Orkun üzülerek belirtmeliyim ki bunlarda hiç eğe işi yok. yuvarlak eğe ile yapıldığını tahmin ettiğin kısımları bant zımparanın parmak taşlamasında yapıyorum. bu benim bıçaklarımın hemen hepsinde var zaten. hem namluda hem de kabzada. bu deseni 1 numaradaki çakı gibi sıra sıra yapmak yerine yüzeyin tamamını kaplayacak şekilde yaptığımda ise üç numaradaki yüzey meydana geliyor. bu tadı alabilmek ise biraz cesaret(hata yapmaktan korkmamak anlamında) istiyor sanıyorum. ben önce yüzeyin tamamını boydan boya çapraz oyuklar şeklinde bozup, sonra kenarlardan içe doğru o yontu hareketini yapıyorum parmak taşlamada. bir süre sonra yüzeyde hiç "ellenmemiş" yer kalmadığını görünce de bırakıyorum. 1 numarada ise biraz daha titiz, sıra ile o yontuyu meydana getiriyorum, açısını değiştirerek uzunluğunu ve derinliğini sürekli farklılaştırıyorum ki sıradışı bir görüntü oluşşun. yazarak anlatmak zor inan ama makina başına cesurca geçtiğinde sen ve tüm arkadaşlar çok rahat yaparlar diye düşünüyorum. gerçi ben sanırım bin tekrardan fazla yapmışımdır bu uygulamayı

belki bi tık daha homojen gözükebilir ilk yapanınkine göre

bir numaradaki dokuyu çok önceden uygulamıştım fakat Sefa ustamla birlikteyken bana gösterdiği bir yöntemi de zaman zaman uyguluyorum. dremelin freze uçlarıyla yapıyorum bu deseni. özellikle küre şeklindeki freze ucunu takıp, önce tüm yüzeyi hiç bastırmadan, hatta parçanın freze ucuna hafifi hafif çarpması şeklinde aşındırıyorum. sonra da parçayı sabitleyip bu sefer biraz daha bastırarak daha az bir yüzeyde doku oluşturuyorum. en sonda da hedeflediğim dokunun türüne göre baskıyı ve yoğunluğu ayarlayıp tek tek, gezdirmeden, kararlı bir hareketle yüzeye küre ucu dokundurup kaldırıyorum. haliyle aslında her bıçakta farklı bir doku meydana çıkıyor.
iki numaradaki kesikleri de yine dremelin kesme diskleriyle yapıyorum. iki çeşit kesme diski var dremelin, metal kesme diskleri en olarak daha kalın bir çizgi bırakıyor ki bunu ekseriyetle namlularda kullanıyorum. bazen de kabzalarda çok daha kırılgan ve ince olan bir kesme diski var, onu kullanıyorum. ama bu çizgilerde, parmak taşlamada yaptığım yontularda ve yüzeyde kullandığım küre freze ucunda hep ortak bir özellik var, kararlı hareket. yani bir hamlede işlemin tamamlanması. eğer kayma yaşanırsa izler silik bir şekilde ortaya çıkıyor. çizgi izleri içinde aynı şekilde önce hangi istikamete ne kadar çizgi çekeceğime karar verip ona göre tek hamlede, bir seferde çizgiyi tamamlıyorum. arada kaçırdığım yerler olunca, o kısımdan geçen başka bir açıya sahip çizgi çiziyorum.

öyle öyle yüzeyde bir yoğunluk kıvamı elde ettiğimde de bırakıyorum bu işlemi de korkmadan kararlı bir şekilde deneyebilirsin. ben bu uygulamadan da en azından bin adet yaptığım için belki ilk üç beş örnekte çok homojen ve düzgün çizgiler çizemeyebilirsin ama çok kısa vakitte bir tat yakalarsın diye düşünüyorum.
tüm bu örneklerin bir diğer ortak özelliği de soğuk meneviş üzerine bir de stonewash yapmış olmam. soğuk menevişi zaten biliyorsun. taş yıkamayı ise şöyle yapıyorum: bir plastik borunun içine koyduğum seramik taşlar var ve malzemeyi hafif wd40 ile yağlayıp bu boruya atıyorum, kapağını kapatıyorum ve yatay bir halde başlıyorum elimle çalkalayıp sallamaya. bazen sürtünme, bazen de çarpma olacak şekilde sanırım 30-40 kez sallayıp sonra kontrol ediyorum dokuyu. olmadıysa tekrar aynı işlemi yapıyorum. çok uzun sürmeyen ama sonuçlarını çok sevdiğim bir işlem, bunu da mutlaka denemelisin

öğrenmek istediğin başka bir kısım varsa veya detaylandırmamı istediğin, hiç çekinme
