Bıçak Sanatı - Forum

KYDEX KILIF YAPIMI

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
KYDEX KILIF YAPIMI
« : 17 Mart 2011, 13:33:20 »
Arkadaşlar merhaba kydex kılıf nasıl yapılır ayrıntıları nelerdir bunları paylaşmak için konu başlığını actım.tecrübeli arkadaşlardan bilgi paylaşımında bulunmalarını rica ediyorum.

saygılar,
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: KYDEX KILIF YAPIMI
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2011, 14:03:36 »
Arkadaşlar merhaba kydex kılıf nasıl yapılır ayrıntıları nelerdir bunları paylaşmak için konu başlığını actım.tecrübeli arkadaşlardan bilgi paylaşımında bulunmalarını rica ediyorum.

saygılar,

Kydex'i ev tipi bir fırında 150-175 derecede birkaç dakika beklettiğinde kolaylıkla istediğin şekli alır. Ya da bir ısı tabancası kullanabilirsin. Ancak kılıf yapmak için bir de kılıf kalıbı ve mengenesi gibi bişeyler gerekiyor. Ben genelde şöyle yapıyorum: Hava çelikleri için yaptığım alminyum plaka çeneleri olan mengenemin iç kısımlarına ısıya dayanıklı sert sünger (yat malzemeleri satan yerlerde var) yapıştırıyorum, önce bir parça kydexi yerleştirip ısı tabancası ile yumuşatıyorum, sonra üstüne bıçağı ve yine aynı şekilde ısıtılmış diğer kydexi yerleştirip mengeneyi olabildiğince sıkıyorum. Eğer kalıplanmamışsa istediğim gibi sonuçta bu işlemi olana kadar tekrarlarabiliyorum. Eğer tek kat kydex katlama kılıf ise daha kolay yapması.

Kipmen Sanat web sitesi

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #2 : 17 Mart 2011, 18:39:09 »
Birkaç "How to make" videosu buldum gayet öğretici;

How to Make a Kydex Sheath Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=j7CsuKqRjeo
How to Make a Kydex Sheath Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=L2z1KMbBFFQ&feature=fvwrel
Making a Kydex Knife Sheath
http://www.youtube.com/watch?v=3lczZWgN4Kg

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2011, 08:47:32 »
cok teşekürler  pres için sünger bakacaktım sonra aklıma geldi çalıştığım fabrikada izolasyon olarak kullanıyoruz yanmaz süngerleri :)

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2011, 15:36:30 »
Enteresan ve değişik bir malzeme. Denemek istesek kydex malzemeyi ve yanmaz süngerleri nereden bulabiliriz ?
Cehalet Mutluluktur...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2011, 17:37:02 »
kydex yurt dışından geliyor genelde ama muadili mutlaka türkiyede vardır ama ismi farklı olabilir.
yanmaz sünger genelde ses izolasyonu için jeneratörlerde bolca kullanılmaktadır.
birde  yatmalzemesi satanyerde oluyormuş.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2011, 17:46:24 »
Mobilyacıların kullandığı sünger de kullanılabilir. Sert olanlardan kullanırsanız bıçağın şeklini daha iyi alacaktır.

Bir de... 180C en ideal ısı. Orta rafa koyup turboyu(fanı) açarsanız tüm malzeme ısınacak ve daha iyi şekil alacaktır. Kydex'in kenarları kalkmaya başladıysa yumuşadı demektir. Fırını kapatmayın ve malzemeyi çıkararak hazırladığınız prese koyun. 10 dakika sonra bakın eğer hoşunuza gitmediyse tekrar fırına koyun. Ben hoşuma gidene kadar 3-4 defa ısıttım ve tekrar presledim. Sorun olmuyor.
Ufak rötuşları da ısı tabancasıyla yapabilirsiniz. Fazla ısıtmamaya dikkat edin yoksa parlama yapıyor ve çirkin gözüküyor.

