Hocam eline sağlık. Suda su verme işlemi için ayrıca tebrik ediyorum.
Sanırım sadece ağız kısmına su verdiğin için ve tümünü suya daldırmadığın için su tercih ettin diyebilir miyiz? Ağız dayanımı nasıl, test etme fırsatın oldu mu?
Orkun sağolasın.

Daha önce birkaç bıçağa bu teknikle su vermiştim ve biri hariç kırımla sonuçlanmıştı. Hatta kırımı paylaşmıştım.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14315.0Oradan edindiğim tecrübe ve Sefa Hocanın uyarıları çerçevesinde baltanın ağzının kalın olmasının da cesaretiyle tekrar denedim.
Ayrıca bir çeliği kesmek için zımba ve arkadaşımın eski bir satırına su verdim.
Kırımsız sonuçlandı.
Yalnız teknik biraz uzakdoğu taraflarının ustalarının tekniği ile oldu. Takip ettiğim bir örnek.
https://www.youtube.com/channel/UCM3TyL66uKC-JQ81vHOo3fA/videosHem satırı, hem de baltayı (karşı olduğumuz) birkaç zorlayıcı denemeye tabi tuttum.
İyiydi.
Canavar olmuş. Kurbandan önce bitseydi kurbanda test etme fırsatı olurdu. Elinize sağlık ustam 
Sağolasın Hocam. Kurban bayramı bitmiyor.

Merhabalar, bu tür malzemelere ve aletlere su veren eski ustalar genelde tavlama yapmadan önce kesici ağız kısmına bir miktar arap sabunu sürerler. Sebebini metalürji açısından bilmesem de böyle yapıldığında, aletin kesilecek şeye daha güzel sirayet ettiğini (daha güzel kestiğini) tecrübe ettim. Özellikle bu uygulama makasta daha çok gösteriyor kendisini. Belki bana öyle gelmiş te olabilir. Kısacası denemenizi tavsiye ederim.
Merhaba.
Bahsettiğiniz yöntemle ilgili forumda bir konu başlığı açılıp tartışılmış.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5361.0Her evin altından çekiç sesi gelen bir yerde uzun yıllar bulunduğumdan, eski ustaların (sebebini sorduğunuzda açıklayamadıkları) bu alışkanlığını biliyorum.
Kısaca, köy kadınları salça kazanlarının altını daha kolay temizlemek için arap sabunu sürerler. Ben de avda güveç yaparken güvecin altına mutlaka
arap sabunu sürerim.
Ağız kısmını temizlemenin daha kolay olduğu, aynı anda menevişide yaptıklarından, meneviş ringini görmek için eski ustalar kendilerince bir yöntem bulmuşlar diye düşünüyorum.
Bıçağın ağız keskinliği alma konusunu arap sabunu uygulamasıyla ilişkilendirme benim bildiklerimle çelişti. Kısaca beni aşar...
