Bıçak Sanatı - Forum

AĞAÇ STABİLİZE İŞLEMİ

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
AĞAÇ STABİLİZE İŞLEMİ
« : 13 Eylül 2017, 17:16:13 »
Merhaba Ustalarım,

Ağaç stabilize etmek için ağağıdaki vakum aletini almak istiyorum. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. İşe yarar... yaramaz... Birde stabilize işlemi için kullanılan kimsayal hangisidir nasıl tedarik ederim. Forumda biraz araştırdım ama bulamadım. Eğer bu konu ile ilgili bir konu önceden varsada kusura bakmayın. Kısaca stabiliz için genel bilgi araştırmasındayım. Her ağamasını, sure, kimyasal, motor gücü veya basınç değeri vs.

Şimdiden değerli bilgiyi paylaşmayı seven ustalarıma teşekkür ederim.

omknives

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
Ynt: AĞAÇ STABİLİZE İŞLEMİ
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2017, 18:28:22 »
Bu konu benim de ilgimi cekiyor ama hiç bir bilgin Yok takipteyim
Beni bu guzel havalar mahvetti

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #2 : 13 Eylül 2017, 19:57:43 »
ARkadaşlar ben epey süre stablizasyonla uğraştım
Denediklerim paraloid epoksi(marin) aktilik vernik polüretan vernik vs.
Vakum olarak ilk önce buzdolabı kompresoru kullandım ardından 1,5mt3/dk makina kullandım resimdeki gibi sonuç olarak hiç birinden cactus juice YouTube videoları gibi sonuç alamadım
Ikı sebebe bağlıyorum bir vakum motoru en az 8m3 olmalı 2. Stablizosyon için dogru kimyasalı henüz bulamamış olmam.
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #3 : 14 Eylül 2017, 20:17:43 »
 paraloid ile -700 milibara kadar stabilize denemeleri yaptım hasas teraziyle yaptığım ölçümlerde çok iyi sonuçlar aldım ama malesef bu defada paraloidi çözmek için kullandığım aseton vakum esnasında buharlaşıp pompaya doluyor bu problemi çözene kadar stabilize işine ara verdim
emiş borusunun üzerine  buharlaşan asetonu ısıtarak Yoğunlaştırabileceğim bir düzenek yerleştirebilirsen devam edeceğim

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #4 : 14 Eylül 2017, 20:39:52 »
paraloid ile -700 milibara kadar stabilize denemeleri yaptım hasas teraziyle yaptığım ölçümlerde çok iyi sonuçlar aldım ama malesef bu defada paraloidi çözmek için kullandığım aseton vakum esnasında buharlaşıp pompaya doluyor bu problemi çözene kadar stabilize işine ara verdim
emiş borusunun üzerine  buharlaşan asetonu ısıtarak Yoğunlaştırabileceğim bir düzenek yerleştirebilirsen devam edeceğim
Sogutarak olucak sanırım. Bende epey infüze ediyorum. Fakat asla çok derine işlemiyor:(

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #5 : 14 Eylül 2017, 21:59:17 »
stabilize ederken belli bir seviyeden sonra kavanozun dibi buz tutmaya başlıyor soğumadan sonra buhrlaşmaya başlıyor sanırım tekrar yoğunlaştırmak için de ısıtmak gerekiyor düz mantık böyle düşündüm

Okan

• 121
« Yanıtla #6 : 15 Eylül 2017, 16:32:57 »
ARkadaşlar ben epey süre stablizasyonla uğraştım
Denediklerim paraloid epoksi(marin) aktilik vernik polüretan vernik vs.
Vakum olarak ilk önce buzdolabı kompresoru kullandım ardından 1,5mt3/dk makina kullandım resimdeki gibi sonuç olarak hiç birinden cactus juice YouTube videoları gibi sonuç alamadım
Ikı sebebe bağlıyorum bir vakum motoru en az 8m3 olmalı 2. Stablizosyon için dogru kimyasalı henüz bulamamış olmam.

Merhaba

bahsettiginiz videoyu izledim (https://www.youtube.com/watch?v=uvII1FTm3YM) gercekten stabilizasyon icin guzel bir ornek.
peki kaktus resini kullandiniz mi?

Bu izledigim videolardan kaptigim bir kac notu ilgilenen arkadaslara aktarayim.

1. stabilize icin kullandigimiz sivi epoxy gibi 2 sivinin birlesmesinden olusuyor. Bunun bir tanesi katalizor gorevi goruyor.