Not: Kydexi ısıtmadan önce temizleyin. Kir toz vs ısıtmayla beraber malzemeye geçiyor.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #7 : 01 Nisan 2011, 12:02:54 »
Ilk defa kydex kilif denedim. Kullandigim malzeme, bir arkadasa  Turkiye disindan ismarladigim , 2 mm kalinliginda bir kydex tabaka. Tabakanin sekillendirilmesinde elimde olan ucuz agacimsi , 2cm kalinliginda plakalara bir nevi sunger yapistirdim. Bu sunger , su yazin sikca gordugunuz "sosis" tabir edilen yuzme yardimcisi malzemenin 2cm kalinliginda ve tabaka seklinde olani. Karakoy persembe pazarindan aldim. ( resim1 ve 2 ) Ilk denemeyi 150 derecede yaptim . Bu isi yaparken firindan cikardigim kydexi bicakla beraber plakalar arasina koydum ve ustune ciktim. Hicbir (seye benzemedi (resim 3 ) Isiyi 170 dereceye cikardim . Kydexin iyi tarafi istediginiz kadar kullanabilmeniz. Isi ile tekrar duz plaka sekline geliyor. ( resim 4-5-6 ) Bu sicakliklarda mutlak surette isiya dayanikli eldiven kullanilmali. Ayni sekilde uzerine ciktim. Durum biraz daha iyi. Su ana kadar gozlemledigim problemler soyle :
1- Kabza kalin oldugunda , sunger , namlu bolgesine cok iyi adapte olmadigindan , kydex de bu bolgede namluya cok iyi adapte olmadi
2-Yine , kullandigim sungere bagli bir problem ,sungerin 170 derecede erimesi. Sunger kydex yuzeyine  yapisti ve kydexle beraber koptu ( resimlerde gorulebilir )
3- Sunger isi ile plastik deformasyona ugradi ve bir daha kullanilamaz hale geldi.
 Bu sunger bana sorarsaniz iyi is yapmadi. Daha kalin kullanmakla da is cozulemez. Daha esnek bir sunger de yeterli basinci uygular mi bilemem.Bir cozum olarak Kydexin ilk sekillendirilmesinden sonra aciktaki iki kanadi birbirine bir sekilde sabitlenip o halde tekrar firinlanmasi olabilir.
 Yarin kesilip bicilmesi ile devam ederim.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #8 : 01 Nisan 2011, 12:06:13 »
2 mm , kydex kin icin fena bir kalinlik degil gibi duruyor , ama sekillendirilmesi de bir o kadar zor. Yine de bana sorarsaniz bunun incesinden bicak kini olmaz.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 01 Nisan 2011, 12:26:11 »
kolay gelsin Burak bey,
ilk deneme için gayet başarı bence. ısıya dayanıklı sünger sıkıntısını aşarsanız önünüzde başka engel kalacağını sanmam. ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #10 : 01 Nisan 2011, 12:37:18 »
fabrikada izolasyon süngerleri var yanmaz olarak imal ediliyor onların artan parçalarından alıp bende bir deneme yapacağım bakalım iyi sonuç verir ise parçalardan sizede gönderirim

« Yanıtla #11 : 01 Nisan 2011, 12:44:28 »
Kaya yünü yada seramik battaniye parçası kullansan nasıl olur acaba?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #12 : 01 Nisan 2011, 12:46:20 »
Kilifi biraz birseye benzetmeye calisiyorum. Bu noktada en onemli husus su;  kilifi , balcak yakininda , percinleri atacaginiz noktadan ( yaklasik olarak ) parmaginizla sikip , bicagin cikip cikmadigini ( ya da kilifin bicagi ne kadar siki tutacagini) ayarlamak. Bu gercekten cok onemli bir konu. Atlarsaniz, kindan cikmayan ya da cikinca girmeyen bir bicaginiz olur.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #13 : 01 Nisan 2011, 12:48:06 »
Seramik battaniye sunger kadar basar mi bilmem , bayagi elastik bir sey lazim. Bakalim nereye gidecek bu is ?

