Bıçak Sanatı - Forum

Hani derler ya ilk seferin günahı olmaz:)

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
Hani derler ya ilk seferin günahı olmaz:)
« : 01 Ocak 2013, 19:08:17 »
 ilk bıçağım sonunda bitti.Kusurları var farkındayım acemi işi bu kadar oluyor.Çelik Özgür beyden almış olduğum D2 profil.Kabza ceviz, pimler pirinç.Arkadaşlar 360 kuma kadar zımparalayabildim 800,1000,1500,2000 ve 3000 kum zımpara bulamadığım için çizikler kapanmadı.

Uploaded with ImageShack.us
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2013, 19:12:53 Gönderen: Mızrak »

Mustafa Özdemir

• 311
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Antalya
Ynt: Hani derler ya ilk seferin günahı olmaz:)
« Yanıtla #1 : 01 Ocak 2013, 20:09:36 »
Eline sağlık

« Yanıtla #2 : 01 Ocak 2013, 20:13:01 »
İlk bıçak için fena değil ancak eğer yüzeyin daha düzgün olması gibi bir isteğiniz varsa, 360 kumda bile çok daha göz alıcı bir yüzey elde edilebilir. Bunu yapmanın yolu, zımparayı son turda hep aynı yönde ve kesintisiz uygulamaktır. Böylece hem taşlama eğimi düzgün görünür hem de taşlama eğiminin üst tarafı. Benim diğer eleştirim de pimlere. Neden eşit aralıklarla değilde arka iki tanesi birbirine çok yakın? Elinize sağlık, çok güzel olmasına ramak kalmış aslına  ;) ( su verme işlemini nasıl yaptınız detay veriseniz seviniriz)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 681
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 01 Ocak 2013, 20:51:43 »
Bende süper acemi olarak ve ustalarımızdan destur alarak diyeyim ki;

-)Bence bıçak yüzeyinde yapılacak çok iş var,daha düşük kumlardan başlayarak çalışırsanız daha güzel bir iş ortaya çıkacaktır,sıralamada da kumları yavaş yavaş çıkmak lazım,yoksa bir önce ki çiziği alamıyorsunuz,kum yükseldikçe hatalar daha çok ortaya çıkıyor 1500-2000 kum sonrası durum daha vahim oluyor,birde bıçağın taşlama eşiği ile arasında düzgün bir hat olsun isterseniz farklı zımpara kullanın,misal taşmala eşiğinin altı 400 kum kalsın,üst tarafını 1000-1200 kum'a kadar çıkın..

-)Birde bu sınıf bıçaklarda iki tane pim birde kuyruk borusu olur,siz neden kuyruk borusu yerine üçüncü pim koydunuz ?

Eğer imkanınız varsa kuyruk borusu için çok geç değil,uygun bir matkap ucu ve sütun matkap(eğer yoksa işiniz zor) ile aslında olması gereken yerde ki pim dikkatli bir delme işlem sonucu boru haline dönebilir..

-)Ceviz çok güzel bir ağaç,biraz daha zımpara ile daha iyi olacaktır,ne kadar zımpara o kadar güzel iş :)

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #4 : 01 Ocak 2013, 21:53:03 »
İlk bıçak için fena değil ancak eğer yüzeyin daha düzgün olması gibi bir isteğiniz varsa, 360 kumda bile çok daha göz alıcı bir yüzey elde edilebilir. Bunu yapmanın yolu, zımparayı son turda hep aynı yönde ve kesintisiz uygulamaktır. Böylece hem taşlama eğimi düzgün görünür hem de taşlama eğiminin üst tarafı. Benim diğer eleştirim de pimlere. Neden eşit aralıklarla değilde arka iki tanesi birbirine çok yakın? Elinize sağlık, çok güzel olmasına ramak kalmış aslına  ;) ( su verme işlemini nasıl yaptınız detay veriseniz seviniriz)
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Isıl işlemi Isı kontrollü fırınım olmadığı için Taner Salar beye yaptırdım.profili Özgür beyden almıştım delikleri o delmiş.yapacak bişey yok bu saatten sonra.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2013, 22:01:08 Gönderen: Mızrak »

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #5 : 01 Ocak 2013, 21:59:13 »
Bende süper acemi olarak ve ustalarımızdan destur alarak diyeyim ki;

-)Bence bıçak yüzeyinde yapılacak çok iş var,daha düşük kumlardan başlayarak çalışırsanız daha güzel bir iş ortaya çıkacaktır,sıralamada da kumları yavaş yavaş çıkmak lazım,yoksa bir önce ki çiziği alamıyorsunuz,kum yükseldikçe hatalar daha çok ortaya çıkıyor 1500-2000 kum sonrası durum daha vahim oluyor,birde bıçağın taşlama eşiği ile arasında düzgün bir hat olsun isterseniz farklı zımpara kullanın,misal taşmala eşiğinin altı 400 kum kalsın,üst tarafını 1000-1200 kum'a kadar çıkın..

