Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Kılıfı yapımı

Bıçak Kılıfı yapımı
« : 08 Şubat 2010, 23:20:35 »
Arkadaşlar bilen vardır bilmeyen vardır, bilmeyenler ve daha önce denememiş olanlar için belki yol gösterici olur diye yaptığım kılıfın detaylı fotoğraflarını ekliyorum. Eksikler varsa eksiği gören arkadaş gerekli eklemeyi yaparsa sevinirim.
Deri yarı işlem görmüş vaketa,
Kullanılan malzeme:
Maket bıçağı,
cetvel,
kapsül zımbası ( şart değil)
delik zımbası
bally
ucu kütleştirilmiş yorgan iğnesi
naylon ip
çekiç
biz ( ucu sivri iğnenin geçeceği deliği açan sivri bir metal)

İşlem
Öncelikle deriyi ölçüp yapmayı planladığımız kılıfa göre kesiyoruz, bunu yaparken referans olarak kılıf yapmayı düşündüğümüz bıçağı kullanıyoruz.
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2010, 23:22:58 Gönderen: sefa çabuk »

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2010, 23:28:10 »
işimize yarayacak deri parçasını kestikten sonra bıçağı deriye kabaca yerleştirip, dikiş yapılacak payı da düşünerek gerekli markalamayı yapıyoruz ve markalama yaptığımız yerden maket bıçağıyla deriyi kesiyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2010, 23:36:04 »
kılıfın dış dikişlerini dikmeden önce kemere takma yeri yapılacaksa, dikişten önce bu işlemi de yapmamız gerekiyor çünkü dikişten sonra bu işlemi yapmak çok zor bir iş. kemer askısı için de yeteri kadar deri parçasını kesiyoruz ve nereye yerleştirmeyi düşünüyorsak gelecek yeri ve askı derisini karşılıklı zımparalıyoruz ( hafifçe) bu işlem yapıştırıcının daha iyi tutunmasını sağlayacak. sonra her iki yüzeye de bally sürüp kurumasını bekliyoruz, tamamen kuruyacak, el değdiğinde yapışmayacak kadar. Yapıştırıcı kuruduktan sonra yüzeyleri birbirine denk getirip çekiçliyoruz ( daha iyi yapışması için)

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2010, 23:48:20 »
sırada kenar dikişi yapılmadan önce dikiş kısmına koyulacak destek parçası ve dikişin deliklerini açma işlemi var. önce kenar dikişlerinin geleceği yerleri işaretliyoruz, buralardan bizle deleceğiz, bu işlemi düzgün olsun diye ben pergel kullanıyorum. işaretleme bittikten sonra destek parçasına sıra geliyor. bu praça hem dikişe destek olacak hem de bıçağın keskin yeri dikişi kesmesin diye koruma sağlayacak, bu parçayı plastikten de yapabilirisniz ama ben kalın deri tercih ediyorum. Bu parçayı dikişin geleceği kısımdan ölçerek uygun genişlikte kesiyoruz, yapışacak yüzeyleri zımparalayarak yapıştırıcılarını sürüyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2010, 23:54:52 »
bu arada sürdüğümüz yapıştırıcı kuruduktan sonra, daha fazla kurumaya bırakıyoruz. Bu süreyi değerlendirmek için tekrar arka tarafa yapacağımız kemer takma yerine geçiyoruz. Kemer takma yerinin üst tarafını yapıştırmıştık, bu kısmı dikeceğiz, deliklerin geleceği yeri bizle delip ardından dikiyoruz. alt kısmını da yapıştırıp, kenarlarına kapsül sıkıştırıyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #5 : 09 Şubat 2010, 00:01:27 »
kapsülleri taktıktan sonra kemerlik bitti sayılır, şimdi kılıfın iç tarafına gelen kapsüllerin üzerine deri parçası yapıştıracağız ki daha sonra bıçağımızı cizmesin. bu işlemi de fotoğraftaki gibi yapıyoruz. İç kısma yapıştırdığımız deri bıçağın özellikle kılıfa yerleştirildiği zaman, bıçağın deriye dalma yapmaması için, yapıştırma sonrası iyice yüzeye sıfır olana kadar zımparalıyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #6 : 09 Şubat 2010, 00:07:37 »
sırada dikişin geleceği kıısmın yapıştırılması ve dikiş delikleri var. Tutkal iyice kurumuştur artık. Aman burada dikkat bally aşırı kuruyunca iki yüzey birbirine değer değmez hemen yapışır ve sökemezsiniz. çok dikkatli olun. Bu arada söylemekte yarar var, bally yapışacak her iki yüzeye de sürülmeli tek yüzeye sürerseniz yapıştırma yapamazsınız. şimdi  dikiş yapılacak kısmı yapıştırıyoruz ve çekiçliyoruz. Ardından da biz kullanarak dikiş deliklerini deliyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #7 : 09 Şubat 2010, 00:13:46 »
Dikiş aşamasına geldik, dikişi iki iğneyi aynı delikten karşılıklı geçirerek ( önce birini ardından aksi yönde diğerini) yapıyoruz, ip naylon olduğu için kuvvetle germenizde bir sakınca yok, her delikten ip geçirişte karşılıklı ipi iyice gerin ( dikkat edin fazla gerip deriyi de yırtmayın :D) ve böylelikle dikişi tamamlıyoruz. ardından dikiş ağızlarını düzeltmek için kaba zımparayla zımparalıyoruz. dikişin düzgün olmayan yerlerini elle düzeltiyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #8 : 09 Şubat 2010, 00:19:40 »
sıra geldi form vermeye, bıçağımızı kılıfa yerleştiriyoruz ve kılıfı asetonla ıslatıyoruz. aseton hem deriyi yumuşatıyor hem de çabuk buharlaştığı için deriyi sertleştiriyor, öte yandan işinizi de hızlandırıyor. Islatma işleminden sonra ne form vermek istiyorsanız ıslanmış deriye bastırarak bu formu veriyorsunuz. Form işleminden sonra derinin kurumasını bekliyoruz.

