Bıçak Sanatı - Forum

AĞAÇ STABİLİZE İŞLEMİ

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
Ynt: AĞAÇ STABİLİZE İŞLEMİ
« Yanıtla #20 : 20 Eylül 2017, 10:27:02 »
Sevgili konuyu görmeyen, görüpte yav şimdi işim var kim yazacak diyen, benim vereceğim bilgiden bişey çıkmaz diye düşünen ustalarım,  :)

Bilgi paylaştıkça  çoğalır felsefesini hatırlatırım   ;D

Özellikle şu gerekli motor gücü ne olmalı, birde basınç kazanı ne kadar ufak olursa okadar basınç fazlamı olur.

aynı tip bir motorla 12lıtrelık bir kazda olan basıncla 1litrelik kazandaki basınc aynımı olur.
Yani kazanı ufak alsam dahamı iyi olur acaba.

vakum yapacağınız için kazan çokta önemli değil. tabi abartmamak lazım . ben orta boy turşu kavanozu kullanıyorum.

0.8 Gallon (3.1 Liter) 20cm x 10cm Stainless Steel Vacuum Degassing Chamber, Polycarbonate Lid

1.5 Gallon Vacuum Chamber Kit with 3CFM 1 Stage Vacuum Pump HVAC

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #21 : 20 Eylül 2017, 12:34:37 »
Turşu kavanozu buzdolabı motorunun vakumuna
dayanıyor mu?

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #22 : 25 Eylül 2017, 09:03:44 »
Turşu kavanozu buzdolabı motorunun vakumuna
dayanıyor mu?

dayanıyor

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #23 : 25 Eylül 2017, 11:57:03 »
Teşekkürler, motor bulursak bizim kavanozla
denemeye devam :2up

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #24 : 25 Eylül 2017, 12:04:35 »
motoru buzdolabı tamiri yapan yerlerde bulabilirsiniz ben 25 tl ye aldım.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #25 : 25 Eylül 2017, 12:06:29 »
Teşekkürler Aydın usta buralarda dolap tamircisi yok
hurdacıda da bulabilirim herhalde

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #26 : 01 Ağustos 2019, 13:51:41 »
Merhaba abilerim. Geçenlerde bi hevesle bıçakyap.com dan döküm kalıbı aldım hibrit kabza yapmak için bununla birlikte bir çok ekipman hazır fakat şu ahşap stabilize etmeyi nasıl yaparım bilmiyorum. Bir sürü video var YouTube da ancak adamlar saatler hatta günler süren çalışmayı 5 dk ya sığdırdıkları için pek bir şey anlaşılamıyor. Ev ortamında bu işi yapabilir miyiz, yapabilirsek şayet yardımcı olur musunuz ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #27 : 01 Ağustos 2019, 14:07:33 »
Vernik ile stabilize edilmiş ahşaplardan hiç hoşnut kalmadım. Bugüne kadar en memnun kaldığım paraloid oldu fakat dile getirildiği gibi asetondan dolayı vakumlama sırasında sıkıntılar yaşanıyor. Onun için paraloid kullanılacak ise tavsiyem vakum pompası yerine kompresör ile Vakum Jeneratörü (Vakum Valf) kullanarak stabilize etmeniz. Ayrıca bu tür sistemlere imkanınız yoksa ve vaktiniz varsa asetonda eritilmiş paraloid içine ahşaplarınızı atın 15 gün kadar bekletin. Dışarı çıkardıktan sonra 2 gün sonra işlemeye başlayın. Yapılan denemelerde (10-15mm kalınlıkta ahşaplar) akrilik ve paraloid de olumlu sonuçlar aldık.

