Bıçak Sanatı - Forum

Anket

Sizce hangisi daha güzel? Hangisiyle DTE 2019 etkinliğine katılmalıyım?

1 numara
6 (24%)
2 numara
8 (32%)
3 numara
8 (32%)
4 numara
3 (12%)

Toplam Oy Verenler: 25

DTE 2019 için yaptığım Kiridashi'ler

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
DTE 2019 için yaptığım Kiridashi'ler
« : 11 Haziran 2019, 13:09:17 »
Merhabalar;

DTE 2019 etkinliği duyurulduğunda internetten kiridashi modelleri aramaya başlamıştım. Beğendiğim toplam 5 model arasında kaldım ve hangisini yapacağıma karar veremedim. Geçtiğimiz bayram tatilinde zaman bulunca 5'ini de yapayım dedim. Şimdi hangisiyle katılmam gerektiği konusunda sizlere danışmak istiyorum. Beğendiğiniz modele oy vererek birini seçmemde yardımcı olursanız memnun olurum. Fotoğraflarda modelleri numaralandırdım. Numaralara göre beğendiğinize oy verebilirsiniz.

Çeliklerin hepsi daire testere(1.2235). Saplar gizli kuyruk olan ceviz, diğerleri cinsini bilmediğim bir ağaç kökü. Babamın atölyesinde buldum ve görünen desenlerini beğenip kullanmaya karar vermiştim.
Şansıma kimi yerleri çok düz çıktı, kimi yerlerde göz-göz hareler çıktı. Hepsine babamın sanayide dükkan komşusu demircinin ocağında su verdim. Kömür ocağı ve elektrik motorlu körük sebebiyle sanırım derin karartılar oluştu. Sadece yüzeydedir zannedip zımparayla temizlemeye çalıştım fakat olmadı. Çok inceltmeme rağmen siyahlıklar kaybolmadı. Baya derin karartılar oluştu niyeyse. Hatta zımpara yaparken o kadar bastırdım ki, 5.'yi elimden kaydırıp düşürdüm. Hızla fırlamanın etkisiyle yere çarpıp ucu kırıldı. Ne kadar kurtarmaya çalışsam da çirkin oldu. O sebeple onu ankete dahil etmiyorum.

Beğendiğim modeller ve karşısında esinlenerek yaptıklarım:

Farklı açılardan fotoğrafları:

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
Ynt: DTE 2019 için yaptığım Kiridashi'ler
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2019, 13:27:47 »
hocam elinize sağlık, 1,2,3,4,5 yani hepsi çok güzel olmuş, :) nazar çıkmış sadece. emeğinize sağlık.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2019, 13:53:15 »
Hocam elinize sağlık hepsi de güzel olmuş ben bir numaraya oy verdim 🙂
Gendarmerie Special Operation...

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2019, 17:07:47 »
Elinize sağlık, dört tane bıçak, süper hız :) aşağı yukarı aynı modelleri beğenmişiz :)

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #4 : 11 Haziran 2019, 18:53:44 »
Orkun ben daha model bile seçemedim. Yapabileceğim bile belli değil. Ellerin dert görmesin.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #5 : 11 Haziran 2019, 19:41:18 »
Elinize sağlık. Formlar oldukça şık. Fakat gerçekleşen kırılma, sertlik derecesi yüksek bir bıçağın ufacık ucundan kırılması gibi değil. Namlunun yarısı gitmiş. Bunun nasıl olduğu gerçekten merak uyandırıyor. Selamlar, iyi çalışmalar.

Emretpc

• 198
  • www.topcuoglubukum.com
  • Meslek: Metal Büküm
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 11 Haziran 2019, 20:16:17 »
Hepsi ayrı ayrı güzel olmuşlar fakat 1' inci modeli çok beğendim harika olmuş Orkun usta. :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 11 Haziran 2019, 23:02:06 »
Ben oyumu ısrarla kırılandan yana kullanıyorum. :D Neyse 3 olsun.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2019, 08:10:26 »
hocam elinize sağlık, 1,2,3,4,5 yani hepsi çok güzel olmuş, :) nazar çıkmış sadece. emeğinize sağlık.

