Bıçak Sanatı - Forum

DTE 2019

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
DTE 2019
« : 27 Mayıs 2019, 12:11:16 »
sevgili forum üyeleri, dostlar;

bir süredir ara verdiğimiz Değiş Tokuş Etkinliği'ni bu sene daha farklı kriter ve süreçler ile yeniden hayata geçirelim istiyoruz. beklenmedik birşey olmadığı müddetçe artık DTE etkinliğine katılacak ürünler, belirli bir konsept sınırlamasına tabi olacaklar. bu bir çok açıdan süreci zenginleştiren bir prensip olacak diye düşünüyoruz. ve bu etkinlik sonunda da değiş tokuş, tüm üyelere açık bir kamp organizasyonu ile gerçekleşecek. bu yazdıklarımı daha net hale getirmek gerekirse:

- 2019 yılı Değiş Tokuş Etkinliği'nin teması "kiridashi" olarak belirlenmiştir.

- Çalışılacak Kiridashi'nin boyu maksimum 15 cm olmalı.

- Çalışılacak Kirdashi'nin kalınlığı 3-5 mm arasında olmalı.

- Çelik olarak karbon çeliği kullanılmalıdır. Dileyen sanmai veya damascus da tercih edebilir.

- Kirdashi'yi tasarımsal anlamda sınırlandırıcı hiçbir unsur bulunmamaktadır.

- Dileyen ürününe kendisi kılıf yapabileceği gibi, üretilen Kiridashi kılıfı olmadan da etkinliği katılabilir.

- Üretilen kiridashi'nin fotoğrafları net ve detayları anlaşılabilir olmalıdır. Bu sebeple önden, arkadan, alttan ve üstten en az 4 açıdan çekilmiş fotoğrafıyla birlikte katılım gerçekleşmeli. Yüklenen fotoğraf adedi 7 i geçmemeli. fotoğrafla birlikte ürünün en, boy, kalınlık ve çelik bilgilerinin de paylaşılması gerekmektedir.

- fotoğraf paylaşımı ve katılım bu başlık altında yapılmalı.

- eylül ayının ilk haftasına kadar katılım mümkündür.

- eylül ayının ikinci hafta sonu yapılacak (bu tarih bir iki hafta ileri ötelenebilir) iki günlük bir kamp organizasyonu ile her katılımcı yaptığı çalışmayı kazanan kişiye verecektir. kamp organizasyonu ile ilgili yer ve diğer bilgiler süreç içinde yine buradan duyurulacaktır.
- Kampa katılamayacak olan arkadaşlar ise yine buradan ilan edeceğimiz arkadaşımıza ürünlerini gönderecekler ve gıyaben bu etkinliğe katılmış olacaklar.

bu etkinliğe katılıp emek verecek arkadaşlara şimdiden kolay gelsin diyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: DTE 2019
« Yanıtla #1 : 27 Mayıs 2019, 15:47:23 »
Sevindirici bir haber. :2up Eski başlıklarda görüp özendiğim bir etkinlikti. Tekrar uygulanıyor olmasına çok sevindim. Forum yönetimine bu etkinliği hazırladığı için çok teşekkür ediyorum.

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2019, 17:40:54 »
Merhaba,

ilginç bir etkinlik, kulağa hoş geliyor. Kazanan nasıl belirleniyor?

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #3 : 27 Mayıs 2019, 19:04:50 »
Merhaba,

ilginç bir etkinlik, kulağa hoş geliyor. Kazanan nasıl belirleniyor?
Öncelikle merhaba.
Bu etkinlikte kazanan dostluktur,arkdaşlıktır,abiliktir,kardeşliktir kısacası bu etkinlikte kazanan forumdaki paylaşım ruhudur...

Bu etkinlikte herkes ürününü ortaya koyar ve kura yoluyla katılımcılar ürünlerini değiş tokuş eder...
Saygılarımla
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2019, 19:13:48 »
Erdem +1

Esasen katılan herkes kazanıyor. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
« Yanıtla #5 : 27 Mayıs 2019, 20:28:59 »
Tamamdır, hiç anlamamışım  ;D çok güzelmiş

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2019, 21:37:04 »
Hayırlı olsun. Başlığa bir de kridashi nedir? Nasıl yapılır? Özgün özellikleri nelerdir? Açıklayıcı bir konuda eklense çok iyi olur. Tabi siz ustalar daha iyi bilirsiniz.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 27 Mayıs 2019, 22:19:06 »
Çok süper inşallah katılabilirim😊
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2019, 22:42:00 »
Umarım bu gibi etkinlikler daim olur. Forumdaki abi, kardeş ve usta çırak ilişkisi bakımından çok güzel ve bir o kadar faydalı bir etkinlik.  :2up
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2019, 22:58:50 »

Emin kardeşim, tarih bence biraz sıkıntılı, okulların açılma tarihine yakın , Ağustos sonu nasıl olur O:-)

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #10 : 28 Mayıs 2019, 01:07:30 »
Öncelikle herkesin bir şekilde bıçak yaptığı bir grupta, bıçak değiş tokuşu zaten amaç değil araç olacaktır.
Yalnız madem bir şekilde bıçak yapılacak ve de tasarımda sınırlama yok. Bu maksimum 15 cm meselesi baya zorlayıcı bir sınırlama.
Hatta orjinal kiridashi tasarımına neredeyse mahkum ediyor gibi. Boyuna çalışamayınca enine çalışmak gerekince ortaya fit olmayan birşey çıkıyor. 5 sefer wc ye girdim çıktım aklıma birşey gelmedi.  :D
Geriye imkan varsa sanmai, damaskus, eskitme, hamon, rustik görüntü verme gibi seçenekler kalıyor.
Trafikte olduğu gibi bunun %10 falan esneme payı olmaz mı?

Neyse maksat muhabbet olsun.
Çok memnun oldum. İnşaallah bir sıkıntı olmazsa katılmayı düşünüyorum.
Tertip edenlere teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2019, 01:35:42 Gönderen: dela »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 28 Mayıs 2019, 01:28:19 »
Öncelikle hayırlı olsun.
Olurda katılabilirsem ben ağzı çift taraflı açmaya çalışayım, benim gibi sol elini kullanan birine çıkar belki kullanmak isteyince mağdur olmasın.  ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Şeref Acar

• *
  • 1586
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #12 : 28 Mayıs 2019, 02:20:58 »
Herkese selamlar.

Kiridashi pek de sanatçı yorumuna
ihtiyaç duyan bir tür değil.
Binlerce senede formunu almış
sonuçta. Bundan çok, kullanacak kişi
için kullanışlı bir ürün çıkarmak düşünülse
daha iyi olur diye düşünüyorum.

Tarih olayında da bir kritik yapsak
nasıl olur. Çok ileri bir tarih, yaz tatili
insanlar daha tahat olur gibi geliyor.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2019, 10:36:09 »
Etkinlik haberi çok sevindirici.Ama tarih sıkıntı olabilir.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2019, 10:55:34 »
Bu ve sonraki DTE'lerde TEMA olacağını Emin usta belirtmişti. Ben de bunun üzerine bir iki şey söyleyeyim.

* Belli bir tecrübeden sonra bir çoğumuz belli bir yıldan sonra ne yapmak istediğini, nasıl yapmak istediğini, neleri kullanmayı tercih ettiğini belirlemiş oluyor. Bu iyi bildiği, tecrübeli olduğu alanda başarılı çalışmalar yapması açısından bir artı. Bu alan bizim konfor alanımız oluyor.

Ancak uzun bir süre aynı işi yapmak, aynı bakış açısı insanları körleştirebiliyor. Ustanın çalışması monotonlaşabiliyor. Hobi kavramı geriye giderken amatör olarak yapsa bile yaptığı daha fazla "iş"leşebiliyor.

O nedenle insanları konforlu olduğu alandan çıkarmak, biraz düşünmesini gerektirmek, biraz araştırma yapmak zorunda bırakmak, daralan bir tanımla yaratıcılığa yer açmak ve sonuç olarak daha eğlenceli olmak bu TEMA'lı DTE amaçlarından. Tabi her sene bu herkeste sağlanamayacak; illa ki her sene o senenin temasına çok aşina olan birieri çıkacak. Ama o kişi de gelecek seferki başka tema ile kendi alanından çıkacak...

