Merhaba abilerim ve kardeşlerim;
Uzun zamandır Leathercraft hobisi ile ilgili aletlerin kullanımı, ne işe yaradıkları hakkında yazı yazmayı düşünüyordum. Benim, bu hobiye başlamam yaklaşık 1 sene oldu ve 1 sene içerisinde aletlerle ilgili öğrendiğim bilgileri sizinle de paylaşmak istiyorum. Açıklamaya geçmeden önce şunu da belirteyim; ben henüz bu hobide amatörüm ve forumda bu hobiye belki de yıllarını vermiş abilerimiz ve kardeşlerimiz vardır. Dolayısıyla söyleyeceğim şeylerde herhangi bir eksik veya yanlış bir kullanım varsa lütfen düzeltin ki doğru bilgiye ulaşmış olalım.
1 Kırmızı kutu;Bu aletlerin hepsi deriyi kesme, biçme, inceltme ve işaretleme işlemleri ile ilgilidir.
A. Bu alet deriyi inceltir, örnek vermek gerekirse bir çanta yapıyorsunuz, çantanın kemer kısmı yuvasına kolay girsin diye ağız kısmını inceltme işlemini bununla yapabilirsiniz vb.
B. Bu alet de hemen hemen (a) da ki ile aynı işlevi görmektedir vb.
C. Yuvarlak dönen bir jilet başlığa sahip olup deriyi kesmenizi sağlar ayrıca köreldiği zaman ağızı değiştirilebilir. Gayet temiz ve düz kesimler yapabilirsiniz. (Tavsiyem düz kesim yapacaksanız kullanmanız, aksi takdirde başarılı sonuç vermeyebilir.)
D. (a) ve (b) ile yapılan işlemleri bununla da yapabilirsiniz.
E. Ve tabi ki olmazsa olmaz kalemler, düzgün çizimler düzgün kesimler demektir. Özellikle solda duran mavi kapaklı kalemi şiddetle almanızı tavsiye ediyorum SU İLE UÇAN KALEM diye geçiyor, mesela balta için kılıf yapıyorsunuz kağıda baltanın kalıbını çıkardınız ve çizimi deriye aktarmanız gerekiyor, bu kalem ile deriyi işaretlediniz istenmeyen yerlere de boya bulaştı, hemen bir ıslak mendil ile deriden kalem izini silebilirsiniz. Diğeri normal kurşun kalem ama kalemin ucunu resimde görüldüğü gibi açmanızı tavsiye ederim, bunu yaptığınız zaman gerçekten kağıda çizdiğiniz cismin izdüşümünü düzgün bir şekilde çıkarabilirsiniz.
F. Bu bildiğimiz neşter; ince işler için gerçekten başarılı iş yapıyor.
Ve tabi ki bunlara ek olarak kesme matı ve metal cetvel. (Tavsiyem kesme matını biraz büyük almanız resimdeki 60*90 cm ebadındadır. Aynı şekilde cetveli de büyük almanız yararlı olacaktır resimdeki 50 cm’dir.
2 Siyah kutu;Bu aletlerin tamamı dikiş işlemleri içindir.
A. Deriye düzgün bir dikiş atmak için gerekli bir alettir, hizayı düzgün bir şekilde almanız ve deriye dikiş için iz çıkarmanızı sağlar. Kullanımına gelince yan tarafında resimde de görüldüğü gibi bir vida vardır, bu vida ile ayarlanarak derinin en dış tarafından iç tarafına doğru ne kadar aralıkta dikiş atılmak istenirse hizanın oradan çekilmesini sağlar. Görüldüğü gibi 2 bacağı vardır biri derinin dış tarafına dayanır diğeri ise derinin üstüne basar ve bastırarak aşağıya doğru hareket ettirilir böylece iz deride belli olur.
B. Bu aleti (a) da ki gibi düşünebilirsiniz tek farkı derinin yüzeyinden ince ve düz bir şekilde aşağıya doğru kabuk koparmasıdır. Bu olan şeyde şuna yarar; dikişi attığınızda eğer ki bunu kullanmamışsanız iplikler deriden bir miktar havada kalacaktır ama bunu kullanmışsanız alet deriye iplik için oyuk bıraktığından iplikler deriyle aynı seviyede kalacaktır. Bir nevi dikiş bitince ipi çekiçle ezmek gibi diyebiliriz. Kullanımı çok basittir resimde de görüldüğü gibi aletin tam ortasında parlak ve tırtıklı bir somun vardır bunu gevşettiğimizde aletin ucundaki siyah L şeklindeki parça sağa veya sola kayarak deriden hangi mesafede (dıştan içe doğru) dikiş izi bırakacağınızı ayarlamanızı sağlar. Gene aynı (a) da ki alet gibi aletin ucunda ki oval kısım derinin dışına gelirken diğer L şeklindeki parça derinin üstüne basar ve aşağıya doğru çektiğiniz de deriye oluk açmış olursunuz.
C. Bunu şu şekilde anlatayım ki daha iyi anlaşılsın (a) veya (b)’yi kullanarak deriye dikiş atacağınız yere düz bir iz bıraktınız, daha sonra bu aletleri elinize alıp o bıraktığınız iz boyunca bastırarak dikiş mesafesi oluşturursunuz. Bunlarda tıpkı diğerleri gibi iz bırakır. Deriye delik açmaz. Birbirinden farkları ise aralarında ki MM farkıdır.