-)Birde bu sınıf bıçaklarda iki tane pim birde kuyruk borusu olur,siz neden kuyruk borusu yerine üçüncü pim koydunuz ?

Eğer imkanınız varsa kuyruk borusu için çok geç değil,uygun bir matkap ucu ve sütun matkap(eğer yoksa işiniz zor) ile aslında olması gereken yerde ki pim dikkatli bir delme işlem sonucu boru haline dönebilir..

-)Ceviz çok güzel bir ağaç,biraz daha zımpara ile daha iyi olacaktır,ne kadar zımpara o kadar güzel iş :)
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.üçüncü pim yerine boru bulamadım sütün matkabımda yoktu el matkabıyla delmeyede cesaret edermedim.biraz daha zımparaladıktan sonra bulabilirsem tung yağı ile yağlayacağım.tavsiyeleriniz içi de ayrıca teşekkür ederim.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #6 : 02 Ocak 2013, 18:10:52 »
Eline sağlık.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #7 : 02 Ocak 2013, 22:53:38 »
elinize sağlık

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2013, 19:31:07 »
Eline sağlık Çetin ilk bıçak için fena sayılmaz ,bıçak aslında bushcraft bıçakmış,profilden öyle olduğu anlaşılıyor fakat sen üzerinde bayağı bir değişiklik yapmışsın bu yüzden bıçak farklı olmuş,arkaya takman gereken boru pim olmadığı için pimler dengesiz yerleştirilmiş gibi görünüyor.İlk bıçaklarda bu ve benzeri hatalar olabilir  ama önemli olan vazgeçmeden ve gelen yorumları da dikkate alarak devam etmen olduğunu düşünüyorum,biraz dikkat ve sabır bak sana daha ne bıçaklar yaptıracak.
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

mukremin

• 78
  • Meslek: öğrenci(elk-hab)
  • Yer: izmir
« Yanıtla #9 : 03 Ocak 2013, 19:49:53 »
elınıze saglık . denk gelmısken sorayım ben de d2 calısamayı hayal edıorm yanlız bı yerde tıkanıyorum. d2 zaten oranla sertmıs hamken bıle. ısıl ıslemden geldıkten sonra nasıl acacaz kalan 0.4 mm agzı? ısıl ıslemden sonra ege dıs tutmaz, zımpara da olur mu kı?
içindeki asıl seni yaşadıgında, hayattan lezzet almaya baslarsın

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #10 : 04 Ocak 2013, 00:50:32 »
Eline sağlık Çetin ilk bıçak için fena sayılmaz ,bıçak aslında bushcraft bıçakmış,profilden öyle olduğu anlaşılıyor fakat sen üzerinde bayağı bir değişiklik yapmışsın bu yüzden bıçak farklı olmuş,arkaya takman gereken boru pim olmadığı için pimler dengesiz yerleştirilmiş gibi görünüyor.İlk bıçaklarda bu ve benzeri hatalar olabilir  ama önemli olan vazgeçmeden ve gelen yorumları da dikkate alarak devam etmen olduğunu düşünüyorum,biraz dikkat ve sabır bak sana daha ne bıçaklar yaptıracak.
Teşekkür ederim.Boru pim bulamadım sütun matkabım olmadığı için pimleri delmeye cesaret etmedim.Yorumlarınızı okuyup değerledireceğim sayenizde güzel işler çıkaracağıma inanıyorum.

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #11 : 04 Ocak 2013, 00:55:31 »
elınıze saglık . denk gelmısken sorayım ben de d2 calısamayı hayal edıorm yanlız bı yerde tıkanıyorum. d2 zaten oranla sertmıs hamken bıle. ısıl ıslemden geldıkten sonra nasıl acacaz kalan 0.4 mm agzı? ısıl ıslemden sonra ege dıs tutmaz, zımpara da olur mu kı?
Yorum için teşekkür ederim.D2 ile çalışmak zevklidir ve de kolaydır.Bıçağın ağzını eğeyle açıp zıparalayıp ısıl işlem yapılır.ısıl işlemden sonra 80, 120 280 360 400 kum zımparayla parlatılır kabza takılır uygun bileme taşıyla bilenir.

mukremin

• 78
  • Meslek: öğrenci(elk-hab)
  • Yer: izmir
« Yanıtla #12 : 04 Ocak 2013, 00:58:09 »
Yorum için teşekkür ederim.D2 ile çalışmak zevklidir ve de kolaydır.Bıçağın ağzını eğeyle açıp zıparalayıp ısıl işlem yapılır.ısıl işlemden sonra 80, 120 280 360 400 kum zımparayla parlatılır kabza takılır uygun bileme taşıyla bilenir.
bilgi için tesekkurler

içindeki asıl seni yaşadıgında, hayattan lezzet almaya baslarsın

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2013, 20:38:59 »
Elinize sağlık.Başarılar.