Bıçak Sanatı - Forum

DTE-2021

coktar

• 379
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
Ynt: DTE-2021
« Yanıtla #480 : 27 Mart 2021, 19:59:06 »
Geçmiş olsun. Ben de döverken, vs. bileğimi çok zorlamışım şöyle bir şey çıktı :) Doktor bir tanıdığım gel patlatalım dedi gayet rahat bir şekilde ben para bağlarım geçer falan diye umuyorum.
Hafif masaj, soğuk tampon ve istirahat ile geçer dendi. Başkasının yalancısıyım.  :)

Ustam teşekkür ederim ilgine.
instagram: @hevesadami

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #481 : 27 Mart 2021, 21:50:29 »
Herkese selamlar, saygılar. Katılmış olduğum bu etkinlik için bıçağımı bitirmiş bulunmaktayım. Zamanımın yeteceğini düşündüm fakat 1 hafta evden uzak göreve gittim ve bu haftada eşimin rahatsızlığından dolayı epeyce zaman kaybettim. Sıra geldi kılıf ve bileme işine, umarım yetiştiririm. Eğer yetiştiremezsem şimdiden kusura bakmayın. Hayat koşulları zorluyor bu aralar. Herkese teşekkür ederim, kolay gelsin, kazasız belasız çalışmalar...
Aytunç Ayper (itunch)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #482 : 27 Mart 2021, 23:22:19 »

Kullandığımız alet edavatlar, şakası olmayan, çok dikkat gerektiren aletler. Ne dikkatsizlik, nede yorgunluğa gelmeyen bir işle uğraşıyoruz, aman dikkat diyeyim, tüm arkadaşlara da çok geçmiş olsun diyorum, Allah beterinden saklasın, acil şifalar.

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
  • Meslek: bilişim
  • Yer: ankara
« Yanıtla #483 : 29 Mart 2021, 13:31:00 »
Geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #484 : 29 Mart 2021, 13:35:13 »
Ustalarım geçmiş olsun.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #485 : 29 Mart 2021, 20:07:52 »
İlk yaptığım profil, su verme işleminde çatlayınca iki ayağım bir pabuca sığdı ama yinede eksiklikleri çok olsa da bir şeyler ortaya çıkarabildim. Umarım arkadaşlar tüm kusurlarına rağmen kabul ederler. Birde sorum olacak ağız açıp mı göndermeliyiz yoksa açmadan göndersek bir sıkıntı olur mu.
Çelik CK67
Sap: zeytin
Boy 16 cm

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #486 : 30 Mart 2021, 11:36:50 »
İlk yaptığım profil, su verme işleminde çatlayınca iki ayağım bir pabuca sığdı ama yinede eksiklikleri çok olsa da bir şeyler ortaya çıkarabildim. Umarım arkadaşlar tüm kusurlarına rağmen kabul ederler. Birde sorum olacak ağız açıp mı göndermeliyiz yoksa açmadan göndersek bir sıkıntı olur mu.
Çelik CK67
Boy 16 cm

Bence ağzı açıp bileyip teslim etmek daha uygun olur. Zira bazılarımız için bu iş zahmetli olabilir (bant zımparası, çarkı vs. olmayanlar için) ve o kişi büyük zahmetlerle ağzını bilemiş olabilir. Bir de kendine gelen bıçağın ağzını açması bilemesi fazladan bir zahmet olabilir. Olmazsa olmaz diyemem ama sizin için çok zor olmayacaksa ağzını açmanız kanaatimce daha iyi olur.

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #487 : 30 Mart 2021, 13:37:39 »
Çelik CK67
Boy 16 cm

Bence ağzı açıp bileyip teslim etmek daha uygun olur. Zira bazılarımız için bu iş zahmetli olabilir (bant zımparası, çarkı vs. olmayanlar için) ve o kişi büyük zahmetlerle ağzını bilemiş olabilir. Bir de kendine gelen bıçağın ağzını açması bilemesi fazladan bir zahmet olabilir. Olmazsa olmaz diyemem ama sizin için çok zor olmayacaksa ağzını açmanız kanaatimce daha iyi olur.

Adnan bey, aslında haklısınız. Benim kisi tembellikten değil, şu videolarda kıl kesen keskinliği bir türlü becerememden kaynaklı. Ben yine de bu akşam bir hamle yapayım bakalım.

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #488 : 30 Mart 2021, 17:17:35 »
Çelik CK67
Boy 16 cm

+1

Bence de ağzın imkânlar ölçüsünde açılması, gönderilen bıçağın kesmesi lazım.
"Bu niye kılı kesmiyor?" şeklinde bir yorum bence yanlış olur, katılım kuralları arasında böyle birşey yok.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #489 : 30 Mart 2021, 17:18:17 »
Ben de tam gaz perdah yapıyorum.
Yetişecek bu bıçak. ;D 8)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #490 : 30 Mart 2021, 21:34:00 »
Adnan abiye katılıyorum.
Mühim olan zor kısım kaba bileme. İnce işi
aşağı yukarı forumdaki herkes imkanınca
ya da istediği ölçüde yapar.