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #14 : 01 Nisan 2011, 12:58:07 »
Kaya yünü yada seramik battaniye parçası kullansan nasıl olur acaba?
  seramık battanıye cabuk parcalanır pahalıya gelır avcıların kulandıgı yesıl kar petler tam ısınızı gorur ama sıkstıracak mengenenız varsa
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 01 Nisan 2011, 13:15:15 »
Iyi kotu ,buraya kadar geldik. Burada bicagin tutuculugunu ayarladiktan sonra percinlemeden once dusunulecek en onemli konu "bu bicak nasil ve ne pozisyonda tasinacak "? Bu konuda cok fazla secenek yok ,ya ince bir deri ile kaplanacak ve tutucu parcalar bunun uzerine yine deriden yapilacak , ya kemere oturacak bir bir baska kydex parca sekillendirilecek ve percinler ya da vidalar ile ana kin govdesine sabitlenecek , ya da - en iyisi - yine ana kilif govdesine yine percin ya da vida sistemleri ile tutturulan ozel mandallar kullanmak.

aslinda deri ile kaplayip son resimdeki gibi bir sey yapmak var kafamda ama bu metal mandallardan bulamiyorum 
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2011, 13:20:31 Gönderen: circassian »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #16 : 01 Nisan 2011, 13:51:19 »
Kilifi , iyi kotu sekillendiriyoruz. ( nasil bir sekil olmasi gerektigi hususunda hicbir fikrim de yok aslinda ) Bu noktada, bir parmak dayanaginin ise yarayabilecegini dusunuyorum ve  kilif ters cevrildiginde de bicak dusmuyor.  Benim icin yeterli. Kydex , kolarlikla elde zimparalanabiliyor. Hatta capaklari kot pantolonuma surterek yok edebiliyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #17 : 01 Nisan 2011, 14:01:31 »
eline emeğine sağlık
ama alt komşu olmak istemezdim yukardan aşağı demir tozu yağmıyormu balkondan :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #18 : 01 Nisan 2011, 14:16:14 »
Bir tek demir tozu olsa iyi. Konu acilmisken , - biraz gec oldu ama - bu kydex denen nesne belki makasla kesilmiyor ama kacirmadan birkac cizgi cekilebilirse falcata ya da maket bicagi ile kesimi rahat. Asindirilirken de pek oyle agac gibi tozu dumana karistirmiyor. Plastik turevi oldugundan bolca capak temizlemek zorunda kaliyorsunuz. Benzer malzemeler gibi en kalin kumda asindairmak en iyisi.

Ayrica malzemenin bir tarafi ( yuzu )- nisbeten - daha parlak ve digeri  daha mat . Hangisi bicak tarafina gelmeli hicbir fikrim yok idi. Ben , belki bicagi daha az cizer diye , mat tarafini disa getirdim. Henuz celikte bir cizilme olmadi. Ayrica dis ( mat) yuzu daha az parladigindan , belki dusmana daha rahat yaklasabilirim. ;)

Kilifin agiz kismindaki capaklar iyice temizlenmeli ve hatta keskin kenarlar kaldirilmali. Sirtta tam bir adaptasyon yapamadim goruldugu uzere..
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2011, 14:18:20 Gönderen: circassian »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #19 : 01 Nisan 2011, 14:43:23 »
Burak hocam, benim BK2'nin kılıfı Kydex, bir fikir verir diye öncelikle bir fotoğrafını ekledim.

Bir diğer nokta perçinler. Görüleceği üzere perçinler ağızdan bayağı aşağıda: kılıfın ağzı esneyerek açılıyor, bıçak çıkıyor, esneyerek açılıyor bıçak giriyor. Videoda daha iyi görülebilir ne dediğim: http://www.youtube.com/watch?v=5lUhbJ6KKQ8
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce