Bıçak Sanatı - Forum

DTE-2021

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
  • Meslek: Öğrenci, Bıçak Sanatı ile İştigal
  • Yer: Mersin/Yenişehir
DTE-2021
« : 05 Kasım 2020, 20:21:16 »
30 Ekim tarihinde yapılan interaktif toplantımızın ardından Sefa Ustamın da onayıyla bu başlığı açmış bulunuyorum. Yeni yeni katılım yapıyor olsam da önceki Değiş Tokuş Etkinliklerini severek inceledim. Ve bir ürün yapıp katılmayı çok istedim kimseden ses çıkmayınca genç bir kan olarak bu başlığı açtım değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: DTE-2021
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2020, 21:28:15 »
Ben de şimdiye kadar takip ettim güzel bir etkinlik. Ne yapılacağı belli mi ? Yoksa burada ki yorumlara göre mi şekillenecek ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2020, 22:19:08 »
Öncelikle hayırlı olsun.
Son toplantıda sağolsun Görkem bizi etkinlik konusunda baya motive etti.
Toplantıya katılmayan dostlar için kısaca çıkan fikirler
1. Yapılacak bıçağın türü "Boyun Bıçağı"  olacak Şahsi fikrim ecnebilerin EDC dediği günlük kullanım bıçağıda olur.  ;D
2. Mart sonu Nisan başı gibi katılımcılar ürünlerini bitirip paylaşımlarını yapacak. ( Şuan planlanan 23 Nisan'da herkesin hediyelerine kavuşması  )
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2020, 07:57:51 »
DTE-2021’de şöyle bir şey yapalım diyoruz sosyal medyayı aktif kullanıp hem etkinlik katılımcı sayımızı yükseltelim hem de daha renkli bir etkinlik olsun. Net kararı verdikten sonra ben bir görsel hazırlayabilirim artık büyük bir çoğunluğumuz sosyal medya kullanıyor bu şekilde insanlarda merak uyandırırız. Hem de foruma teşvik edip insanların doğru bilgiye ulaşmasını sağlamış oluruz. Bıçaklarımız hazır olduğunda üreticilerin isimleriyle birlikte  bir katalog hazırlayalım. Değerli yorumlarınızı bekliyorum...

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 06 Kasım 2020, 10:18:14 »
Görkem öncelikle çabaların ve gayretin için teşekkür ederim. Benim de çok sevindiğim bir karar oldu. Katılımcıların yapacağı bıçağın türü boyun bıçağı ve 17cm'yi geçmeyecek şekilde tasarım özgür bırakıldı. Osman ustamın da söylediği gibi bu EDC de olabilir, kılıfını boynunuza asarsanız boyun bıçağı da olabilir. Namlu/Kabza oranı serbest olduğu için ve sadece toplam uzunluk sınırı olduğu için katılımcılar tasarım aşamasında serbestler. Kılıf zorunluluğu da yok ama isteyenler geçen etkinlikte olduğu gibi kılıf yada kutu yapmak isterlerse bu konuda da serbestler diye düşünüyorum. Çelik seçimi yapmadık diye hatırlıyorum, gene geçen etkinlikte olduğu gibi sadece karbon çeliği kullanım şartı koymuş muyduk?

Devamında 23 Nisan'a kadar;
  • Katılımcılar belirlenmeli,
  • Tüm bıçakların üretimi tamamlanmalı,
  • Çekiliş yapılmalı,
  • Katılımcılar kurada kendisine çıkan talihliye yaptığı bıçağı göndermeli.

Katalog fikri de yeni ve heyecanlı bir fikir benim için. Fakat kataloğun hazırlanmasında bir stardizasyon yapmalı mıyız bilmiyorum. Ne kadar ciddi bir iş olacak? En güzeli tüm bıçakların aynı fonda, aynı ışıkta, aynı makineyle ve aynı açılarla çekilmeleri olur. Bunu sağlamalı mıyız? O zaman termin tarihine kadar bu işlerin de bitmiş ve kataloğun hazır olması gerekiyor. Merakla ben de neler çıkacak bekliyorum.

İstersen bundan sonraki aşamada katılımcıları belirleyelim ama toplantıya katılan ustalarımdan ricam benim hatırlayamadığım konuları netleştirmek için sizler hatırladıklarınızı yazabilir misiniz?(çelik zorunluluğu, toplam uzunluk, kılıf/kutu zorunluluğu, kataloğun ne derece profesyonel yapılacağı) Devamında hemen listeye kendini eklemek suretiyle katılacaklar gönderiye devam etsin.

dela

• *
  • 2159
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2020, 12:51:09 »
Hadi hayırlı olsun.

Ustaların ısıl işlemi kendi yapmaları şartı konulursa,
çelik türü sınırlamaya gerek yok diye düşünüyorum.
İmkanı olan paslanmazlara da su veriyor zaten.

