Bıçak Sanatı - Forum

Şarapla mı dövdün çeliği?

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Şarapla mı dövdün çeliği?
« : 13 Ocak 2011, 14:38:50 »
Internet üzerindeki çeşitli iddialara bakarsak Harbiye Müzesinde himaye edilen bir yatağanın üzerinde "Senin yatağanınla ölen, çabuk ve mutlu ölür. Şarapla mı dövdün çeliğini?" yazılıymış. Gören, bilen var mıdır? Şehir efsanesi midir?

Su vermek yerine şarap versek çelik ne olur ki?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2011, 14:50:50 »
duymuştum, spesifik olarak "şuradaki şu kılıç" için değil ama, osmanlı savaş silahlarının üzerindeki metinlere örnek olarak okumuştum bir yerlerde. bu sözdeki mana çeliğin kalitesine işaret etmek değil, öldürülen kişinin ne kadar acısız ve net bir ölümle yüzleşeceğini anlatmak. düşmana korku salmak bir tarafa, kılıcı kullanan kişiye moral vermek, onu motive etmek amaçlanıyor sanırım...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #2 : 13 Ocak 2011, 15:02:36 »
Su gibi saf olmadığından üstelik de az oranda alkol içerdiğinden tahmin etmesi zor ama şarap suya göre daha verimli bir soğutma ortamı olabilir.

Dener miyim? Şarap kötüyse belki. Hani sirkeleşmişse alkolün buharlaşmasının olumsuz etkisi ortadan kalkar daha hızlı soğutur diye. Yoksa kıyamamaktan değil.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2011, 15:38:26 »
Kızgın çeliğin üstünde buhar ceplerinde biriken ve buharlaşamayan tortular, tanen vs. homojen olmayan soğumaya neden olabilir, sudan bile daha sorunlu bir ortam olabilir belki...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

  • ***
  • 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #4 : 13 Ocak 2011, 16:04:37 »
Hançer ve kılıç kitâbelerinin, tıpkı yay kitâbelerinde olduğu gibi, o silahın ve  o silahla ilintili savaş kültürüyle yakın ilişkisi oluyor. Türk-İslâm silahlarında gerek İslâm tarihine gerek tasavvuf kültürüne gönderme yapan kitâbelere rastlanıyor. Hz. Ali'nin adı ve ona yapılan kahramanık atıfları da bununla ilgili. Yeniçerilerin Bektâşi tarikatına mensup oluşları, büyük ihtimalle timarli sipahinin temelini oluşturan Türkmen savaşçıların da İslâm'ın benzer heterodoks yorumlarının kırsal varyasyonlarına tâbi olmaları, bu motifin sıkça kullanılmasının sebebi. Bazen de kitâbelerde seküler ve hattâ müstehzî ifâdeler görülüyor. Meselâ Harbiye Askerî Müze'de sergilenen Kanûnî Sultan Süleyman'ın kılıcındaki beyit gibi. Bilmediğim bir sebeple iki yıl önce Yenitürkçe tercümesi vitrinden kaldırılan  kitâbede mealen şöyle bir şey yazıyordu: "Kılıcına şarapla mı su verdiler de kestiğin düşmanların sarhoş gibi sallanıyorlar". İfâdedeki dâhiyâne nüktedanlığa ve alaycıliga bakin.
 

"dalkilic" ( Murat)tan alinti http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/turk-hanceri/ sayfa2
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2011, 16:12:05 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ferroburak

  • ***
  • 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #5 : 13 Ocak 2011, 16:06:50 »
Kızgın çeliğin üstünde buhar ceplerinde biriken ve buharlaşamayan tortular, tanen vs. homojen olmayan soğumaya neden olabilir, sudan bile daha sorunlu bir ortam olabilir belki...

Alkol büyük ihtimal harlanıp alev alacağı için hem usta hem de bıçak açısından epey sıkıntı olur kanımca..

berdohan

  • Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • ***
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #6 : 13 Ocak 2011, 16:59:58 »
Kızgın çeliğin üstünde buhar ceplerinde biriken ve buharlaşamayan tortular, tanen vs. homojen olmayan soğumaya neden olabilir, sudan bile daha sorunlu bir ortam olabilir belki...

Alkol büyük ihtimal harlanıp alev alacağı için hem usta hem de bıçak açısından epey sıkıntı olur kanımca..
Benim aklıma takılan ise aynı harlanmanın yağ ile soğutma yaparken yaşanıp yaşanmayacağı. İzlediğim bir iki videoda böyle bir alevlenme görmüştüm. Alevlenme sırasında o panikle yağ dolu tenekenin dökülmesi filan aklıma geldi. Bayağı bir ürperdim.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2011, 17:18:26 »
Şarapta olsa olsa %14 alkol olur o da yansa bile en fazla krep süzet heyecanı yaşatır.  :-\
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ErcanŞarbat

  • ***
  • 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2011, 18:07:58 »
:-) Tabii ki  Şarap ile sertleştirme diye bir şey yok. Yazıldığı üzere sultana yazılmış bir övgü manzumesi.
Ölümü gülerek karşıla!

Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #9 : 13 Ocak 2011, 21:15:07 »

Su vermek yerine şarap versek çelik ne olur ki?
Sarhoş olur :D

Ş.Kaan Eren

  • ***
  • 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #10 : 13 Ocak 2011, 21:34:53 »
Biz akşamdan kalma olduğumuzda nasıl oluyorsak o halimizi düşün.İşte sana bıçak versiyonu.... :2up
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2011, 16:59:25 Gönderen: Ş.Kaan Eren »
Cehalet Mutluluktur...

Berke Boyacı

Ynt: Şarapla mı dövdün çeliği?
« Yanıtla #11 : 13 Ocak 2011, 23:29:07 »