Acaba tavladıktan hemen sonra soğumadan hemen zarfı kesip yağa mı daldırdır yoksa zarf ile beraber mi soğuttun?

Teşekkürler Emre ,başka çalıştığım bıçaklarda kabza kenarlarını biraz daha yuvarlak hatlı yaptığım bıçakları benim pek gözüm tutmadı sanki çok zayıf kalıyormuş hissi verdi bana bu sebeple bu kadar kalın ve sert kenarlı yapmaya çalıştım.Bir dahaki bıçağa sizin önerdiğiniz şekilde bir çalışma yapalım bakalım nasıl olacak.Sulama işini bıçakları paslanmaz zarfın içine koyarak fırına attım daha sonra zarf ile birlikte yağda su verme işlemini gerçekleştirdim,bıçakların su alıp almama konusunda tereddüt yaşadığım için ,deneme maksatlı suladığım daha önceden bozulmuş olan bir kaç profili de aynı şekilde suladım ,suladıktan sonra bir bıçağı yaklaşık 1.5 -2 metraden yere bıraktım daha bıçak yere değer değmez birkaç parçaya ayrıldı bir başka bıçağı elimle iki ucundan tutarak kırmaya çalıştım ,henüz daha çok fazla kuvvet uygulamadan bıçak ikiye ayrılıverdi,işte bu testler sonucunda bıçakların su aldıklarına kanaat getirdim,tabi bunların hiçbirisi doğru olarak bildiğim yöntemler değil fakat az da olsa işe yarar, bıçakların su alması ile ilgili bir fikir verir diye düşünüyorum.Daha henüz sulama işlemini yaptığım bıçakların sertliklerini ölçemedim,bir ara ölçer bu neticeleri de sizler ile paylaşırım.
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #25 : 30 Mart 2012, 20:12:16 »
Olmuş olmuş, hemde nefis olmuş, ellerin dert görmesin. Bu arada oradaki uygulama hala yapılabilir.( Pirinç telleri epoksiyle yapıştırarak.)
Teşekkürler Sefa usta

çok güzel olmuş ustam elinize sağlık.. :)
Teşekkür ederim Sinan usta

Devamını bekliyoruz güzel olmuş :2up
Yine döktürmüşsünüz.  :) Sağlam görünüyor.  :2up Elinize sağlık.
Abi çok güzel olmuş ellerine sağlık.İkinci örnek daha bi güzel durmuş.Saygılar.
İbrahim Bey,Son gönderdiğiniz resimdeki değişikliği yapmanız şiddetle tavsiye edilir  ^-^
Bu hali daha güzel olacaktır...

Tüm dostlara teşekkür ederim
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #26 : 31 Mart 2012, 10:20:11 »
Sağolasın İbrahim, görünüşe göre o zaman iyi sertleşmiş harbiden, bi ara deneyeyim bakalım.

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 14 Nisan 2012, 16:16:04 »
İbrahim usta, şahane gidiyorsun, eline sağlık.

Taşlama açısını tutturmak için bıçağı mafsallı bir düzeneğe tutturup taşladığını, açıyı kontrol için bu mafsal ekseninin zımpara düzleminden mesafesini yahut bıçak ağzının mafsaldan uzaklığını ayarladığını tahmin ediyorum. Kastettiğim mantıktaki düzenekler üzerlerine bağlanan bıçağın ağzının mafsal eksenin farklı uzaklıklarda olabilmesinden dolayı taşlama açısının yerden yere değişmesine neden olurlar.

Her ne kadar mafsallı düzenek kullanıldığında bıçağın taşlama açısının burun boyunca uca doğru artması dayanıklılık açısından bir avantaj ise de aynı işleyiş bir kukrinin mantığı ile çelişmektedir. Sizinkinde de böyle olmuş; düzeneğe sabitlenince mafsala en uzak kalan bölge kukrinin burnunun başlangıcı olan dış bükey ağzı olmuş. Taşlama açısı burada çok düşmüş. Ağzın sapa yakın olan iç bükey kısmında ise aksi gibi açının çok yükseldiği görülüyor.

kukri - ağzın sertliği ve taşlama biçimi: Kukrilerde dış bükey olan alan balta niyetine kullanımda ağaca darbenin vurulduğu alandır. Bu alanda ideal olarak bir kesme baltasının, (felling axe) tağranın profili uygun olacaktır. Yani bıçağın taşlama açısı fazla olan alanıdır burası. İdeal olarak da dış bükey taşlama yapılmalıdır.

İç bükey olan kısım ise ağzın en keskin buna karşılık en yumuşak olduğu kısımdır. Bu kısım anladığım kadarıyla bakımlı çok yapılıp keskin tutulan ve kaba işlerde kullanılmayan bir kısım. Bu kısım, bu keskinlik ihtiyacından dolayı daha dar taşlanmalıdır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben