Bıçak Sanatı - Forum

DTE 2019

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: DTE 2019
« Yanıtla #20 : 30 Mayıs 2019, 00:06:18 »
Ben bu sene bir süre daha atölyeye giremeyeceğim, dolayısıyla katılamayacağım değiş-tokuşa.
Ama katılmayı ne kadar istediğimi göstersin diye, daha önceden yaptığım iki kridashiyi paylaşacaktım, bir de resim yükleyebilseydim. Bence kridashi yoruma açık bir model, belki de benimkiler kridashi değil, ben öyle sanıyorum ;D
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2019, 00:12:27 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #21 : 30 Mayıs 2019, 00:18:22 »
Hah, buldum işte bir site :D
Önceki paylaşıma bir ilave yapayım, muhtemelen ben yaptıklarının farklı olduğunu sanıyorum.
Bu birinci, eğeden imal:

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #22 : 30 Mayıs 2019, 00:27:03 »
İkinci de atılamayacak kadar büyük, bir bıçak olmayacak kadar küçük bir 1075.
Bunu bitirememistim, hala duruyor aynı şekilde.

Şeref Acar

• *
  • 1586
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #23 : 30 Mayıs 2019, 02:25:02 »
Bunları tartışmaya başlamamız bile çok iyi bence  :2up
Şeref, Kiridashi nin sanatsal kapasiteyi kısıtlayan ve sanatçı yorumuna ihtiyaç duyan bir tür olmadığı görüşüne katılmıyorum. Kiridashi veya bir başka tür, zaman içerisinde sadeleşmiş veya optimize olmuş bir bıçak ya da bir başka takımda yapılacak, sınırsız kombinasyonda alternatif yaklaşım olduğunu düşünüyorum, ve forumdaki üretimlere bakılırsa şaşırtıcı sonuçların karşımıza çıkacağına eminim ( en başta Senden  ;) ). Bunu göreceğiz. Kılıf deyince aklımıza hep deri geliyor örneğin, ama geleneksel yapılmış Kiridashilerin bir kısmı ahşap kına sahip, Hatta friction folder türü açılıp kapanabilen Kiridashiler bile var. Yapılabilecekleri düşününce daha şimdiden insanın aklına bir çok heyecanlı şey geliyor, eminim sizlerin de geliyordur. Temanın belirlenmiş olması en azından "ne tür bir bıçak yapsam" karmaşasını ortadan kaldıracak ve estetiğe biraz daha yoğunlaşma zamanı tanıyacak bizlere, gibi geliyor bana.
Ustam saygılar, serbestiz yani 👍👍

Değiş-tokuş yada  buluşma organizasyonunun yapılacağını duyunca çok sevinmiştim. İkisi beraber olmuş :) çok da güzel olmuş. Temada kridashi'nin  belirlenmiş olduğuna ilk duyduğumda bende Şeref gibi düşünmüştüm ancak farklı bir deneyim olacak gibi. Aslında DTE'ye başka bir proje yapacağım için katılmayacaktım ama belirlenen sürede ikisini de çıkara bilirmişim gibi geldi. Şimdiden hayırlı olsun.
Tema çok iyi Mehmet ustam
Hızlı hazırlanabilir bir tür, hepimiz için dediğin gibi
farklı bir deneyim olacak. En güzel kısmı da
farklı fikirlerin bir arada, bir cemiyet ortamında
sunulacak olması.

Bülent abi başlamış bitirmek üzere, kolay gelsin.

Emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ederim.

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #24 : 01 Haziran 2019, 13:02:12 »
Yapılacak kamp organizasyonu ile ilgili aklıma bir fikir geldi.
Organizasyon tarafından belirlenmediyse değerlendirilebilir diye düşünüyorum.
Denizli'nin Serinhisar'a bağlı eskiden beri bıçak üretimiyle uğraşan Yatağan Mahallesi sınırları içinde Kefe Yaylasında belediyenin işlettiği orman içi kamp alanı var. Banyosundan, marketinden, kıraathanesine kadar her şey var. Havası da çok iyi. Her çadır için elektrik bile var.
Yerel ustalarla da irtibat kurulabilir. Üyemiz olan Yatağan'lı ustalar da var bildiğim kadarıyla.
Sadece bir fikir.
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2019, 13:11:47 Gönderen: dela »

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #25 : 01 Haziran 2019, 22:58:22 »
Denizli'nin Serinhisar'a bağlı eskiden beri bıçak üretimiyle uğraşan Yatağan Mahallesi sınırları içinde Kefe Yaylasında belediyenin işlettiği orman içi kamp alanı var. Banyosundan, marketinden, kıraathanesine kadar her şey var. Havası da çok iyi. Her çadır için elektrik bile var.
Yerel ustalarla da irtibat kurulabilir. Üyemiz olan Yatağan'lı ustalar da var bildiğim kadarıyla.
Sadece bir fikir.