Çok teşekkürler, beğenmenize sevindim. :)

Hocam elinize sağlık hepsi de güzel olmuş ben bir numaraya oy verdim 🙂

Çok sağolun, teşekkürler. :)

Elinize sağlık, dört tane bıçak, süper hız :) aşağı yukarı aynı modelleri beğenmişiz :)

Çok sağolun. 9 günlük tatilde 4 tane minik bıçak için, eh işte. Bir acemi için idare eder. :) Akşamları yemekten sonra gece 12'lere kadar atölyede çalıştım. Bill Gates'in bir sözüydü sanırım; "Kendi işimde çalışmaya başladığımda çalışmak neymiş anladım" diyordu. :D Bunları yaparken o söz geldi aklıma.

Orkun ben daha model bile seçemedim. Yapabileceğim bile belli değil. Ellerin dert görmesin.

Estf. hocam, başlamak bitirmenin yarısıymış, siz de bir ucundan başlayınca eminim daha güzellerini yapacaksınız.

Elinize sağlık. Formlar oldukça şık. Fakat gerçekleşen kırılma, sertlik derecesi yüksek bir bıçağın ufacık ucundan kırılması gibi değil. Namlunun yarısı gitmiş. Bunun nasıl olduğu gerçekten merak uyandırıyor. Selamlar, iyi çalışmalar.

Evet bu olay gerçekten moralimi bozdu. Ben de çalıştığım son 2 gün boyunca bunu düşünüp durdum. Kırılan parçayı bulamadım malesef. Bulsaydım etkinliğe gelirken ustalarımıza göstermek için getirecektim. Isıl işlemini yabancısı olduğum ilk defa kullandığım bir kömür ocağında yaptım. Zaten kömür ocağı olması benim için yeterince kontrolsüz bir ortam. Renge göre göz kararı bı sıcaklığa çıkartıp yağa daldırdım. Meneviş de aynı şekilde renge göre göz kararı oldu. Eğer sorunun ısıl işlemden kaynaklanma riski varsa, bu kesin derim. Ama asıl korktuğum metalin yapısını bozacak şekilde tane büyümesi gibi şeylerin olması. Umarım bu olmamıştır.

Hepsi ayrı ayrı güzel olmuşlar fakat 1' inci modeli çok beğendim harika olmuş Orkun usta. :2up

Çok teşekkürler ustam, inşallah sana çıkar. :2up

Ben oyumu ısrarla kırılandan yana kullanıyorum. :D Neyse 3 olsun.

Kırılanı hemen gönderebilirim hocam. Gerçi daha iyilerine layıksınız, gözden çıkardığım birşeyi göndermek istemem ama ille de istiyorsanız adresinizi vermeniz yeter. :)

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2019, 09:00:13 »
Elinize sağlık ben 1 diyorum.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 12 Haziran 2019, 12:19:26 »

Kırılanı hemen gönderebilirim hocam. Gerçi daha iyilerine layıksınız, gözden çıkardığım birşeyi göndermek istemem ama ille de istiyorsanız adresinizi vermeniz yeter. :)

Şaka bir tarafa...
Kırılan kridashiyi görünce aklımda bir kridashi modeli canlandı. Tantodaki 45 derecelik kesici uç yerine buna 90 derecelik bir açıyla kırık uç bilenecek. Elimdeki hazırlamakta olduğum klasik tip kridashiyi yarım bırakıp, bundan esinlenip kendimce yorumladığım çift ağızlı modelin kaba kesimini yaptım. Bitince paylaşırım.
DTE 'de bir araya gelme imkanı olursa....
Sakın atma o benim.  :2up
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2019, 12:30:20 Gönderen: dela »

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 12 Haziran 2019, 22:45:38 »
Söylediğiniz şeye cevap yazmak nasıl yapılıyor onu bilmiyorum. Bu nedenle alıntı yapamadan yazıyorum. Umarım konuyu dağıtmış olmam. Bu kırılma olayına yoğunlaşmak ve ustalardan fikir almak, bizim gibi kendi çapında ısıl işlem yapanlar için öğretici olacaktır. Umarım ehil ustalarımız bu konuda katkıda bulunurlar. Yeri gelmişken ben tahminimi söyleyeyim. Tanecik büyümesi olasıdır. Fakat tanecik büyümesi olmuş bir bıçak yere düştüğünde böyle kırılmaz. Bence o malzemede önceden bir kılcal çatlak vardır ve su vermede biraz daha büyümüş, menevişte daha da artmıştır. Bu durum Siz yağda su verdiğiniz için göze gözükmemiş olabilir. Yani yanık yağ ve tufalden dolayı... Tabi normalizasyon meselesi de çok çok belirleyici oluyor karbon çeliklerinde. O da farklı bir bakış açısı.

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #12 : 12 Haziran 2019, 23:06:24 »
guzel olmuslar ellerinize saglik hepsi bir birinden guzel
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 13 Haziran 2019, 08:45:19 »
Elinize sağlık ben 1 diyorum.

Teşekkürler ustam.

Şaka bir tarafa...
Kırılan kridashiyi görünce aklımda bir kridashi modeli canlandı. Tantodaki 45 derecelik kesici uç yerine buna 90 derecelik bir açıyla kırık uç bilenecek. Elimdeki hazırlamakta olduğum klasik tip kridashiyi yarım bırakıp, bundan esinlenip kendimce yorumladığım çift ağızlı modelin kaba kesimini yaptım. Bitince paylaşırım.
DTE 'de bir araya gelme imkanı olursa....
Sakın atma o benim.  :2up

Evet, DTE'de bir araya gelemyi ben de istiyorum. İnşallah bir aksilik çıkmaz da katılabilirim. 5 numara senindir hocam, istersen hemen gönderebilirim de. :)

Söylediğiniz şeye cevap yazmak nasıl yapılıyor onu bilmiyorum. Bu nedenle alıntı yapamadan yazıyorum. Umarım konuyu dağıtmış olmam. Bu kırılma olayına yoğunlaşmak ve ustalardan fikir almak, bizim gibi kendi çapında ısıl işlem yapanlar için öğretici olacaktır. Umarım ehil ustalarımız bu konuda katkıda bulunurlar. Yeri gelmişken ben tahminimi söyleyeyim. Tanecik büyümesi olasıdır. Fakat tanecik büyümesi olmuş bir bıçak yere düştüğünde böyle kırılmaz. Bence o malzemede önceden bir kılcal çatlak vardır ve su vermede biraz daha büyümüş, menevişte daha da artmıştır. Bu durum Siz yağda su verdiğiniz için göze gözükmemiş olabilir. Yani yanık yağ ve tufalden dolayı... Tabi normalizasyon meselesi de çok çok belirleyici oluyor karbon çeliklerinde. O da farklı bir bakış açısı.

Alıntı için mesajın sağ üst köşesindeki kırmızı "Alıntı Yap" yazısını tıklamanız yeterli. :) Aslını isterseniz ben de bu kırılmanın sebebini çok merak ediyorum. Yani bundan onlarca kez daha büyük boyutlarda koca testere düştüğünde birşey olmuyor, fakta o testereden kestiğim minicik bir parçası düşünce ucu kırılıyor. Ben sorunu uyguladığım ısıl işleme bağlamıştım ama sizin dediğiniz gibi önceden oluşmuş bir kılcal çatlak da olabilir. Hala tespit etme şansı var mı bilmiyorum, artık iş işten geçti ama diğer yaptığım 4 bıçakta bu riskin olmasından korkuyorum.

Forumda hissettiğim şöyle bir savunma mekanizması var; Genellikle çok tanımadığımız yabancı birileri gelip de "Ben bu bıçağı yaptım, X paslanmaz kullandım, şöyle yöntemler kullandım, böyle dövmeler yaptım, bilmem ne sıvısında kendim su verdim, acaip sertlik aldı, dünyada bir eşi benzeri dahi yok." gibi iddalarda bulunduğunda genelde tartışmaya girmemek için ve gerginlik oluşmasın diye bu kişiye cevap verilmiyor. Geçmiş konulara baktığımda bu durumun haklı olduğunu da görüyorum. Çünkü çok ciddi tartışmalar yaşanmış geçmişte ve buna rağmen kişi ikna edilememiş. Malesef insanlar buraya gelip buradaki ustalara güvenmiyor yada daha iyi olduklarını düşünüyor. Acaba diyorum benim yaptığım yanlış da bana aynı sebepten dolayı mı söylenmiyor? ::) Sonuçta hiçbirimiz yüz yüze tanışmıyoruz ve nasıl karakterde insanlar olduğumuzu bilmiyoruz aslında. Kimse tanımadığı birine iyi niyetli olarak yardım edeyim, onu bilgilendireyim derken canının sıkılmasını istemez. Ki bu durum forum ustalarımızı ve hocalarımızı yeteri kadar yormuş geçmişte. Ama dediğiniz gibi yeni başlamış olanlar ve bizim gibi kendi çapında çalışan acemiler için öğretici olacağına inanıyorum.

guzel olmuslar ellerinize saglik hepsi bir birinden guzel

Çok teşekkürler ustam, beğenmene sevindim.

« Yanıtla #14 : 14 Haziran 2019, 00:31:59 »
Orkun, söylediklerinde kısmen haklısın, kimi zaman buraya daha yeni gelip, ortamın işleyişi ve genel yaklaşımın ne olduğu hakkında bir fikri olmayan,  veya buradaki insanların konu hakkındaki bilgi düzeyini tahmin edemeyen kişiler, şişkin egonun da etkisiyle asıyor kesiyor  ^-^ zaman içerisinde bunları ciddiye almamayı zor da olsa öğrendik, bence bu kişilere karşı sessiz duruşun nedeni de bu, Sana katılıyorum.
Kendi adıma konuşmam gerekirse, forumu kullanan tanıdığım veya tanımadığım arkadaşların yanlış bir noktada ilerlediğini farkedersem veya bu konuda bir fikrim varsa kesinlikle söylüyorum. Senin yaşadığın kırımla ilgili yeteri kadar veri olmadığı için ( ısıl işlem, yapılan işlemler, vs vs) bir fikir yürütme olanağı yok bu nedenle de bir yorum yapılamıyor. Belki sorular sorup yanıtlarını alarak ilerlemek gerekirdi ama bu tür yorumlar için de yine veri gerekiyor. Bir kaç olası yorum: * ısıl işlem sırasında sıcaklık çok yüksektir ve tane kabalaşması olmuştur ( ama içerikte vanadyum olduğunu düşünerek bu olasılığı zayıf görmek lazım)
* Menevişleme yeterli gelmemiştir . * ısıl işlem sırasında gerilim mikro çatlak oluşmuştur ve düşünce filim kopmuştur  :)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #15 : 14 Haziran 2019, 08:24:55 »
Cevabınız için çok teşekkürler hocam. Herhangi bir ısı kontrolü yoktu, kömür ocağında işlemi yaptım. Kömür de Afrika'dan gelen ve petrol çıkarılan bölgelerde aslında atık olan ardından işenip sıkıştırılarak kömüre çevrilen bir maddeymiş. Çuvalına baktığımda Afrika menşeili olduğunu gördüm ama bu senaryoyla kömür üretildiğini bilmiyordum. Hikaye konusunda %100 emin değilim. Bilgi sağlıklı olmayabilir. Fakat normalizasyon yapmak istediğim büyükçe bir rulman 3 dakika içinde(telefonum çaldı, açtım, konuştum ve kapattım) bal gibi damlıyordu. Elle tutabildiğim soğuk haldeki rulman noktasal olarak nasıl açık sarı-beyaz hale 3 dakikada gelebildi ve eriyip diğer yarısı döküm oldu anlamadım. Şaşkınlık içinde elimdeki yarım rulmanı olabildiğince dikkatli inceledim ve arka kısmı tamamen siyah(soğuk), ön ucu ise yavaş yavaş portakal rengine dönüyordu. Bu derece kontrolsüz bir ocakta ve kömürde ısıl işlem yaptım. Soğutma yağını sanayide tamircilerden çıkma atık motor yağı buldum, onu kullandım. Isıl işlem sıcaklığına karanlık dükkanın içinde yanan kömür ocağını sürekli izleyen gözlerimle karar vermek zorunda kaldım ki bu zaten yeterince yanıltıcı bir durum. Renk olarak kırmızıdan sonraki ilk turuncu anı bekledim. Bu rengi yakalayınca yağa daldırıp yukarı-aşağı ve ileri-geri hareket ettirdim. Yani östenizasyon süresini beklemedim yada herhangi bir demleme yapmadım malesef. Hepsini bitirdiğimde ve elle tutulabilir sıcaklığa düştükten sonra güvercin boynu(açık mavi? turkuaz?) renginde sırttan meneviş yaptım. Menevişten sonra ağız ksımlarına eğe testi yaptım, eğeyi sürdüğüm yerlerde çok az parlamalar oldu. Direk talaş kaldıramadım. Heralde yeterlidir diye düşündüm. Sonra aynı testerenin geri kalan büyük parçasına eğe sürttüm, durum gene aynıydı. :)) Ancak testere sertliğine mi çıkarabildim acaba? Tane büyümesi olması muhtemel çünkü kömür ocağı gözlerimi alıyordu, bunu farkettim. Renkleri tam sağlıklı seçememiş olabilirim. Eğer bir çelikte tane büyümesi olduysa bunu normale çevirmek mümkün mü? Bir de cevabınızdan anladığım kadarıyla Vanadyum içeren çelikleri fazla da ısıtsam, tane büyümesi olmaz anlamını çıkarabilir miyim hocam?

