Bıçak Sanatı - Forum

Deri Kılıf yapımı-el aletleri&malzemeler

saytac

• *
  • 4
  • Meslek: İşletme Müh.
  • Yer: Kusadasi
Deri Kılıf yapımı-el aletleri&malzemeler
« : 02 Nisan 2011, 19:45:11 »
Merhaba,

Sizlerden terminoloji konusunda yardım rica ediyorum, deri kılıf yapımında kullanılan malzemelerin ingilizce isimleri var bende ancak Türkiye'de kullanılan isimleri bilmiyorum. Neden derseniz işin ustası eşim ve kendisi İngiliz, hobisini Türkiye'de devam ettirmeye çalışıyor ben de sözlük anlamlarıyla yardımcı olamıyorum.

v-gouge
skiver
stitching groover
cutting mat
deglazer
carnauba cream (sanırım bu karnuba mumu?)
edge kote
saddle soap

şimdiden teşekkürler,
bir de bunları nereden bulabiliriz bilgi paylaşabilirseniz sevinirim.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Deri Kılıf yapımı-el aletleri&malzemeler
« Yanıtla #1 : 02 Nisan 2011, 22:39:32 »
Merhaba sevgili arkadaşım, öncelikle eşinize yabancı kaynaklarda gördüğü malzemeleri bulamadığı için yaratıcı çözümler üreten bir millete damat/gelin geldiğini anlatmalısınız :D.

Deri ile çok tecrübem yok, ama gördüğüm kadarıyla "stitching groover"ın kullanım alanı için bizde yandan ayarlı düz pergel kullanılıyor (İng. "divider caliper"):

Diğer aletler konusunda bir fikrim yok maalesef.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2011, 00:58:22 »
Deri araç ve gereçlerinin kimileri çok basitçe tedarik edilebilir. Diğerleri için ise tandyleather.co.uk adresini tavsiye edeyim.

Bu aletler arasında bıçkının yarım tipte olanlarından bir kaç tane yapıp dışarı günderdim. Şu anda Dublin Chester Beatty ve Oxford'da eski yazma ciltlerinin restorasyonunda kullanılıyorlar.

Bu solak model:

Bu da sağlak olanı:

Kılıf için ip olarak takıcılarda satılan mumlu iplerden alıp kullanın derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 04 Nisan 2011, 11:36:17 »
topram yurt dışına da açıldın dimek ???..

biz anca yurt dışına selam gönderebiliyoruz.. :-[  :'(

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #4 : 04 Nisan 2011, 14:00:08 »
Eylem bey zamanında böyle bir şeyin eksikliğini ne çok çektim bilseniz. Çok güzel görünüyorlar. Elinize sağlık.

saytac

• *
  • 4
« Yanıtla #5 : 05 Nisan 2011, 17:06:13 »
teşekkürler bilgiler için,
eşim İngiltere'de Tandyleather'ı kullanıyordu, Türkiye derinin cenneti her şeyi bulurum beklentisi vardı! Biz mi bulamıyoruyuz, terminoloji sorunu mu diyordum ki demek eşdeğerleri yok, o zaman İngiltere'den alacağız.

Ferhat bey, haklısınız ben de tahminen yaratıcı çözümler bulunmuştur onları öğreniyorum diye planlamıştım, Türklerin zekası süper yoktan var etmede. Böyle bir ortama damat geldiğini biliyor o yüzden de beklenti yüksek!

Bu öyle kanımıza işlemiş ki bir kere ingiltereye vize almayı unutup, uçak biletim ile havaalanına gitmiş ve kontuarda vizeniz yok denince, "peki ne yapabiliriz" diye sormuştum:)

saytac

• *
  • 4
« Yanıtla #6 : 05 Nisan 2011, 23:43:33 »
Eylem bey, sağolun bilgiler için, tandyleather'dan siparişle Türkiye'ye gelen ürünlerde herhangi bir gümrük sorunu oluyor mu, sipraiş verirken dikkat edilmesi gereken bir konu var mı, miktar, ürün çeşidi vb.

teşekkürler,

Deri araç ve gereçlerinin kimileri çok basitçe tedarik edilebilir. Diğerleri için ise tandyleather.co.uk adresini tavsiye edeyim.

Bu aletler arasında bıçkının yarım tipte olanlarından bir kaç tane yapıp dışarı günderdim. Şu anda Dublin Chester Beatty ve Oxford'da eski yazma ciltlerinin restorasyonunda kullanılıyorlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #7 : 06 Nisan 2011, 14:14:36 »
Tandyleather'dan galiba iki kere alışveriş yaptım. Bir sorun olmadı. Yalnız çok yüklü bir alışveriş yapmadım.

