Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap Oyma Bıçağı

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
Ahşap Oyma Bıçağı
« : 01 Haziran 2020, 20:48:01 »
Merhaba,

Ahşap oyma işiyle ilgilenirken neden kendi oyma bıçağımı yapmıyorum ki dediğim zaman bıçak dünyasına adım atmış oldum. Bu sebeple ahşap oyma bıçağının yeri bende bir başkadır. Son olarak bir arkadaşımın ricasını kıramayıp yaptığım bıçağı paylaşmak istedim.

Toplam Boy      : 165 mm
Namlu             : 58 mm
Çelik Kalınlığı   : 2 mm
Sap                : Kök ceviz
Çelik               : 80CRV2 (Öyle olduğunu değerlendiriyorum, zira daire ahşap testeresinden kestim ve muhteşem bir ağız tutuşu, harika bir keskinliği var, aynı çelikten kendime yaptığım ahşap oyma bıçağımı ayda bir ya bilerim yada bilemem, ustura maşallah. 80CRV2 değilde başka iyi bir çelik ise onu da ben bilmiyorum),

Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Ahşap Oyma Bıçağı
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2020, 21:28:36 »
Mora bıçak tadında...  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2020, 21:57:57 »
Diğer paylaşımlarınızda olduğu gibi bu bıçağın fotoğrafları da overexposed olmuş, bu sebeple namlu hakkında birşey söyleyemiyorum. Ama kabza nefismiş. Arka planda kullandığınız ceviz tahta da çok güzel maşallah. Daha güzel ceviz kabzalı paylaşımlar göreceğiz diye ümit ediyorum. :P Kabza bitirişini ne ile yaptınız?

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 01 Haziran 2020, 22:03:00 »
Elinize sağlık gayet temiz ve güzel kabzaya bakıldığı zaman tam oyma bıçağı olarak rahatsız etmeyecek ele oturacak konumda yapılmış bence.
Gendarmerie Special Operation...

Basat

• 211
« Yanıtla #4 : 01 Haziran 2020, 22:30:03 »
Mora bıçak tadında...  :2up

Teşekkürler, hediye ettiğim arkadaşımda Mora’sını emekliye ayırdı :)
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2020, 22:44:49 Gönderen: Basat »
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #5 : 01 Haziran 2020, 22:39:01 »
Diğer paylaşımlarınızda olduğu gibi bu bıçağın fotoğrafları da overexposed olmuş, bu sebeple namlu hakkında birşey söyleyemiyorum. Ama kabza nefismiş. Arka planda kullandığınız ceviz tahta da çok güzel maşallah. Daha güzel ceviz kabzalı paylaşımlar göreceğiz diye ümit ediyorum. :P Kabza bitirişini ne ile yaptınız?

Çok teşekkürler.

Fotoğrafları cep telefonumla çekiyorum, kendisi 6 senelik emektar ama eşimin yeni telefonundan daha güzel çekiyor maşallah. Namlularda 5000 grid zımpara bitirişi müteakip, krem polisaj yapıyorum. Ayna gibi olunca fotoğraf çekerken beni zorluyor, ortam ışığını yada etraftaki nesneleri yansıtma eğiliminde oluyor. Dijital fotoğraf makinası ile çekim yapacağım bundan sonra sizin için.

Kök ceviz stoğum fena sayılmaz, arkadaşlar sağolsun. Farklı Türk ağaçlarından da stok yaptım, onlardan da inşallah ilerde bıçak yapmak nasip olursa paylaşırım. Onlardan özellikle çok beğendiğim Barut ağacını tavsiye ederim, suda batacak toklukta, kızıl harika bir rengi var.

Kabzada bitiriş için Danish Oil kullanıyorum, minimum 3 kat. Bu bıçakta 3 kat var.
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #6 : 01 Haziran 2020, 22:41:41 »
Elinize sağlık gayet temiz ve güzel kabzaya bakıldığı zaman tam oyma bıçağı olarak rahatsız etmeyecek ele oturacak konumda yapılmış bence.

Çok teşekkürler, ahşap oyma ile ilgilenmişliğim olduğu için kullanışlı olacağını düşündüğüm formda yapmaya çalışıyorum ahşap oyma bıçaklarımı. Hediye ettiğim arkadaşlarım çok memnunlar.
———————————————————-

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)

Basat

• 211
« Yanıtla #8 : 01 Haziran 2020, 23:30:06 »
Bu da çok güzel elinize sağlık. :)

Çok teşekkürler.
———————————————————-

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 02 Haziran 2020, 00:33:01 »

Ellerinize sağlık, bir ceviz hastası olarak kabze bitirişini bende çok beğendim. Danish oil kullanıyorum demişsiniz, uygulamayı nasıl yapıyorsunuz? Suya dayanımı nasıl? Kullanıldıkça renkte kararma yada solma oluyor mu?

Basat

• 211
« Yanıtla #10 : 02 Haziran 2020, 00:35:04 »

10-15 gün önce yaptıklarımı paylaşmak maksatlı instagram hesabı açtım, orada bıçaklarımın detaylı videoları da var. Dilerseniz bakabilirsiniz.
“avci_knives”
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #11 : 02 Haziran 2020, 00:57:37 »

Ellerinize sağlık, bir ceviz hastası olarak kabze bitirişini bende çok beğendim. Danish oil kullanıyorum demişsiniz, uygulamayı nasıl yapıyorsunuz? Suya dayanımı nasıl? Kullanıldıkça renkte kararma yada solma oluyor mu?

Çok teşekkürler,

Uzun süre kullanım testi şahsen yapmış değilim. Ahşap işiyle ilgilendiğim dönemlerde izlediğim yabancı videolarda çok sık Danish Oil kullanıldığını gördüğüm için şahsen tercihim Danish Oil oldu. Tung yağı ahşap uygulamalarında en iyi yağ olarak kabul ediliyor bildiğim kadarıyla, özellikle suya karşı dayanımı diğer yağlara kıyasla çok iyi. Ama maalesef yağ tek başına evladiyelik bir koruma sağlamaya muktedir değil. Bu sebeple koruyuculuğu arttırmak maksatlı yağlara bal mumu/reçine türevlerini karıştırarak uygulama yolunu geliştirmişler zamanla. Danis Oil’de tung yağına özel (doğal) reçine-ler karıştırılarak elde edilmiş bir karışım. Ayrıca yiyecekle teması olan mutfak malzemelerinde kullanımı da onaylı.

Ben nasıl uyguluyorum; ahşabı 5.000 grid zımpara ile hazırladıktan sonra kaba bir yağlama yapıyor, 15 dk sonra yağın üst tabakasında bulunan çoğunluğu reçine olan kısmı silerek temizliyor, kurumaya bırakıyorum. Minimum 12-14 saat sonra aynı uygulamayı yapıp son katı da bandırma ve süzülmesini bekleyerek geçiriyorum. Süzülme  için bıçağı namludan asıyorum, ilk 10-15 dk kabzanın alt ucunda damla oluşumlarını sertleşmeden kibarca temizliyorum. Sonrasında bıçağa dokunmadan 1 hafta bekliyorum ki son katta ellemediğim reçine iyice kurusun, kemikleşsin. Erken dokunulursa, reçinenin kimyası bozuluyor, rengi matlaşıyor ama alt katlardaki tung yağının koruyuculuğunun devam ettiğini değerlendiriyorum.
Benim bu şekilde yaptığım bıçakların geçmişi 2-3 ay kadar geri gidiyor. Şu ana kadar ilk günkü formlarından çok fazla bir deformasyon yaşadılar diyemem, hala canlı ve göze hoş geliyorlar. Daha uzun vadede ve daha sert koşullarda nasıl olur bende bilmiyorum. Birde, yağ cevizin rengini 1 ton civarı koyulaştırıyor. Son olarak, ceviz eldeki yağı teri vs çok çabuk emip kararmaya meyilli olduğu için, 800 grid sonrası zımpara işini en sona bırakıyorum. Yağlamaya başlamadan önce elime eldiven giyip son zımparalamaları  yapıyor ve yağlama prosedürlerine başlıyorum. 3000-5000 grid zımpara atıp, sonrasında namluda, şurasında burasında birşeylerle uğraşırsam yada elime eldiven giymezsem direk ceviz kararıyor ve güzelim desenler matlaşıyor, derinliklere gömülüyor.
Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2020, 01:11:31 Gönderen: Basat »
———————————————————-

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 02 Haziran 2020, 01:01:20 »
Elinize sağlık ustam, çok güzel olmuş. Herkezdeki gibi, bende kabzalarınıza bayılıyorum.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Basat

• 211
« Yanıtla #13 : 02 Haziran 2020, 01:14:59 »
Elinize sağlık ustam, çok güzel olmuş. Herkezdeki gibi, bende kabzalarınıza bayılıyorum.

Eyvallah, çok teşekkürler.
———————————————————-

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #14 : 03 Haziran 2020, 01:14:22 »

Çok teşekkürler,

Uzun süre kullanım testi şahsen yapmış değilim. Ahşap işiyle ilgilendiğim dönemlerde izlediğim yabancı videolarda çok sık Danish Oil kullanıldığını gördüğüm için şahsen tercihim Danish Oil oldu. Tung yağı ahşap uygulamalarında en iyi yağ olarak kabul ediliyor bildiğim kadarıyla, özellikle suya karşı dayanımı diğer yağlara kıyasla çok iyi. Ama maalesef yağ tek başına evladiyelik bir koruma sağlamaya muktedir değil. Bu sebeple koruyuculuğu arttırmak maksatlı yağlara bal mumu/reçine türevlerini karıştırarak uygulama yolunu geliştirmişler zamanla. Danis Oil’de tung yağına özel (doğal) reçine-ler karıştırılarak elde edilmiş bir karışım. Ayrıca yiyecekle teması olan mutfak malzemelerinde kullanımı da onaylı.

Ben nasıl uyguluyorum; ahşabı 5.000 grid zımpara ile hazırladıktan sonra kaba bir yağlama yapıyor, 15 dk sonra yağın üst tabakasında bulunan çoğunluğu reçine olan kısmı silerek temizliyor, kurumaya bırakıyorum. Minimum 12-14 saat sonra aynı uygulamayı yapıp son katı da bandırma ve süzülmesini bekleyerek geçiriyorum. Süzülme  için bıçağı namludan asıyorum, ilk 10-15 dk kabzanın alt ucunda damla oluşumlarını sertleşmeden kibarca temizliyorum. Sonrasında bıçağa dokunmadan 1 hafta bekliyorum ki son katta ellemediğim reçine iyice kurusun, kemikleşsin. Erken dokunulursa, reçinenin kimyası bozuluyor, rengi matlaşıyor ama alt katlardaki tung yağının koruyuculuğunun devam ettiğini değerlendiriyorum.
Benim bu şekilde yaptığım bıçakların geçmişi 2-3 ay kadar geri gidiyor. Şu ana kadar ilk günkü formlarından çok fazla bir deformasyon yaşadılar diyemem, hala canlı ve göze hoş geliyorlar. Daha uzun vadede ve daha sert koşullarda nasıl olur bende bilmiyorum. Birde, yağ cevizin rengini 1 ton civarı koyulaştırıyor. Son olarak, ceviz eldeki yağı teri vs çok çabuk emip kararmaya meyilli olduğu için, 800 grid sonrası zımpara işini en sona bırakıyorum. Yağlamaya başlamadan önce elime eldiven giyip son zımparalamaları  yapıyor ve yağlama prosedürlerine başlıyorum. 3000-5000 grid zımpara atıp, sonrasında namluda, şurasında burasında birşeylerle uğraşırsam yada elime eldiven giymezsem direk ceviz kararıyor ve güzelim desenler matlaşıyor, derinliklere gömülüyor.
Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.

Ahşap cilaları konusunda epece araştırma yaptım. Metodunuza diyecek bir şeyim yok ama ahşapta 5000 girit bence gereksiz, uzmanlar 180 kumda cila öneriyor, daha ince giritlerde gözenekler kapandığı için çok önermiyorlar. Ben en fazla 400 e çıkıyorum ki 220 de gayet hoş oluyor. 