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #16 : 14 Haziran 2019, 14:50:36 »
Orkun abi eline sağlık çok iyi işler çıkarmışsın.
Hem de bu kısa zamanda.

Sefa usta özetlemiş durumu.
Bu kırıma çok takılmaya gerek var mı
bilmiyorum. Sonuçta kömür ocağının homojen
olmayan ısı dağılımından kaynaklanan bir
süreç. Basit bir propan ocak işleri çok daha
ileri taşıyacaktır.

Hepimiz kömür ocağında yaşıyoruz bunları.

Eğer kırımın neden olduğu konusuna
gerçekten eğilmemiz gerekirse; asitleme
de bize kırık bölgenin yapısı hakkında birşeyler
söyleyecektir. Hamon çıkarma gibi bir asitleme.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #17 : 15 Haziran 2019, 00:26:13 »
Orkun bey arkadaşım.
Hele de paylaşımında konu kırılma olayına odaklanmışken trollemiş gibi olmayayım ama...
Fikir babası olduğun için görmeni istedim.  :D
(İkinci ağız işini taşlama aşamasında yalancı ağızla değiştirdim.)

"Kiridashi bu kadar da zorlanmaz. " dersen klasik tasarıma döneyim.  ::)
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2019, 00:31:29 Gönderen: dela »

« Yanıtla #18 : 15 Haziran 2019, 02:34:49 »
Kömüre de bu kadar haksızlık yapmayalım  ;) sonuç olarak kömürle tavlama, bilinen en eski tavlama yöntemi.  Modern yöntemlerle tavlamanın avantajı elbette tartışılmaz ama deneyim kazanmış bir göz de aşağı yukarı yakın sonuçları tutturur. Ocakta su verme tavlaması veya bir başka tavlama, ne olduğunun önemi olmaksızın dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dinamik olmak ve odaklanmaktır. Malzeme ocağa konduktan sonra tamamen kendi halinde bırakılmamalı, az tavlanan kısımlar sıcaklık merkezine yanaştırılmalı, ve bunu sürekli kontrol altında tumalıdır. Bu şekilde, ocaktan uzun malzemeler bile yeterli ve homojen bir sıcaklığa çıkartılabilir.
Tane kabalaşması olan bir karbon çeliğinde elbette durum tersine döndürülebilir.  Eğer sıcaklığın fazla yükseldiğinden şüpheleniliyorsa, sıcaklık rengi istenilen renk oluncaya kadar beklenip öyle su verilmelidir. Yok eğer su verildi ama durumdan yine şüphe duyuluyorsa, işlem tekrarlanır ve doğru renkte yeniden su verilir. Bu arada bir kaç kez normalizasyon her zaman daha ince taneli doku oluşmasını sağlar.
Doğrudur, vanadyum içeren çeliklerde tane kabalaşması diğer çeliklere göre daha azdır. Ancak, yine de abartmamakta yarar var, örneğin, 800 derece su verme sıcaklığı önerilen vanadyumlu bir çeliğe tutar da 900 derecelerde su verirseniz alacağınız sonuç 800 de alacağınız sonuçla elbette aynı olmaz ama 850 ye çıksanız örneğin, bu aralıkta tane kabalaşması görmezsiniz.
Şeref'in söylediği asitle kontrol kimi zaman sonuç veriyor ama her zaman vermiyor, çatlak çok kılcalsa asit belirgin hale getirmiyor, bu şekilde kırımla sonuçlanan iki kılıçta deneyimim oldu. Birisi damascustu birisinde de hamon vardı ama her ikisinde de çatlak sonucu kırım yaşadım ama her ikisi de defalarca asite girip çıkmıştı. Yani, asit işi bir fikir verir ama çok güvenmemekte yarar var. İşi çok inada bindirip kesin emin olmak istiyorum derseniz kesin sonuç veren bir yöntem var elbette, o da penetran testi.  Testin kendine özgü temizleyici + boya+ developer i var ve %100 e yakın sonuçlar verir çatlakta. Değer mi? bence değmez.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #19 : 17 Haziran 2019, 08:23:50 »
Orkun abi eline sağlık çok iyi işler çıkarmışsın.
Hem de bu kısa zamanda.