Listelediğiniz ürünleri aslında forumda tek tek ele alıp bunlardan, kullanımından, nasıl yapılabileceğinden, yerine neyin kullanılabileceğinden bahsetmek gerek aslında...

Türkiye'de saraçlık kalmadı gibi. Geçen sene Kırklareli'de bu bıçkı konusunda araştırma yaparken (kimi yerlerde nevregan diye de geçiyor.) eski bir ustanın haberini aldım. Gördüm ki artık oğulları brandacılık yapıyorlar. Eski aletlerin bile hiç biri kalmamış.

İstanbul Gedikpaşa'da ayakkabıcılara araç gereç satan bir toptancı keşfetmiştim. O bildiğimiz ayakkabıcı bıçaklarını, pirinçten deri ütülerini "biz"leri vs. aletleri satan bir yer. (Hatta yukarda bahsettiğim bıçkıları gönderdiğim arkadaşları da götürmüştüm o mekana.) Böyle mekanlarda kimi ihtiyacınızı görecek şeyleri bulmak mümkün.

Bahsettiğim mekan:
B&B Ticaret
Adres: Balipaşa yokuşu, Aksu han no:19/A Çarşıkapı/İstanbul (Gedikpaşa - yanılmıyorsam 41° 0'26.6"N  28°58'0"E)

Ancak bulunduğunuz şehir de bu tür mekanları gezip keşfetmeye imkan vermiyor gördüğüm kadarıyla.  :( Bu durumda yapmak ya da dışardan getirtmek öne çıkan seçenekler.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #8 : 03 Mayıs 2011, 01:31:53 »
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2011, 01:33:35 Gönderen: ugurcan_20 »

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 09 Haziran 2011, 23:33:55 »
Merhaba,

Sizlerden terminoloji konusunda yardım rica ediyorum, deri kılıf yapımında kullanılan malzemelerin ingilizce isimleri var bende ancak Türkiye'de kullanılan isimleri bilmiyorum. Neden derseniz işin ustası eşim ve kendisi İngiliz, hobisini Türkiye'de devam ettirmeye çalışıyor ben de sözlük anlamlarıyla yardımcı olamıyorum.

v-gouge
skiver
stitching groover
cutting mat
deglazer
carnauba cream (sanırım bu karnuba mumu?)
edge kote
saddle soap

şimdiden teşekkürler,
bir de bunları nereden bulabiliriz bilgi paylaşabilirseniz sevinirim.

Cutting Mat: Plastik kesme tahtası
Carnauba Cream: Carnauba Cilası
Stitching Groover: Biz
Saddle Soap: İşaret sabunu
Skiver: Kösele yontma bıçağı

Bildiklerim bunlar...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #10 : 08 Ağustos 2011, 19:05:17 »
Sn. arkadaşlar,

"Stitching Groover" kalın el dikişi yapılacak deriye bir yiv/kiniş açmak için kullanılan bir nevi oyucu. "L" şeklinde muhtemelen yay telinden bir parçanın kısa ucu delik ve deliğin yanları ve ucu bilenmiş. Uzun uç ise hem sap görevi yapan hem de derinin yanına dayanarak yivin kenara paralel gitmesini sağlayan bir kalınca mile takılmış. Bu milin alt ucundan giren bir vida ile "L" şekilli kesicinin kenardan ne kadar içeriye yiv açacağı ayarlanabiliyor.

Bu yiv hem dikişin düzgün görünmesini sağlıyor, hem de yive gömülen dikiş ipinin/ipliğinin yabancı nesnelere sürünerek aşınmasını önlüyor.

Tandy Leather sitesinde http://www.tandyleatherfactory.com/en-usd/search/site+search+results.aspx?sectionpath=3&processor=content&p_keyword=groover linkinde 2 ayrı tipin resmi var.

Yapması oldukça kolay. Hepinize lâzım olabilir.

Saygılar,

alikozanoglu

NOT: "Saddle Soap" şimdiye kadar yurdumuzda bulamadım. Belki binicilik çevrelerinde olabilir. Bilhassa "sabunlu kösele" bakımı (köpüğü hem temizler hem yumuşatır) için aslında vazgeçilmez bir üründür.  A.K.