Ayrıca etkinliğin sadece forum içi olması tercihimdir.  :)

Varım.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2020, 13:20:40 »
Toplantıya katılamadım maalesef. Etkinlik fikri çok güzel olmuş. Benim de heves ettiğim bir etkinlik idi DTE inşallah katılmak niyetindeyim.
Etkinliğin forum özelinde kalması şahsen benim de faydalı bulduğum bir husus. Zira bıçağa merakı olup da forumu bilmeyen zaten yoktur, bilip de burada olmak isteyenler buradalar forumda bir şekilde aktifler üye olmayı tercih etmeyen veya üye olup ayrılanlar için bir şey yapmaya gerek yok bence. Zaten etkinlik geleneksel hâle gelmiş, olduğu gibi sürdürmek bence faydalı olacaktır.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #7 : 06 Kasım 2020, 13:46:36 »
Tebrikler hazır iki adet Edc için parça ayırmışken ve bu konunun üstüne gelmesi çok güzel işler olacak katılmak isteriz elbette  :2up
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #8 : 06 Kasım 2020, 13:50:14 »
Ayrıca etkinliğin sadece forum içi olması tercihimdir.  :)

Varım.

Aynen hocam, sadece bitmiş ürünlerin kataloğunu sosyal medya hesaplarımızdan paylaşalım demiştik. Etkinlik başlamadan önce dışarıdan katılımcı almak için bir duyuru şeklinde olmayacak.

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2020, 14:36:00 »
Fotoğraf konusunda şöyle bir şey yapsak mesela herkes bıçaklarını 23 Nisan’dan 2 hafta önce fotoğraf çekimi yapabilecek bir gönüllüye yollasa sonrasında kura sonucunda gönüllü kişi bıçakları sahiplerine kargolasa?

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #10 : 06 Kasım 2020, 14:49:22 »
Fotoğraf konusunda şöyle bir şey yapsak mesela herkes bıçaklarını 23 Nisan’dan 2 hafta önce fotoğraf çekimi yapabilecek bir gönüllüye yollasa sonrasında kura sonucunda gönüllü kişi bıçakları sahiplerine kargolasa?

Evet olabilir, ben o işi üstlenirim. Kendi çapımda amatör olarak fotoğraf çekiyorum ama uzman bir ustamız gönüllü olursa sonuçlar daha iyi olacaktır tabi.
Bu durumda çift kargo masrafımız olacak, onu göz önünde bulunduralım. Yani herkes önce fotoğrafçıya çalışmalarını gönderecek, sonra bir de fotoğrafçı işi bittiğinde sahiplerine kargolayacak.

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2020, 11:43:52 »
Benim şu an Yurtiçi Kargo ile anlaşmam hazırlanıyor onu kullanabiliriz

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 07 Kasım 2020, 17:44:28 »
Herkesin fotoğraf için yollaması gereksiz vakit ve nakit kaybı ancak isteyenler çekime yollasın Orkun hocam güzel bir fırsat sunmuş. ;D Hemde bakarsınız yeni bir "sharpybycoop" doğar. 8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 09 Kasım 2020, 08:11:52 »
Valla Osman hocam Caleb Royer gibi, sharpbycoop gibi fotoğraf çekip işleyebilmek için bıçakçılığı bırakıp, deli gibi Photoshop çalışmam lazım. :D
Benim de Bursa'da arkadaşımın Aras kargo anlaşması var. Onu sık sık kulanıyorum hali hazırda. Kargo işini de o şekilde çözebiliriz.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #14 : 09 Kasım 2020, 17:08:42 »
Fotoğraf çekimi güzel fikir fakat kargo vs bizi çok yorar çeken kişiyi özellikle eğer ortak karar kılınırsa çoğunluk onay verirse çok ta güzel olur hatta kişi sayısı fazla olursa forum adına fotoğraflar katalog şeklinde çıkartılıp hatıra amaçlı verilebilir isteyene ben başladım bile sonra yetişemiyorum ne olur ne olmaz ilk fotoğraf benden olsun  :2up
Gendarmerie Special Operation...

Şevkat

• 42
  • Meslek: Bayrak direği imalat
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 10 Kasım 2020, 08:24:01 »
Bu forumun sessiz bir takipcisi olarak benim için güzel bir etkinlik olacak teslimat ve katalog için ortak karar ne çıkarsa tabiiyim en kısa zamanda başlıycam yapmaya anca yetiştiririm bende  :D

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #16 : 10 Kasım 2020, 10:39:28 »
O zaman daha fazla uzatmadan adını koyalım. Zaman da bir yandan geçiyor. Katılımcılar çalışmalara başlasın. Eğer uygun olmayan bir nokta olursa Görkem yada daha önceki etkinliklerden deneyimli ustalarım müdehale etsinler. Zira "fikir geldi fakat devamı gelmedi" olmasın diye eyleme geçirmek istiyorum. Bir nebze de ilgilendiğimi göstermek istiyorum.