Sefa usta özetlemiş durumu.
Bu kırıma çok takılmaya gerek var mı
bilmiyorum. Sonuçta kömür ocağının homojen
olmayan ısı dağılımından kaynaklanan bir
süreç. Basit bir propan ocak işleri çok daha
ileri taşıyacaktır.

Hepimiz kömür ocağında yaşıyoruz bunları.

Eğer kırımın neden olduğu konusuna
gerçekten eğilmemiz gerekirse; asitleme
de bize kırık bölgenin yapısı hakkında birşeyler
söyleyecektir. Hamon çıkarma gibi bir asitleme.

Çok teşekkürler Şeref ustam. Beğenmene sevindim. 10'larca, 100'lerce başarılı ısıl işlemin ardından sadece 1 kez başarısız olup kırılma yaşasam, bunu muhtemelen dert etmezdim. Ama 1'de 1 olunca insanın kafasını kurcalıyor. Eğer aynı yanlışla devam edersem bundan sonraki işlemlerimin hepsinde bir sorun yaşamam muhtemel. Yolun başında doğrusunu öğrenip öyle devam etmek istediğim için üzerinde durmak istedim. Aslında fırsat bulsak da arazi dövmeciliği ve su verme etkinliği yapsak. >:D

Orkun bey arkadaşım.
Hele de paylaşımında konu kırılma olayına odaklanmışken trollemiş gibi olmayayım ama...
Fikir babası olduğun için görmeni istedim.  :D
(İkinci ağız işini taşlama aşamasında yalancı ağızla değiştirdim.)

"Kiridashi bu kadar da zorlanmaz. " dersen klasik tasarıma döneyim.  ::)

Elinize sağlık hocam, çok iyi fikir. Yakışmış da. :2up Aklıma gelse ben de böyle birşey yapardım.

Kömüre de bu kadar haksızlık yapmayalım  ;) sonuç olarak kömürle tavlama, bilinen en eski tavlama yöntemi.  Modern yöntemlerle tavlamanın avantajı elbette tartışılmaz ama deneyim kazanmış bir göz de aşağı yukarı yakın sonuçları tutturur. Ocakta su verme tavlaması veya bir başka tavlama, ne olduğunun önemi olmaksızın dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dinamik olmak ve odaklanmaktır. Malzeme ocağa konduktan sonra tamamen kendi halinde bırakılmamalı, az tavlanan kısımlar sıcaklık merkezine yanaştırılmalı, ve bunu sürekli kontrol altında tumalıdır. Bu şekilde, ocaktan uzun malzemeler bile yeterli ve homojen bir sıcaklığa çıkartılabilir.
Tane kabalaşması olan bir karbon çeliğinde elbette durum tersine döndürülebilir.  Eğer sıcaklığın fazla yükseldiğinden şüpheleniliyorsa, sıcaklık rengi istenilen renk oluncaya kadar beklenip öyle su verilmelidir. Yok eğer su verildi ama durumdan yine şüphe duyuluyorsa, işlem tekrarlanır ve doğru renkte yeniden su verilir. Bu arada bir kaç kez normalizasyon her zaman daha ince taneli doku oluşmasını sağlar.
Doğrudur, vanadyum içeren çeliklerde tane kabalaşması diğer çeliklere göre daha azdır. Ancak, yine de abartmamakta yarar var, örneğin, 800 derece su verme sıcaklığı önerilen vanadyumlu bir çeliğe tutar da 900 derecelerde su verirseniz alacağınız sonuç 800 de alacağınız sonuçla elbette aynı olmaz ama 850 ye çıksanız örneğin, bu aralıkta tane kabalaşması görmezsiniz.
Şeref'in söylediği asitle kontrol kimi zaman sonuç veriyor ama her zaman vermiyor, çatlak çok kılcalsa asit belirgin hale getirmiyor, bu şekilde kırımla sonuçlanan iki kılıçta deneyimim oldu. Birisi damascustu birisinde de hamon vardı ama her ikisinde de çatlak sonucu kırım yaşadım ama her ikisi de defalarca asite girip çıkmıştı. Yani, asit işi bir fikir verir ama çok güvenmemekte yarar var. İşi çok inada bindirip kesin emin olmak istiyorum derseniz kesin sonuç veren bir yöntem var elbette, o da penetran testi.  Testin kendine özgü temizleyici + boya+ developer i var ve %100 e yakın sonuçlar verir çatlakta. Değer mi? bence değmez.

Çok teşekkürler hocam. Bundan sonrakiler için tavsiyeleriniz aklımda olacak.