Ellerinize sağlık, bir ceviz hastası olarak kabze bitirişini bende çok beğendim. Danish oil kullanıyorum demişsiniz, uygulamayı nasıl yapıyorsunuz? Suya dayanımı nasıl? Kullanıldıkça renkte kararma yada solma oluyor mu?
Çok teşekkürler,
Uzun süre kullanım testi şahsen yapmış değilim. Ahşap işiyle ilgilendiğim dönemlerde izlediğim yabancı videolarda çok sık Danish Oil kullanıldığını gördüğüm için şahsen tercihim Danish Oil oldu. Tung yağı ahşap uygulamalarında en iyi yağ olarak kabul ediliyor bildiğim kadarıyla, özellikle suya karşı dayanımı diğer yağlara kıyasla çok iyi. Ama maalesef yağ tek başına evladiyelik bir koruma sağlamaya muktedir değil. Bu sebeple koruyuculuğu arttırmak maksatlı yağlara bal mumu/reçine türevlerini karıştırarak uygulama yolunu geliştirmişler zamanla. Danis Oil’de tung yağına özel (doğal) reçine-ler karıştırılarak elde edilmiş bir karışım. Ayrıca yiyecekle teması olan mutfak malzemelerinde kullanımı da onaylı.
Ben nasıl uyguluyorum; ahşabı 5.000 grid zımpara ile hazırladıktan sonra kaba bir yağlama yapıyor, 15 dk sonra yağın üst tabakasında bulunan çoğunluğu reçine olan kısmı silerek temizliyor, kurumaya bırakıyorum. Minimum 12-14 saat sonra aynı uygulamayı yapıp son katı da bandırma ve süzülmesini bekleyerek geçiriyorum. Süzülme için bıçağı namludan asıyorum, ilk 10-15 dk kabzanın alt ucunda damla oluşumlarını sertleşmeden kibarca temizliyorum. Sonrasında bıçağa dokunmadan 1 hafta bekliyorum ki son katta ellemediğim reçine iyice kurusun, kemikleşsin. Erken dokunulursa, reçinenin kimyası bozuluyor, rengi matlaşıyor ama alt katlardaki tung yağının koruyuculuğunun devam ettiğini değerlendiriyorum.
Benim bu şekilde yaptığım bıçakların geçmişi 2-3 ay kadar geri gidiyor. Şu ana kadar ilk günkü formlarından çok fazla bir deformasyon yaşadılar diyemem, hala canlı ve göze hoş geliyorlar. Daha uzun vadede ve daha sert koşullarda nasıl olur bende bilmiyorum. Birde, yağ cevizin rengini 1 ton civarı koyulaştırıyor. Son olarak, ceviz eldeki yağı teri vs çok çabuk emip kararmaya meyilli olduğu için, 800 grid sonrası zımpara işini en sona bırakıyorum. Yağlamaya başlamadan önce elime eldiven giyip son zımparalamaları yapıyor ve yağlama prosedürlerine başlıyorum. 3000-5000 grid zımpara atıp, sonrasında namluda, şurasında burasında birşeylerle uğraşırsam yada elime eldiven giymezsem direk ceviz kararıyor ve güzelim desenler matlaşıyor, derinliklere gömülüyor.
Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.