Bıçak Sanatı - Forum

İstanbul bıçak yapımı kursu

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: İstanbul bıçak yapımı kursu
« Yanıtla #20 : 19 Ocak 2017, 15:09:36 »
Şöyle tam olarak adım adım neler yapacağız neleri alacağız yazabilir misiniz?

Örneğin ustalık belgesi alana kadar hangi sırasıyla adımlar gerekli?

Yada bir bıçak imalat atölyesi açabilene kadar hangi adımları atmalıyız?
Aklımdaki sorular üstat... Aslinda iki yolu var ama maalesef oda biz gibi calışan insanlara pek uymuyor...

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #21 : 19 Ocak 2017, 15:12:02 »
Malzeme konusunda Ben elimden geleni getiririm arkadaşlarda getirebilir dedim. Malzeme sıkıntınız yok o zaman eğer tanıdığınız bir eğitmen varsa onuda siz ayarlayabilirsiniz dediler :)
Kısacası sadece minimum 12 kişi gerekiyormuş.
Ama şöyle bir durum var oradan alınan belge ile işyeri açılamıyor dedi. Ben internetten gördüğüm açıklamayı gösterdim onuda bir araştıracak 2, 3 gün içinde dönüş yapacak. Sorusu olan Arkadaşlar ümraniye halk eğitimi arayabilir.

« Yanıtla #22 : 19 Ocak 2017, 19:34:48 »
Hadi iyi başladı  :2up , umarım sonuca doğru gider.

Tolga Yıldız

• 146
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ayvalık
« Yanıtla #23 : 19 Ocak 2017, 21:10:29 »
Eylem ustam çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerini almak için gereken süreler meslek dallarına ve kişinin eğitim durumuna göre değişiklik gösteriyor ve bu belgeleri Halk Eğitim Merkezleri verilmiyor. Çıraklık Ustalık Kalfalık belgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından veriliyor.
 Her seviye için 2-3 yıl o meslek alanında çalışmak gerekiyor (kalfalık için 2  yıl, ustalık için 3 yıl gibi) . O mesleği fiilen yerine getirirken yani çalışırken geçen süreye bakılıyor. Bu süre içerisinde sizin çalışmalarını takip edecek bir koordinatör öğretmen görevlendiriliyor. Ayrıca haftada bir gün yine eğitim durumunuza göre yüzyüze almanız gereken dersler var. Bıçakçılık metal teknolojisi dalının içersinde geçen bir konu, doğal olarak kalfalık veya ustalık belgesi "bıçak ustası" şeklinde değil "metal teknolojileri ustası" şeklinde olacaktır. Dal derslerine (modüller) şuradan bakabilirsiniz.
http://www.megep.meb.gov.tr/dokumanlar/%C3%87er%C3%A7eve%20%C3%96%C4%9Fretim%20Program%C4%B1/METAL%20TEKNOLOJ%C4%B0S%C4%B0_%C3%87%C3%96P_11.pdf

Bıçak yapımı ise bir kurs, yani bir sertifika programı
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2017, 21:13:38 Gönderen: Tolga Yıldız »
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

« Yanıtla #24 : 19 Ocak 2017, 22:40:41 »
Tolga Hocam, bildiğim kadarıyla "Metal teknolojileri Ustası" veya Metal İşleri Ustalığı belgesi çok geniş bir alanı kapsıyor, yani içerisinde sac işleri, soğuk demircilik, sıcak demircilik vs vs hepsi var. Alması oldukça zor bir belge. oysa bu saydıklarımızın hepsine özgü bir belge var örneğin demir doğrama, sıcak demir, sac işleri...gibi. Yönetmelik sonradan değiştiyse bilmiyorum.

Tolga Yıldız

• 146
« Yanıtla #25 : 19 Ocak 2017, 22:53:23 »
Sefa hocam bıçak ustalığı gibi bir alan göremedim, alt alan yoksa üst dalın belgesini veriyor ve üst dalın sınavlarını uyguluyor(uz). Örneğin kendi alanımda aşçı arkadaş ben mezeciyim diyor, ancak öyle bir alan yok, mecburen aşçılık dalının sınavlarına girip belge alıyor. Yinede kurum müdürü ile görüşüp detaylı açıklama yaparım hocam.
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #26 : 19 Ocak 2017, 23:09:24 »
Tolga Hocam, bildiğim kadarıyla "Metal teknolojileri Ustası" veya Metal İşleri Ustalığı belgesi çok geniş bir alanı kapsıyor, yani içerisinde sac işleri, soğuk demircilik, sıcak demircilik vs vs hepsi var. Alması oldukça zor bir belge. oysa bu saydıklarımızın hepsine özgü bir belge var örneğin demir doğrama, sıcak demir, sac işleri...gibi. Yönetmelik sonradan değiştiyse bilmiyorum.
Hocam bu saydiklarinizin hepsindenmi kurs olacak yoksa.Bıçagı ögrensek yetmez mi :)
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

