Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak bileme için taş önerisi

emrah74

• *
  • 6
  • Yer: Bartın
Bıçak bileme için taş önerisi
« : 08 Ocak 2020, 19:06:53 »
Merhaba,evde bıçak bileme için başlangıç olarak hangi taşlardan başlamalıyım.Aklımda 3 ürün var linklerini paylaşıyorum.
Özellikle elmas biley taşı sizce nasıldır.Değerli yorumlarınızı bekliyorum şimdi den çok teşekkür ederim.

https://www.nalburcuk.com/urun/mannesmann-405-200-bileme-tasi

https://www.nalburcuk.com/urun/makita-794061-7-bicak-bileme-tasi-japon-1200-kum

https://www.nalburcuk.com/urun/dmd-lx-1201-5-fonksiyonlu-elmas-bileme-aparati?gclid=EAIaIQobChMI4_S85bD05gIVBRUYCh1m9AxHEAQYAiABEgJ69fD_BwE

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
Ynt: Bıçak bileme için taş önerisi
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2020, 08:59:09 »
Bu üçünden birini seçecek olsam elması seçerdim.diger iki taşlardaki özellikler elmasta birleşmiş zaten fazlası dahi var
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2020, 10:03:46 »
Elmas olan gerçekten güzel ve kullanışlı gözüküyor.

Bu arada Hüseyin ustam imzanızda yazan söz çok güzel. Sagopa Kajmer'ın Istakoz isimli parçasından (benim bildiğim kadarı ile. bakşa yerde geçiyor mu bilmiyorum). Severek dinliyorum.  :)  :)  :)

emrah74

• *
  • 6
« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2020, 12:49:45 »
Bende elmas olana niyetlenmiştim ama bi arkadaş elmas olan cin malı yaramaz demişti kararsız kaldım.Acaba  forum da kullanan varmı.Makita olan zaten malum çoğu kişi tarafından onaylanmış bir taş.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #4 : 09 Ocak 2020, 22:48:48 »
Hali hazırda elmas ve japon su taşı kullanıyorum. İkiside iyi iş görüyor. Yalnız elmas nisbeten çabuk eskiyor fakat bileme süresi performansı çok iyi. Su taşı ile aynı sürede aynı performansa ulaşamıyorum. Ben kombin şekilde kullanıyorum. Düşük kumda elmas ile bitirişte su taşı ile.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

emrah74

• *
  • 6
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2020, 00:32:09 »
Hali hazırda elmas ve japon su taşı kullanıyorum. İkiside iyi iş görüyor. Yalnız elmas nisbeten çabuk eskiyor fakat bileme süresi performansı çok iyi. Su taşı ile aynı sürede aynı performansa ulaşamıyorum. Ben kombin şekilde kullanıyorum. Düşük kumda elmas ile bitirişte su taşı ile.
Valla kararsız kaldım. 1 ila 2 ayda en fazla 5 bıçak bilerim sanırsam elmas olan bana baya gider .Japon su taşı dediğiniz  makita olan mı? Bileme işine yeni girdim evde tırpan taşı ile bir deneme yapdım pek iyi sonuç alamadım sanırsam taşdan  sizin öneriniz varmı.Birde linkdeki ürün nasıldır

https://www.elektromarketim.com/topshop-th39903-4-kenarli-elmas-bileme-aparati
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2020, 00:34:02 Gönderen: emrah74 »

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2020, 11:39:38 »
Elmas Çin malı evet. Narindirler. Fazla bastırdığınızda yüzeydeki zaten az olan elmas tanecikleri yerinden kopar gider. Zamanlada yüzeyde aşındıcı malzeme olmadığından iş görmez hale gelirler.

Linkteki Makita nasıldır bilmiyorum. Ama tavsiyem bir adet Bolu taşı ve bir adet Girit taşı alırsanız işinizi fazlasıyla görürler. Eğer bekleye bilirseniz bende bir kaç arkadaşa söz verdim kesimini kendim yaptığım bileme taşlarından yollayacağım. Avuç taşlama alınca kesip göndereceğim. Sizede gönderebilirim.

emrah74

• *
  • 6
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2020, 13:20:35 »
Elmas Çin malı evet. Narindirler. Fazla bastırdığınızda yüzeydeki zaten az olan elmas tanecikleri yerinden kopar gider. Zamanlada yüzeyde aşındıcı malzeme olmadığından iş görmez hale gelirler.

Linkteki Makita nasıldır bilmiyorum. Ama tavsiyem bir adet Bolu taşı ve bir adet Girit taşı alırsanız işinizi fazlasıyla görürler. Eğer bekleye bilirseniz bende bir kaç arkadaşa söz verdim kesimini kendim yaptığım bileme taşlarından yollayacağım. Avuç taşlama alınca kesip göndereceğim. Sizede gönderebilirim.
Nette Girit ile Bolu taşının orjinali bulmam mümkün mü.Ayrıca sizin keseçeğiniz taş ne taşı kaç kum değerinde.Birde bana yakın bir köyde kösire ve ekmek yapımında kullanılan taş çıkıyor onlar nasıldır acaba.Onlarıda deniycem bi
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2020, 13:29:04 Gönderen: emrah74 »

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2020, 13:34:38 »

