Bıçak Sanatı - Forum

Hamon Nasıl Yapılır, Nasıl Çıkarılır, Nelere Dikkat Edilir.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Hamon Nasıl Yapılır, Nasıl Çıkarılır, Nelere Dikkat Edilir.
« Yanıtla #20 : 29 Aralık 2020, 00:52:05 »
bu paylaşımdan sonra bir hamonlu bıçak şart oldu, doğruca eğe aramaya  ;D

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
İnstagram hesabıma reklam amaçlı düşen bir hesaptaki hamonlu bıçaklar dikkatimi çekti.
Şimdiye kadar gördüğüm, kesici ağız tarafı koyu renk tonunda, sırt taraf daha açık bir renk tonunda oluyor.

Bu nasıl bir hamondur?

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
Hamon değil de, kademeli karartma olabilir mi acaba ?
Ojeyle parça parça kapatma yaparak asit vb daldırmayla benzer şeylerin yapıldığını izlemiştim.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
İnstagram hesabıma reklam amaçlı düşen bir hesaptaki hamonlu bıçaklar dikkatimi çekti.
Şimdiye kadar gördüğüm, kesici ağız tarafı koyu renk tonunda, sırt taraf daha açık bir renk tonunda oluyor.

Bu nasıl bir hamondur?
Hocam w2’de çıkıyor bu kontrast. Memlekette bunu bulmak zor.
Belki hayırsever bir çelik tüccarı getirir diye bekliyoruz.
W2, 15n20 vs.

coktar

• 379
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 26 Şubat 2021, 00:12:59 »
İlk hamon denememde bilmediğim bir markanın eğesi yüzünden başarısız olmuştum, bu sefer de sürdüğüm şamotun izinden farklı bir görüntü çıktı. Sırttaki şamot düşmüş olabilir diye düşünüyorum, kabzaya gömeceğim kısım sertleşip gerginleşmesin diye sürdüğüm kısımda izin bu şekilde çıkmasına sebep olmuş olabilir diye düşündüm. Sizin yorumlarınız önemli, özellikle Sefa Ustam ne der merak ediyorum.
instagram: @hevesadami

« Yanıtla #25 : 26 Şubat 2021, 02:57:15 »
Sırt çamuru ince kalmış olabilir, öyle ki, çamur kalınlığı sertleşmeyi geçiktirememiş gibi. Döküldüğünü sanmıyorum ama bir tabaka halinde döküldüyse ona birşey diyemem, olabilir de.
Balçak tarafının sertleştiğini sanmıyorum, görüntü öyle gibi. eğer sertleşmediyse bir kaç olasılık var, ya o kısım yeterince tavlanmadı, ya yeterince soğutma sıvısına dalmadı veya ( ki yüksek olasılık) balçak ve kuyruk kısmına uyguladığın çamur o kadar kalındı ki, o bölgedeki soğumayı yavaşlattı ve sonuçta o kısım sertleşemedi. Ben olsam kuyruğu o kadar çamurla sıvamaz, namlunun bitip kuyruğun başladığı yerin yarım santim ilerisinde sonlandırırdım, sonuç çok daha iyi olurdu. Ben olsam sapı takmaz kesinlikle yeniden denerdim.  Kolay gelsin.
( konu devam ederse yanıt yazamayabilirim, çünkü üç beş gün il dışında olacağım  ;) )

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #26 : 26 Şubat 2021, 08:32:14 »
Hocam bir de suda soğutulunca kil çizgisinin üstünde(yada altında),  yağda soğutulunca kil çizgisinin altında(yada üstünde) hamon hattı oluşuyor demiştiniz. Hangisi doğru tam hatırlamıyorum ama, bu durumda sebep olabilir mi? Çünkü hamon kil çizgisinin bariz altında oluşmuş.