« Yanıtla #27 : 19 Ocak 2017, 23:30:22 »
Yeter yeter  ^-^

vural

• 211
« Yanıtla #28 : 20 Ocak 2017, 14:51:35 »
Merkezi eğitim kurulundan olumlu bir yanıt aldım.bu sertifika ile işyeri açabilirsiniz dedi. Zaten bu belgelerin Ve kursların amacı bu bölgenizdeki halk eğitim merkezine başvurursanız size yardımcı olurlar..
Ben kalfalık Ve ustalık hakkında da soru sordum. Eğer o belgelerden istiyorsanız gene halk eğitime başvurun o dalda kurslar açtırabilirsiniz dediler ama kurs süresi çok uzun eğer amaç bıçak yapıp satmaksa bize bu belge yetiyor.
Ben şimdi pazartesi ümraniye halk eğitimin vereceği cevabı bekliyorum.
 Ben bu kurslardan arı yetiştiriciliği belgesi aldım. Bu benim çiftçi veya hayvancılık gibi geniş kapsamlı konularda değil ama arıcılık konusunda bu işi yapabileceğimin belgesi. Ben bu belge ile arıcılık desteklerinden faydalanabilir kendi ürünümü satabilir marka olabilirmi.ama minimum 50 kovan yıllık 2ton ürün şartı var.ama tavuk koyun büyükbaş gibi devlet desteklerinden faydalanamam. sanırım bu bıçak konusuda Buna benziyor.
 Her halükarda inanıyorum ki sonuca ulaşacağız.çok ilgili Ve yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

« Son Düzenleme: 20 Ocak 2017, 15:03:44 Gönderen: vural »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #29 : 20 Ocak 2017, 14:59:16 »
İşyeri açabileceğimiz sertifika hangisidir; Halk eğitimin verdiği mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

vural

• 211
« Yanıtla #30 : 20 Ocak 2017, 15:06:54 »
Evet eylem bey. Zaten kurs programının altında belge ile yapabilecekleriniz  yazıyor .Ama genede ümraniye halk eğitimi bekliyorum onlar ilk başta açamazsınız ama biz iyice bir araştıralım demişlerdi .

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #31 : 20 Ocak 2017, 15:08:56 »
Kurs fikri çok güzel. Umarım devamı da gelir. Naçizane bir önerim olacak. Kurs planında 1 saat teorik dahi olsa metal, ahşap ve sentetik malzemelerin talaş ve tozlarının, patina, yapıştırma ve renklendirme için kullanılan kimyasalların toksik etkileri, alınması gereken önlemler de açıklansa fena olmazdı. İş güvenliği zaten irdelenecektir diye alet-ekipman kullanımı hususuna değinmedim.
Güzel olacak umarım :)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

vural

• 211
« Yanıtla #32 : 20 Ocak 2017, 15:11:11 »
Kurs programının altındaki yazı
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2017, 15:13:06 Gönderen: vural »

Tolga Yıldız

• 146
« Yanıtla #33 : 20 Ocak 2017, 22:37:34 »
Eylem ustam iş yeri açmak için ustalık belgesi gerekir, ustalık belgesini ise Halk Eğitim Merkezleri değil Mesleki Eğitim Merkezleri (eski adıyla çıraklık okulları) verir. Her ikiside yaygın eğitim kurumu olduğu için karıştırılır.
Şu sitede kaba işleyiş hakkında bilgiler var ve doğru bilgiler.
http://www.dukkanacmak.com/isyeri-acmak-icin-ustalik-belgesi/

3308 sayılı mesleki eğitim kanunun 30. maddesi şöyle der:

Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.

Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.

Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar.

Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını onsekiz yaşını tamamlayana kadar kullanamaz.

Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir.(1)

Özetle bu belge ile işyeri açarsın diyen halk eğitim merkezi müdürü  mevzuat bilmiyordur, Halk eğitim merkezlerinde sertifika programı uygulanır. Kendisine 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu okumasını tavsiye edin.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #34 : 20 Ocak 2017, 22:51:02 »
Avrupa yakası ile alakalı
Kurs var mı .???

« Yanıtla #35 : 20 Ocak 2017, 23:06:26 »
Eylem ustam iş yeri açmak için ustalık belgesi gerekir, ustalık belgesini ise Halk Eğitim Merkezleri değil Mesleki Eğitim Merkezleri (eski adıyla çıraklık okulları) verir. Her ikiside yaygın eğitim kurumu olduğu için karıştırılır.
Şu sitede kaba işleyiş hakkında bilgiler var ve doğru bilgiler.
http://www.dukkanacmak.com/isyeri-acmak-icin-ustalik-belgesi/

3308 sayılı mesleki eğitim kanunun 30. maddesi şöyle der:

Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.

Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.

Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar.

Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını onsekiz yaşını tamamlayana kadar kullanamaz.

Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir.(1)

Özetle bu belge ile işyeri açarsın diyen halk eğitim merkezi müdürü  mevzuat bilmiyordur, Halk eğitim merkezlerinde sertifika programı uygulanır. Kendisine 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu okumasını tavsiye edin.