Bu arada Hüseyin ustam imzanızda yazan söz çok güzel. Sagopa Kajmer'ın Istakoz isimli parçasından (benim bildiğim kadarı ile. bakşa yerde geçiyor mu bilmiyorum). Severek dinliyorum.  :)  :)  :)
aynen usta severiz melankoligi😄
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2020, 15:39:30 »

yalnız değilsiniz arkadaşlar :) yazmasam olmazdı :)
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2020, 16:59:49 »

yalnız değilsiniz arkadaşlar :) yazmasam olmazdı :)
👍😄

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #11 : 10 Ocak 2020, 19:23:11 »

Nette Girit ile Bolu taşının orjinali bulmam mümkün mü.Ayrıca sizin keseçeğiniz taş ne taşı kaç kum değerinde.Birde bana yakın bir köyde kösire ve ekmek yapımında kullanılan taş çıkıyor onlar nasıldır acaba.Onlarıda deniycem bi

İnternette bulabilirsiniz. Hatta forumda bir üye, güvenle edinebilecek hırdavatçıyı Girit taşı için tavsiye etmişti.

Bendeki taşlar değişik kumlarda. Sertlikleri farklı. Geneli Bolu taşı muadili ama bir kaç tanesi 1000-2000kum civarı. Bu kendi gözlemlerim tabi. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz Kösüre taşını deneyin. Karbon çeliklerinde bilemede ustalaşınca kılları azda olsa kesecek kıvama getirebilirsiniz. Kösürede bileme yaptıktan sonra bir deri veya kot pantolon parçasına krom oksit polisaj macununu sürerek kılağıyı alırsanız sizi tatmin edecek keskinliğe ulaşırsınız.

Kösüre taşını hem suda hemde yağda kullanabilirsiniz. Taşı 18*5cm kestirin. Yüzeyi zımparayla düzleyin. Yağ ile kullanın.

emrah74

• *
  • 6
« Yanıtla #12 : 10 Ocak 2020, 19:30:39 »

İnternette bulabilirsiniz. Hatta forumda bir üye, güvenle edinebilecek hırdavatçıyı Girit taşı için tavsiye etmişti.

Bendeki taşlar değişik kumlarda. Sertlikleri farklı. Geneli Bolu taşı muadili ama bir kaç tanesi 1000-2000kum civarı. Bu kendi gözlemlerim tabi. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz Kösüre taşını deneyin. Karbon çeliklerinde bilemede ustalaşınca kılları azda olsa kesecek kıvama getirebilirsiniz. Kösürede bileme yaptıktan sonra bir deri veya kot pantolon parçasına krom oksit polisaj macununu sürerek kılağıyı alırsanız sizi tatmin edecek keskinliğe ulaşırsınız.

Kösüre taşını hem suda hemde yağda kullanabilirsiniz. Taşı 18*5cm kestirin. Yüzeyi zımparayla düzleyin. Yağ ile kullanın.
Önerilerinizi dikkate alacağım.Sizin taşlardan da almak isterim ne kadar beklememiz gerekli.

hüseyin75

• 935
  • Yer: kirobasi yaylasi silifke yaş 30
« Yanıtla #13 : 15 Ocak 2020, 21:30:49 »
Hepside birbirinden farklı kullanılacak yeri olan taşlar. Burda ki ustalara sonsuz teşekkür ederim. Pek yorum yapmasam da arada girip yazılanları okuyorum. Gerçekten burda ki ustalar hayatım boyunca stres atabileceğim bir hobi kazandırdı bana hepsini sonsuz saygıyla selamlıyorum. Taşlar ve bileme konusun da kitap yazılır. Ve o kitap bu forumdur. Saygılar.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #14 : 15 Ocak 2020, 21:40:21 »
bilene taşı , ve bileme işi bileme yapacağınız bıçağın celigi ile doğru orantılıdır. elmas taslar, lansky setler su taslari, yag taşları, grit taslari, arkansaslar, bant zımparalar veya normal zimparalar cok.kullanim alani değişik once çalışacağız celikleri secip onara gore ekipman secmelisiniz

emrah74

• *
  • 6
« Yanıtla #15 : 16 Ocak 2020, 00:44:33 »
Valla elimdeki bıçaklar öle çok kalite bıçaklar değil
Çelikleri de nedir hiç bir fikrim yok açıkcası.Ben en iyisi ucuz olanntaşlardan başlıyayım hem elim alışır.

serkant

• *
  • 5
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #16 : 16 Ocak 2020, 17:08:58 »
ben zamaninda baya arastirma yapmistim, genel kullanim bicak icin 800-1500 grit araligi yeterli olacak kanaatindeyim. Grit kismi oldukca derin, ust duzey bileme taslari ureten markalar arasinda bile ayni grit degeri birbirinden farkli oluyor.

linkte paylasmis oldugunuz 1200 grit japon su tasi aslinda king marka, japon menseili bir firmaya ait ve en eski suni tas ureten firmalardan biri. geleneksel bilemeye merakiniz varsa bu tasi oneririm. Yuksek sertlikteki (hrc> 60) bicaklar icin elmas taslarin daha pratik olacagi kanaatindeyim.

king`in urettigi benzeri urun;
https://www.amazon.com/KING-Deluxe-Grain-Sharpening-Medium/dp/B0016VE6D4