Tam bu konuyla alakalı değil ama, bu başlığı okuduktan sonra kafamda oluşan fikir ile harekete geçtim ve ısıl işleme hazır bekleyen 3 adet büyükçe mutfak bıçağı ve bir adet de mini dağ-bayır bıçağını ısıl işlem+sıfıraltı işleme göndermek üzere Bursa Böhler'i aradım. İsteklerimi söyledim ve fiyat istedim. Sıfıraltı işlem Bursa şubesinde yokmuş. Gebze'ye gönderilmesi gerekiyormuş. Fakat konuştuğum yetkili bana şunu sordu, "Sıfıraltı işleme gerçekten ihtiyacınız var mı?" Bu soru üzerine biraz teknik konuların üzerinden geçti kendisi. Gerçekten ilgililer, bu konuda firmayı taktir ettim. Fakat bilgilendirmenin sonunda farklı bir soru işareti oluştu kafamda, normalizasyon. Yani sıfıraltı işlem opsiyonel fakat normalizasyon olmazsa olmaz gibi bir kanı oluştu kafamda. Çalışılan parçaya, girintili-çıkıntılı olmasına, çalışılan hıza bağlı olarak normalizasyon yapılmalı, sıfıraltı işlem çok da elzem değil gibi bir kanı oluştu bende. Bir de hangi işlemin yapılmasını istediğime benim karar vermem gerekiyormuş. Yani sıfıraltı işlem istiyorum yada normalizasyon istiyorum diye belirtmem gerekiyormuş. Peki dedim, siz parçayı görseniz, bana tavsiye verebilir misiniz buna normalizasyon gerekir yada buna sıfıraltı işlem gerekir diye, ona da birşey söyleyemem dedi.
Benim sorum ise şu; Bu aşamalar için bir standard yok mu? Yoksa her yiğidin bir yoğurt yemesi gibi tarz farklılıkları olması normal mi? Siz de taktir edersiniz ki sıfıraltı işlem başlığını okuyunca bu kesin faydalı ve yapılması lazım diye düşünüyor insan. Aynı şey normalizson için de geçerli. Peki biz neye göre karar vermemiz gerekiyor hangi işlemin yapılması gerektiğine?