Bekir Bey, taslak kullanımına karar vermeniz, terimi Türkçeleştirmeye çalışmanız anlamında güzel, ancak zaman gösterir taslak teriminin tutup tutmayacağını. Mantık olarak hatalı bir kavramsallaştırmaya yol açabildiği için ben pek sıcak bakmıyorum açıkçası. Ancak bu konuda kimse kesinlikle bu böyle olacak deme hakkına sahip değil. Eğer bu terim sizin için anlamlı ise ve kullanmak daha doğru geliyorsa neden olmasın.
Bir soru soracağım, daha bitmemiş, detayları işlenmemiş ürünlere ne denir genel üretimde. Yani mesela daha iç güverteleri yapılmamış, motoru takılmamış sadece kabuk halindeki gemiye, ya da kalıbı alınan detay işlenmemiş ayakkabı, otomobil vs...
Taslak'ın diğer anlamı "eskiz"dir, ön çalışma anlamındadır, ön-çizim anlamında kullanılır. Taslak çalışmaz, iş görmez, üzerine detay katılınca iş görecek hale gelmez. Bir makine taslağı o makinenin yaptığı işi yapamaz. Bir roman taslağı ne olursa olsın roman gibi okunamaz. Aynı şekilde bir bıçak taslağı da bir bıçak değildir, kullanmak amaçlı değil nasıl olacağı üzerinde düşünmek amaçlı yaratılır taslak. Sonra bir kenara konulur ve taslağa bakılarak üretim başlar. Taslak'ın kavramsallaştırılması maalesef profil kelimesini karşılamıyor.