Hocam bir de suda soğutulunca kil çizgisinin üstünde(yada altında),  yağda soğutulunca kil çizgisinin altında(yada üstünde) hamon hattı oluşuyor demiştiniz. Hangisi doğru tam hatırlamıyorum ama, bu durumda sebep olabilir mi? Çünkü hamon kil çizgisinin bariz altında oluşmuş.
Aynı tip çelikte ve aynı çamur kalınlığında, eğer soğutma yağda yapılıyorsa hat sınırın biraz altında, suda su veriliyorsa çizgide veya çizginin biraz üzerinde gerçekleşir.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #28 : 05 Temmuz 2024, 09:24:01 »
Denk geldiğim bir videoyu sizlerle paylaşayım. Altyazıları açarsanız daha anlaşılır oluyor. Derecelerden bahsederken Fahrenhayt kullandıkları için hangi derecede ne yaptıklarını çok anlayamadım fakat özünde dikkat ettikleri şey su verme derecesinin biraz üzerinden başlayarak normalizasyon döngüsü yapmak hamonu oluşturmak için çok faydalıymış. Hatta konuk olarak gelen Tre Hill talaş kaldırma ile yaptığı bıçaklarda hamonu daha kolay yakaladığını söylüyor. Bu yüzden stres faktörü kalmadığına emin olana kadar normalizasyon yapıyormuş. Diğer bir önemli nokta kesintili su verme. Yağda bile kesintili su vermenin öneminden bahsediyor.

Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=Iio8hWNArig

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Sefa hocam, devamsız bir öğrencin olarak , her ne kadar başlıktaki açıklama şahane olsa dahi benim gibi daha düz mantıklı adamlar için bir sorum olacak; sulu yorgun bir eğe ve tamamen talaş kaldırmalı bir işçilik yapılacaksa, çamurlama işine kadar nasıl bir yol izlenmelidir. Faraza sferoidal _ birinci taşlama_ normalizasyon , ( ne bileyim 3 defa mesela) , çamur gibi . Gerilim giderme ve yahut  normalizasyon nasıl kullanılmalı?
P.s. Orkun hocam o çamuru biz kullandık bişey anlamadık , içinde texas çamuru ve nehir suyu var yazıyor iş pek çamurda diil de çelikte sanki, daha da bir sorunuz olursa o çamur bende var
« Son Düzenleme: 08 Ekim 2024, 18:34:47 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Sefa hocam, devamsız bir öğrencin olarak , her ne kadar başlıktaki açıklama şahane olsa dahi benim gibi daha düz mantıklı adamlar için bir sorum olacak; sulu yorgun bir eğe ve tamamen talaş kaldırmalı bir işçilik yapılacaksa, çamurlama işine kadar nasıl bir yol izlenmelidir. Faraza sferoidal _ birinci taşlama_ normalizasyon , ( ne bileyim 3 defa mesela) , çamur gibi . Gerilim giderme ve yahut  normalizasyon nasıl kullanılmalı?
P.s. Orkun hocam o çamuru biz kullandık bişey anlamadık , içinde texas çamuru ve nehir suyu var yazıyor iş pek çamurda diil de çelikte sanki, daha da bir sorunuz olursa o çamur bende var
Devamsızlık hepimizin sorunu ;) her şey yolundaysa önemli değil. burak, dümdüz bir mantıkla ve kısaca söylemek gerekirse; eğenin çatlağı vs yoksa yorgunluğu önemli değil, sonuç olarak yumuşatma tavlaması yapılacak ve sertliği giderilecek. O halde sırasıyla işlem basamakları, ( tavlama yöntemleriyle ilgili kafaya takılan sorular için "tavlama çeşitleri" başlığı..)
1. Yumuşatma tavlaması
2. Yüzeyle yapılacak tüm işlemlerin bitirilmesi( taşlama, eğeleme, çizme, delme, sürtme, perdah vs. vs.)
3. En az iki kez normalizasyon ( mümkünse 3 veya 5.. ne kadar çok normalizasyon, o kadar ince tane ve o kadar detay hamon)
4. Yüzeyi çamurlama ( çamur detayı bu başlıkta var) çamurda sihirli bir formül yok, her türlü çamurla olur net bilgi.
5. Su verme işlemi ( detayları bu başlıkta var)
6. Yüzey perdahı, son perdah ve ardından asit - parlatma döngüsü