2. haznenin icindeki agactan hava kabarcigi cikmayana kadar vakumlama islemi devam ediliyor.
3. renklendirmek icin resin in icine boya katilabiliyor

4. resin kivami adeta su inceliginde oluyor
5. vakumlama islemi tamamlandiginda 200 derecede 30 dakika pisiriliyor. ama kullanilan firinda kotu bir koku birakiyor gibi bisey soyledi yani bunun icin bu isleme has bir firin olmaliymis.

Hatirladiklarim bu kadar daha fazla bilgi edindigimde paylasacagim.

Herkese kolay gelsin.

ilgili resin satis siteleri

https://www.turntex.com/product/cactus-juice-resin-and-dyes
https://www.exoticblanks.com/Stick-Fast-Stabilizing-Resin-Quart-Size.html
https://www.amazon.com/Cactus-Juice-Stabilizing-Resin-Gallon/dp/B011830156
https://www.ebay.com/p/Cactus-Juice-Stabilizing-Resin-Stabilize-Wood-for-Vacuum-Chamber-2-Gallons/1140579689
http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=resin&pkw=resin&pmt=b&metworkType=kwd-12375131&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch

« Son Düzenleme: 15 Eylül 2017, 16:48:10 Gönderen: Okan »
omknives

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 15 Eylül 2017, 18:28:20 »
Cactus juice ile çalışan arkadaşın bir videosunda stabilizasyonu
paraloid kıvamında bir sıvıyla yaptığını hatırlıyorum.

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
« Yanıtla #8 : 15 Eylül 2017, 19:24:08 »
Cactus juice Türkiye'de Yok biliyorum buna benzer bir kimyasal var mı bilmiyorum.
Fakat kimyasal ne ise 8-10 saat vakumda kalması öneriliyor

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
« Yanıtla #9 : 16 Eylül 2017, 16:52:35 »
2k akrilik vernik kullanın. oto boyalarının üzerine atılan türden. sertleştiricisini yavas olandan alın. vakumda kullanabilirsiniz.
akripol vs.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #10 : 16 Eylül 2017, 17:13:50 »
2k akrilik vernik kullanın. oto boyalarının üzerine atılan türden. sertleştiricisini yavas olandan alın. vakumda kullanabilirsiniz.
akripol vs.

onu da denedim tek kullanımlık kalanı çöpe gidiyor ve sonuç tatminkar değil

casper73

• 130
« Yanıtla #11 : 18 Eylül 2017, 08:37:35 »
akripol vs.

onu da denedim tek kullanımlık kalanı çöpe gidiyor ve sonuç tatminkar değil

kalanı eğer uzun süre kullanmazsanız doğru çöp oluyor. ancak yakın zamanda kullanacaksanız buzluğa atın . 1 hafta falan sonra kullanabiirsiniz.
ben  kullanıyorum sonuç bence tatminkar. akripolden başkasını kullanmayın. ve mutlaka 50-60 derece fırında kurutun.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 18 Eylül 2017, 10:48:03 »
kalanı eğer uzun süre kullanmazsanız doğru çöp oluyor. ancak yakın zamanda kullanacaksanız buzluğa atın . 1 hafta falan sonra kullanabiirsiniz.
ben  kullanıyorum sonuç bence tatminkar. akripolden başkasını kullanmayın. ve mutlaka 50-60 derece fırında kurutun.

Resimde ki vernik ağaca işlemiş gibi duruyor. Ancak vernik denilince sanki ahşap üstündeki tabakadır diyesi geliyor insanın. Her halukarda sonuç çok güzel olmuş. Resime yönelik biraz detay verebilir misiniz.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

casper73

• 130
« Yanıtla #13 : 19 Eylül 2017, 09:15:11 »

Resimde ki vernik ağaca işlemiş gibi duruyor. Ancak vernik denilince sanki ahşap üstündeki tabakadır diyesi geliyor insanın. Her halukarda sonuç çok güzel olmuş. Resime yönelik biraz detay verebilir misiniz.

yani cactus suyu bulamadığımıza göre yurtdışında da kullanılan akrilik türevi sıvılardan maalesef vernik kullanıyoruz. üzerine de polisajdan sonra keten yağı kullandım. tabii stabilize uzun süren bi işlem. yaklaşık 6 saat vakumda kabarcık kalmayana dek vakumlandı. bu süre zarfında vernik kıvamı artmıştı. buda son aşamada stabilize işlemini daha etkin hale getiriyor.

bıçak ile ilgili ise tabiki
N690 çelik 4.5 mm.kabza kök ceviz.

resim ise ışıklı çadırda canon eos 70d ile çekildi.