İlk çadır da bu yaylada kalmıştım, gerçekten çok güzel bir yer ama bilemiyorum daha uygun yerler de olabilir diye düşünüyorum zira yer olarak ters, konum olarak daha uygun yerlerde bulunacaktır.

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #26 : 02 Haziran 2019, 19:15:59 »
Sadece bir fikir.

İlk çadır da bu yaylada kalmıştım, gerçekten çok güzel bir yer ama bilemiyorum daha uygun yerler de olabilir diye düşünüyorum zira yer olarak ters, konum olarak daha uygun yerlerde bulunacaktır.

Benimkisi biraz şark kurnazlığıydı zaten.
O tarihlerde büyük ihtimalle oralarda olacaktım.  :D
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2019, 19:18:07 Gönderen: dela »

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #27 : 28 Haziran 2019, 19:21:02 »
Resimlerin burada yayınlanacağı söylenmişti.
Ben yaptıklarımı paylaşayım. Hem de paşlaşacaklara yol olsun.

(Öğretmenlerin yaz tatili başladığından 1 eylüle kadar belki fırsat bulamayabilirim)

1 - Çözünürlük yeterlimidir?
2 - Çekim açıları doğrumudur?
3 - Çoktan seçmeli tercih uygunmudur?
4 - Paylaşım bilgileri yeterlimidir?
5 - Paylaşım için erkenmidir?

Çalışmadan kurada çıkan arkadaşa seçeceğini vermeyi düşünüyorum.

Ürün özellikleri

Sapsız olan.
Klasik tasarıma yakın.
Çelik : Esaş eğe
Boy: 15 cm
Kalınlık : 4,5 mm
Ağza yakın olduğu için çok uğraşmasam da hamon çalışması ve nitrik asitle karartma yapıldı.

Saplı olan

Çelik : Daire testere
Boy : 15 cm
Kalınlık : 3,2 mm
Sap : Tik (teak) ağacı. Keten tohumu sonlandırma.

Bunun tasarımında orkunaydin350 arkadaşımın kırılan kritashisinden esinlenilmiştir.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #28 : 01 Temmuz 2019, 10:01:21 »
elinize sağlık. sorularınıza cevap vermek gerekirse:

1 - Çözünürlük yeterlimidir? evet ben detayları görebiliyorum

2 - Çekim açıları doğrumudur? ürünleri sırttan göremiyoruz. tabi bir de arka yüzeylerini görebilmemiz gerekiyor.

3 - Çoktan seçmeli tercih uygunmudur? bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

4 - Paylaşım bilgileri yeterlimidir? yeterlidir.

5 - Paylaşım için erkenmidir? hayır, hatta motivasyon için iyi bile oldu :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #29 : 01 Temmuz 2019, 13:07:46 »

#27'ye ilave resim.
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2019, 13:10:03 Gönderen: dela »

coktar

• 379
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #30 : 03 Temmuz 2019, 21:12:30 »
Herkese Merhabalar. İlk kez bu etkinliğe katılıyorum oldukça da mutluyum bu durumdan. Katılım şartlarında maksimum boyun 15cm. olduğunu az önce yazılanları tekrar okurken fark ettim yaptığım bıçak 17cm. oldu ustalarımız uygunluk verirse bu acemiliğe çok sevinirim. Olmazsa da arka taraftaki ip deliğini yok ederek kısaltmam gerekecek. Çelik O2. Paslanma direncini arttırmak için sirke uygulayarak patina yaptım ve kararttım. Üzerine yapıştırıp dikeceğim derinin de bıçak kalınlığında olması için her iki yüze de kanallar açtım. Çeliğe de deri ile aynı aralıklarla o kadar delik açmak epey uğraştırdı açıkçası. Derinin su direncini arttırmak ve renk vermek için de balmumu uyguladım. Ağzını rampa ya da açı aparatı kullanmadan (Kiridashi'nin şeklinden ötürü mecburen) bant zımparada elde açtı. Özetle epey özendim umarım boyunun 2cm uzun olması sorun olmaz 😊
instagram: @hevesadami