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #28 : 01 Ağustos 2019, 16:30:00 »
Vernik ile stabilize edilmiş ahşaplardan hiç hoşnut kalmadım. Bugüne kadar en memnun kaldığım paraloid oldu fakat dile getirildiği gibi asetondan dolayı vakumlama sırasında sıkıntılar yaşanıyor. Onun için paraloid kullanılacak ise tavsiyem vakum pompası yerine kompresör ile Vakum Jeneratörü (Vakum Valf) kullanarak stabilize etmeniz. Ayrıca bu tür sistemlere imkanınız yoksa ve vaktiniz varsa asetonda eritilmiş paraloid içine ahşaplarınızı atın 15 gün kadar bekletin. Dışarı çıkardıktan sonra 2 gün sonra işlemeye başlayın. Yapılan denemelerde (10-15mm kalınlıkta ahşaplar) akrilik ve paraloid de olumlu sonuçlar aldık.

Vakit ayırıp yardımcı olduğun için teşekkür ediyorum abi. Sanırım aşağıdaki elemanın yaptığı sistemde aslında kast ettiğin sistem doğru mu ? Ya da tam tersi mi ?

https://youtu.be/BeiW_37rS-U

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #29 : 01 Ağustos 2019, 17:49:27 »
Videodaki sistemde dolabın hava girişine bağlanarak vakum yapılıyor. Benim bahsettiğim aşağıdaki linkteki videoda daha iyi anlatılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=nHzCze2oWiI

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #30 : 02 Ağustos 2019, 13:04:22 »
Videodaki sistemde dolabın hava girişine bağlanarak vakum yapılıyor. Benim bahsettiğim aşağıdaki linkteki videoda daha iyi anlatılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=nHzCze2oWiI

Abi bu bahsi geçen paraloid aşırı pahalı geldi bana. Şöyle ki 250 gr. 100 ₺. Sizin bildiğiniz temin edebileceğim bir yer var mı ? Yoksa fiyat normal mi ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #31 : 02 Ağustos 2019, 15:00:34 »
Ben uzun zamandır almıyorum en son aldığımızda bir resterasyon firmasının elinde kalmıştı. O zaman baya ucuza almıştık. Şimdiki fiyatları bilmiyorum belki son zamanlarda alan arkadaşlar fiyat bilgisini paylaşır.  Şimdi kısa sürede internette baktığım kadarı ile kg fiyatı 200TL satan yerler var.  N11 de bile 250gr fiyatı 56,50TL var
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2019, 15:02:54 Gönderen: Salim Türk »

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #32 : 02 Ağustos 2019, 16:19:21 »
Teşekkürler abi. Biraz daha araştırayım.

Aydın Karakişi

• 1602
« Yanıtla #33 : 02 Ağustos 2019, 16:25:29 »
merhaba.

sıvı işini hallettikten sonra bizler için buzdolabı motoru iş görür.
NFK

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #34 : 09 Ağustos 2019, 12:12:00 »
Peki abilerim bu videodakinin tam tersini yapsak yani kozalakları stabilize etmeden döküm yapsak ne gibi sıkıntı olur ? Olmaz mı ? Yoksa olurda mı olmaz  ??? :D kafamda deli sorular.

Keskin25

• **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #35 : 01 Ekim 2022, 15:04:37 »
Bende epeydir stabizasyon işini araştıryorum , profesyonel olarak bu işe girmeyi düşünüyorum.şuan sadece fikir aşamasındayım acaba tam profesyonel bir tank için nasıl bir motor yeterli olur.

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #36 : 02 Ekim 2022, 18:15:49 »
Bende epeydir stabizasyon işini araştıryorum , profesyonel olarak bu işe girmeyi düşünüyorum.şuan sadece fikir aşamasındayım acaba tam profesyonel bir tank için nasıl bir motor yeterli olur.
Bu işte maliyetleri çok iyi hesaplayın. Profesyonel olarak yapılacaksa bir seferde 8-10 kabzalık ağacı işlemek gerekir. Reçinenin kalitesi önemli, kullanılacak renk pigmentleri de kaliteli olmalı.
Tabi en büyük sorunsal ağacı bulmak oluyor burada. Eğer ağaca ulaşabiliyorsanız gerisi çocuk oyuncağı.

Keskin25

• **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #37 : 06 Ekim 2022, 12:11:00 »
Doğru maliyet hesabı önemli,tavsiyelerinize açığım bu konuda hangi tür reçine önerileri pigment önerileri gibi.