D. Ve tabi ki deriye dikiş için olmazsa olmazlarımız mumlu iplikler.
E. Bu aletler de tepesinden çekiçle vurmak kaydıyla deriye 3 mm aralıklarla dikiş için delik açar. Bu bende ki 3 mm’lik bir settir. Farklı aralıklarda olanları vardır. Fark ettiyseniz bunlar elinizde var ise ( c ) de ki alete pek gerek kalmıyor.
F. Bu aletin ismi BIZ’dır. Deriye açılan delikleri genişleterek iğnenin daha rahat geçmesini bununla sağlayabilirsiniz veya ( c ) de ki alet ile deriye iz bıraktığınızda Bızı kullanarak delik açabilirsiniz.
G. Tabi ki iğneler ve deliklerde zor geçen iğneleri çekmek için pense, bir de dikiş bittikten sonra ipi yakmak için çakmak.
3 Sarı kutu;İşin süs kısmı.
A. Kemerlere delik açmak için kullanılan pensenin aynı işlevini görür. Farklı çapta değiştirilebilir uçları vardır. Üzerine bastırmak suretiyle deride delikler açar daha çok ( c ) de ki çıtçıtlar için kullanılır veya farklı dikiş tarzları için büyük delikler açılması gerektiğinde.
B. Çıtçıtları ( c ) , çekiç ile vurmak suretiyle deriye monte etmeye yarayan bir settir. Çıtçıtın MM’resine göre boyutları değişir.
C. Çıtçıt ve farklı boncuklar.
4 Beyaz kutu;Deri kenarlarına yumuşak ve cila çekilmiş gibi bir görüntü vermek için kullanılırlar.
A. Derinin dışta kalan, dik görünen ve kesimden dolayı bozulan kenarını bununla alırsanız hem pürüzsüz hem de cilalı bir görüntü yakalamak için hazırlık yapmış olursunuz.
B. Bu oluklu tahtalar kimi zaman deriyi ıslatıp bir cismin kalıbı gibi durmasını istediğinizde deriye zarar vermeden bastırmanızı sağlar. Ama daha önemli bir işi vardır oda: derinin köşesini kenar boyasını sürdükten sonra veya önce, yakma işlemini yapmasıdır bu sayede baltanızın veya bıçağınızın dışta kalan kısmı daha parlak, cilalı ve yumuşak duracaktır.
C. Bu alet de (a) da ki aletin daha geniş ağızlısıdır. Derinin köşelerinden daha fazla ve geniş yüzey alacaksanız kullanabilirsiniz.
D. Ve tabi ki ince deri zımparası, köşelerdeki çapakları almaya ve bozuk kesimler yapmışsanız derinin köşesini bununla zımparalayarak daha düz bir köşe elde edersiniz.
5 Mor kutu;Deriyi boyama, köşeleri cilalı ve parlak göstermek için kullanabilecek maddeler.
A. Deri boyasıdır, kolaylıkla ayakkabıcılarda vb. yerlerde bulabilirsiniz. Eğer ki bir deriyi boyayacaksanız dikiş atmadan önce, deri parçalarını kestikten sonra ve köşeleri zımparalayıp temizledikten sonra boyamanızı tavsiye ederim. Dikiş attıktan sonra eğer boyayacaksanız kullandığınız ipi de boyamanız gerekebilir. Tabi bu bazı durumlarda gerekli olmaya bilir ve kişiden kişiye göre değişebilir.
B. Kenar boyası, kenarların daha parlak, dolgun ve cilalı görünmesini sağlar.
C. Balmumu, eğer ki kenar boyası elinizde yoksa mükemmel sonuç verir. Bence kenar boyasından daha sağlam iş çıkartıyor.
D. Boya süngeri olmadan boyamaları yapmak biraz zor olabilir. Bunun yerine ucu pamuklu çubuklar da kullanılabilir.
6 Mavi kutu;A. Ne işe yaradığını ben de pek bilmiyorum ve hiç kullanmadım. Tahminim deriye eğer ıslatıp motif çıkaracaksanız işe yarayabilir.
B. Bu aletler ise kenarlardaki işlemler içinde kullanıldığı gibi mesela elinizde bir deri var fazla kalın ve katlanmak bilmiyor, siz de bir çantanın kapağını yapmak istiyorsunuz katlanmasını istediğiniz yeri bu aletler ile inceltebilirsiniz. Ve deri o incelttiğiniz yerden kolaylıkla katlanacaktır hatta öyle kalacaktır.
Evet abilerim ve kardeşlerim yazdığım yazı inşallah işinize yarar, biraz uzun oldu ama kusura bakmayın. Daha detaylıda anlatabilirdim ama fazla uzun olmasın istedim. Bu sebepten elimden geldiğince, kafanıza takılan bir şeyler olursa yardımcı olmaya çalışırım. Son olarak bu seti Aliexpress.com üzerinden Çin’den aldım 15 günde elime ulaştı, gayet iş yapar bir settir, tabi resimde görünen bazı aletlerde sonradan alınmadır bilginiz olsun. Aşağıdaki videoyu da izlemenizde fayda var. Hepinize teşekkürler.
Video Linki:
https://www.youtube.com/watch?v=hXvxP9Kad9Q