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #31 : 03 Temmuz 2019, 22:15:20 »
Bir solak olarak sol el için yapılmış kiridashi görmek özelliklede bu kadar güzelini görmek beni mutlu etti. Kabul edilmezse ben hediye kabul edebilirim. ;D ;D Şaka bir yana yeni sahibine hayırlı olsun  :2up :2up
« Son Düzenleme: 03 Temmuz 2019, 22:17:38 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

coktar

• 379
  • Meslek: Yönetici
« Yanıtla #32 : 04 Temmuz 2019, 15:38:30 »
Bir solak olarak sol el için yapılmış kiridashi görmek özelliklede bu kadar güzelini görmek beni mutlu etti. Kabul edilmezse ben hediye kabul edebilirim. ;D ;D Şaka bir yana yeni sahibine hayırlı olsun  :2up :2up

Çok teşekkürler, ne demek her zaman
instagram: @hevesadami

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #33 : 04 Temmuz 2019, 17:29:18 »
Selamlar.ilk kirdashi yapışım ve 2 seneyi gecik takip ettigim zamandan beri ilk forumda paylaşımım olacak.
çelik:ck75
3mm
15.5 cm
kabza:epoksi masa yapan bi abimin artan parcalarından.iki tarafıda değişik bi tarafı ceviz gibide diger tarafını bilemedim.keten tohumu yagı ile sonlandırdım

ısıl işlemi yutong şaloma ile kendim yaptım carpılma riskini aza indirmek icin sadece agız kısmına suda suyunu verdim.
solak oldugum için  ne kadar zorlasamda tam deneyemedim malesef lakin sol elimle ters tarafıyla güzel iş cıkarıyor.
« Son Düzenleme: 04 Temmuz 2019, 17:38:14 Gönderen: HüseyiN.TufekCi »
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

« Yanıtla #34 : 07 Temmuz 2019, 17:25:29 »
Ben de yeni bitirdim, yakında Antalyadan ayrılacağım için dönüşte zaman olmaz diyerek bir an önce bitsin hazırda beklesin dedim. Malzeme 80CrV2, saptaki ahşap abanoz, üzerinde vatoz derisi ( same) var. Pimler saf bakır, hadi olmuşken bir de kutu yapayım dedim; kutu da Honduras gül ağacı. Tüm işlemler elde başladı ve bitti. Kutu ilk deneyimim olduğu için ufak tefek kusurları vardır, artık alacak arkadaş görmezden gelsin. Bir yüze imza attım diğer yüze de DTE-2019 yazısı gelecek. Daha fazla fotoğrafa web sayfasından bakılabilir.

« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2019, 21:14:14 Gönderen: sefaçabuk »

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #35 : 07 Temmuz 2019, 18:31:02 »
Ooo sefa ustam ne yaptın renk uyum ve kutusu müthiş olmuş  gerçekten ağzım açık baktım fotoğraflara elinize sağlık alacak kişi gerçekten çok şanslı.
Gendarmerie Special Operation...

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #36 : 07 Temmuz 2019, 21:00:54 »
Hocam elinize sağlık çok muhteşem olmuş.tam bir vitrinlik.goz kamaştırıyor
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #37 : 07 Temmuz 2019, 22:13:09 »
   Sefa Hocam elinize sağlık harika olmuş. DTE 2019 hakkında bir çok soruya cevap veren bir eser bence. Kiridashi konsepti hakkında akıllarda soru işaretleri oluşmuştu ama sayenizde gördük ki bu denli sıradan görünen bir form bile sanat eserine dönüşebiliyor. Erken paylaşım yapmanız beni sevindirdi. Etkinlikte yüz yüze uzun uzun konuşmak dileği ile.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #38 : 07 Temmuz 2019, 22:40:24 »
Ben de yeni bitirdim, yakında Antalyadan ayrılacağım için dönüşte zaman olmaz diyerek bir an önce bitsin hazırda beklesin dedim. Malzeme 80CrV2, saptaki ahşap abanoz, üzerinde vatoz derisi ( same) var. Pimler saf bakır, hadi olmuşken bir de kutu yapayım dedim; kutu da Honduras gül ağacı. Tüm işlemler elde başladı ve bitti. Kutu ilk deneyimim olduğu için ufak tefek kusurları vardır, artık alacak arkadaş görmezden gelsin. Bir yüze imza attım diğer yüze de DTE-2019 yazısı gelecek. Daha fazla fotoğrafa web sayfasından bakılabilir.

Sefa Hoca'nın bu müthiş çalışmasını Instagram'da gördüm ve etkinlikten haberim oldu. İş güç düğün derken forumdan uzun süre uzak kaldım. Katılmayı çok istediğim bir etkinlikti dte ve Instagram'da görünce kaçırdığımı düşünüp ciddi anlamda üzüldüm. Eylüle kadar katılma süresi olması beni çok mutlu etti. Bir haftaya çalışmalara başlıyorum, çok hevesli ve heyecanlıyım.

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
« Yanıtla #39 : 07 Temmuz 2019, 22:54:46 »
Maşallah vallahi 😊