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #11 : 08 Ağustos 2011, 22:39:04 »
"cutting mat" bir zamanlar Ankara Güven Çarşı'da kesim lâstiği diye satılırdı. Şimdiki beyaz plâstik mutfak kesim tablalarının büyükleri veya sanayi malzemelerinde satılan poliamid (atıyorum) tipi plâkalardan parçalar aynı işi görür.
"v-gouge" isim olarak oymacıların kullandığı "v" oyma kalemine benzerse de deri
işleyenlerinki ayarlıdır. Yine Tandy kataloğuna bakmanızı öneririm.
"edge kote" kılıf, kın, kemer gibi şayler dikildiğinde kenarları tahta kenarı gibi bırakılmaz ve yuvarlanır. Bu işin aleti de aynı katalogda var. Sonra içi yarım yuvarlak oyuk sert malzemeden yapılmış bir alet bu kenar hafifçe ıslatılarak hızla sürülür ve kenar parlak bir hal alır. Bu kenara, yapılan nesnenin renginden bir kaç ton koyu bir boya/cilâ ( "edge kote") sürülür.
Eskiden yine dericilerin kullandığı bir "kelle bıçağı" vardı; "Skiving Knife".
Tandy'de çok çeşitli aletler ve malzemeler bulacaksınız. Tabii ABD'den emtia getirmek oldukça acıtıcı. Galiba Avrupada da bir merkezi vardı.
Bu arada; bir üstteki linkte 2 değil 3 stitching groover var. Ismarlarsanız kesici ucundan yedek ısmarlayın bir kaç tane.
"Sewing Awl Kit" de çok faydalıdır. Fakat yaptığı dikiş makina dikişi gibidir. Yani iplik karşıya geçip bir delik gidip geri gelmez; karşıya geçince hafif geri çekilir ve oluşan iplik boşluğundan karşı tarafın ipliği geçirilip alet geri çekilir ve bir üst deliğe devam eder. Yani her iki yanın ipliği kendi tarafında devam eder; sadece deliklerde karşı yanla temas edip dikişi oluşturur.  Bunun da yedek iğneleriyle alınmasını öneririm.  A.K.

« Yanıtla #12 : 08 Ağustos 2011, 23:08:18 »
Daha önce de söyledim dayanamayıp yine söyleyeceğim, Ali abi iyi ki varsın ve iyi ki bir arada bulunma şansını yakaldık, sağol varol.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #13 : 09 Ağustos 2011, 11:47:32 »
...
 Ali abi iyi ki varsın ve iyi ki bir arada bulunma şansını yakaldık, sağol varol.

Aynısını ben de ne zamandır yazacağım ama bu aralar yaşadığım koşuşturma arasında düzgün bir formatta yazamıyorum. Yazıyorum aslında ama adam gibi bir şekle sokamayınca erteliyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #14 : 10 Ağustos 2011, 00:42:40 »
...
 Ali abi iyi ki varsın ve iyi ki bir arada bulunma şansını yakaldık, sağol varol.

Aynısını ben de ne zamandır yazacağım ama bu aralar yaşadığım koşuşturma arasında düzgün bir formatta yazamıyorum. Yazıyorum aslında ama adam gibi bir şekle sokamayınca erteliyorum.

Ali Abi aynı zamanda ateşli silahların tarihçesi konusunda da oldukça bilgilidir.
Bu konuyla ilgili Ali Abimizin yazdığı notlar ortak bir arkadaşımız olan İsmail Bey sayesinde CD halinde elime geçti. Hemen print edip ciltlettirdim. Şu anda kitaplığımdaki en sevdiğim kitap diyebilirim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #15 : 10 Ağustos 2011, 10:12:40 »
Bir kaç sene önce Ankara'da ve okuyacak bir şey ararken kendisinin hakkında yazı olan bir av dergisine rastlamıştım. Okuyunca vay be demiştim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #16 : 10 Ağustos 2011, 10:23:26 »
...

Bende isterim :'(

Ali Abi aynı zamanda ateşli silahların tarihçesi konusunda da oldukça bilgilidir.
Bu konuyla ilgili Ali Abimizin yazdığı notlar ortak bir arkadaşımız olan İsmail Bey sayesinde CD halinde elime geçti. Hemen print edip ciltlettirdim. Şu anda kitaplığımdaki en sevdiğim kitap diyebilirim.

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #17 : 10 Ağustos 2011, 19:35:34 »
Sn. ibrahim 1969,

alikozanoglu@aol.com adresine bir email mesajı gönderin. O adrese pdf kopyalarını göndereyim.

Saygılar,

alikozanoglu

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #18 : 11 Ağustos 2011, 11:11:03 »
Sn. ibrahim 1969,

alikozanoglu@aol.com adresine bir email mesajı gönderin. O adrese pdf kopyalarını göndereyim.

Saygılar,

alikozanoglu

Ali abi gönderdim ilgin için çok teşekkür ederim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #19 : 11 Ağustos 2011, 11:18:06 »
bende istesem  O:-)
ozgurteksan@hotmail.com

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