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #9 : 09 Şubat 2010, 00:22:16 »
kılıfı boyamak istiyorsak piyasada hazır satılan sıvı deri boyaları kullanabiliriz, ya da ispirtoyla karıştırılarak kullanılan toz kumaş, deri boyası kullanabiliriz. ben burada toz boyayı ispirtoyla karıştırdım. Boyayı iyice her yere yedirerek uyguluyoruz. ardından kurumaya bırakıyoruz.

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #10 : 09 Şubat 2010, 00:23:25 »
çok güzel gidiyor sanki naklen yayındasın... :)

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #11 : 09 Şubat 2010, 00:24:44 »
bende tam bunları boyamıyacakmıyız diye soracaktım

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #12 : 09 Şubat 2010, 00:33:16 »
Boya sonrası ben eskitme yaptım. Boya tamamen kuruduktan sonra eğer eskitme yapacaksanız 220 kum zımpara kullanıyoruz. Hafifçe tüm yüzeyi zımparalıyoruz, girintiler olduğu gibi kalırken, çıkıntılar aşınıyor. bu işlemin de ardından artık yüzeyimizi besleyici deri cilasıyla cilalıyoruz ve bezle parlatıyoruz. Bitti
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2010, 01:06:13 Gönderen: sefa çabuk »

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #13 : 09 Şubat 2010, 00:34:48 »
Durukan bitti nihayet. ;) ;) yahu adım adım ne zor işmiş. bitirdi beni.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #14 : 09 Şubat 2010, 00:50:01 »
 :2up Güzel olmuş ustam  :2up Derinin eskitmesi de çok hoş olmuş. Ellerin dert görmesin çok güzel bir anlatım... :2up
Bu arada adım adım anlatı hazırlama aslında kendi yaptığını daha iyi kavramana yaramıyor mu? Benim hazırladıklarımda böyle bir etki olmuştu...

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #15 : 09 Şubat 2010, 01:02:42 »
Felsefede "öğrenmenin en iyi yolu öğretmektir" diye geçer. Ama Emre benim daha iyi kavramama yaramıyor :( :( ama eksik gidermesi açısından da yapmak gerekiyor. Ben özellikle yabancı forumlarda adamların çabalarını gördükçe utanıyorum. Hiç üşenmeden bir alay iş yapıp bir de fotoğraflayıp anlatıyorlar.

Metin Sakin

  • ***
  • 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #16 : 09 Şubat 2010, 09:06:08 »
Ellerine sağlık Sefa Ustam çok güzel olmuş
anlatımda, kılıfın kendisi de :D

Bikaç şey sormak istiyorum müsadenle
deri cilası derken ayakkabı için satılan cilalardan mı yoksa özel bişey mi?
Birde dikişten sonra yanları zımparaladığında yanlar için ekstra bi boya var mı ? ya da işlem ?

Bide eskitme deri dış yüzeyini zayıflatmaz mı cila yeterince kapatıyo mu ?

Sağolasın
tekrar ellerine sağlık


Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #17 : 09 Şubat 2010, 09:57:01 »
ellerin dert görmesin.. çok güzel olmuş gerçekten ve gayet açıklayıcı :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #18 : 09 Şubat 2010, 10:02:47 »
Teşekkürler arkadaşlar. Deri cilasını deri malzemesi satan yerlerden almıştım, şeffaf beyaz krem formunda bir yağ-cila karışımı. Yanlar için eksta bir işlem yapmadım, boyayı yaptığımda yan kısımlarda boyanmış oluyor. Eskitme deri yüzeyini inceltmiyor, o kadar az sürüyorsunuz ki zımparayı, çok belli belirsiz bir talaş alıyor hepsi o. Zaten 220 kum zımpara ince bastırsanız bile bir süre sonra zımpara gözenekleri dolduğundan isteseniz de talaş kaldıramıyor. Evet cila her şeyi sabitliyor.

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Bıçak Kılıfı yapımı
« Yanıtla #19 : 09 Şubat 2010, 11:55:51 »
eline sağlık hocam, gayet güzel ve açıklayıcı ;)


( ah derim olsada bende yapsam dediğim anlardan birini yaşıyorum şu an  :( )