Değerli forumdaşlarım, sayın ustalarım:)
Yeni bir Değiş Tokuş Etkinliği (bundan sonra kısaca DTE olarak adlandırılacaktır) ile karşınızdayız. Bu seneki DTE'yi yapma kararını hep beraber online toplantımızda almıştık. Aşağıda katılım koşullarını sıralamış olacağım. Devamında ise DTE'ye katılmak isteyen ustalarım kendini listeye eklemek suretiyle gönderilere devam etsinler.

1. Bu seneki formatımız "Boyun Bıçağı" yani ecnebilerin "neck knife" dediği yada boyutlarından dolayı "EDC" olarak da adlandırılan bıçak olacaktır. Katılımcılar bu formatta bıçak tasarlayıp üreteceklerdir.
2. Isıl işlemi de katılımcılar kendileri yapabilsin diye ve hammadde ulaşımı nispeten kolay olsun diye çelik seçimi karbon çelikleri ile sınırlıdır. Fakat imkanı ve deneyimi olmayan katılımcılar destek alabilir, kendi nezaretinde deneyimli bir ustaya yaptırabilir.
3. Toplam uzunluğu 17cm'yi geçmeyecek şekilde katılımcılar boyun bıçağı tasarlayıp üretimini kendileri yapacaktır. Kalınlık, genişlik ve sap/namlu oran kısıtlaması yoktur.
4. Kılıf/kutu zorunluluğu yoktur. Fakat boyun bıçağını diğer türlerden, özellikle de EDC'den, ayıran en büyük fark boyuna asılabilen taşıma kılıfıdır. Herkesin deri işçiliği yada kabiliyeti olmayabilir gerekçesiyle önceki etkinliklerde kılıf zorunluluğu yoktu fakat bu seneki etkinliğimizin konusu, daha önce kılıf deneyimi olmayan ustalarımız için bir fırsat olabilir. Belki zorlamayla ilk defa kılıf yapmaya çalışacaklar ama kim bilir belki de metal işçiliğinden daha çok sevecekler. Ben de çok amatör olarak 2 tane vasat kılıf yapmıştım ve bu seferki etkinlik için yapmaya hazırlandığım kılıf benim için bir kamçılayıcı olacak. İddalı olmasa bile en azından kabul edilebilir standartlarda bir kılıf yapmayı planlıyorum. İlk defa yapacak arkadaşlar benim de daha önceki yaptıklarım gibi hazır boyalı deri kullanabilirler. Sadece kesip, yapıştırıp, dikme işlemi olacak. Vagetal deri zorunluluğu, craft desen zorunluluğu olmayacak. Bence seveceksiniz, gözünüze zor gelse de bi deneyin. ;)
5. Sap kısmında kabza malzemesi seçimi katılımcılara bırakılmıştır. Ağaç, micarta, sentetik, paracord, deri, vb diğer meteryaller kullanılabilir. (Hatta hiçbirini kullanmadan da delikli şekilde bir tasarım yapılabilir demeyi düşünüyordum ama toplantıda bahsi geçen bıçaklar arasındaki kalite farkının çok açılmaması için, belli bir standardizasyon olsun düşüncesindeyim.)
6. 31.Mart.2021 Çarşamba gününe kadar tüm katılımcılar ürünlerini tamamlamış olmalı ve en geç 1.Nisan.2021 Perşembe günü de kargoya verilebilir şekilde hazırlamış olmalıdır. Eğer katalog oluşturma fikri için çekim yapılıp fotoğraflar işlenecekse, 1.Nisan ile 19.Nisan arasındaki 18 günlük süre katalog hazırlanması için rezerve edilmiş olsun düşüncesindeyim. Devamında ise 20.Nisan.2021 Salı günü katalog işi bitmiş ve ürünler sahiplerine gönderilmiş olmalı. En geç 23.Nisan.2021 Cuma günü ürünler sahiplerine ulaşmış olmalı.
7. Kura çekimini aylık olarak yaptığımız toplantılar gibi online yapmayı teklif ediyorum. 31.Mart.2021 Çarşamba gününe kadar kendi tarafındaki tüm işleri tamamlayan katılımcılar kuraya girmeye hak kazanacaklar. Dolayısıyla kuraya girmeye hak kazanan tüm adaylar 31.Mart.2021 Çarşamba günü kesinleşmiş olacak. Akşamına da gene bir Webex düzenleyip herkesin gözü önünde şikesiz bir kura çekilişi yapabiliriz. ;D

Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
« Yanıtla #17 : 11 Kasım 2020, 12:16:13 »
Netleşmesi çok güzel oldu herkese hayırlı uğurlu olsun
:)

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #18 : 11 Kasım 2020, 13:07:25 »
Bu aralar iş yoğunluğundan dolayı forumda aktif olmasam da devamlı takipteyim. Sevindirici bir organizasyon inşallah bende katılacağım. Geçen seneki çok hoşuma gitmişti
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

« Yanıtla #19 : 11 Kasım 2020, 18:36:55 »
Bu durumda önceden liste yapmıyormuyuz,  31.Mart.2021 Çarşamba günü fotoğrafı burada paylaşmak yeterli mi?