Temaya yapılan yorumların varlığı bence temanın insanları konfor alanından çıkarması açısından başarılı olduğunu gösteriyor. :) Demek ki araştırma yapmak gerekecek, sıradanlığı nasıl aşarım diye düşünen çıkacak.

* Tema ile kısıtlanan ürünler daha eşitlikçi bir etkinliğe de imkan verecek. Buna bir kaç örnek verebilirim.Malzeme: özellikle ısıl işlemi elde yapılabilen, tedariği görece kolay olan karbon çeliğin bahsini ettik. Böylece herkes katılım imkanı bulabilsin istedik. Ayrıca diğer arkadaşlar da çok farklı bir şey kullanmadığından insanlar birbirlerine ağırlıklı olarak alınterlerini hediye etmiş olacaklar. Kılıf/kın: Bir çok insan bıçağı yapar ama eli kılıfa varmaz. O nedenle kılıfın her temada mecburi olmamasını tercih ettik. Sonra zaten kiridaşi tema olarak belirlendiğinde kılıf yapay bir şekilde zorunluluktan çıkarılmamış oldu. Ha ilerde temamız kama gibi bir şey olur o zaman belki illa kın yapılmalı falan denir.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2019, 11:54:35 »
Bunları tartışmaya başlamamız bile çok iyi bence  :2up
Şeref, Kiridashi nin sanatsal kapasiteyi kısıtlayan ve sanatçı yorumuna ihtiyaç duyan bir tür olmadığı görüşüne katılmıyorum. Kiridashi veya bir başka tür, zaman içerisinde sadeleşmiş veya optimize olmuş bir bıçak ya da bir başka takımda yapılacak, sınırsız kombinasyonda alternatif yaklaşım olduğunu düşünüyorum, ve forumdaki üretimlere bakılırsa şaşırtıcı sonuçların karşımıza çıkacağına eminim ( en başta Senden  ;) ). Bunu göreceğiz. Kılıf deyince aklımıza hep deri geliyor örneğin, ama geleneksel yapılmış Kiridashilerin bir kısmı ahşap kına sahip, Hatta friction folder türü açılıp kapanabilen Kiridashiler bile var. Yapılabilecekleri düşününce daha şimdiden insanın aklına bir çok heyecanlı şey geliyor, eminim sizlerin de geliyordur. Temanın belirlenmiş olması en azından "ne tür bir bıçak yapsam" karmaşasını ortadan kaldıracak ve estetiğe biraz daha yoğunlaşma zamanı tanıyacak bizlere, gibi geliyor bana.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2019, 12:53:10 »
tarihle ilgili şu anda olumsuz düşünmemekte yarar var. sonuçta tarihe de hep birlikte karar vereceğiz. ya bir hafta önce ya bir hafta sonra, fakat ortalama ağustos ortasına kadar tüm işlerin katılıma hazır olması gerektiğini düşünelim. gerisi bir şekilde halledilir.  8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

coktar

• 379
  • Meslek: Yönetici
« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2019, 12:59:57 »
Fikir çok iyi, böyle bir etkinlik olduğundan bilgim yoktu görünce süpermiş dedim. Kesin katılırım 😊 kazanan ustamda benim gibi bir amatörden hatıra bıçak olmasını isterim. Emeği geçenlere teşekkürler
instagram: @hevesadami

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #18 : 29 Mayıs 2019, 08:38:24 »
Değiş-tokuş yada  buluşma organizasyonunun yapılacağını duyunca çok sevinmiştim. İkisi beraber olmuş :) çok da güzel olmuş. Temada kridashi'nin  belirlenmiş olduğuna ilk duyduğumda bende Şeref gibi düşünmüştüm ancak farklı bir deneyim olacak gibi. Aslında DTE'ye başka bir proje yapacağım için katılmayacaktım ama belirlenen sürede ikisini de çıkara bilirmişim gibi geldi. Şimdiden hayırlı olsun.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2019, 09:29:27 »
Sonuçta kridashi, etkinlik işin bahanesi.
Fuarda da fark ettiğimiz üzere, uzun uzun sohbetlere ihtiyaç var.  ;)