Okan

• 121
« Yanıtla #14 : 19 Eylül 2017, 10:24:14 »

yani cactus suyu bulamadığımıza göre yurtdışında da kullanılan akrilik türevi sıvılardan maalesef vernik kullanıyoruz. üzerine de polisajdan sonra keten yağı kullandım. tabii stabilize uzun süren bi işlem. yaklaşık 6 saat vakumda kabarcık kalmayana dek vakumlandı. bu süre zarfında vernik kıvamı artmıştı. buda son aşamada stabilize işlemini daha etkin hale getiriyor.

Merhaba Kullandiginiz vakum motorunun ozelliklerini paylasabilirmisiniz. Eger malzemelerin resimleri varsa cok makbule gecer. Kendim icin degil tamamen foruma daha sonar katilacak arkadaslara bilgi olmasi adina  O:-) O:-) O:-)

omknives

casper73

• 130
« Yanıtla #15 : 19 Eylül 2017, 10:41:32 »

VALUE VE115N MODELİ.

Merhaba Kullandiginiz vakum motorunun ozelliklerini paylasabilirmisiniz. Eger malzemelerin resimleri varsa cok makbule gecer. Kendim icin degil tamamen foruma daha sonar katilacak arkadaslara bilgi olmasi adina  O:-) O:-) O:-)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 19 Eylül 2017, 13:48:59 »

Ben sonuçları çok beğendim. Diğer arkadaşların tatminkar olamadıkları durum nedir acaba. Kullanan kimysalın ahşaba tam işleyememesi mi yoksa gözenekleri tam dolduramaması mı. Eğer problem tam emilmeme ise bıçağı bitirmeye yakın vakumlasak. Yani sapı yapıştırdıktan sonra sapa kaba şeklini verip. Metale zarar veremez sonuçta sonrası kimyasalın nüfus ettiği kısıma bitiriş uygulanır.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #17 : 19 Eylül 2017, 14:07:10 »

Ben sonuçları çok beğendim. Diğer arkadaşların tatminkar olamadıkları durum nedir acaba. Kullanan kimysalın ahşaba tam işleyememesi mi yoksa gözenekleri tam dolduramaması mı. Eğer problem tam emilmeme ise bıçağı bitirmeye yakın vakumlasak. Yani sapı yapıştırdıktan sonra sapa kaba şeklini verip. Metale zarar veremez sonuçta sonrası kimyasalın nüfus ettiği kısıma bitiriş uygulanır.

Bence en etkili şekli ahşabı olabildiğince ufak ebatlara getirmek  (mesela  4x14x1 cm  gibi) tabi profil büyüklüğüne göre değişir.
Bu sayede ahşabın her yüzünden sıvı içeriye doğru nüfuz edecektir. Yapıştırdıktan sonra yaparsak bir yüzeyden vede dar kenarlardan girmeye calışacak ,sert gözenekli  ağaclarda zorlaşır iş. Birde kuruttuktan sonra 2. kez stabilize edip tekrar kurutmak gerekir, taki hava kabarcığı çıkmayana kadar  belki de 3 kez.
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2017, 14:34:31 Gönderen: Aydın Karakişi »
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Okan

• 121
« Yanıtla #18 : 19 Eylül 2017, 15:53:46 »

VALUE VE115N MODELİ.

omknives

Okan

• 121
« Yanıtla #19 : 19 Eylül 2017, 16:14:55 »
Sevgili konuyu görmeyen, görüpte yav şimdi işim var kim yazacak diyen, benim vereceğim bilgiden bişey çıkmaz diye düşünen ustalarım,  :)

Bilgi paylaştıkça  çoğalır felsefesini hatırlatırım   ;D

Özellikle şu gerekli motor gücü ne olmalı, birde basınç kazanı ne kadar ufak olursa okadar basınç fazlamı olur.

aynı tip bir motorla 12lıtrelık bir kazda olan basıncla 1litrelik kazandaki basınc aynımı olur.
Yani kazanı ufak alsam dahamı iyi olur acaba.

0.8 Gallon (3.1 Liter) 20cm x 10cm Stainless Steel Vacuum Degassing Chamber, Polycarbonate Lid

1.5 Gallon Vacuum Chamber Kit with 3CFM 1 Stage Vacuum Pump HVAC

omknives