« Yanıtla #15 : 03 Haziran 2020, 01:30:36 »
Ben en fazla 220 kullanıyorum ki o da her ağaçta değil, genellikle 180 de bırakıyorum.

Basat

• 211
« Yanıtla #16 : 03 Haziran 2020, 02:32:18 »
Bildiğimiz üzere, bitirişte kullandığımız yağların ahşap üzerinde başlıca iki koruma şekli var. Birincisi ahşaba nüfus ederek, ikincisi de film tabası oluşturarak. Dediğiniz gibi, işin uzmanları bitiriş için #180-220 (ABD) - P180-220(EU) aralıklarını tavsiye ediyorlar ve ceviz için de tavsiye edilen yanılmıyorsam #p220.
Atılan katlar arasında daha pürüzsüz bir yüzey için  #600 (P1200) grite kadar çıkılabileceği de ayrıca tavsiye edilir. Bu hususlar daha çok ahşaba nüfus eden türde yağlar için geçerli iken, film tabakası oluşturan yağlar kullanılırken parlayan yüzey için  #2000(P2000) grit kullanılabilir, fazlası da zevke kalmış bir husus bence.

Şahsen kullandığım kök cevizler, hem beton kadar sert (100x10x25 mm kabzalığı 70-80 dk’da el testeresi ile ancak kesebiliyorum) olduğu için, hemde parlak görüntüyü ve eldeki hissiyatını sevdiğim için böyle bir metod izliyorum. İlerde daha yoğun, zor şartlarda dağda bayırda kullanılması gereken bir bıçak yapacak olursam benim tercihimde P400-P600 grit civarı olur büyük ihtimal. Bıçağın planlanan kullanım amacına, ahşabın yapısına, kullanılan yağa(cilada olabilir) ve zevke göre bitirişin yapılabileceğini düşünüyorum.
———————————————————-

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #17 : 03 Haziran 2020, 14:12:26 »
Valla tebrik ediyorum sizi. Ben şimdiye kadar hiçbir ağaçta, özellikle de cevizde, 220 kum üzerinde desenleri koruyamadım. Tüm desenler kayboluyor ve komple koyu kahverengi boya ile boyamışım gibi oluyor.

Basat

• 211
« Yanıtla #18 : 03 Haziran 2020, 14:21:28 »
Valla tebrik ediyorum sizi. Ben şimdiye kadar hiçbir ağaçta, özellikle de cevizde, 220 kum üzerinde desenleri koruyamadım. Tüm desenler kayboluyor ve komple koyu kahverengi boya ile boyamışım gibi oluyor.

Teşekkürler, cevizden cevize çok fark olabiliyor, şimdiye kadar 5-6 çeşit cevizle çalışma imkanım oldu. Bazısı 300-400’den sonrasında hiçbir işe yaramıyor ki, yumuşaklar, bazıları beton gibi (son çalıştıklarım o şekilde, buharlanmış, fırınlanmış) Bir de yukarda bahsetmiştim, ceviz çok çabuk nem kapıp kararmaya eğilimli bir ahşap, zımpara yaparken bile elimde eldiven oluyor ve zımparalamayı müteakip bekletmeden hemen yağlama prosedürüne başlamak gerekiyor, yoksa kararıyor meret.
———————————————————-

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #19 : 03 Haziran 2020, 17:54:41 »
ellerine saglik cok guzel bir çalişma olmus iyde iş cikartir insallah ben kabzelerde 500 zimparaya kadar gidoyorum bkabzeyi 500 zimparada burakmamin sebebi şudur biçak kabze yağlari ve ahsap icin gerekli yaglar uzun bir sure sonra buharlanarak ahsapdan ayriliyor ahsabi ben ilk seferinde 180 kumda burakib yaglamisdim nutfakda kulaniş biçagiydi yapdigim lakin az kulanlildikdan sonra bakdimki kabzede talaşlar deyiyor insanin eline o yuzden ben son zimpara 500 kuma gidiyorum
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