+1

vural

• 211
« Yanıtla #36 : 21 Ocak 2017, 15:08:11 »
Tolga bey zaten benim anlatmaya calıştığım ama anlatamadığım şeyi yazmışsınız benim aradığım kurum meslek edindirme kurumu ama meslek edindirdirme kurumunun kurs açacagı yer ismek .zaten ben o saydığınız belgeleri almak için kurs açtırmak mümkün mü diye sordum evet mümkün dediler.
Örneğin
https://www.ismekkurs.com/istanbul-iskur-kurslari
İşkur herhangi bir alanda açık görür bunun için uzman açığını kapatmak için kurs açar ama kursun verildiği yer ismek yani halk eğitim merkezleridir.
Ben mesleki eğitim merkezindeki bayana ustalık belgesinide sordum' evet kurslar var ama süresi uzun halk eğitim merkezine başvurarak kurs açtırabilirsiniz 'dediler.bu arada ben asansör işindeyken halk eğitime giderek elektirik kalfası belgesi almıştım.şu an istersem ustalık belgeside alabilirim.bir örnek daha arı yetistirme kursunu veren öğretmenimiz bizim grubun azmini görünce isterseniz sizin için başka kurs açabilim dedi ana arı yetistirme ve küçük baş hayvancılık seceneklerini sundu biz ana arı dedik.şimdi kurs programını hazırladı merkeze iletti onaylandığı takdirde başlayacağız.
Pazartesi olumsuz cevap gelirse ben sizin yazınızı gosterip kurs talep edeceğim.ki zaten onlar bunu araştırıyor.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #37 : 21 Ocak 2017, 16:17:50 »
avrupa yakasından bende varım +1 ,  işe bir yerden başlamış oluruz
hayat akıp giderken hayallerimin hep ertelendiğini ve severek zevk alarak yapacağım bir işin emekliliğe bıraktığımı görüyorum,

içimizden çok az kişi buna cesaret edip iş olarak başlayabilmiş, belki bir kıvılcım olur da kendi işimizin başına geçip üretmek nasip olur,kim bilir,

ben varım bu nedenle bir yerden başlamak lazım, hemde ortak buluşma noktamız olmuş olur

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #38 : 21 Ocak 2017, 22:34:56 »
Tolga bey zaten benim anlatmaya calıştığım ama anlatamadığım şeyi yazmışsınız benim aradığım kurum meslek edindirme kurumu ama meslek edindirdirme kurumunun kurs açacagı yer ismek .zaten ben o saydığınız belgeleri almak için kurs açtırmak mümkün mü diye sordum evet mümkün dediler.
Örneğin
https://www.ismekkurs.com/istanbul-iskur-kurslari
İşkur herhangi bir alanda açık görür bunun için uzman açığını kapatmak için kurs açar ama kursun verildiği yer ismek yani halk eğitim merkezleridir.
Ben mesleki eğitim merkezindeki bayana ustalık belgesinide sordum' evet kurslar var ama süresi uzun halk eğitim merkezine başvurarak kurs açtırabilirsiniz 'dediler.bu arada ben asansör işindeyken halk eğitime giderek elektirik kalfası belgesi almıştım.şu an istersem ustalık belgeside alabilirim.bir örnek daha arı yetistirme kursunu veren öğretmenimiz bizim grubun azmini görünce isterseniz sizin için başka kurs açabilim dedi ana arı yetistirme ve küçük baş hayvancılık seceneklerini sundu biz ana arı dedik.şimdi kurs programını hazırladı merkeze iletti onaylandığı takdirde başlayacağız.
Pazartesi olumsuz cevap gelirse ben sizin yazınızı gosterip kurs talep edeceğim.ki zaten onlar bunu araştırıyor.

Yanlış anlamadıysam ismek imkanı ile bu kursa katılırsak aldığımız belge işimize yarayacak  O:-) Şayet öyle olursa Avrupa yakasından bende varım :)

Tolga Yıldız

• 146
« Yanıtla #39 : 23 Ocak 2017, 00:41:54 »
Ustalık belgesi veya kalfalık belgesi kursa gidilerek alınan bir belge değil. Bilfiil o mesleğin içinde çalışanlara, çalıştıkları süre baz alınarak (burada o meslek kolunda sigorta aranıyor) belirli dönemlerde belirli sınavlar uygulanarak, belirli eğitimler verilerek alınan bir belgedir. Yukarda verdiğim sitede bu belgeleri almak için izlenmesi gereken yol anlatılmış. Kursa gidilerek alınan belge ustalık belgesi değildir ( halk eğitim, mesleki eğitim, işmek hiç farketmez) sertifikadır ve bu belge ile yasal olarak işyeri açamazsınız.... Ben Halk Eğitim Merkezinde öğretmenlik yapıyorum vural bey, mesleki eğitim merkezinde ise kalfalık ustalık sınavlarında komisyon görevlerim oluyor. Sizi yanlış yönlendiriyorlar....