İşlemler kısaca böyle, kafaya takılan bir soru varsa devam ederiz.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Türkiye’de adam gibi bir hamon için eski bir eğeden başka bir seçenek olmadığını düşünürsek, w1 w2 özelinde , diyelim ki hamon istediğimiz gibi olmadı ( çok ağza yakın oldu , uzak oldu vb, ) . Ağızda hala bir kalınlığımız da var, bu durumda nasıl bir tavlamadan sonra tekrar çamura hazır bir hale gelebiliriz? Sadece normalizasyon yeterli midir?3 defa mı ?  Yoksa baştan sferoidal yapmalı mıyız?

Bir de diyelim ki sori çok oldu , düzeltmek için dövme sıcaklığına çıkmak zorunda kaldık , bu durumda bıçağı biraz daha düzledikten sonra da sadece normalizasyon yeterli midir?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Ötektoid üstü çeliklerde ( ki W1w2 yi öyle kabul edelim ) sulama sıcaklığına çıkıp yok kedi kumuna gömelim , yok küle gömelim , fırını kapalı bırakalım vb , çok istenen sonucu vermiyor anladığım kadarıyla . Kritik altı , hiperötektoid için tabloda 730 C gibi gözüküyor, ben 750 c de 10 dak bekletip koşullar uygun olduğunca yavaş soğutmaya çalışıyorum , yumuşatma tavlaması için doğru mu yapıyorum.?

Türkiye’de adam gibi bir hamon için eski bir eğeden başka bir seçenek olmadığını düşünürsek, w1 w2 özelinde , diyelim ki hamon istediğimiz gibi olmadı ( çok ağza yakın oldu , uzak oldu vb, ) . Ağızda hala bir kalınlığımız da var, bu durumda nasıl bir tavlamadan sonra tekrar çamura hazır bir hale gelebiliriz? Sadece normalizasyon yeterli midir?3 defa mı ?  Yoksa baştan sferoidal yapmalı mıyız?

Bir de diyelim ki sori çok oldu , düzeltmek için dövme sıcaklığına çıkmak zorunda kaldık , bu durumda bıçağı biraz daha düzledikten sonra da sadece normalizasyon yeterli midir?
Türkiye de maalesef en iyi seçenek eğeler. Hamon, hedeflenen şekilde çıkmadıysa hiç bir işleme gerek yok ( yumuşatma tavlaması, normalizasyon vs.) yüzey tekrar çamurlanıp işlem yeniden yapılabilir. Form bozulduysa ve yeniden işlem yapılacaksa, tüm düzeltme vs işlemlerden sonra en az iki normalizasyon yapmakta yarar var.

Ötektoid üstü çeliklerde ( ki W1w2 yi öyle kabul edelim ) sulama sıcaklığına çıkıp yok kedi kumuna gömelim , yok küle gömelim , fırını kapalı bırakalım vb , çok istenen sonucu vermiyor anladığım kadarıyla . Kritik altı , hiperötektoid için tabloda 730 C gibi gözüküyor, ben 750 c de 10 dak bekletip koşullar uygun olduğunca yavaş soğutmaya çalışıyorum , yumuşatma tavlaması için doğru mu yapıyorum.?
haklısın, zaten her ikisi de ötektoid üstü çelik. pratik uygulamada ben 780-800 e kadar çıkarıyorum, alaşım yoğunluğu ve çeşitliliği olduğu için 730-750 biraz yetersiz geliyor, ardından elde olan olanaklar doğrultusunda mümkün olduğunca yavaş soğuma