Bıçak Sanatı - Forum

Gündelik Mutfak Bıçağı

Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
« Yanıtla #20 : 28 Haziran 2011, 00:52:03 »
Sırayla gider ve her üst kuma geçtiğinde bir önceki kumdan geriye hiç çizik bırakmazsan, ve de en az 1500 kuma kadar gidersen ayna gibi parlar, hiç kaçmaz. Çelik türüyle doğrudan ilgili değil. Sıradan bir adi lamayı bile aynı işleme sokarsan o da aynı sonucu verir.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #21 : 28 Haziran 2011, 01:32:25 »
peki sağol
ben alışveriş yerinde en son 1200 kum bulmuştum demekki sorun ordanmış 1500 aramak lazım  :)

« Yanıtla #22 : 28 Haziran 2011, 01:45:37 »
Aslında 1200 e kadar getirip, ardından metpar vs ile geçersen yine ayna gibi olacaktır.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #23 : 28 Haziran 2011, 02:21:04 »
Aslında 1200 e kadar getirip, ardından metpar vs ile geçersen yine ayna gibi olacaktır.
ok peki piyasada en fazla kaç kuma kadar gördünüz bizim burda büyük alışveriş yeri var en son 1200 kum satıyorlar,1200 den sonra kaç kum var bilgim yok

« Yanıtla #24 : 28 Haziran 2011, 02:31:04 »
3000 e kadar gördüm. Daha incelerinin olduğunu okudum ama kullanmadım ve de görmedim.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #25 : 01 Temmuz 2011, 00:51:56 »
sefa abi nedense heryerde 1200 kumdan yukarısı yok bugün sanayi bölgesinde en büyük alışveriş yerine gittim bütün sanayi ordan takım alet alır sadece takım alet set ne ararsan var ve adamlarda sadece 1200 e kadar varmış 3000 kum yokmuş demekki piyasada fazla kullanan yok sadece internette satışları var  :)

« Yanıtla #26 : 01 Temmuz 2011, 01:16:49 »
2000 bulduysan yeteli 3000 zor bulursun zaten. Oto boyacılar kullanır genellikle.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #27 : 31 Temmuz 2011, 16:33:28 »
Sefa Ustam ben şunu anlayamadım.
"Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat"  Bunun ne gibi katkısı oluyor?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #28 : 31 Temmuz 2011, 18:14:49 »
Sefa Ustam ben şunu anlayamadım.
"Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat"  Bunun ne gibi katkısı oluyor?
Sefa Ustamın yerine cevap vereyim: Tüm kompleks çeliklerin martensit oluşumu (sertleşme) eğrisi 0 derecenin altında biter. Suverme sonrası olabildiğince çabuk bir şekilde ve olabildiğince soğukta bekletmek gerekiyor eğer yüksek performans almak istenirse. Aslında bizim kullandığımız -14  -25 derece aralığındaki derin dondurucu ısıları çok fazla bu iş için, en ideali -70 veya aşağısı (kurubuz veya sıvı nitrojen lazım). Bu olmayınca en azından biraz kalıntı östeniti martensite çevirsek kardır mantığıyla ben de tüm hava çeliklerini -20 derece civarındaki derin dondurucuya atıyorum en az 8 saat kadar. Bu en azından ısıl işlem sonunda oluşan kalıntı östenitin %10-20 civarını martensite çeviriyor ve en azından 0.5 HRC kadar serlik ekliyor. Bunun sonunda menevişlenen martensit daha az kalıntı östenit barındırdığından ağız tutuşu ve dayanımı derin dondurucuya koyulmamış çelikten daha yüksek oluyor. Bir uyarı, derin dondurma işlemini hemen su verildikten sonra yapmak gerekiyor, bir süre zarfında yoksa kalıntı östenit sabitleniyor, yani elinizdeki herhangi bir bitmiş bıçağı derin dondurucuya atmanız bıçağa bir katkı sağlamayacaktır, bu sadece ısıl işlemin devamı niteliğinde uygulandığında işe yarar...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #29 : 01 Ağustos 2011, 07:55:56 »
Sadece hava çelikleri mi yoksa diğer çeliklerde de uygulanabilir mi?
Bu benim  gibi atölyesiz çalışmaya çalışanlar için şu an çok kullanılabilir yöntem değil ama, bilgi bilgidir.Teşekkür ederim.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #30 : 01 Ağustos 2011, 12:12:52 »
Sadece hava çelikleri mi yoksa diğer çeliklerde de uygulanabilir mi?
Bu benim  gibi atölyesiz çalışmaya çalışanlar için şu an çok kullanılabilir yöntem değil ama, bilgi bilgidir.Teşekkür ederim.
%0.8 karbon oranının üstündeki tüm çeliklerde az ya da çok iş gören bir uygulama. Ancak bunun altındaki karbon çeliklerinde filan (CK67 gibi) pek bir yararı olmaz, kalıntı östenit sorunu yok öncelikle onlarda, transformasyon oda ısısının çok üstünde bitiyor, mesela 1080'de MF noktası (martensit oluşumunun tamamlanma noktası) 80-90 derece civarında. Yani 80 dereceye düştüğünüzde su verirken iş bitmiş oluyor. Ancak örneğin D2'de MF noktası -100 dereceye yakın. Ancak bu düzeyde soğutulduğunda tüm östenit martensite dönüşebilir (ancak pratikte %100 östenit martensit olmaz). 1095, O2 ve 52100 gibi çeliklerde derin dondurma yöntemini kullanan ve bunun performansa etkisi olduğunu söyleyen deneyimli bıçak ustaları var yurtdışında...

Kipmen Sanat web sitesi

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #31 : 25 Ağustos 2012, 23:06:41 »
http://www.youtube.com/watch?v=tJfmBQH9biY&feature=related

bugün gördüm bu videoyu adam bıçağı yaparken derin dondurucuda bekletiyor  merak ettim  neden diye sormadan bir arayayım , forumda üstatlar  ne yazmışlar bunun hakkında diye sağ olsunlar sefa hocam ve beyazyıldız konuyu açıklamışlar...ellerine sağlık...:)

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #32 : 25 Ağustos 2012, 23:40:18 »
4000 kuma kadar erdem oto boyada bulabilirsin
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)