Aydın Karakişi

• 1602
« Yanıtla #38 : 06 Ekim 2022, 21:04:18 »
Güzel urlu ağaçları uygun fiyata bulabilirseniz uyguna çıkartabilirsiniz. Ticaret için baya maliyetli ve piyasa doydu diyebilirim iyi düşünmek gerek.
NFK

KAZIMUGUR

• **
  • 121
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #39 : 07 Ekim 2022, 01:30:54 »
Piyasada ucuz ama iş görür çin malı tek kademe vakum motoru yukarıda adı geçen VALUE VE115N .
Tek kademe kanatlı tip vakum motorudur.
VALUE VE215N çift kademe dir.
Fiyatları ortalama 2000 ve 4000 gibidir.
Bunlar dakikadaki boşalttıkları hava hacmi ile değerlendirilir.
Bir de inebildikleri minimum basınç ( vakum ) ile .
Motor gücü üretici tarafından tanımlanır , kullanıcının seçimi gerekmez.
Bunları ( kanatlı tip vakum motorları ) , buzdolabı motoru gibi ( çoğunluk pistonlu ) oyuncaklarla mukayese etmeyin.
İnternet amatörlerin tatmin yeri !
Tek kademe bile işinizi rahatlıkla görür.

Kapalı bir kapta tam boşluk ya da ona yakın boşluk sağlandığında kaba yapılan sadece atmosfer basıncıdır ve tam olarak deniz kenarında santimetrekare ye 1 kg dır ( 1 bar diye de tanımlanır bir birine çok yakın değerler ) .
Kabın dış yüzeyi yeteri büyük ise ve cidar kalınlığı az ise içe doğru çöker yamulur yumulur.
Bu yüzden basınçlı ve ya vakumlu kaplar köşeli şekillerden çok silindir şeklinde yapılır.
Resimlerdeki kaplar gibi.
Pratik de eski düdüklü tencereler ideal .
Derin olması avantaj , çünkü:
Vakum esnasında hava kabarcıkları ve ve buhar çıkışı sıvıyı aşırı kabartacak.
Buhar çıkışı önemlidir çoğu zaman hava çıkıyor sanılır.
Örnek su , deniz kenarında 100 derecede kaynar denilir bu normal atmosfer basıncındaki değerdir.
Orta okuldaki bir deneyde ( 65 ler filan ) 30 derecedeki suyun vakum altında fokur fokur kaynadığını görmüştüm.
Düşük seviyeli yerlerde çay iyidir.
Aynı su ve çay ile yaylada ( 2000 ler filan ) çay bir türlü iyi tat vermez , yaklaşık 85 derecelerde filan kaynar... :o

Ne kullanıldığı önemli ama illa filtre olmalı motoru korumak için.
Mesela bir boru içerisinde pamuk , motor öncesinde pratik ve etkili bir çözümdür.

Buharı az da olsa illaki motora gider ama kanatlı tip motorlar yağ içerisinde çalışır  bu yüzden etkisi ihmal edilebilir.
0.5 lt kadar özel yağı ( vakum motoru yağı ) sık değiştirilirse sorun olmaz ( devamlı kullanım olursa ).

Başka bir başlıkta ( hatırlamıyorum hangisi ) sadece vakum iler değil basınçlı ortam ilede stabilize yapıldığının videoları vardı.
Mantıken bir şeyleri bir şeylere sokmak için itmek kaktırmak bastırmak gibi fiiller gerekiyor.

Ağaç önce çok iyi kurutulmalı , hatta paranoyak iseniz zehirli sıvı gaz filan ( emprenye etmek ).
Vakumda sıvı emdirmek , bu işi bir kaç defa yapmak , uzun süre vakumda tutmak , sonra basınç uygulamak , ve vakum basınç döngüsünü tekrarlamak.
Bu işlere ve süren zamana uygun sıvı seçmek .
Sonra kurutmak ...
Ağaç cinside işin içine girince tam olarak , ...şöyledir yaptım oldu denecek bir olay değil.