Arkadaşlar merhabalar. Malum elimden geldiğince adım adım paylaşımda bulunmaya çalışıyorum. Kama gravürden geldi. Birkaç gün sürecek küçük rütuşa ihtiyacı var ancak aynı zamanda kutusuyla da uğraşıyorum. Ahşapla uğraşmaktan ayrıyeten keyif alıyorum. Tabi bu eşim için ciddi sıkıntı. Özellikle çalışılan ahşap abanoz sa kızcağız çileden çıkıyor. Haklıdır da malum bizim bu işler biraz toz talaş çıkarıyor. Neyse sözü uzatmayayım zaten birçoğumuz bilinen derdi.
Kutunun kasası Mehmet marangozdan alınan cevizden yapıldı. Uzun ömürlü olması içinde geçme tasarlandı. Kaplama olaraktan gözümden sakındığım urlu kök ceviz kaplamalarım vardı onları kullandım. Ne güzel bir şeydi böyle bir kaplamaya sahip olmak

artık bir küçük parça dışında kök ceviz kaplamam kalmadı. İlerde yine almayı planlıyorum tabi bulabilirsek.
Bu arada kutu yaparken kutu yapımında kullandığımız ahşabın büyüklük ve kalınlık durumuna göre iç orta kısmına işkencelerin baskısı sonucu içeri doğru eğilme bükülme olmasın diye tamda kutunun iç yükseklik yada yan sınırları kadar küçük parçalar konur. Benim kutuda yana gerek yoktu ancak üsten ve alttan deformasyon olmaması için parçayı koymuştum ancak iyice yapıştırmadığımdan parça yapıştırma işleminden sonra içinde yerinden çıktı. Bu durum kaplama yaparken beni çok zorladı. Malum normal kaplamalar olsa o kadar sorun değil ancak urlu kök kaplamalarda ur kısımları düzlemden yukarı aşağıda olabiliyor. Bu durumda eğer iyi sıkıştırılamadığı takdirde aşağıdaki urların yapışmasını yukarıdakinin ise tam yapışmamamasını tetikliyor. Öyle çok sorun yoktu ama yinede içime sinmediğinden kutunun üst kısmının oyup forumdaki arkadaşların yardımıyla kayın veya gürgen olduğunu anladığım ağaç parçası ekledim. Asında amacım estetik bir görünüş sağlaması için daha büyük bir parça yerleştirmekti ama hem şerit testere olmadan ağacı dikine kesmenin vermiş olduğu güçlük hemde bu parçada en fazla 1'e 2 ayna olacak kadar malzeme kullanmak istediğimden ancak çalıştığım malzemenin doğal yapısı gereği bir dairenin yarısı olması sebebiyle kullanılabilir alanlar küçüldü.
Neyse meraklısına buyrun fotolar.



Yaklaşık 1mm civarı işkenceler 100 lira civarı bu fiyat ürüne göre düşüp artabiliyor. Bende kendim için işkence yapmaya çalıştım sonsuz dişlilerden. Aslında bizim mahalledeki marangoz açık olsaydı 4*4 yada 5*5 lata alıp mengene başlıklarını bundan yapacaktım. Aradığım ürünün bauhausda da bittiğini görünce bende mdfyi dilimleyerek yaptım. İşimi gördü ancak size tavsiyem sağlam lata şansınız varsa onunla yapın.

Buda kaplamaların yan kapakları yapışmış hali. Tabi bunu bir ustadan görmedim Sedef Hocam saolsun biraz izah etmişti. Bende böyle bir yöntem izliyorum bir kutuyu 3 kez ayrı yapıştırarak yani. 1. yapıştırmada uzun yanlar ikincide kısa yanlar son olarak alt ve üst tabi her işlem sonrası kaplamanın fazlalıklarını kesiyorum. Bu işlemi uzatmamın sebebi zaten bu kaplamayı önce bire bir keserseniz sıkıştırma aşamasında kaplama kayabiliyor. o yüzden biraz pay bırakarak kaplamayı kesiyorum böyle oluncada birbirine komşu köşeleri aynı anda yapıştıramıyorsunuz.


Kaplamaların tamamlanmış hali
