Bıçak Sanatı - Forum

bu hamon mu ??

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
bu hamon mu ??
« : 07 Aralık 2010, 17:13:52 »
selam 
eğe  çeliği denemesine   bende katıldım   küçük bir  çakı   namlusu  dövdüm  su  verip  parlatmaya çalıştığım  zaman   hamona  benzeyen bir   hat  gördüm   bu  hamon mu başka birşey mi?*

su verme işlemini şöyle yaptım:   yatay olarak  sadece ağız kısmını  suya   dokundurup   sonra  yağa  diklemesine    daldırdım   şu ana  kadar  denemiş olduğum su verme  işlemlerinin en serti oldu    yamulma  çatlama  olmadı    su verme işleminden   1 saat sonra   meneviş yaptım  200 derece 1 saat    sırt  kısmı   zımparalanabiliyor ama  ağız kısmı  eğe zımpara tutmuyor   tekrar   menevişle yumuşatmaya  da kıyamıyorum   çünkü çok  keskin bir   çakı olacağı   belli:))  çok   çekiç yedi..http://img714.imageshack.us/g/dsc00298pv.jpg/

Ynt: bu hamon mu ??
« Yanıtla #1 : 07 Aralık 2010, 17:36:38 »
Görüntü hamon bence, asitle hiç denedinmi?

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2010, 17:42:53 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2010, 17:45:05 »
tesadüf olarak,düzgün şekilde s harfi gibi ortaya çıkması çok ilginç

merttt9

• 1419
« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2010, 17:50:06 »
bu çelikleri dövüp su verdikten sonra zımparalama sonucu ortaya çıkan ilk renk yani çeliğin kendi ana rengi,farklı gri tonlarında olurmu yoksa hep aynı gri tonundamı olur

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2010, 18:04:31 »
asit  deneme  imkanım yok  hangi tür  asit  gerekiyor  onuda bilmiyorum    yatay olarak  suya     tam daldırmadığım  için oldu  galiba  bu durum   daha   bitmiş   bıçağım yok   hep deney  yapıyorum  tecrübeli  ve teknik  bilgisi olan arkadaşlardan aldığım bilgiyle   gözlemlerimi  pekiştirmeye çalışıyorum   

kafamda  bir  teori  oluştu ama    doğrumu yanlışmı  emin değilim  sefa  hocam  ve emreyi   eylemi  bir tartışma  içine  çekeceğiz  galiba yine.

teorim  şu:  bıçaklara    dikine  değil de  ağız tarafından   yatay  olarak  su verilince  çatlama  yamulma  riski  çok çok aşağılara  düşüyor    acaba     bu konuda ne kadar   doğruyum ??

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 07 Aralık 2010, 18:13:49 »
Görüntü çok güzel.  :2up

Bence
  • suya daldırdıktan sonra hemen geri çekmen,
  • ardından geçen sürede ısının bıçak içinde dengelenmesi,
  • yağdaki daha yavaş soğuma
  • ve bıçağın eninin darlığı
kırılmamadaki önemli faktörler.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 07 Aralık 2010, 20:07:48 »
Halis abi çok güzel olmuş. Sap taktıktan sonra da fotoğraflarını görmek isteriz.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 07 Aralık 2010, 20:14:26 »
bencede hamon   :)  ıyıce temızlense asıt  ve aiımınyum oksıt tozdan sonra dagada belırgın hale gelır bence..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

merttt9

• 1419
« Yanıtla #9 : 07 Aralık 2010, 22:27:29 »
sizin bu işler ne kadar ilginç hep tesadüflerle dolu bu izler kırılmalar..
yani bıçak sanatı ilginç bir meslek

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2010, 23:40:02 »
selam 
eğe  çeliği denemesine   bende katıldım   küçük bir  çakı   namlusu  dövdüm  su  verip  parlatmaya çalıştığım  zaman   hamona  benzeyen bir   hat  gördüm   bu  hamon mu başka birşey mi?*

su verme işlemini şöyle yaptım:   yatay olarak  sadece ağız kısmını  suya   dokundurup   sonra  yağa  diklemesine    daldırdım   şu ana  kadar  denemiş olduğum su verme  işlemlerinin en serti oldu    yamulma  çatlama  olmadı    su verme işleminden   1 saat sonra   meneviş yaptım  200 derece 1 saat    sırt  kısmı   zımparalanabiliyor ama  ağız kısmı  eğe zımpara tutmuyor   tekrar   menevişle yumuşatmaya  da kıyamıyorum   çünkü çok  keskin bir   çakı olacağı   belli:))  çok   çekiç yedi..http://img714.imageshack.us/g/dsc00298pv.jpg/

resimdeki bıçağın rengi gri renk,bu renk zımpara sonucu kendi rengi ise
her bıçağın yapılışında açığa çıkan renkler aynımıdır yoksa farklılık oluyormu,bu farklılık nedenleri nedir çeliğin yapısımıdır yapılan işlemlermidir

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #11 : 08 Aralık 2010, 00:14:10 »
sizin bu işler ne kadar ilginç hep tesadüflerle dolu bu izler kırılmalar..
yani bıçak sanatı ilginç bir meslek

mert kardeşim  bıçak   yapmaya  başladığın zaman göreceksin   su verilen çelik  bir bisküvi    kadar   kırılgan  olabiliyor   hafif  bir   esnetmeye  çalışma  anında   iki  parça oluyor   yada  da   durduğu  yerde  bir ÇIT  sesi  ve   iki  parça  bıçak  ..... sözleriniz  biraz  kinayeli   ben  3  ay  oldu bu forumdayım    ve     hamon  kelimesini  dahi burda  duydum  burda  öğreniyorum     bilinçli   olarak  yapıp ta  tesadüfen  oldu  demekle   ne  kazancım olur ki???    hamon    kil  kulllanılarak  yapıldığını  okumuştum   forumda   ben kil  kullanmadığım gibi hamon   oluşturmak    gibi  bir arzumda  yok     böyle  bir  görüntü  çıktı  ve   sefa  hocam hamon   dedi   demekki   kil  kulanmadanda  hamon olabiliyormuş  önemli olan  budur benim için     

tesadüf olarak,düzgün şekilde s harfi gibi ortaya çıkması çok ilginç

bıçağı  şalimo ile  ıstırken    de  meneviş  renkleri   s  gibi   çkıyor bu  çeliğin  yada  madenlerin  ısınırken ve soğurken  izlediği  bir karekteristiği.

« Yanıtla #12 : 08 Aralık 2010, 00:20:38 »
Kil kullanmadan da hamon hattı oluşabilir, hemde gayet belirgin oluşabilir.

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #13 : 08 Aralık 2010, 00:25:12 »
teşekkürler hocam.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #14 : 08 Aralık 2010, 00:27:53 »
yani bıçak yapmak ilginç derken bazen kontrollü yapılamıyor ve tesadüfler oluşuyor
ilginç meslek,çoğu şeyde kontrolü sağlamak zordur :)

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #15 : 08 Aralık 2010, 00:39:30 »
bilen  için   bunlar tesadüf değil    işin uzmanı   bıçağın   nerde  nasıl ne zaman   kırılacağını   hangi şartlarda   hamon oluşacağını    hangi  önlemler alınırsa   riskin azalacağını   bilir    ben  bu konularda  çok yeniyim   tesadüf dediğim şeyler   tamamen  benim    bilgi eksikliğim  yani şöyle  bişey :  yerçekimini  bilmeyen  bir   adamın   ağaçtan  elmanın  düşüşünü  tesadüfe  bağlaması gibi  :)))