Ha eklemek gerek, bant zımparası olmayanlar
için bileme yapmadan göndermelerine müsade
olmalı mı? Fikirleriniz nedir. Benim şahsi düşüncem
bant zımparası ya da bileme düzeneği olmayanlar
bıçağı bilemeden göndermesi yönünde.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2021, 21:40:31 Gönderen: Şeref Acar »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #491 : 30 Mart 2021, 22:03:46 »
Bileme konusu açılmışken, bileme işini (ikinci ağız) nasıl hallettiğimi anlatayım. Belki birinin işine yarar.

İki fitesli şarzlı matkabım var. Buna 115 lik cırt zımpara tabanını takarak, sırayla 80, 120, 220, 400, 800, 1500, bazen 2000 kum cırt zımparayı
takarak ağır devirde ikinci ağızı açıp, biliyorum. Sonrasında deri masat.

Dikkat edilecek bir nokta var. O da profili bastırmamak ve dönme yönünün, ağıza doğru olması. Tersi olursa problemli bir ikinci ağız oluyor. Taşmalar
oluyor. Gerisi el alışkanlığı.

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
  • Meslek: Öğrenci, Bıçak Sanatı ile İştigal
  • Yer: Mersin/Yenişehir
« Yanıtla #492 : 30 Mart 2021, 22:14:52 »
Çok özür dileyip, affınıza sığınarak buraya yazıyorum. Fotoğraf ekleme işini çözemedim bir başlık vardı oradaki adımları takip ettim olmadı rica etsem bilgi verebilir misiniz?

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #493 : 30 Mart 2021, 22:20:02 »
Ben elde yapıyorum kesici ağız açma işini. Biraz sabır istiyor ama sonuç elde ediliyor. 120-150 kum zimparayı 2 cm genişliğinde sert dikdörtgen bir ahşaba sabitleyip yavaş yavaş ağzı açıyorum. Açı konusunda da bilemek istediğim yeri tahta kalemi ile işaretleyerek yapıyorum.
Çok özür dileyip, affınıza sığınarak buraya yazıyorum. Fotoğraf ekleme işini çözemedim bir başlık vardı oradaki adımları takip ettim olmadı rica etsem bilgi verebilir misiniz?
Ben hizliresim.com kullanıyorum. Yükleme yapınca forumlar için kod da veriyor.

eyupapaydin

• *
  • 8
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Giresun
« Yanıtla #494 : 30 Mart 2021, 22:44:03 »
İyi akşamlar ustalarım
Eleme ve çekiliş ne zaman ve nasıl olacak? Bilgisi olan var mı?

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #495 : 30 Mart 2021, 23:26:44 »
Ustalarım selamlar.
Nihayet bıçağı tamamladım (%99) diyelim.
Çok heveslendiğim ve çok emek harcadığım.bir bıçak oldu umarım yeni sahibi de beğenir.
Evvela şunu söyleyeyim ufak bir atölyemiz vardı, maalesef ki kapattık. Atölyenin olmaması beni bayağı zorladı.
İlk kez iki açılı taşlama eşiği denedim, başarılı olmadı değil fakat nerede ne yapmalı ne yapmamalı onu tecrübe kazanmış oldum. İkinci ağızı açarken eşiğin ilk açısına zımpara değmiş iki tarafta da geç fark ettim, çok küçük bir zede oluştu canımı sıktı ama çok da büyütmedim sonra.
Su verme beni biraz zorladi. Atölyede her işimi gören bir kömür ocağım vardı onu bayağı aradım hani. Rezistansı çıkarılmış bir fön makinesini aküye bağlayarak arazide su vereyim dedim fön makinesi beni hemen işin başında yüz üstü bıraktı. Allah'tan yanıma yelpaze almışım. Yelleye yelleye verdim suyu :D Bunun bir avantajı oldu yüzeyde tufal neredeyse hiç oluşmadı. Fan veya fön olduğu zaman yüzey fena hâlde tufal olurdu bende.
Namluda hamon var. Normalde kullandığım kili atölyeyi kapatırken atmışım, hanımın Herbalife kil maskesi varmış onunla verdim, inanın çok başarılı hiç çatlama dökülme filan yapmıyor :D Hamonun pırıl pırıl ortaya çıkarmak istemedim zira son zamanlarda pinterestte Roman Stoklasa, Tomas Rucker, Wayne Morgan gibi ustalarda siyaha griye yakın patlatılmamis çokça hamin gördüm çok hoşuma gittiler. Benimki tam olarak onlarınki gibi olmadi galiba.
Kabza hibrit, andız ağacı ve epoksi. Kendi imalatım. Epoksili kısımlar büyük oranda ıskartaya çıktı. Balçağın hemen ardında kot liner var, balçak kabzayi tam olarak öpüştüremedim sinirimi bozdu bir müddet sonra o yüzden kumaş liner kullandım. Andız ağacının sağ ve sol yanlarında güzel bir jan jan var.kabza tam olarak istediğim gibi olmadı balçağa ve kabzaya ufak bir figür işleme niyetim var ama bu gidişle etkinliğe katılamayacağım.diye bu hâlini atmam istedim.
Kılıf da çok kısa bir süre sonra hazir inşallah.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #496 : 30 Mart 2021, 23:44:51 »
Ustalarım selamlar.
Çok heveslendiğim ve çok emek harcadığım.bir bıçak oldu umarım yeni sahibi de beğenir.
Evvela şunu söyleyeyim ufak bir atölyemiz vardı, maalesef ki kapattık. Atölyenin olmaması beni bayağı zorladı.
İlk kez iki açılı taşlama eşiği denedim, başarılı olmadı değil fakat nerede ne yapmalı ne yapmamalı onu tecrübe kazanmış oldum. İkinci ağızı açarken eşiğin ilk açısına zımpara değmiş iki tarafta da geç fark ettim, çok küçük bir zede oluştu canımı sıktı ama çok da büyütmedim sonra.
Su verme beni biraz zorladi. Atölyede her işimi gören bir kömür ocağım vardı onu bayağı aradım hani. Rezistansı çıkarılmış bir fön makinesini aküye bağlayarak arazide su vereyim dedim fön makinesi beni hemen işin başında yüz üstü bıraktı. Allah'tan yanıma yelpaze almışım. Yelleye yelleye verdim suyu :D Bunun bir avantajı oldu yüzeyde tufal neredeyse hiç oluşmadı. Fan veya fön olduğu zaman yüzey fena hâlde tufal olurdu bende.
Namluda hamon var. Normalde kullandığım kili atölyeyi kapatırken atmışım, hanımın Herbalife kil maskesi varmış onunla verdim, inanın çok başarılı hiç çatlama dökülme filan yapmıyor :D Hamonun pırıl pırıl ortaya çıkarmak istemedim zira son zamanlarda pinterestte Roman Stoklasa, Tomas Rucker, Wayne Morgan gibi ustalarda siyaha griye yakın patlatılmamis çokça hamin gördüm çok hoşuma gittiler. Benimki tam olarak onlarınki gibi olmadi galiba.
Kabza hibrit, andız ağacı ve epoksi. Kendi imalatım. Epoksili kısımlar büyük oranda ıskartaya çıktı. Balçağın hemen ardında kot liner var, balçak kabzayi tam olarak öpüştüremedim sinirimi bozdu bir müddet sonra o yüzden kumaş liner kullandım. Andız ağacının sağ ve sol yanlarında güzel bir jan jan var.kabza tam olarak istediğim gibi olmadı balçağa ve kabzaya ufak bir figür işleme niyetim var ama bu gidişle etkinliğe katılamayacağım.diye bu hâlini atmam istedim.

Eline sağlık.
İlginç bir taşlama eşiği.  :2up

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #497 : 31 Mart 2021, 00:56:05 »
Ustalarım selamlar.

Bence taşlama eşiği güzel olmuş, eğer simetri varsa harika.

Görkem Sağınmaz

• 25
    • Anka Bıçak
  • Meslek: Öğrenci, Bıçak Sanatı ile İştigal
  • Yer: Mersin/Yenişehir
« Yanıtla #498 : 31 Mart 2021, 08:47:43 »
Yazılılarım dolayısıyla kılıfı yetiştirememiş olsam bile bıçağımı bitirmenin büyük bir mutluluğunu yaşıyorum. Kargo öncesi dikebilirsem fotoğrafını eklerim.

Bıçağımın ağız açım başlangıç oyuğu dahil tamamen dövme şekilde imal ettim çok farklı bir ruh kattığını düşünüyorum.
 O2-1075-15N20 damascus kullandım.
Pim deliklerinin kabasını sıcak şekilde zımba ile açtım, düzgün delik delebilmek için 2 yumuşatma tavlaması yaptım.
Sonrasında 2 normalizasyon işlemi yaptım.
Yaklaşık 240 derecede 3 meneviş yaptım.
Kabzasında Rusya’dan getirttiğim stabilize akçaağaç kullandım.
1500 kum perdah yapıp karartmasını yaptım, desenleri belirgin etmek için 3 asitleme işlemiyle 1500-2000-2500 kum zımpara kullandım.
Ben büyük bir keyifle ürettim umarım siz değerli abilerim ve ustalarım da beğenirsiniz.
(Genç Zanaatkar-Anka Bıçak)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #499 : 31 Mart 2021, 09:53:29 »
Görkem bey, elinize saglık harika görünüyor. Ciddi bir emeğin ürünü oldugu aşikar. Tebrikler
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...