merttt9

• 1419
« Yanıtla #16 : 08 Aralık 2010, 00:53:21 »
bilen  için   bunlar tesadüf değil    işin uzmanı   bıçağın   nerde  nasıl ne zaman   kırılacağını   hangi şartlarda   hamon oluşacağını    hangi  önlemler alınırsa   riskin azalacağını   bilir    ben  bu konularda  çok yeniyim   tesadüf dediğim şeyler   tamamen  benim    bilgi eksikliğim  yani şöyle  bişey :  yerçekimini  bilmeyen  bir   adamın   ağaçtan  elmanın  düşüşünü  tesadüfe  bağlaması gibi  :)))

ben şunu merak ediyorum
resimdeki senin yaptığın bıçağın renginin belli bir gri tonu varya,bu gri tonu her yapılan bıçakta aynımıdır yoksa,açığı koyusu oluşuyormu,oluşuyorsa bunlar kontrolsüzmü olur yoksa kullanılan çeliğin türünemi bağlıdır,hani zımpara yapınca ortaya çıkan renk,
üretim hiç yapmadım,yapsam farkı anlardım ama üretim yapmadım

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #17 : 08 Aralık 2010, 01:38:28 »
çeliklerin yapısındaki   maddelere göre   renkleri farklı  olabilir  mesela  bu çelik   karbon  çeliği   zımparadan sonra  hafif  kararıyor  grileşme   sanıyorum    benim  çekim yaparken ışık  yansımasından oldu 
kromlu   paslanmaz  çelikler   daha    parlak   nikellli   çelikler ayna  gibi ışıl ışıl   olur  vs  polisaj  parlatma  işleminde kullanılan    kimyasal   maddellerin yada   aşındırıcı tozlarında  renklerde etkisi vardır belki    mesela   emrenin  bir  yazısından   hatırlıyorum   civa  çeliği  çok  güzel  parlarmış  civa  bu parlaklığından  dolayı  civa  çeliği deniliyormuş   ona  bu konuda  fazla bilgim yok  söyleyeceklerim  bu kadar   bilen arkadaşlar  tamamlar inşallah.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #18 : 08 Aralık 2010, 02:06:16 »
sağol aslında bu renk konusunu hep merak ediyordum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #19 : 08 Aralık 2010, 04:17:38 »
Halis Bey, güzel yakalamışsınız hamonu. Bence kesinlikle hamon,sonuçta hamon dediğimiz "differential hardening" yani "seçimli sertleştirme" denilen olgu sonuçta. Bu çelik de açıkça "sığ" sertleşen bir çelik olduğundan kelli, sadece ağıza su vererek yakalamışsınız hamon'u. Aslında bu tip su verme pratiğinin yamulma-kırılma ihtimali aynı kille olduğu gibi, sonuçta sırt tarafını sıcak tutuyor ve ağızı soğutuyorsunuz, arda büyük bir termal şok var, açıkçası oldukça düzgün bir taşlama ve ısıl işlem öncesi perdah yapmışsınız ki bu kadar düzgün ve sorunsuz çıkmış su vermeden. Güzel bir çalışma, teşekkürler paylaştığınız için deneyiminizi  :2up
Mesela kil kullanmadan sadece ağıza su vererek inanılmaz güzellikte hamonlar yakalanabiliyor. Bir örnek Greg T. Obach'tan:

Bu tip hamon çalışmanın bir sorunu kille çalışmadan daha kontrolsüz olması, ancak kille çalışmanın da sonuçta kontrollü olduğunu söyleyemem  :D

Mert Bey, çeliğin rengi yoktur normalde, tamamen düzlenmiş, üstünde çizik olmayan çelik tamamen ayna gibidir. Eğer bunu asitle  aşındırırsanız genelde koyu gri olur. Eğer kumlama yaparsanız açık gri olur. Belli ısılarda gökkuşağının nerdeyse her rengini alabilir (üstündeki oksit tabakasının yapısından ötürü, bunlara meneviş renkleri denir), eğer ocaktan çıktığı haliyle kalın bir oksit tabakasıyla bırakırsanız rengi siyahtır...

Kipmen Sanat web sitesi